Реклама
Реклама
Реклама

За законами революційного часу

У Криму в масовому порядку забирають чужий бізнес і нерухомість: страждають і жителі України, і кримчани, і навіть москвичі

У Криму в масовому порядку забирають чужий бізнес і нерухомість: страждають і жителі України, і кримчани, і навіть москвичі

З моменту приєднання Криму пройшов рік - і по всій країні почалися гучні урочистості. Тим часом, на самому півострові справи йдуть, м'яко кажучи, не зовсім гладко: через затримку зарплат почалися страйки, ціни поповзли вгору, а під приводом боротьби з «украми» пішли масові захоплення майна у бізнесменів. За інформацією правозахисників, з травня 2014 року в п'ятистах фірмах вже змінилися господарі, а на їх місце прийшли люди, нібито близькі до керівництва Криму. Причому, правоохоронні органи не втручаються в ситуацію, а часом виступають на стороні загарбників.

«Нова газета» розшукала в Криму людини, який, немов Коробейников з «Дванадцяти стільців», веде облік експропрійованого за нової влади майна.

Ми домовилися, що Олег зустріне мене в аеропорту Сімферополя. Йому під сорок, народився в Криму, добре освічений:

- Все почалося в минулому році, коли мій виїхав київський друг попросив перереєструвати на мене його фірму. Я приїхав в офіс, а там уже все розграбували. Я зробив ревізію вкраденого і відіслав інформацію. Потім на мене вийшли інші виїхали бізнесмени, у яких відтіснили активи. Ось так і пішло. Прямо як Коробейников з «Дванадцяти стільців».

Я прибув до Криму в самий розпал урочистостей з нагоди відомих подій: всюди розвісили святкові транспаранти, відкрилася фотовиставка, а по місцевому телебаченню крутили торішню хроніку про «ввічливих людей». Тим часом, в Сімферополі водії тролейбусів оголосили страйк, вимагаючи виплати зарплати, неспокійно і на судноремонтному заводі в Севастополі.

Виявляти невдоволення новими порядками стали російські військові: мовляв, при «хохлів» з усіма надбавками вони отримували 40 тис. Гривень (приблизно, 5 тис. Дол.), А тепер - 60 тис. Рублів (дивись курс дол.).

... Квартира Олега більше нагадує кабінет великого адвоката: всюди розкидані якісь установчі документи і скарги в прокуратуру і МВС.

- А ось і мій архів, - вмикає комп'ютер Олег.

Читаю: «захоплення пансіонатів», «захоплення фірм», «захоплення будинків у Белякова», «захоплення майна в кооперативах», «захоплення судноремонтного заводу», «захоплення Балаклавського рудоуправління», «Севастополь», «Феодосія», «Євпаторія». ..

- кинути люди шукати свої меблі, а хто зберіг? Коробейников! - продовжує дуріти «архіватор».

Дружинники
Дружинники. Фото: Сергій Канів / «Нова»

За словами Олега, найчастіше в майнових суперечках фігурують так звані «Кримська самооборона» і «Севастопольська оборона», кістяк якої складають колишні російські військовослужбовці та члени різного роду рукопашного-патріотичних клубів. Тільки в Севастополі загальна чисельність «оборонників» становить 1,5 тис. Осіб. У розпал «Російської весни» вони виставляли блокпости і охорону у адміністративних будівель і були провідниками у «ввічливих людей».

Прямуємо в Камишову бухту в Севастополі, де якась «Приватна військова компанія» (ПВК) поклала око на ремонтну базу морських катерів і ангари, належать московській фірмі «Гілберт Інтерпрайзес». Все сталося 30 січня 2015 року: біля воріт бази з'явилися озброєні бійці в камуфляжі, якими керував колишній морський піхотинець Росляков. Насамперед вони нейтралізували охоронців з байкерського клубу «Нічні вовки» і зрізали замки. Які намагалися чинити опір скрутили і доставили у відділ поліції. Причому двоє співробітників Гагарінського РВВС - Абрамов і Косицкий - спокійно спостерігали за тим, що відбувається.

Потім бійці «ПВК» проникли в приміщення і виставили свою охорону. Москвичі звернулися із заявою в ФСБ, МВС і прокуратуру, але у відповідь - гробове мовчання. Тоді вони прийшли в «Опору Росії», але там стомлено відповіли, мовляв, ви у нас мільйонний скаржник з Криму - чекайте своєї черги.

Підходжу до воріт бази:

- А за чиїм наказом ви діяли? - цікавлюся у охоронця в камуфляжі.

- З усіх питань звертайтеся в приймальню до губернатора Меняйло, - завчено бубонить заспаний парубок.

У відділі поліції черговий заявив, що все керівництво на нараді. Іду до адвоката:

- Ми вперше зіткнулися з таким свавіллям, - каже адвокат Андрій Реуцький. - Потім з'ясували, що ПВК - це та ж «Севастопольська оборона». Вони терміново створили якийсь ГУП і посилаються на договір від 1970 року. Причому не надали жодних документів.

... Далі наш шлях лежить в Бахчисарай, де «оборонщики» прибрали до рук офіс місцевого райспоживспілки. По дорозі Олег міркує про логіку місцевої влади: типу обіцяні мільярди з Росії так і не прийшли, а поповнювати місцевий бюджет чимось потрібно. Насамперед «віджали» в українських власників прибуткові підприємства: Вертолітний завод і «Кримхліб». Потім, щоб хоча б якось надати законний вид експропріації, терміново придумали націоналізацію:

- У мене сусід постійно стріляв гроші на похмелку, - сумно посміхається Олег. Рік тому він вступив в самооборону і бігав з прапором на блокпосту. Позавчора син розповів, як сусід виступав перед їх класом і розповідав про свої геройства. А син у нього потім і питає: «А ви татові гроші віддали?»

На зустріч з кореспондентом з Москви прийшли п'ять пайовиків з Райпо:

- Ви тільки не згадуйте наші прізвища ...

І навперебій стали розповідати, як в правління увірвалися люди в масках, зламали кабінети, а на намагався протестувати голови правління Григорія Бурьянова завели кримінальну справу і оголосили в розшук:

- Тут скаржитися марно, оскільки в кабінети сіли колишні бандити. Ми прекрасно знаємо всіх цих наших «Гоблинов», «Кротов» і «Малюків». Вони вміють тільки забирати чуже. Хіба ми голосували за таку Росію?

Скаржитися на свавілля дійсно нікому: місцевих правоохоронців і прокурорів вивели за штат, і багатьом співробітникам запропонували звільнитися. Тим, хто відмовляється, влаштовують провокації і заводять кримінальні справи. На зміну звільненим прибувають кадри з інших регіонів РФ, які насилу розуміють місцеву специфіку, оскільки кримчани звикли до вольниці.

Координує роботу місцевих правоохоронних органів колишній начальник підмосковного главку генерал-полковник Микола Головкін. Є інформація, що недавно він направив в МВС службову записку, в якій нібито вказав на засилля осіб з кримінальним минулим у владних структурах Криму.

Фото: Сергій Канів / «Нова»
Фото: Сергій Канів / «Нова»

... В Євпаторії у нас зустріч з бізнесменом Романом, у якого «віджали» прибережне кафе.

Тутешні готелі наполовину заповнені пенсіонерами з Підмосков'я, які уклали з соцзабезу соціальний контракт (оплачують тільки дорогу). Бабусі і дідусі прогулюються по пустельній набережній, фліртують між собою і щиро радіють приєднання Криму.

Шашлична «У Володі». Народу ні душі, а біля стійки перешіптуються офіціантка і кухар:

- А що толку від цих бабусь? До нас вони не заходять. Знову будемо чекати літа? Якщо знову такий курортний сезон буде - доведеться точно закриватися.

- Та ну тебе - дратується кухар. - Кажуть, з Росії влітку приїдуть багато ментів. Їм тепер в загранку їздити заборонили.

Телефон бізнесмена не відповідав. Замість нього на зустріч прийшли дві жінки і стали плутано пояснювати, що у Романа нібито захворів родич, і йому терміново довелося виїхати, - по всьому було видно, що обманювати їм некомфортно:

- Але нам теж є, що розповісти, - зашепотіли жінки. - Ми працюємо в школі і три місяці не отримуємо зарплату. Куди в Москву можна написати скаргу?

На зворотному шляху Олег розповідав, як в період президентства Януковича в Крим приїжджала Макіївський-донецька братва (кримчани називають їх «македонцями») і нав'язувала тут свої порядки. Правда, «македонці» швидко зрозуміли, що ефективно керувати фірмами вони не зможуть і просто обклали даниною весь бізнес.

Зараз, за ​​словами Олега, потягнулися росіяни: вони оптом скуповують квартири в центрі Севастополя, пансіонати і земельні ділянки.

Так, наприклад, за даними кримських ЗМІ, люди, близькі до одного з засновників «антиМайдан» сенатору Дмитру Сабліну нібито придбали в Балаклаві штольні і збираються відкрити музей з яхт-клубом . А його партнер по «антимайданом» Олександр Залдостанов (Хірург) судиться з українським бізнесменом Вадимом Новинським за земельну ділянку біля гори Гасфорт в Севастополі, де «Нічні вовки» проводили свої байк-шоу. За словами Новинського, які наводять ЗМІ, він раніше спонсорував байкерів, а тепер, скориставшись моментом, Хірург заявив претензії на територію.

- До речі, а чому американці у вас - Піндос? - дивується Олег. - Все життя Піндос називають греків.

... Я вирішив прогулятися по Севастополю. По дорозі попався хлопець в камуфляжі з двома банками пива і російським прапорцем. Виявилося, командир взводу Микола з «Севастопольської оборони». Повертається після зустрічі зі студентами:

- О, ти з самої Москви! Уважаю! - міцно тисне руку.

Потім, «оборонників» став розповідати про революцію: як рік тому з товаришами не пустив до Криму «Правий сектор» і НАТО, як «мочили» татар і як він особисто вилучив мисливський ніж у якогось хлопця.

- Кажуть, ви чужий бізнес захоплюєте? - уточнюю я.

- Перегини є, - киває пан Микола. - Але, розумієш, з Донбасу щотижня приходять по дві труни. Ми до губернатора Меняйло звернулися, а він відповів, що грошей на похорон немає. Ось, доводиться самим заробляти. І, взагалі, ми очікували іншого. Багато виявилися зрадниками і шахраями. Бійці вже обурюються.

Вранці йду прямо в приймальню губернатора Севастополя Сергія Меняйло. Довго не міг додзвонитися. Нарешті, вийшов начальник управління інформації Сергій Горбачов, за сумісництвом очолює Союз журналістів Севастополя (аудіозапис розмови є в редакції):

- Я раніше був капітаном другого рангу, - з ходу почав пан Горбачов, - але Батьківщина наказала зняти погони і терміново стати журналістом. Я наказ виконав.

- Я з приводу захоплень власності у бізнесменів. Ось, у московської фірми «Гілберт Інтерпрайзес» відтіснили ...

- Тут за кожним випадком потрібно конкретно розбиратися. А, взагалі, ви ж розумієте, йде революція. Допомогти нічим не можу.

По дорозі в аеропорт Олег став скаржитися, що вже три дні не може оплатити інтернет, оскільки українські провайдери закрили офіси. І на прощання заявив:

- Коробейников так і не дочекався свого щастя, а у мене є шанс. По крайней мере, можна подавати в суди і вимагати повернення майна.

PS Деталь. У Криму повно автомобілів з московськими госномерамі серії «777».

- Люди з ночі займали чергу і платили хабарі, щоб поставити московські, - розповідав Олег. - А зараз плюються: кажуть, в'їжджаєш в Краснодарський край, а там даішники: «А ну йди сюди, багатий москвич». Деякі перефарбовують на номерах російські прапори, типу - ми з Криму.

Фото: Сергій Канів / «Нова»
Фото: Сергій Канів / «Нова»

Кинути люди шукати свої меблі, а хто зберіг?
А син у нього потім і питає: «А ви татові гроші віддали?
Хіба ми голосували за таку Росію?
Знову будемо чекати літа?
Куди в Москву можна написати скаргу?
До речі, а чому американці у вас - Піндос?
Кажуть, ви чужий бізнес захоплюєте?