Реклама
Реклама
Реклама

Новини Руспрес - Девелопірующая боргова в'язниця

Полонський готовий повернути тільки десяту частину кредитів, а його партнер Кириленко вже оголосив про банкрутство спільного бізнесу

З моменту, як Альфа-банк перекупив борги Mirax Group в $ 200 млн, пройшло тільки два тижні, а девелопер вже отримав перший позов про невиконання зобов'язань від свого нового найбільшого кредитора. Сума позову всього 241,6 млн руб., Але відповідачами по ньому виступають компанії, яким належать дві знакові проекту групи - вежа "Федерація" в "Москва-Сіті" і розташований по сусідству бізнес-центр Mirax Plaza. Банк Михайла Фрідмана приступив до поглинання найцікавіших активів компанії, впевнені гравці ринку.


Вчора на сайті московського арбітражного суду був зареєстрований позов (NА40-98145 / 09) від Альфа-банку до компаній ВАТ "Міжнародний центр" і ЗАТ "Міракс сіті" (входять в Mirax Group) про невиконання зобов'язань за договорами на суму 241,6 млн руб. Представник Альфа-банку вчора підтвердив наявність позову, відмовившись від коментарів. Член ради директорів Mirax Group Дмитро Луценко повідомив, що знає про позов, але ще з ним не ознайомився і поки не може пояснити, що за сума в ньому зазначена. За його словами, цей позов не може бути пов'язаний з кредитом, виданим Альфа-банком (більше $ 90 млн): Mirax Group обслуговує його строго за графіком - 15 липень виплачено $ 5 млн, 15 серпня планується аналогічна виплата.

"Альфа-груп" придбала у Credit Suisse прострочені боргові зобов'язання Mirax Group на $ 200 млн з більш ніж 60-відсотковим дисконтом (за даними джерела, близького до переговорів, дисконт склав близько 75%). З урахуванням цього боргу "Альфа" стала найбільшим кредитором девелопера (тепер Mirax повинна їй близько $ 300 млн). Тоді Альфа стверджувала, що хоче допомогти компанії реструктурувати борговий портфель (більше $ 600 млн), а в Mirax дії "Альфи" характеризували як "недружні".
Як пояснив Дмитро Луценко, компанії-відповідачі за позовом Альфа-банку - ВАТ "Міжнародний центр" і ЗАТ "Міракс сіті", яким належать права на проект Mirax Plaza і на вежу "Федерація", виступали поручителями по кредиту, взятому у Credit Suisse. А компанії Mirax Skyscrapers BV (Амстердам) і "Томстоун менеджмент лімітед" (Кіпр), що фігурують у позові як треті особи, - компанії-позичальники, на які було оформлено кредит.
"Позов банк подав до поручителів, тому що у них є на балансі нерухомість", - пояснює один з партнерів "Альфа-груп", знайомий з ситуацією. Співрозмовник "Комерсант" відзначає, що Альфа-банк з Mirax Group веде себе як з іншими компаніями: проводить переговори з боржником про реструктуризацію і одночасно подає позови до суду. "Позов - черговий крок банку до поглинання найцікавіших активів компанії", - вважає партнер адвокатського бюро "Барщевський і партнери" Володимир Букарев.- Це елемент тиску на боржника, так як в подальшому стає можливим подати на банкрутство компанії і поставити свого керівника ".
Вежа "Федерація" (450 тис. Кв. М) і проект Mirax Plaza (387,2 тис. Кв. М) є одними з найцікавіших активів компанії через розташування - "Федерація" розташовується на території ділового центру "Москва-Сіті ", а проект Mirax Plaza по сусідству. Обидва об'єкти знаходяться у високій стадії готовності. Згідно з матеріалами компанії, підготовленим до презентації для власників рублевого облігаційної позики (3 млрд руб.), На завершення вежі "Федерація" необхідно $ 250 млн (готовність 70%), а Mirax Plaza - $ 474 млн (готовність 60%).
Крім бізнесу в Росії у акціонерів Mirax Group (Сергія Полонського, Артура Кириленко і членів ради директорів компанії) є ряд зарубіжних активів, які не входять до структури групи, і, відповідно, на них не може претендувати "Альфа-груп". Серед них - вілли з готелем в Чорногорії, гірськолижний курорт в Швейцарії, житловий комплекс в Майамі (США), реконструкція історичної будівлі і будівництво висотки в Лондоні, а також готель Mirax Resort в Камбоджі і Sungate в Туреччині. Правда, останній по кредиту ($ 150 млн) повинен відійти турецькому Vakif Bank.
Ольга Січкар

Халіль Амінов

****

Скромний відсоток Mirax

Девелоперська Mirax Group пропонує держателям рублевих облігацій схему реструктуризації, по якій вони зараз отримують 10% суми, а решту - через 20-30 місяців. Таку пропозицію група зробила вчора на зустрічі з власниками облігацій, розповів «Відомостям» інвестбанкір, який був присутній на зустрічі.

Група повинна була погасити облігаційну позику, розміщений в 2006 р під 10,99% річних, до 17 вересня 2009 г. Якщо інвестори погоджуються на повернення залишку боргу через 20 місяців, Mirax обіцяє їм 15% річних, а якщо через 30 місяців, то 17%, причому, якщо рішення буде прийнято до 1 вересня, група додасть до ставки купона ще 1%, говорить інвестбанкір. Член ради директорів Mirax Group Дмитро Луценко інформацію про схему реструктуризації підтвердив.

Вчора позику на ММВБ торгувався по 35,17% від номіналу.

Вибору у власників облігацій немає: велика частина з них змушена буде погодитися з умовами девелопера, вважає аналітик "ВТБ капіталу" Михайло Галкін. Mirax Group має досить складну юридичну структуру, тому, навіть якщо інвестори ініціюють процедуру банкрутства боржника, перспектива повернути гроші примарна, пояснює він.

У березні Mirax Group домовилася про реструктуризацію з держателями CLN на $ 180 млн. Інвестори також отримали 10% суми, решту група обіцяє виплатити протягом 20 місяців, ставка купона збільшена з 9,45% до 12% річних. Найбільшим власником був банк Credit Suisse . Однак в середині липня його боргові зобов'язання приблизно на $ 200 млн викупив Альфа Банк за 25% від початкової суми.

джерело: "Ведомости" , 05.08.2009

****

Банкрутство корпорації "Будмонтаж" розвивається за планом

Вчора Арбітражний суд Санкт-Петербурга і Ленобласті ввів процедуру спостереження в ТОВ «Космонблан» за позовом самої компанії, повідомило джерело в «Будмонтаж» (довідка ІА Руспрес: належить Сергію Полонському і Артуру Кириленко) Вчора Арбітражний суд Санкт-Петербурга і Ленобласті ввів процедуру спостереження в ТОВ «Космонблан» за позовом самої компанії, повідомило джерело в «Будмонтаж» (довідка ІА "Руспрес": належить Сергію Полонському і Артуру Кириленко). Найбільший кредитор «Космонблана» - Балтійський банк, в січні 2008 р надав компанії кредит в 714 млн руб. на рік на будівництво бізнес-центру «Монблан» площею 8500 кв. м. «Будмонтаж» був його забудовником.

Заставою по кредиту був сам офісний центр, а поручителем - ТОВ «Корпорація« Будмонтаж », розповів представник девелопера Дмитро Боголюбов. У лютому третейський суд за позовом «Будмонтаж» визнав неукладеним договір, за яким «Космонблан» фінансував будівництво, і тепер права на офісний центр належать ЗАТ «Будмонтаж», додає він.

Балтійський банк братиме участь у всіх юридичних процедурах, пов'язаних з банкрутством «Космонблана», говорить представник банку Олена Санарова. Також банк має намір оскаржувати рішення третейського суду. В рахунок погашення боргу він готовий забрати «Монблан». Загальний борг «Космонблана» і «Будмонтаж» перед банком - близько 1 млрд руб., Стверджує Санарова.

Ініціюючи процедуру банкрутства, боржник хоче відстрочити платежі по боргах, говорить партнер Baker & McKenzie Іван Смирнов. Поки йде процедура банкрутства, розраховувати кредиторам нема на що, міркує юрист.

Олена Зборовська

джерело: "Ведомости" (Петербург), 05.08.2009