Реклама
Реклама
Реклама

Правила експлуатації газового обладнання в житловому будинку

  1. Правила безпеки
  2. Загальні умови використання газу
  3. Перевірка газового обладнання
  4. Фахівці-газовики при перевірці повинні здійснити:
  5. відключення газу
  6. Терміни відключення газу
  7. Незаконне відключення газу
  8. Скарга при відключенні газу
  9. Як замінити газ на електрику

Фото: ShutterStock / Fotodom.ru

З метою безпеки будь-які роботи по установці, перевстановлення та технічного обслуговування газового обладнання в будинку слід довіряти тільки професіоналам, а при купівлі обладнання потрібно перевіряти не тільки сертифікат, а й термін служби виробу (він повинен становити 15 років).

Правила безпеки

Газ - дешевий вид палива, горить без залишку, має високу температуру горіння і, як наслідок, більшу теплотворну здатність, однак, змішуючись з повітрям, вибухонебезпечний. На жаль, витік газу - випадок зовсім не рідкий. Для того щоб максимально убезпечити себе, необхідно неухильно дотримуватися правил безпеки.

Перш за все необхідно вивчити інструкції по експлуатації газового обладнання та дотримуватися їх, стежити за нормальною роботою газових приладів, димоходів і вентиляції.

Побутовий скраплений газ складається з суміші пропану і бутану, не має власного кольору і запаху, тому в нього додають сильно пахне речовина одорант (етілмеркоптан), яке надає йому запах тухлого яйця, для якнайшвидшого виявлення витоку по запаху.

Власникам житлових приміщень заборонено порушувати систему вентиляції житлових приміщень при перепланування і перебудову квартири .
Перед розпалюванням газової плити приміщення необхідно провітрити, кватирку залишити відкритою на весь час роботи з плитою. Кран на трубі перед плитою відкривається за допомогою перекладу прапорця ручки в положення уздовж труби.

Полум'я має загорятися у всіх отворах пальника, мати блакитно-фіолетовий колір без коптять мов. Якщо полум'я закіптюжений - газ згоряє не повністю, необхідно звернутися до фахівців газопостачальної компанії і відрегулювати подачу повітря. Зверніть увагу: якщо відбувається відрив полум'я від пальника, це означає, що повітря надходить дуже багато, і користуватися такою пальником ні в якому разі не можна!

Побутовий скраплений газ в 2 рази важчий за повітря, тому при витоку він в першу чергу заповнює нижні приміщення і може поширюватися на відстані, тому навіть невеликий витік може спровокувати задуха і стати причиною загоряння.

Якщо ви вловили характерний запах газу в приміщенні, не слід включати або вимикати будь-які електричні прилади, щоб уникнути виникнення електричної іскри, яка може привести до вибуху газу. В цьому випадку необхідно терміново перекрити газопровід і провітрити приміщення. Перед поїздкою на дачу або у відпустку необхідно перекривати газ, повернувши кран на трубі. В ідеалі перекривати газовий кран необхідно після кожного використання плити або духовки.

Негайно звернутися в аварійну газову службу необхідно в наступних випадках:

  • в під'їзді відчувається запах газу;
  • якщо ви виявили несправність газопроводу, газових кранів, газових приладів;
  • при раптовому припиненні подачі газу.

Пам'ятайте, що огляд і ремонт газового обладнання можуть проводити тільки працівники підприємств газового господарства. Їх повноваження підтверджуються службовими посвідченнями, які вони повинні пред'явити власнику квартири.

Фото: ShutterStock / Fotodom.ru

Загальні умови використання газу

Існує два види газового обладнання: для будинків (газопровід, прилади обліку газу багатоквартирних житлових будинків) і внутрішньо квартирних (плита, варильна поверхня , духова шафа , Водонагрівальне обладнання). Обов'язок по обслуговуванню газових мереж багатоквартирного будинку лежить на керуючої компанії.

Для того щоб приміщення стало газифікованих, необхідне виконання кількох умов.

  1. У квартирі має бути мінімум два ізольованих приміщення (однокімнатна квартира-студія газифікованої бути не може).
  2. Необхідна наявність гарної витяжної вентиляції в коридорах будинку.
  3. Пристрій введення газу має відповідати вимогам пожежо-і вибухобезпеки.
  4. У коридорах, де буде прокладена газова магістраль, висота стелі повинна складати не менше 1,6 м, при цьому самі стелі повинні бути вогнестійкими.

Застосування пристроїв введення газу, що встановлюються безпосередньо в квартири, ліфти, системи вентиляції житлового будинку, категорично неприпустимо. Стояки газу встановлюються вертикально в кухнях і на сходових клітинах, установка їх в інших частинах квартири неможлива. По всьому газопроводу робляться спеціальні засувки, щоб відключати певні ділянки.

Газовий шланг для підключення плити повинен бути сертифікований; його довжина не повинна перевищувати 5 м. Фахівці попереджають, що краще утриматися від фарбування газового шланга, оскільки фарба може привести до його розтріскування.

Зайвих з'єднань при підключенні газової плити бути не повинно. Шланг безпосередньо приєднується одним кінцем до крана, а іншим - до кухонній плиті.

При монтажі плити необхідно врахувати, що шланг і газовий стояк повинні бути доступні для огляду. Тому газові комунікації не можуть бути прибрані під гіпсокартон , Стаціонарні фальшпанели або деталі інтер'єру.

Перевірка газового обладнання

Зверніть увагу: відповідно до житловим законодавством, відповідальність за обслуговування газового обладнання лежить на власника житла. Для запобігання можливих витоків і отруєння газом аварійно-технічні служби проводять планові перевірки. Газові водонагрівальні котли необхідно перевіряти щорічно; газові плити - один раз на 3 роки. Застаріле або несправне обладнання повинно бути замінено.

Про час проведення чергової перевірки газового обладнання керуюча компанія зобов'язана заздалегідь сповістити всіх мешканців в письмовому вигляді, в іншому випадку виявлення і зафіксовані в ході перевірки порушення можуть бути оскаржені.

Фахівці-газовики при перевірці повинні здійснити:

  • візуальну перевірку на витік в місцях з'єднання газопроводу та в місці перекриття газу, в разі необхідності - заміряти витік рідинним манометром;
  • перевірку герметичності кріплення деталей в місцях всіх стикувань на обладнанні;
  • огляд витяжної труби і димоходу житлових будинків;
  • перевірку стабільності подачі газу в плити і водонагрівальні прилади;
  • настройку інтенсивності газової подачі в обладнанні;
  • перевірку автоматичної і електронної роботи приладів.

Фото: ShutterStock / Fotodom.ru (2)

відключення газу

Перелік причин, за якими газопостачання може бути тимчасово припинено, закріплюється в договорі з керуючою компанією або газопостачальної організацією. В силу деяких обставин такий перелік може бути змінений.

Наведемо приблизний список причин відключення газопостачання:

  1. абонент газової мережі самостійно справив монтаж або дообладнання газових приладів;
  2. газова служба виявила несправності в газових комунікаціях, або в димоходах (вентиляції) відсутня стабільна витяжка, або при подачі в газовикористовуюче обладнання виявлена ​​недостатня концентрація газу в трубах;
  3. виявлені ознаки незаконного доступу до мереж газопостачання;
  4. виникла надзвичайна (аварійна) ситуація, яку неможливо усунути без відключення;
  5. в процесі планового (в тому числі капітального) ремонту газового обладнання та комунікацій;
  6. НЕ укладений договір, в якому передбачено аварійно-технічне обслуговування;
  7. мешканці багатоквартирного будинку виселяються через знесення будинку;
  8. сума заборгованості споживача перевищує обсяг виплат за два розрахункових періоду;
  9. споживач регулярно порушує пункти угоди з компанією, що управляє і лагодить усілякі перешкоди в отриманні необхідних для визначення фактичного обсяг споживання газу даних;
  10. споживач використовує обладнання, що не відповідає законодавчим нормам або не відповідає прописаному за договором;
  11. між керуючою компанією і абонентом немає договору про технічне обслуговування.

При плановому відключення газопостачання постачальник послуг зобов'язаний попередити абонента в письмовій формі, причому це має бути зроблено не пізніше ніж за 20 днів до передбачуваного відключення з поясненням причини (або причин). У разі виникнення аварійної ситуації газопостачання відключається без попередження.

Терміни відключення газу

Для здійснення ремонтних робіт газопостачання можуть відключати на 4 ч сумарно протягом місяця. Якщо газ відключають на більш тривалий період, за кожну годину понад норму сума оплати за цю послугу в поточний місяць повинна бути знижена на 0,15%.

Врахуйте: приміщення вважається негазифікованим, якщо в ньому немає ніяких газових інженерних комунікацій (і транзитних труб в тому числі); тому при заміні газової плити на електричну модель необхідно повністю вивести трубу з квартири.

У разі виникнення аварійної ситуації газ можуть відключити без попередження не більше ніж на 24 год. Повне відновлення подачі газу здійснюється протягом 2 діб, наступних після відновлення.

Відповідно до Правил поставки газу для забезпечення комунально-побутових потреб громадян, якщо газ відключають за несплату, порушнику повинні бути спрямовані два повідомлення - перше за 40, друге за 20 днів до дати відключення. Тільки в тому випадку, якщо власник не робить ніяких дій з погашення заборгованості, газопостачання відключається протягом трьох днів без додаткового попередження.

Якщо газ відключили за несплату, то відновлення послуги станеться тільки після виконання вимог керуючої компанії. Після погашення заборгованості подача газу поновлюється протягом 5 діб.

Для того щоб скоротити терміни відключення газопостачання при капітальному ремонті, скооперуйтеся зі старшим по будинку (або по під'їзду) і з керуючою компанією. Переконайтеся в тому, що всі жителі будуть на місці під час ремонту газового устаткування. Врахуйте, що терміни ремонту (заміни) газового обладнання багато в чому залежать від самих мешканців будинку. Відомі випадки, коли через відсутніх сусідів в будинках не могли включити газопостачання через те, що мешканці квартир не бажали пускати газовиків, а інші квартіровладельци просто не знали про виконання робіт в силу свого тривалої відсутності.

Незаконне відключення газу

Керуюча компанія зобов'язана повідомити мешканців заздалегідь і в письмовій формі про проведення перевірочних робіт. Відповідно, якщо повідомлення не було, відключення газопостачання незаконно.

Перерахуємо випадки, коли відключення газу незаконно:

  • планові технічні роботи в багатоквартирному будинку завершені;
  • відсутня заборгованість по оплаті послуг газопостачальної компанії;
  • газове обладнання визнали, що не відповідає нормативу або договором, але споживач заперечує цей факт в судовому порядку;
  • усунена аварійна ситуація і встановлений нормативами термін відновлення газопостачання закінчився.

Крім того, підставою для відключення газу не може бути відсутність можливості для огляду газового обладнання, що знаходиться в квартирі, в той момент, коли власника не було на місці. Треба сказати, що власник житла може відмовитися від огляду газового обладнання, у газовій компанії немає важелів впливу на нього.

Запам'ятайте: прийняти рішення про відключення газопостачання усім мешканцям багатоквартирного будинку при наявності заборгованості тільки у кількох мешканців КК не має права.

Скарга при відключенні газу

У разі незаконного припинення газопостачання власникам квартир особисто або через старшого по під'їзду або будинку необхідно зажадати пояснень в керуючої компанії. Обгрунтування відключення газу повинно бути надано в письмовій формі.

Якщо КК не вживає заходів з відновлення газопостачання або не може пояснити причини припинення газопостачання, необхідно написати заяву в місцеві органи влади і просити про проведення експертизи.

Після проведення експертизи і отримання висновку спеціаліста потрібно звертатися в судові органи для розгляду. До позовної заяви необхідно додати висновок експерта, договір з керуючою компанією, правовстановлюючий документ на квартиру з відключеним газопостачанням, довідку про відсутність заборгованості за комунальні послуги.

У разі позитивного вирішення питання суд, розглянувши матеріали справи, повинен прийняти рішення про зниження розміру плати за газопостачання в рамках встановлених законом нормативів.

Як замінити газ на електрику

Серед господинь побутує думка, що в електричній духовці пироги виходять смачніше, ніж в газовій, так і рахунки за електрику в негазифікованих квартирі менше, плюс до всього - можна собі дозволити більше варіантів перепланування . Можливо, саме з цих причин кількість спраглих замінити газову плиту на електричну неухильно зростає, хоча таке перевлаштування однозначно можна назвати одним з найскладніших в узгодженні. Перш за все, проблема полягає в тому, що нормативні документи, що регламентують перебудову і перепланування, не містять точного і однозначного алгоритму дій. На практиці для вирішення такого завдання доведеться перелопатити відомчі інструкції і регламенти, тому ми розповімо приблизний план дій.

  1. Заручитися підтримкою сусідів. Відразу скажемо, що отримати таку згоду вкрай складно, тільки якщо ви не знайдете однодумців серед сусідів.
  2. Звернувшись в компанію, що управляє, отримати дозвіл на виділення додаткової електричної потужності для вашої квартири.
  3. Керуюча компанія також повинна дати добро на зміну зовнішнього вигляду будинку, тому що транзитну газову трубу доведеться вести в обхід вашої квартири по зовнішній стіні будинку.
  4. Потім можна звертатися в спеціалізовану організацію для підготовки проекту нової електроустановки та проекту перебудови й перепланування квартири. Проект перепланування обов'язково узгоджується в газопостачальної компанії і електромережної компанії (ЕСК).
  5. Після того як документи отримані, фахівці газової компанії (в Москві - ВАТ «Мосгаз») виконують роботи по відключенню квартири від газопостачання. Фахівці ЕСК прокладають і підключають новий кабель живлення. Представники керуючої компанії фіксують всі роботи.
  6. Виконується монтаж нової електроустановки квартири. Ці роботи також оформляються в КК і ЕСК, оформляється Акт розмежування балансової належності та експлуатаційної відповідальності.
  7. У територіальному органі Ростехнагляду оформляється Акт про допуск в експлуатацію нової електроустановки квартири.
  8. Після закінчення робіт з перебудови та перепланування в жилинспекции в звичайному порядку оформляється Акт про завершеному перебудові.
  9. У постачальника електричної енергії (в Москві це найчастіше ВАТ «Мосенергосбит») слід оформити документи на зміну тарифу з оплати електроенергії.

На практиці цей шлях займає мінімум півтора року. Пройти його можуть тільки згуртовані групи сусідів - власників житла.