Реклама
Реклама
Реклама

Різнобарвні Гаваї - Andreev.org: фотощоденник подорожей

зміст:   Вступ: про Великому острові, підготовка до подорожі, приїзд   День 2:   північна частина острова, район Kohala   День 3:   затоку капітана Кука і давня гавайська село   День 4:   національний парк вулканів   День 5:   політ на вертольоті до поточної лаві і тропічний ботанічний сад   День 6:   найпівденніша точка США і пляж з зеленого піску   День 7:   обсерваторія на вершині гори Mauna Kea;  гавайський сніг;  луау   Гаваї

зміст:

Вступ: про Великому острові, підготовка до подорожі, приїзд
День 2: північна частина острова, район Kohala
День 3: затоку капітана Кука і давня гавайська село
День 4: національний парк вулканів
День 5: політ на вертольоті до поточної лаві і тропічний ботанічний сад
День 6: найпівденніша точка США і пляж з зеленого піску
День 7: обсерваторія на вершині гори Mauna Kea; гавайський сніг; луау

Гаваї ... Таке маленьке слово, за яким ховаються величні пальми, м'який пісок, неймовірні підводні пейзажі, химерні риби найсміливіших кольорів і форм, різноманіття екзотичних квітів, фруктів, птахів, тварин, і звичайно ж вулкани! Подорож на Гавайські острови можна віднести до розряду переломних моментів в житті; ви повернетеся абсолютно іншою людиною.

Гаваї розташовані в середині Тихого океану, в 5 годинах польоту від континентальних США, і складаються з мережі островів. Найбільш відвідувані лише 8 з них: Oahu - на ньому знаходиться гавайська столиця Гонолулу і знаменитий пляж Вайкікі, і більшість туристів приїжджають саме туди; Kaua'i - найстаріший з усіх; Maui - мекка віндсерферів; Big Island - найбільший острів архіпелагу з діючими вулканами. Решта чотири менш популярні серед приїжджають: Moloka'i, Lana'i, Ni'ihau і Kaho'olawe.

Вибрати потрібний - завдання не з легких, кожен з них притягує чимось своїм, неповторним. Багато людей проводять по два-три дні на кожному, розподіляючи свою відпустку на шматочки. Але ми пішли іншим шляхом. З моєї точки зору, краще більш детально дослідити якийсь один острів за раз, ніж розриватися між ними, і все одно не встигнути все подивитися.

На сімейній раді, незалежно один від одного, двома голосами "за" був обраний Big Island. Напевно, варто пояснити наш вибір, тому що більшість людей вважають за краще Гонолулу. По-перше, назва "Великий острів" говорить сама за себе - буде чим зайнятися протягом тижня; по-друге (і це більш важливо), на ньому є діючий вулкан, а упустити можливість, щоб подивитися на поточну лаву, ми звичайно ж не могли. Тому рада мій простий: якщо ви не ліниві, не подобаються тупо смажитися на пляжі, не обтяжені великою кількістю дітей і поганим здоров'ям, то Big Island - ідеальне місце для початку знайомства з Гавайськими островами.

Подорож призначили на травень, хоча їхати туди можна в будь-який час року, тому що температура повітря завжди одна і та ж: 24-25 градусів. Рай, та й годі! Пора було замовляти готель. Борознячи простори інтернету, я з подивом дізналася, що набагато зручніше і вигідніше жити не в готелі, а в кондомініумі. Справа в тому, що існує певна група людей (в основному це жителі Лос-Анджелеса і Сан-Франциско), що мають приватну власність на острові і здають свої квартири туристам. Краще це тим, що аналогічний номер з видом на океан в готелі коштуватиме набагато дорожче.

Ми завели переписку з такою людиною; досить швидко дійшли згоди, і зняли номер в кондомініумі "Magic Sands" за $ 600 в тиждень. Забігаючи вперед, хочу порекомендувати це місце: в п'яти метрах від океану, шикарно обставлена ​​квартира з повноцінною кухнею, екіпірованої різноманітна техніка, навіть були продукти. Одна зі стін засклена і виходить прямо на океан, можна відчинити двері і насолоджуватися не тільки видом, а й цілющим повітрям. Прямо під вікном розташована доглянута галявина з красивими квітами, а за нею - власний пляж. Шикарне місце! Але я відволіклася.

Залишалося ще два важливих питання: чим летіти, і на чому їздити по острову. І тут нам пощастило. Як я читала, ідеальна машина для Великого острова - це джип, тому що на звичайному легковику не добратися до багатьох "родзинок" острова. Але джипи дороги, близько $ 500-700 на тиждень. Випадково, ми знайшли в інтернеті купон, що дозволив взяти в оренду "Jeep Wrangler" всього за $ 190 (агентство "Alamo"), що виявилося дешевше оренди деяких звичайних машин. Пізніше, навіть службовець компанії, який видавав нам машину, помітив, яка гарна вийшла угода.

Квитки на літак купували на expedia.com. Вийшло дві посадки - в Лос-Анджелесі і Гонолулу. Запаслися величезною кількістю фотоплівки, трьома фотоапаратами (один з яких був для підводної зйомки), прихопили валізу з одягом, і вилетіли на Гаваї.
З Мемфіса летіли до Каліфорнії (3 години), потім продовжили політ над Тихим океаном до Гонолулу (5 годин), і звідти короткий 20-хвилинний переліт до Big Island на невеликому літаку, що належить авіакомпанії "Aloha Airlines".

На острові всього два відносно жвавих "міста": Кона на заході, і Хіло на сході. Західна частина приємніша з багатьох причин, про які пізніше.
Отже, забравши Jeep Wrangler в Kona Airport, не поспішаючи поїхали в саму Кону, де було зарезервовано кондо. Одне з найперших вражень: як же тут красиво! Уздовж шосе посаджені чагарники, квітучі круглий рік і створюють чудовий аромат. Так повітря і сам по собі дуже гарний, трохи вологий, і такий ласкавий і приємний, що його хочеться пити. Ми швидко знайшли кондомініум "Magic Sands", розвантажили речі, трохи відпочили, і почали коригувати маршрут на всі наступні дні. Далі я привожу його цілком, з розбивкою по датам і списком цікавих місць, може кому-небудь і стане в нагоді.

Коротко про острів. Big Island - найбільший з гавайських островів, і в той же час - наймолодший, йому "всього" близько мільйона років. На ньому розташовано 5 вулканів, два з яких діючі: Mauna Loa і Kilauea. Особливо останній, що вивергається постійно, навіть зараз, коли я пишу ці рядки. Тому острів стає дедалі більше через що стікає в океан лави, змінюючи свою форму.

Тому острів стає дедалі більше через що стікає в океан лави, змінюючи свою форму

Унікальність його ще і в тому, що тут можна купатися в теплому океані і кататися на гірських лижах в один і той же день! Як? Дуже просто: на острові представлені всі кліматичні зони світу, за винятком холодної континентальної. Подорожуючи по ньому, ви будете поступово переміщатися з тропіків в пустелю, з джунглів - в гори, вкриті снігом, і т.д.

Основні міста: Kona (захід) і Hilo (схід). Район навколо Кони - сонячна сторона з чудовими пляжами, готелями та туристичними забавами. Хіло - похмурий місто, де завжди йде дощ. Це самий "мокрий" місто в США, може бути тому жителі там не дуже доброзичливі, хоча і в Хіло є своя краса. Звідси висновок: зупинятися на Великому острові краще в Коне.

Окремо хочеться поговорити про гавайському мовою. Він дуже мелодійна, як і всі мови полінезійської групи, і складається всього з 12 букв. Голосні: a, e, i, o, u; приголосні: h, k, l, m, n, p, w. Все, ви вивчили гавайських алфавіт. Ніяких q, y, z і в помині немає. Часто використовується апостроф. Наприклад, Kaua'i. Це означає, що потрібно зробити зупинку в прочитанні: Кауаї (пауза) і.
Для російської людини досить просту мову - як бачиш літери, так і читай. Потренуйтеся на слові humuhumunukunukuapua'a (прочитати потрібно максимум за 2 секунди :) Слово означає назву однієї дуже симпатичною рибки, часто зустрічається в гавайських водах.

Але саме широко вживається слово - це aloha (алоха), що означає відразу "привіт", "до побачення", "люблю тебе", і вираз радості. Зустрічаєте ви на вулиці людини, і говорите: "Алоха!" Нехай ворожить, то ви йому в любові зізналися, чи то просто привіталися :)
Озброївшись цими нехитрими знаннями, ми, нарешті, готові досліджувати Великий острів.

 Нехай ворожить, то ви йому в любові зізналися, чи то просто привіталися :)   Озброївшись цими нехитрими знаннями, ми, нарешті, готові досліджувати Великий острів

Частина 1-я | Частина 2-я | Частина 3-тя | Частина 4-а | Частина 5-а | Частина 6-я | Частина 7-я

Катерина Андрєєва.
Мемфіс, Теннесі - Великий Острів, Гаваї
Травень, 2002.

фотографії:

Related

Як?