Реклама
Реклама
Реклама

Чи потрібен дозвіл на будівництво, якщо земля у власності?

  1. Законодавство
  2. На які об'єкти потрібно отримувати дозвіл на будівництво
  3. Для будинку, гаража, лазні
  4. Для господарських будівель
  5. Для комерційних споруд
  6. Термін дії дозволу
  7. Документи для отримання
  8. Що забудовнику потрібно надати
  9. способи отримання
  10. Які можуть виникнути проблеми

Рано чи пізно власники ділянок землі подумують про зведення на них будівлі , Будівлі або споруди, для задоволення власних цілей. Будь то житловий будинок , Гараж, лазня, є комерційною будовою і ін.

Але одного бажання власника землі тут недостатньо. Щоб мати можливість здійснити задумане, в деяких випадках потрібно отримати спеціальний документ - дозвіл на будівництво. А видається він спеціальним держорганом. Про нього і піде мова в цій статті.

Законодавство

Земельні відносини в Росії регулюються Земельним кодексом. У ньому містяться норми, які стосуються особливостей розпорядження, володіння і користування землями.

Саме цей розподіл земель на різні види впливає, в кінцевому підсумку, на те, чи обов'язково буде отримувати дозвіл на будівництво нерухомості на ділянці землі.

Але головний, який регулює дане питання закон - це Містобудівний кодекс РФ. У ньому сказано, що для будівництва будь-якого капітального будинку потрібно мати дозвіл.

До числа таких об'єктів, в першу чергу, відносяться:

  • житлові будівлі з усіма сусідніми будівлями;
  • промислові будівлі;
  • інженерні комплекси.

Про те, як його отримувати і в яких випадках, буде далі докладно.

На які об'єкти потрібно отримувати дозвіл на будівництво

Багато землекористувачі все ніяк не можуть розпочати процес будівництва на своїй ділянці тільки тому, що це ускладнюється попереднім отриманням документа, що дозволяє створити споруду. Але для яких об'єктів обов'язково отримання дозволу, а для яких - ні?

Для будинку, гаража, лазні

Всі об'єкти, які відносяться до будівництва на особистому земельній ділянці, іменуються однієї абревіатурою - ІЖС (Індивідуальне житлове будівництво).

Ділянки під ІЖС включені до складу земель населених пунктів. І для ІЖС необхідно отримати відповідний дозвіл від територіального органу влади, а в деяких випадках і від сусідів.

Що включається в ІЖС: Що включається в ІЖС:

  • житловий будинок ;
  • баня;
  • гараж;
  • будь-яка прибудова або надбудова до дому.

Однак дозвіл потрібно отримувати тільки щодо будівництва самого житлового будинку. А гараж і лазня - це приміщення, які не призначені для проживання там людей і не використовуються в комерційних цілях, а потрібні тільки для вирішення підсобних завдань громадян.

Але якщо ж у лазні планується побудувати приміщення, яке буде використовуватися в якості житла, то тоді на нього необхідний дозвіл.

Для господарських будівель

Серед таких, як правило, розуміються сараї. На щастя, чітку відповідь на Серед таких, як правило, розуміються сараї питання, чи потрібно отримувати дозволяє документ на те, щоб звести госпбудівлі, дається в частині 17 статті 51 Містобудівного кодексу. У ньому йдеться про те, що ніяких дозволів отримувати не потрібно, якщо тільки ці будівлі не призначені для здійснення комерційної діяльності.

Щоб уникнути конфліктних ситуацій з сусідами , При зведенні подібних будівель, краще просто дотримуватися протипожежні та санітарні норми, а також мати гратчастий паркан.

Від цього, можливо, буде страждати урожай сусіда. І тоді він може і звернутися зі скаргою до відповідного органу. В результаті чого від господаря сараю можуть зажадати перенести його в інше місце.

Для будівництва ж колодязя потрібно буде обов'язково отримати дозвіл від санепідемслужби.

Для комерційних споруд

Ситуація зі спорудами, призначеними для здійснення торгівлі, є досить неоднозначною.

Справа в тому, що такі об'єкти можуть бути двох типів: Справа в тому, що такі об'єкти можуть бути двох типів:

  • стаціонарні;
  • нестаціонарні.

У першому випадку маються на увазі будови, які мають фундамент і міцно пов'язані з ділянкою землі. Їх не можна перемістити на інше місце без порушення цілісності таких споруд. Сюди віднесені будівлі магазинів, складів і т.п.

Що стосується нестаціонарних об'єктів торгівлі, до яких віднесені кіоски, прилавки під навісами та інші подібні конструкції, для них подібних дозволів не потрібно. А все тому, що у них відсутній міцний зв'язок із землею, вони зведені на якийсь певний час і їх можна вільно перемістити на будь-який інший шматок землі.

Термін дії дозволу

Як свідчить пункт 19 статті 51 цього ж кодексу, дозвіл на будівництво ІЖС Як свідчить пункт 19 статті 51 цього ж кодексу, дозвіл на будівництво ІЖС   надається на термін 10 років надається на термін 10 років.

Для всіх інших об'єктів діє правило, згідно з яким даний документ має силу в протягом терміну, передбаченого проектом на будівництво капітальної будівлі.

Наприклад, в місті Москві і Московській області дозвіл діє протягом трьох років. До цього часу відповідний об'єкт повинен бути зданий в експлуатацію.

Це можна зробити максимум на 3 роки, протягом яких необхідно буде завершити процес будівництва і ввести об'єкт в експлуатацію.

Що потрібно для продовження? Що потрібно для продовження

Зібрати і надати в держорган пакет документів:

  • Раніше отриманий дозвіл на будівництво.
  • Паспорт заявника або документи, що засвідчують реєстрацію юрособи .
  • акт про стан будівництва.
  • Заява про продовження терміну.

Документи для отримання

Існує законом встановлений, загальний перелік документів, які слід надати, щоб отримати дозвіл на будівництво об'єкта капбудівництва: Існує законом встановлений, загальний перелік документів, які слід надати, щоб отримати дозвіл на будівництво об'єкта капбудівництва:

  • Заява.
  • документи, що встановлюють право на земельний наділ.
  • градплана ділянки.
  • матеріали з проектної документації.
  • Пояснювальна записка.
  • схема планувальної організації ділянки.

Вона виконується згідно містобудівному плану ділянки землі. У ній позначаються: місця розміщення об'єкта капбудівництва, під'їздів і проходів до нього, де починаються і закінчуються публічні сервітути , Об'єктів археологічної спадщини. Вона виконується згідно містобудівному плану ділянки землі

  • Схема планування земельної ділянки, яка підтверджує, що лінійний об'єкт розташований в межах червоних ліній.
  • Схеми відображення архітектурних рішень.
  • Інформація про інженерному обладнанні і план того, де і як об'єкт капбудівництва буде підключений до мереж інженерно-технічного забезпечення.
  • Проект організації будівництва.
  • Проект організації робіт, за яким буде проводитися знесення або демонтаж будівель і їх частин.
  • Позитивний висновок держекспертизи проектної документації та державної екологічної експертизи проектної документації (тоді, коли цього вимагає специфіка об'єкта капбудівництва).
  • Дозвіл на деякі відхилення в будівництві, якщо це необхідно забудовнику.
  • Згода всіх власників об'єкта капбудівництва на його реконструкцію, якщо про це буде прийматися рішення.

Що забудовнику потрібно надати

  • Заява.
  • Документ про право власності на ділянку (свідоцтво або постанова про виділення ділянки і ін.).
  • кадастровий паспорт на ділянку.
  • Градплана земельного наділу, який попередньо потрібно буде отримати в місцевої адміністрації . Для його оформлення будуть потрібні різні технічні документи, тільки забудовник не зобов'язаний сам їх збирати. Треба тільки написати заяву про те, щоб такий план видали.
  • Схема планувальної організації - це умовна схема того, як буде розташований будинок на ділянці в майбутньому.
  • Довіреність на представника, завірена у нотаріуса (Якщо документи буде подавати не сам заявник).

Якщо ж в планах у громадянина - звести житловий будинок, в якому є більше 3х поверхів, і в ньому буде проживати не одна сім'я, тоді подібний «спрощений» порядок видачі дозволу не буде діяти.

способи отримання

Варто розглянути два основних способи отримання дозволу на зведення приватного будинку: стандартна і спрощена Варто розглянути два основних способи отримання дозволу на зведення приватного будинку: стандартна і спрощена. Стандартний спосіб отримання має місце бути, якщо передбачається будівництво більше трьох поверхів. Спрощена ж схема діє відносно стандартного житлового будинку, поверховість якого обмежується трьома.

Для початку громадянину потрібно зрозуміти, куди звертатися з пакетом документів. У разі з будівництвом житлового будинку, йому слід піти до місцевого органу влади, який відповідає за питання архітектури і містобудування, який розташований в районі знаходження самого ділянки.

У загальному вигляді процедура виглядає так.

  • Громадянин звертається з пакетом документів до відповідного органу, який буде видавати дозвіл.
  • Фахівці держоргану розглядають подану заяву і документи протягом 10 днів.
  • Після закінчення законного терміну, заявнику видається або сам дозвіл, або документ про відмову в його видачі з чітким обґрунтуванням причин такого рішення.
  • При позитивному рішенні органу влади і дорученні дозволу, можна приступати до будівельних робіт.

Які можуть виникнути проблеми

Як правило, судові тяжби тривають не один місяць і вимагають фінансових і Як правило, судові тяжби тривають не один місяць і вимагають фінансових і   моральних витрат моральних витрат. А результат розгляду, в результаті, може бути не на користь громадянина.

Тому, єдино вірним рішенням буде відразу зібрати всі необхідні документи і подати їх до органу місцевої влади. Щоб уникнути проблем з відмовою правильніше буде звернутися за допомогою до юриста, що спеціалізується на вирішенні подібних завдань.

Він зможе зробити всі необхідні дії в найкоротші терміни, до того ж, він надасть гарантію того, що дозвіл на зведення будинку буде отримано, і не потрібно буде потім вдаватися до допомоги суду , Заново формувати пакет документів , Шукати відсутні тощо.

Загалом, отримати дозвіл на будівництво стандартного житлового будинку не складає особливих труднощів. Важливо знати куди звертатися, а також правила, за якими воно видається, і які документи необхідно надати.

Дорогі читачі, інформація в статті могла втратити свою актуальність. Якщо ви хочете дізнатися, як вирішити саме Вашу проблему, телефонуйте за телефонами:

Або задайте питання юристу на сайті. Це швидко і безкоштовно!


Але для яких об'єктів обов'язково отримання дозволу, а для яких - ні?
Що потрібно для продовження?