Реклама
Реклама
Реклама

Як скласти шлюбний договір

  1. Що таке шлюбний договір?
  2. Навіщо потрібен шлюбний договір?
  3. Що не може бути включено в шлюбний договір
  4. Хто може укласти шлюбний договір?
  5. Поради юриста: як правильно укласти шлюбний договір?
  6. Приклад з судової практики

У країнах Європи шлюбний договір давно став чимось буденним і навіть необхідним адже до цієї форми регулювання майнових відносин подружжя вдається згідно зі статистикою більше 70% європейських сімейних пар. У нашій же країні шлюбний договір, який часто називають ще контрактом, зазвичай згадується лише в негативному контексті і підкреслює розважливість і меркантильність подружжя.

У нашій же країні шлюбний договір, який часто називають ще контрактом, зазвичай згадується лише в негативному контексті і підкреслює розважливість і меркантильність подружжя

Таке різко негативне ставлення до шлюбного договору зазначається і в статистиці, яка говорить, що тільки 4-6% наших співвітчизників при вступі в шлюб готові укласти шлюбний договір. Однак та ж статистика говорить, що 5 з 10 сімейних пар рано чи пізно зустрінуться в суді з приводу розлучення і розділу майна. Так чому ж не вирішити це питання «на березі» і убезпечити себе від небажаних майнових розглядів?

Що таке шлюбний договір?

Шлюбний договір - це добровільна угода подружжя, завірене нотаріусом, яке встановлює порядок користування майном в шлюбі і його розділу при виникненні необхідності. Шлюбний договір може бути укладений як до шлюбу, так і після офіційної реєстрації сімейних відносин. Шлюбний договір засвідчує нотаріус. Незалежно від того, коли подружжя вирішило підписати даний документ, датою набрання ним законної сили буде вважатися день весілля громадян.

Важливо розуміти, що дійсним вважається лише шлюбний договір, складений в письмовому вигляді і завірений у нотаріуса. Ніякі усні угоди і паперу, підписані в домашніх умовах, не буду виступати вагомим аргументом в суді. Також не може бути складений односторонній шлюбний договір. Для отримання законного угоди потрібна участь і згода обох сторін.

Навіщо потрібен шлюбний договір?

Згідно з чинним законодавством РФ при вступі громадян в законний шлюб все майно, яке буде придбано ними в період сімейного життя, вважається спільно нажитим і підлягає розподілу за принципом 50 на 50. При цьому, абсолютно не має значення, хто з подружжя більше заробляв, хто купував майно, і на кого воно було документально оформлено. Особистими майновими цінностями подружжя вважається тільки те, що було набуте ними до шлюбу або отримано в дар або в якості виграшу вже в період сімейного життя. Таке майно поділу не підлягає.

Дані норми законодавства досить часто не влаштовують подружжя. Найчастіше це пов'язано з тим, що хтось в родині заробляє значно більше або веде бізнес і вважає, що його частка в спільному майні повинна бути більше непрацюючого чоловіка. Прописати це в шлюбному договорі дуже просто, якщо на укладення подібної документа згоден інший член подружжя.

Отже, за допомогою шлюбного договору можна врегулювати ряд найважливіших питань під час розподілу майна:

  • Договір дає можливість заздалегідь обумовити принцип, за яким розділ спільно нажитого майна буде вигідний і зручний подружжю. Це дозволить уникнути маси сварок і неприємних моментів, якщо шлюб все ж буде розірвано.
  • документ дозволяє розділити майно таким чином, як вам заманеться, не озираючись на норми законодавства. Це означає, що зовсім необов'язково ділити майно порівну між подружжям. Можна визначити частки в спільно нажите або особистому майні подружжя в будь-якому співвідношенні.
  • У шлюбному контракті можна обумовити не тільки вже наявне майно подружжя, а й те, що передбачається придбати в майбутньому. Наприклад, можна вказати, що квартира дістанеться тому, з ким після шлюбу залишиться проживати дитина, а машина перейде у власність того з подружжя, хто має водійські права.
  • Шлюбний договір дає можливість захистити не тільки своє майно, а й бізнес. Так, навіть якщо власну справу було відкрито одним із подружжя під час сімейного життя, за умовами шлюбного контракту може бути обумовлено, що другий з подружжя не має ніяких прав на бізнес.
  • Якщо між подружжям укладено шлюбний договір при розділі майна можна уникнути судових розглядів щодо розділу матеріальних цінностей. Це дозволить заощадити не тільки час, а й матеріальні засоби на судові витрати.

Що не може бути включено в шлюбний договір

У багатьох країнах не існує обмежень можливостей шлюбного договору. Це означає, що дана угода може регулювати як майнові, так і немайнові питання, що виникають між подружжям. До другої категорії відносять в тому числі і питання особистого характеру, побутові обов'язки і навіть регулярність сексуальність відносин. Однак, відповідно до Сімейного кодексу Російської Федерації, в нашій країні шлюбний договір може стосуватися тільки майна та матеріальних цінностей.

Крім того, законом чітко вказується, що за умовами шлюбного договору жоден з подружжя не може втрачати своєї дієздатності. Це означає, що документ не може обмежувати можливості чоловіка на право обміну, дарування майна або звернення з позовною заявою до суду. Ще одним важливим аспектом є те, що шлюбний договір може регулювати відносини тільки між подружжям і не може зачіпати інтереси третіх осіб. Це означає, що вказати в шлюбному договорі, що куплена під час сімейного життя квартира буде належати дитині або кому-небудь ще кому-небудь, не можна. Договір укладається між двома сторонами і може стосуватися лише їх. Якщо ж подружжя хоче передати частину майна дитині, з цією метою слід скласти окремий документ.

Хто може укласти шлюбний договір?

Укладати шлюбний договір можуть дієздатні громадяни які досягли 18 років. В окремих випадках за умови отримання дозволу органів місцевої адміністрації, дозволяється вступ у шлюб починаючи з 16-річного віку, що передбачає можливість підписання шлюбного контракту. Також заборонено укладати угоду між людьми, шлюб яких законом визнаний недійсним - багатоженство, близькі родинні зв'язки, примус до співжиття і т.д.

Важливо відзначити, що шлюбний договір повинен бути складений тільки з обопільної згоди сторін. Якщо подібна угода укладається з примусу - воно буде визнано судом недійсним. Крім того, не має юридичної сили шлюбний договір, який укладено між подружжям, які не зареєстровані офіційно. Інститут «громадянського шлюбу», який останнім часом отримав настільки широке поширення, що не визнається законом і не створює ніяких майнових відносин між співмешканцями. Відповідно і шлюбний договір в цьому випадку буде вважатися не мають юридичної сили.

Говорячи про те, хто укладає зазвичай шлюбний договір, слід знову відзначити, що кількість таких розсудливих пар в Росії не перевищує 6%. Це багато в чому пов'язано з тим, що згідно зі статистикою в нашій країні люди часто одружуються рано, не маючи ніякого істотного майна і матеріальних цінностей. В цьому випадку втрачається сама суть укладення шлюбного контракту, адже подружжю просто нічого ділити. Однак досвідчені юристи нагадують, що укласти шлюбний договір можна в будь-який момент шлюбу, а це значить, що вже після першого серйозного придбання слід звернутися до адвоката або нотаріуса. За статистикою найчастіше до укладення шлюбного договору вдаються ті, хто раніше вже був у шлюбі і пережив розлучення.

Експерти в області сімейного права рекомендують особливо уважно підійти до питання укладення шлюбного договору людям, які мають власний бізнес, великі накопичення, дороге майно і т.д. Багато хто відмовляється від цієї ідеї, спираючись на закон, який стверджує, що все майно, придбане до шлюбу, вважається особистою власністю чоловіка. Однак в процесі ведення спільного господарства та побуту доходи чоловіка і дружини перемішуються, утворюючи загальну майнову масу. Крім того, іноді майно, придбане до весілля, може зажадати вкладень, які стануть для суду істотним обставиною на користь перегляду характеру розділу.

Приклад з судової практики.

Як приклад можна навести ситуацію, коли дружина до шлюбу придбала квартиру, в якій згодом проживала з чоловіком. За час сімейного життя подружжя за рахунок спільного сімейного бюджету провели часткову реконструкцію квартири і зробили дорогий ремонт. При розлученні чоловік подав позовну заяву з метою розділу квартири, придбаної дружиною до шлюбу. В якості підстави він доклав чеки та рахунки на придбання будівельних матеріалів, оплату послуг робітників і погашення комунальних послуг. В результаті суд визнав вкладення чоловіка в квартиру істотними і постановив включити квартиру в перелік спільного майна, що підлягає розподілу. Якби дружина наполягла на укладанні шлюбного договору, подібна ситуація була б неможливою.

Також цікаво буде прочитати Поділ майна подружжя після розлучення .

Поради юриста: як правильно укласти шлюбний договір?

Щоб скласти шлюбний договір правильно і уникнути невизначеності в майбутньому, слід враховувати ряд юридичних нюансів і тонкощів при його укладанні:

  1. Термін дії договору. Згідно з чинним законодавством шлюбний договір може бути безстроковим або мати певний строк дії. Крім того, його дійсність можна визначати деякими умовами. Наприклад, в шлюбному договорі можна вказати, що в разі народження у пари дитини, машина дістається матері і т.д.
  2. Шлюбний договір може бути визнаний недійсним. Існує ряд певних умов, при яких шлюбний договір може бути визнаний недійсним за рішенням суду. Сюди відносять складання документа з примусу або під прямим впливом кого-небудь з оточення. Також причиною для анулювання шлюбного контракту може стати обмеження прав одного з подружжя, що часто практикується більш досвідченими партнерами щодо подружжя, які мають належної юридичної бази знань. В результаті, підписавши такий договір, один з подружжя залишається ні з чим. Якщо суд виявить подібні обставини, договір також можуть визнати недійсним. Ще один привід для ігнорування шлюбного контракту при розділі майна - неточні, розмиті формулювання. Все це дуже важливо враховувати, якщо ви вирішили домовитися про фінансові та майнові відносини зі своїм чоловіком.
  3. Слід вказати всі види майна. Якщо шлюбний договір укладається після того, як подружжя вже прожили в шлюбі певний період і встигли нажити спільне майно, важливо вказати в угоді все. Це означає, що заздалегідь слід обумовити майнові зобов'язання як щодо матеріальних цінностей, куплених подружжям до шлюбу, так і того, що було придбано разом.
  4. Порядок розпорядження частковою власністю. Якщо серед майна подружжя, яке міститься у шлюбному договорі, є часткова власність, слід обов'язково вказати порядок її використання. Важливо відзначити, хто з подружжя може здійснювати будь угоди, і чи потрібно для цього офіційну згоду другого з подружжя.
  5. Не варто економити на фахівця. Навіть якщо шлюбний контракт складений подружжям самостійно, їм все ж таки доведеться сплатити державне мито, яке стягується при посвідченні договору у нотаріуса. Якщо нотаріус проводить додаткову роботу з документом, їм також буде стягуватися певна плата. Найбільш витратним, однак при цьому найнадійнішим варіантом складання шлюбного договору, є звернення до досвідченого адвоката, що спеціалізується на сімейному праві. В цьому випадку фахівець передбачить всі аспекти складання договору і допоможе уникнути ризиків для обох сторін.
  6. Обов'язково особиста присутність. Шлюбний договір належить до категорії документів, які не можуть бути складені і офіційно завірені нотаріусом за дорученням. Це означає, що під час оформлення договору обов'язкова присутність обох подружжя. При цьому, обидві сторони повинні мати при собі документи, що засвідчують їх особу та свідоцтво про укладення шлюбу.

При цьому, обидві сторони повинні мати при собі документи, що засвідчують їх особу та свідоцтво про укладення шлюбу

Прийняття рішення про необхідність укладення шлюбного договору покладається тільки на самого подружжя, однак досвідчені юристи та ті, хто зіткнувся з труднощами розділу майна, рекомендують підходити до питання матеріальних цінностей з максимальною відповідальністю. Це допоможе не тільки уникнути багатомісячних судових розглядів, але і забезпечить психологічний спокій подружжя, які отримають впевненість у своїй фінансовій незалежності і безпеки.

Приклад з судової практики

Після смерті батька громадянин К. з'ясував, що за кілька місяців до своєї смерті, його батько уклав шлюбний договір з молодою дружиною, з якою прожив у шлюбі всього рік. Згідно з цією угодою, все майно в разі розлучення або смерті одного з подружжя, було оформлено на другого чоловіка. Таким чином, громадянин К. був повністю позбавлений прав на вступ в спадок. Їм було подано позов до суду про оскарження шлюбного договору, мотивуючи це тим, що останній рік перед смертю батько лікувався від раку, брав психотропні препарати і проходив курс хіміотерапії.

Розглядаючи аргументи позивача і відповідача, а також заслухавши думку медичних фахівців, суд прийняв рішення, що шлюбний договір був складений у відповідності до чинного законодавства і має юридичну силу. Таким чином майно померлого дісталося його дружині.

Що таке шлюбний договір?
Навіщо потрібен шлюбний договір?
Поради юриста: як правильно укласти шлюбний договір?
Так чому ж не вирішити це питання «на березі» і убезпечити себе від небажаних майнових розглядів?
Що таке шлюбний договір?
Навіщо потрібен шлюбний договір?
Хто може укласти шлюбний договір?
Поради юриста: як правильно укласти шлюбний договір?