Реклама
Реклама
Реклама

Кому необхідно розробляти проект СЗЗ

  1. Зміни в законодавстві про СЗЗ
  2. Для яких ще підприємств не потрібен проект СЗЗ

Автор: Соколовська Єлизавета Федорівна

доповнено 12.04.2019

PS інформація

Санітарно-захисна зона (СЗЗ) невід'ємна частина промислового підприємства, своєрідний буфер, що відокремлює забруднені його виробництвом території від житлових масивів і об'єктів. Розробка проекту СЗЗ процедура складна і тривала, але, тим не менш, необхідна для всіх господарських і виробничих об'єктів, які можуть виробляти забруднення.

Навіть якщо закрити очі на складності, пов'язані з узгодженням вже готового проекту СЗЗ в органах Росспоживнагляду, все одно для підприємців залишаються незрозумілими до кінця деякі питання. Зокрема, головне питання: чи необхідна розробка проекту санітарно-захисної зони конкретно для їх підприємства?

Відповідь на це питання, здавалося б, є очевидним основний нормативний документ, відповідно до якого оформляється і узгоджується проект, СанПіН 2.2.1./2.1.1.1200-03 «Санітарно-захисні зони і санітарна класифікація підприємств, споруд та інших об'єктів» , Містить критерії віднесення об'єктів до небезпечних для навколишнього середовища, а тому вимагає власної СЗЗ. Такими об'єктами є:

  • Виробничі підприємства;
  • Транспортні об'єкти;
  • Енергетичні об'єкти;
  • Підприємства сільського господарства;
  • Послуги спортивних установ;
  • Комунальні та торгові об'єкти;
  • Підприємства громадського харчування;
  • Дослідно-експериментальні виробництва.

Однак за фактом ці критерії є необґрунтовано жорсткими, і під них потрапляє практично будь-який промисловий об'єкт, навіть той, який може і зовсім не виробляти прямих забруднень. Крім того, деякі формулювання цього нормативу досить нечіткі, що призводить до відмови погоджувати вже готовий проект, а відмова до подальших виправлень і повторним узгоджень. Таким чином, даремно витрачаються і фінанси, і час, і сили.

Зміни в законодавстві про СЗЗ

З 01.12.2009 вступили в силу зміни до СанПіН 2.2.1./2.1.1.1200-03, і ​​об'єкти, для яких необхідний проект СЗЗ, стали визначені більш конкретно, крім того, практично для всіх вищезазначених об'єктів були законодавчо встановлені зафіксовані розміри санітарно захисної зони. Тим самим, для частини підприємств необхідність проектної розробки СЗЗ відпала, межі зони вже не потрібно стало вираховувати відповідно до кількості забруднюючих викидів, вібрацій і шумів. Розміри СЗЗ варіюються в залежності від класу небезпеки підприємства, а класи, в свою чергу від специфіки виробництва:

1 клас небезпеки представляють об'єкти хімічного, металургійного і нафтовидобувного виробництва. Розмір СЗЗ - 1000 метрів.
2 клас складають підприємства з виробництва газів, розчинників, каталізаторів, акумуляторів, шкіри та прядильно-ткацької продукції. Розмір СЗЗ - 500 метрів.
3 клас - підприємства, що виробляють реактиви, нікотин, гуму і пластмаси, об'єкти деревообробної промисловості. Розмір СЗЗ - 300 метрів.
4 клас відноситься до об'єктів, що виробляють косметичні вироби, скловолокно, глиняні вироби, друкованим фабрикам. Розмір СЗЗ - 100 метрів.
5 клас - об'єкти легкої і харчової промисловості, фармацевтичні компанії, меблеві фабрики, що виробляють вироби без лакування. Розмір СЗЗ - 50 метрів.

Підприємствам 4-5 класів небезпеки розробляти проект санітарно-захисної зони не обов'язково вистачає встановлених законом нормативів. Для об'єктів 1-3 класів розробка СЗЗ обов'язкове.

Також санітарно-захисна зона встановлюється для складів, котелень, автозаправних станцій, газопроводів, нафтових свердловин, автомагістралей, очисних споруд і кладовищ. Розмір встановлений законодавчо.

Для яких ще підприємств не потрібен проект СЗЗ

Деякі підприємства, що ведуть господарську та промислову діяльність, є винятком розробляти проект санітарно-захисної зони для них не обов'язково. В основному, до таких підприємств належать об'єкти малого бізнесу, в тому числі:

  1. Підприємства, що створюють мінімальні (менше встановлених законом 0,1 ГДК та / або ПДУ) забруднення для навколишнього середовища;
  2. Підприємства, що відносяться до 4-5 класів небезпеки, для яких розмір СЗЗ визначено законом;
  3. Підприємства, на яких працює менше 15 чоловік.

Залишаються також об'єкти, які не потрапляють в систему класифікації це підприємства, що використовують нові, не до кінця вивчені технології. Для них ширина санітарно-захисної зони встановлюється окремо, за допомогою узгодження з Головним державним санітарним лікарем РФ.

Компанія Attek не надає жодних послуг в області екології. Ви можете вибрати у нас навчання за даним напрямком. Інформаційна стаття написана експертом по екології, автор має досвід в розробці проектів СЗЗ. Тому сміливо можете довіряти представленої інформації.

Вам може бути цікаво:

Зокрема, головне питання: чи необхідна розробка проекту санітарно-захисної зони конкретно для їх підприємства?