Реклама
Реклама
Реклама

Хто такий інтроверт простими словами

  1. Інтроверт: характеристика людини
  2. Інтроверт і екстраверт: різниця

«Інтроверт» - слово, яке увійшло в лексику сучасної людини відносно недавно. Особливо часто поняття вживають в соціальних мережах, де можна побачити висловлювання на кшталт: «Відчепіться від мене, я інтроверт!» Що означає це слово? Дізнайтеся, хто такий інтроверт. «Інтроверт» - слово, яке увійшло в лексику сучасної людини відносно недавно

Фото: Домашнє вогнище

Інтроверт: характеристика людини

Напевно хоч раз стикалися з людиною, якій не цікаво відвідувати вечірки і спілкуватися з іншими особистостями. Йому не важко обідати, виконувати будь-яку роботу або виїхати в подорож на самоті.

Швидше за все, ви вважаєте цю людину замкнутим і апатичним. Але це не зовсім так. Така поведінка характерна для інтроверта.

Насправді інтроверт - це тип темпераменту людини. Детально вивчали поведінку і мотиви таких людей психологи Ганс Айзенк і Карл Юнг. Вони поділили всіх людей на інтровертів і екстравертів.

Інтроверти - це раціональні люди. Вони не бояться самотності і черпають енергію з власного внутрішнього світу. Такі люди не потребують постійному спілкуванні і, більш того, цураються його.

Фото: Medic.ua

Однак не потрібно думати, що інтроверти - дивні дикуни. У таких людей теж є друзі. Найчастіше це пара людина, перевірених часом. Інтроверти не вважають за потрібне розповідати про те, як вони провели вихідні, стороннім людям.

Швидше за все, на вечірці інтроверт НЕ буде веселитися з усіма, а спокійно посидить в кутку і піде раніше за всіх. Хоча такі люди теж вміють розслаблятися. Справа в тому, що вони втомлюються від натовпу, відчувають себе незатишно серед великого скупчення людей.

Прийнято вважати, що інтроверти - це люди, які не впевнені в собі. Це не відповідає дійсності. Найчастіше у інтровертів досить висока самооцінка, тільки вони не вважають за потрібне показувати це людям.

Інтровертам цікаво працювати на самоті, тому для них підходять професії фрілансерів, письменників, мандрівників, бібліотекарів, лісничих. Так вони можуть реалізувати себе і відчувати, що щасливі.

Так вони можуть реалізувати себе і відчувати, що щасливі

Фото: freelance.today

Інтроверти НЕ відлюдники, тому вони теж закохуються і створюють сім'ї. Жити з таким людиною не важче, ніж з екстравертом. Необхідно пам'ятати про бажання інтроверта іноді побути на самоті і не порушувати його особистий простір.

Якщо знайти до інтроверту правильний підхід, можна здивуватися тому, наскільки багатий внутрішній світ таку людину. Спілкуватися з ним надзвичайно цікаво.

Дізналися в характеристиках себе? Тоді ознайомтеся з позитивними якостями інтроверта. В характері такої людини переважає:

  • прекрасне почуття смаку;
  • вроджене вміння слухати іншу людину (за умови, що співрозмовник цікавий);
  • цілеспрямованість;
  • завзятість у досягненні мети;
  • надзвичайний чарівність;
  • бажання домогтися кар'єрного росту.

Якщо ви - інтроверт, в першу чергу прийміть себе. Чи не підлаштовуватися під думку більшості, підминаючи свій характер. Якщо подобається часто бувати на самоті, мріючи і читаючи книги, так і ви робіть.

Якщо подобається часто бувати на самоті, мріючи і читаючи книги, так і ви робіть

Фото: Трікка

Американська письменниця Меріенн Рейд написала статтю, яка дивно точно відображає характер і внутрішній світ інтроверта. У ній йдеться про те, що інтроверти - це особистості, яким потрібно частіше бувати наодинці з собою. Тому приймайте їх такими, якими вони є.

Читайте також: Як визначити характер жінки по місяцю народження

Інтроверт і екстраверт: різниця

Чомусь про інтровертів говорять набагато більше, ніж про екстравертів. Хоча, згідно з аналізом психологів, в світі близько 70% екстравертів та тільки 30% інтровертів.

Яскраво виражений тип темпераменту зустрічається рідко. Найчастіше люди одночасно поєднують в собі характеристики інтроверта і екстраверта.

Екстраверт - протилежність інтроверта. Ці люди люблять бути в центрі уваги. Їм необхідно постійне спілкування і взаємодія з зовнішнім світом.

Їм необхідно постійне спілкування і взаємодія з зовнішнім світом

Фото: Жіночий журнал Lady Health

Екстраверти емоційні і відкриті. Вони є спонтанними, легко спалахують і також швидко остигають.

Екстравертів іноді називають базіками і поверхневими особистостями. Однак це не зовсім так.

Найчастіше у екстравертів багатий внутрішній світ. Але такі люди не завжди схильні зрозуміти себе, так як рідко займаються самоаналізом.

Ви вже усвідомили різницю між цими двома типами темпераменту. Підсумуємо:

  • Екстраверти більше люблять говорити, а інтроверти - слухати.
  • Найчастіше холерики і сангвініки є екстравертом, а флегматики і меланхоліки - інтровертами.
  • Екстраверти люблять виступати перед публікою, інтроверти віддають перевагу цього не робити.
  • Інтроверти люблять перебувати на самоті. Для них не проблема тиждень прожити далеко від людей і цивілізації. З екстравертами все навпаки: тривале перебування на самоті може привести до депресії.

Фото: playbuzz.com

  • Екстраверти вибирають професії, де потрібно більше спілкуватися з людьми. Інтроверти віддають перевагу працювати поодинці.
  • Екстраверти із задоволенням відвідують галасливі вечірки і збіговиська. Інтровертам перебувати в натовпі людей важко.
  • У інтровертів і екстравертів є друзі, однак перші вибирають коло спілкування довго і ретельно. Екстраверти легко сходяться з людьми, але часто помиляються у виборі і розчаровуються.
  • Інтроверти віддають перевагу письмове спілкування, по телефону або в соціальних мережах. Екстраверти прагнуть контактувати безпосередньо з людиною, щоб бачити очі і реакцію співрозмовника. Спілкування наживо їх коник.
  • Парадоксально, але факт: екстраверти можуть бути досить егоїстичними. Інтроверти менше зациклені на своїй особистості і практично не здатні на зраду.

І у екстравертів, і у інтровертів є переваги і недоліки. Важливо вміти працювати над собою, а не робити бездумні вчинки, прикриваючись своїм типом темпераменту.

Важливо вміти працювати над собою, а не робити бездумні вчинки, прикриваючись своїм типом темпераменту

Фото: Kleo.ru

Ви дізналися, хто такий інтроверт, чим він відрізняється від екстраверта.

Визначити свій тип особистості допомагають спеціальні психологічні тести. Хоча після прочитання статті вам не важко буде визначити свій тип темпераменту.

Читайте також: Хто такий перфекціоніст: визначення

» Що означає це слово?
Дізналися в характеристиках себе?