Реклама
Реклама
Реклама

Як виконується газифікація приватно будинку своїми руками

  1. Газифікація і необхідна документація
  2. Що для цього потрібно
  3. Підключення до магістральних мереж
  4. Налаштування обладнання
  5. Оформлення документації та інструктаж

Процес газифікації будинку складається з декількох етапів, кожен з яких вимагає особливої уваги. Збір документації, підбір газового обладнання, режимів його роботи, прокладка комунікацій, все це так само заслуговують на окремий розгляд.

У використанні газопостачання будинку має істотні переваги і часто є актуальним рішенням для власників заміських будинків. Досить популярним в наші дні варіантом є автономне газопостачання, яке має на увазі установку ємності для зберігання газу і підведення певних комунікацій. Багато в чому це зручно, але, по трудомісткості процесу і продуктивності може поступатися використання централізованого газопостачання за допомогою магістральних газопроводів.


Зміст статті

Якщо ви вирішили провести газопостачання будинку, слід визначиться з витратами на дану операцію, дізнатися, наскільки далеко проходить газова магістраль, ціни на труби, їх прокладку, вартість виготовлення проектної документації, майбутню ціну на газ, його витрата при опаленні приміщень. Не зайвим буде провести додаткове утеплення будинку для зниження теплових втрат.

Процес газифікації будинку складається з декількох етапів, кожен з яких вимагає особливої уваги

Газопостачання заміського будинку

Процес газифікації в цілому виглядає наступним чином: ви звертаєтеся в вашу місцеву газопостачальну організацію (ГорГаз) і отримуєте дозвіл на підключення до газової мережі, далі вибираєте проектну організацію, яка розробляє проект газифікації, а, потім, власне, проводиться монтаж системи в суворій відповідності з проектом. Перераховані організації обов'язково повинні мати відповідні сертифікати, що дозволяють їм вести цю діяльність.

Газифікація і необхідна документація

Для того щоб забезпечити газопостачання будинку спочатку потрібно зібрати певну документацію. У пакеті документів обов'язково повинні бути присутніми довідки, що підтверджують ваше володіння певною власністю (ділянкою) і можливість газифікації.



В даному пакеті дозвільних документів, які додаються до заяви про газопостачання будинку, повинні бути присутніми:

  • підтвердження начальником архітектурно-планувального управління (АПУ) можливості проведення газифікації вашого приміщення;
  • копія техпаспорта, який видається бюро інвентаризації (БТІ);
  • докладна топографічна карта ділянки, в якій відбивається схема проведення газових комунікацій у всіх газифікованих приміщеннях. Зазвичай вона виконується в масштабі 1: 500. Дану карту необхідно завірити в територіальній газопостачальної організації;
  • наявність письмового дозволу від власників суміжних ділянок. Даний документ надається в разі проходження гілки по території цих домоволодінь. Також, можливість проходження газових комунікацій по сусіднім ділянкам повинна узгоджуватися з газопостачальної організацією;
  • документація для встановлюваного газового обладнання, як всередині приміщення, так і на вулиці (сертифікати відповідності, дозволи на використання обладнання, угоди про подальше обслуговування використовуваного обладнання);
  • акти обстеження димоходів на відповідність діючим нормам.

Після збору всіх дозвільних документів на газопостачання будинку, потрібно звернутися до територіальної газопостачальну компанію, куди надаються паспорт БТІ, номер ідентифікаційного коду і дані власника. На наступному етапі необхідно написати заяви на газифікацію домоволодіння і отримання технічних умов. Згідно з отриманою технічною документацією, ви можете вибирати проектну організацію для створення проекту газифікації.

Згідно з отриманою технічною документацією, ви можете вибирати проектну організацію для створення проекту газифікації

підключення газу



Що для цього потрібно

У кожному населеному пункті існує безліч організацій, що виконують проектні роботи

і мають сертифікат на право їх проведення. Однак найкращим варіантом є вибір тієї організації, яку вам порекомендують в газопостачальної компанії.

Після узгодження документації та створення проекту необхідно вибрати компанію, яка буде проводити установку газового обладнання. Подібна компанія обов'язково внесена в дозвільний реєстр, часто такі роботи проводять працівники самої газопостачальної компанії. У разі проведення робіт сторонньою фірмою, вона повинна здати виконані роботи співробітникам газової служби, які перевірять їх якість на відповідність всім встановленим нормам безпеки.

Підключення до магістральних мереж

Компанія, яка виконує газопостачання будинку проводить укладку газових труб обумовленого в проекті діаметру за встановленим маршрутом. Спочатку слід узгодити період виконання робіт з технічної службою газопостачальної компанії, яка виконує власне приєднання вашої ділянки до магістрального газопроводу.

Крім цього, слід зазначити важливість укладення письмової угоди з установниками до початку виконання робіт. У подібній угоді зазначаються обов'язки сторін. У підсумку це є гарантією якості виконаної роботи та забезпечує вам можливість заперечування відповідності виконаних робіт з вимогами, зазначеними у проектній документації.

Після складання газопроводу проводиться його врізка в магістраль і подальший пробний запуск системи. За підсумками запуску складається висновок щодо наявності чи відсутності витоків, правильності складання, максимальному навантаженні та ін.



Налаштування обладнання

Фактично, газифікація будинку майже завершена, однак, вам ще потрібно звернутися в компанію, яка виконує обслуговування встановленого газового обладнання. Найчастіше ці послуги надає газопостачальна компанія або представники заводу-виробника обладнання. Проводиться підбір рекомендованих параметрів, при яких робота обладнання найбільш ефективна. Дана процедура проводиться на всіх існуючих режимах, що імітують роботу обладнання як в літній час, так під час зимових пікових навантажень. В результаті ви отримаєте значну економію газу, а, отже, і ваших коштів.

Оформлення документації та інструктаж

Завершальним етапом газопостачання будинку має на увазі створення відповідної документації і проходження інструктажу у відповідній інстанції. Після установки комунікацій на ділянці і введення в експлуатацію обладнання створюється виконавчо-технічна документація. Потім, проводиться приймання всіх проведених робіт, яка зазвичай відбувається протягом декількох тижнів з моменту завершення установки обладнання. У ній присутні голова, представник замовника (тобто, ви), підрядник і представник газопостачальної організації.

Як правило, якщо немає будь-яких додаткових рекомендацій і вимог, вам надається квитанція до оплати. Оригінал цієї квитанції надається в ГорГаз, а копія залишається у компанії, що виконувала установку обладнання. Після отримання квитанції, дана організація передає всю технічну документацію до газової компанію.

Далі виконується пломбування обладнання представниками газопостачальної компанії і з ними укладається договір на поставку газу. Як правило, після надання технічної документації пломбування проводиться протягом 10-14 днів.

На завершення проводиться інструктаж для всіх проживаючих в даному домоволодінні. При інструктажі вам розкажуть про заходи безпеки, коректності експлуатації газового обладнання, можливості ремонту тільки представниками газової служби та ін. За підсумками проходження інструктажу ви залишаєте відповідну позначку в журналі газопостачальної компанії. Вам видається спеціальна книжечка про проходження даного інструктажу, що говорить про завершення робіт з газопостачання будинку.

Автор статті: Сергій Юшков, написано статей: 837 . Коментував: 417.

Задавайте питання в коментарях, діліться своїм досвідом, так само приймається будь-яка конструктивна критика, готовий обговорювати. Не забувайте ділитися отриманою інформацією з друзями.