Реклама
Реклама
Реклама

Як отримати виписку з будинкової книги

  1. Що це таке
  2. Що вона являє собою
  3. Для чого потрібно її отримувати
  4. Хто може її отримати
  5. Де їх видають
  6. висновок

Будь-які угоди з нерухомістю для свого оформлення вимагають підготовки відповідного комплекту документів. Якщо мова йде саме про житлову нерухомість, то часто потрібно виписка з будинкової книги. Це актуально при угодах, коли здійснюється купівля об'єктів нерухомості або її продаж, передача спадщини або дарування квартири. Що виписка являє собою і як її можна отримати?

Що це таке

Що це таке

Цей папір обов'язкове в процесі оформлення для будь-якої житлової нерухомості. Це відноситься і до багатоквартирного, і до дому, де живе одна або декілька сімей. Виписка з будинкової книги, де її отримати? Зазвичай вона видається в паспортному столі, відображає інформацію про громадян, які проживають зареєстрованими там. Також зберігаються дані про поточний, минулих власників квартири.

Тут є не тільки інформація, актуальна на даний момент, але і водночас ставиться до минулих періодів. Отримати інформацію звідси можливо, зробивши звернення до паспортного столу.

Що вона являє собою

Велика частина громадян Росії, швидше за все, рано чи пізно повинна буде отримати її.

Може йтися про одне з наступних варіантів документа:

  • Архівна виписка з будинкової книги. Як видно з назви, мова йде про отримання інформації за минулий період часу. Тут може бути видана інформація або про що живуть тут на певну дату в минулому, або тих, хто знаходився тут за весь час існування даної житлової нерухомості. Розширена виписка з будинкової книги містить більший обсяг інформації, ніж зазвичай.
  • Можна замовити отримання звичайного варіанту. Її також називають поточної довідкою. У подібному випадку інформація надається про людей, які в цей час проживають в даному будинку або квартирі.
  • Є ще один варіант, коли папір видається не про всі, хто проживає, а тільки про одне з них. Такий різновид довідки актуальна, наприклад, при оформленні паспорта.

Зразок виписки з будинкової книги виконується за певною формою і обов'язково містить наступне:

  1. Повний список тих, хто зареєструвався на зазначеній житлоплощі. У нього включаються всі, зокрема, громадяни, яким не виповнилося 18 років.
  2. Надаються повністю всі потрібні паспортні дані зареєстрованих. У них входять дані за паспортами: місце, дата видачі документа, серія, номер паспорта.
  3. Вказується інформація про дати і місця, де народилися мешканці.
  4. Проживаючи в даному місці, більшість мешканців раніше проживали за іншими адресами, які будуть зафіксовані в наданої довідці.
  5. Точна адреса квартири.
  6. Громадянство мешканців, а також їх національність.
  7. Якщо в переліку згадуються іноземні громадяни, висвітлюється мета їхнього приїзду на територію Російської Федерації.
  8. Дається інформація про вид і термін закінчення прописки, якщо він є.
  9. У разі, якщо на даній житлоплощі проживають військовозобов'язані особи, їх дані також згадуються.
  10. Вказуються прізвище і посада особи, який склав надається документ.
  11. Ставиться підпис начальника, дата видачі довідки та друк паспортного столу.

Зразок виписки з додому книги Зразок виписки з додому книги

Для чого потрібно її отримувати

Вона потрібна в самих різних випадках. Коли у квартири або будинку змінюється господар, такого роду інформацію зобов'язані зафіксувати. Адже в ситуації, що розглядається на зазначеній житлоплощі можуть мати прописку різні мешканці. І зміна власника не змінює цього.

Існують такі ситуації, коли проживає на даній житлоплощі громадянин має право на довічне проживання. Зрозуміло, що при продажу такої житлової нерухомості дану обставину обов'язково призведе до зниження ціни угоди.

Ось перелік різних ситуацій, коли обов'язково потрібно розглянута довідка:

  • Зміна паспорта. Вона може бути поточної або позапланової. Прикладами останнього варіанту можуть бути випадки, корду, при вступі в шлюб, змінюється прізвище.
  • Проведення угод про покупку житлової нерухомості, про продаж.
  • Засідання суду, яке розглядає питання аліментів. При розгляді питання, дані про місце, де саме мешкає дитина, є суттєвими.
  • Для соціальних пільг папір включена в обов'язковий список документів, вона підтверджує прописку громадянина. Довідка якраз підходить для цієї мети.
  • Папір необхідна в тому випадку, якщо відбувається усиновлення або удочеріння.

Вимога отримати виписку з будинкової книги може мати місце і в інших випадках.

Хто може її отримати

Хто може її отримати

Це здійснює господар житлової нерухомості або проживає тут громадянин. У першому варіанті державне мито платити не потрібно. Інакше її сплата обов'язкове. Ось як можна отримати виписку з будинкової книги.

Для проведення оформлення складається певний пакет документів.

Він буде містити:

  1. Заява, де є прохання надати документ.
  2. Папери, що обгрунтовують право на розглянуту житлову нерухомість.
  3. Розглянуту книгу. Тут враховують, що в багатоквартирних великих будинках вона зазвичай зберігається в паспортному столі, а в приватному житловому будинку її місце зберігання - у власника.
  4. Підтвердження сплати державного мита. Це необхідно тоді, коли звертається не господар житла. В іншому випадку оплата не буде потрібно.

Увага! Після прийому пакета буде повідомлено, коли буде потрібно прийти за потрібне документом. Однак потрібно враховувати, що термін дії виписки з будинкової книги невеликий.

Зразок заяви виглядає наступним чином:

  • У правому верхньому кутку вказується найменування організації, куди виконується звернення
  • Після цього пишуться посаду, особисті дані начальника установи.
  • Нижче повинно бути вказано, від кого подається дана заява. При цьому потрібно точну адресу, де прописаний заявник.
  • Для того, щоб здійснювати зворотний зв'язок, нижче необхідно вказати контактний телефон.
  • Потім в центрі листа фіксується найменування даного документа. В даному випадку мова йде про заяву.
  • Далі на всю ширину аркуша викладається прохання про видачу. У ній вказується вид необхідної довідки (вона архівна або поточна), дається точна поштова адреса місця проживання, обов'язково вказується причина даного запиту і дається назва установи, яке зажадало надання даного документа.
  • Нижче пишеться, що до заяви додані наступні документи і наводиться їх перелік.
  • У нижній частині заяви вказуються підпис заявника і дата звернення.

Де їх видають

Ось де можна отримати виписку з будинкової книги:

  1. За місцем прописки, в паспортному столі. Терміни для надання дуже стислі. Зазвичай вони не перевищують декількох днів. Буває, коли видача довідки має місце в день здачі.
  2. В інформаційно-довідковому центрі.
  3. Можливо оформлення за допомогою інтернету. При цьому потрібно звернутися на сайт, де надаються держпослуги.
  4. У багатофункціональному центрі.
  5. Якщо будинок належить до товариства власників-мешканців (ТСЖ), воно видає таку довідку.

Приходити туди, де можливо взяти виписку з будинкової книги, заздалегідь не має особливого сенсу, так як папір має невеликий термін дії. Він становить лише місяць.

висновок

Пошук того, де брати виписку з будинкової книги, не складає труднощів. Термін видачі невеликий. Правильно підготувавши необхідний пакет, можна отримати документ без всяких складнощів.

Що виписка являє собою і як її можна отримати?
Виписка з будинкової книги, де її отримати?