Реклама
Реклама
Реклама

Чи може батько отримати материнський капітал?

  1. Правові нюанси отримання чоловіком маткапіталу
  2. Перелік документів для отримання маткапіталу чоловіком
  3. Цільове витрачання коштів
  4. Документи для розпорядження коштами

У 2017 р право на отримання материнського капіталу мають не тільки жінки, які народили або яка усиновила необхідну кількість дітей після 2007 р, але також і чоловіки, які є батьками або усиновлювачами аналогічного числа дітей. Таке право у батьків (усиновлювачів) виникає на основі норм чинного федерального законодавства: ФЗ-256 про додаткові заходи державної підтримки сімей з дітьми.

ФЗ-256 про додаткові заходи державної підтримки сімей з дітьми визначає умови отримання материнського капіталу. В законі зазначено: що батько може отримати материнський капітал, якщо жінка, що мала права на видачу таких засобів, втратила їх через:

  • загибелі (природної смерті),
  • позбавлення правомочностей батьків, прав усиновителя, що стосуються сина, який став правовою основою для видачі грошей,
  • умисного злочинного діяння проти особистості власних дітей,
  • скасування події усиновлення, якщо така процедура дозволила придбати правомочності на маткапітал.

Важливо: правопретензій на материнський капітал у чоловіків не з'являються, якщо вони - вітчима дітей, що враховуються при виникненні прав на фінансову допомогу держави. Аналогічні правила застосовуються по відношенню до дітей, які після смерті матері або позбавлення її сімейних прав визнані в офіційному порядку залишилися без батьківського піклування.

Правові нюанси отримання чоловіком маткапіталу

Материнський капітал батькові покладається тільки при наявності перелічених вище обставин, коли право жінки на материнський капітал по позначених причин втрачено. Тут не йде в розрахунок наявність або відсутність у батька (усиновителя) громадянства РФ або іншого офіційного статусу громадянської належності (наприклад, статусу особи без громадянства).

Таким чином, резюмуючи тему чи може материнський капітал отримати батько дитини - відповідаємо: так, може. Але при наявності визначених федеральним законодавством умов.

Перелік документів для отримання маткапіталу чоловіком

Чоловік, будучи законним претендентом на мат капітал, має право звернутися до Пенсійного Фонду зі спеціальною заявою на видачу сертифіката. Для цього до заяви додають документи для оформлення материнського капіталу :

  • паспорт заявника;
  • свідоцтва про народження всіх дітей з відмітками про їх російське громадянство;
  • акти про усиновлення дітей (якщо таке мало місце);
  • документація, що підтверджує факт втрати матір'ю (усиновітельніцей) її прав (в залежності від виниклого конкретного обставини - наприклад, свідоцтво про смерть, судовий акт про позбавлення батьківських прав, скасування усиновлення та т. д.).

Сертифікат виступає юридичним підтвердженням наявності у сім'ї права на маткапітал.

Сертифікат виступає юридичним підтвердженням наявності у сім'ї права на маткапітал

Мал. 2 Зовнішній вигляд сертифіката на материнський капітал.

У такому документі позначений його власник (правовласник) і номінальна сума, яка діє в черговому році. Періодично держава проводить індексацію, щоб уберегти фінансову допомогу від негативного впливу інфляції.

Актуальний розмір можна дізнатися самостійно на веб-ресурсі Пенсійного Фонду Росії (ПФР).

Звертатися до Пенсійного Фонду з метою оформлення сертифіката допускається в будь-який період часу з моменту появи в сім'ї поповнення, що дав право на материнський капітал.

Що стосується безпосереднього розпорядження коштами мат капіталу, то воно можливе після настання дитині, при народженні, усиновленні якого виникло право на капітал, 3-х років. У Пенсійного Фонду допускається звернення з відповідною заявою, коли йому виповниться 2,5 року. Але перерахування коштів відбудеться все одно в відведені нормами права терміни.

Важливо: До настання трирічного віку другого, наступного дитині направити гроші материнського капіталу можна на погашення відсотків, боргу, сплати початкового внеску за іпотечною позикою , Кредиту, взятому для придбання або будівництва нового житла.

Цільове витрачання коштів

Розпорядитися мат капіталом чоловікові можна тільки в наступних напрямках:

  • поліпшення існуючих у сім'ї житлових умов шляхом придбання, будівництва, реконструкції приватного будинку ;
  • отримання дітьми освітніх і супутніх послуг;
  • придбання для дітей-інвалідів коштів соціальної адаптації.

Під реалізацією права на маткапітал в першому напрямку мається на увазі:

У разі з будівництвом і придбанням нового житла допускається використання як власних, так і позикових коштів. Для перерахування коштів по кредиту необхідно відкриття розрахункового (позичкового) рахунку в банку (кредитної організації) з опціями безготівкового погашення боргу будь-якими засобами, включаючи мат капітал.

Другий напрямок передбачає можливість:

  • оплатити навчання і супутні отримання освіти дитини у віці до 23 років послуги в навчальному закладі, що має ліцензію та акредитацію за освітніми програмами;
  • компенсувати витрати на догляд, нагляд утримання дитини в дитячому саду;
  • витратити гроші на проживання дитини в гуртожиток за допомогою оплати оренди приміщення, ЖКГ-послуг.

Ключова умова перерахованих двох напрямків - купується, реконструюється житло, земельну ділянку, на якій планується будівництво, освітній заклад, де проходить навчання дитина, повинні перебувати неодмінно на території РФ.

Третій напрям використовується тільки при наявності в сім'ї, що має право на мат капітал, дітей-інвалідів, які потребують засобах соціальної адаптації, інтеграції в суспільство.

Що стосується четвертого існуючого напрямку: поповнення накопичувальної частини пенсії , То таким правом може мати тільки жінка. Закон не передбачає можливості для чоловіка використовувати маткапітал в даному напрямку.

Подати заяву на розпорядження в будь-яких напрямках (крім погашення цільового житлової позики) можна лише після настання другого, наступного з дітей 2,5 років.

Важливо: Інші напрями витрачання коштів материнського капіталу законом не передбачені. У зв'язку з чим, будь-які спроби витратити ці гроші в обхід встановлених правил, розцінюються державою, як умисні шахрайські дії, і тягнуть притягнення винних осіб до відповідного виду юридичної відповідальності.

Документи для розпорядження коштами

Для того щоб з'явилася можливість фактичного розпорядження коштами маткапіталу, заявник повинен подати ще одну заяву до Пенсійного Фонду за місцем проживання. До заяви додаються:

  • паспорт заявника;
  • свідоцтва про народження дітей;
  • документи, що підтверджують факт укладання угоди - документи на купівлю-продаж квартири , Договору, угоди з продавцем або будівельної, освітньою організацією в рамках одного з обраних напрямків;
  • якщо мова йде про будівництво, реконструкції житла, то також потрібно надати правовстановлюючі документи на старе житло, в тому числі і кадастровий паспорт на житлове приміщення , Земельну ділянку, на якому розташовується реконструйований будинок або планується звести нову житлову будову, дозвіл на забудову, реконструкцію;
  • виписки з ЕГРП на нерухомість (житло, ділянки);
  • якщо в договорі на навчання немає відомостей про акредитацію, ліцензії навчального закладу, то потрібно також надати копії підтверджуючих ці обставини актів;
  • кредитну угоду, договір позики (якщо гроші слід перевести для погашення такого боргу);
  • квитанції, чеки про оплату покупок засобів соціальної адаптації дітей-інвалідів, а також соціально-медичні акти, що підтверджують потребу дитини в таких речах.

Важливо: Закон передбачає як попереднє звернення з метою спрямування грошей по щойно оформленим угодою, так і компенсацію вже понесених витрат. Природно, витрати повинні бути зроблені в межах встановлених законом напрямків не раніше, ніж 3 роки тому до моменту звернення до Пенсійного Фонду.

Правовстановлюючі документи на старе житло і земельну ділянку можуть бути не оформлені на ім'я безпосереднього заявника. Допускається приналежність домоволодіння і ділянки дружину заявника. Головне - підтвердити правомочності на об'єкти нерухомого майна.

Після перевірки документації, яка триває 1-2 місяці, гроші будуть переведені на рахунок продавця або будівельної, навчальної організації. У разі, коли мова йде про компенсацію вже зроблених витрат - гроші будуть перераховані безпосередньо на банківський рахунок заявника. Тотожні норми застосовні і при будівництві, реконструкції будівлі власними силами.

Претендентам на фінансову допомогу держави слід знати, що готівкою сімейний капітал отримати неможливо, окрім як у випадках, передбачених законом.

Періодично Урядом РФ регламентуються одноразові виплати: 10-20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян . За заявою особи, яка має право на мат капітал, ці гроші переводяться на рахунок заявника. Одноразові виплати в 2017 р відсутні (за станом на квітень 2017 року).

Ще один юридичний момент: направляти гроші можна як в повному обсязі, так частинами. При цьому якщо витрачена частина грошей, не заборонено неодноразове звернення до Пенсійного Фонду для направлення залишилися грошових коштів до обнулення особового рахунку.

Важливо: Залишок коштів на рахунку в Пенсійному Фонді також підлягає індексації в пропорційному співвідношенні до збільшення суми мат капіталу в повному обсязі.

Дізнатися точний розмір залишку маткапіталу можна безпосередньо в Пенсійному Фонді, замовивши відповідну довідку. Також щорічно власники сертифікатів повідомляються співробітниками Пенсійного Фонду про залишок грошових коштів на особовому рахунку. Якщо сума такого залишку перевищує 30 рублів. В інших випадках повідомлення не передбачено.

Залишилися питання? Подивіться невеликий репортаж: «Батьків капітал»:

Залишилися питання?