Реклама
Реклама
Реклама

Довгобуди Харкова: що зараз відбувається з об'єктами

  1. АВТОР:
  2. Орфографічна помилка в тексті:

3 квітня 2017, 11:34 Переглядів: 3 квітня 2017, 11:34 Переглядів:   У Харкові розповіли про довгобуди

У Харкові розповіли про довгобуди. Фото: Л. Дорошенко.

Харків росте і постійно забудовується новими житловими і торгово-розважальними комплексами, куди регулярно в'їжджають мешканці та орендарі. Однак є в місті і такі об'єкти, які зводять десятиліттями, і вони вже заслужили звання довгобудів. "Сегодня" вирішила дізнатися, як же йдуть справи з багатостраждальними будівництвами.

Один з довгобудів - "Харків-Арена" біля Палацу спорту на проспекті Петра Грігренко. Цей Палац повинен був стати спорткомплексом на шість тисяч глядачів. У мерії висловлювали готовність добудувати "Арену" в 2015-му, але ситуація не змінилася. А ось якщо мова йде про житлові будинки, то тут можна говорити про значні фінансові втрати харків'ян, які інвестували в будівництво і не можуть в'їхати в орендоване житло. На жаль, ні кримінальні виробництва, ні судові тяжби, ні звернення до чиновників різних рангів не можуть зрушити ситуацію з мертвої точки. В архітектурно-будівельному управлінні ХОДА розповіли, що моніторять стан таких об'єктів, але втручатися в господарську діяльність забудовників не можуть.

Фото: Л. Дорошенко. "Харків-Арена". Будмайданчик комплексу біля Палацу спорту пустує вже четвертий рік

Чекають 10 років: зведено менше половини будинку

Недобудова на вулиці Джерельній називають харківським "Еліта-центром". Ще 10 років тому близько 70 осіб вклали в майбутні квартири цієї 16-поверхівки на Салтівці по $ 50-70 тисяч. У 2008-му забудовник різко припинив роботи на об'єкті, збудувавши всього шість поверхів. Будинок так і стоїть недобудованим, а люди не можуть повернути гроші . Прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом шахрайства.

Фото: domik.ua

Боротьба: допити і зустріч з мером

Будинок на проспекті Перемоги, 61-а, повинні були здати в експлуатацію ще в 2008-му, але до сих пір мешканці не можуть заселитися. У будівлі не засклені всі поверхи, не встановлені всі ліфти і двері, не змонтоване опалення . "На 2008 рік за свої майбутні квартири мешканці заплатили 56 млн грн, хоча за проектом будівництво будинку стоїть на 12 мільйонів гривень менше", - розповів нам координатор ініціативної групи інвесторів Олександр Петрашкін. У будівництво в
клали гроші близько 190 осіб.

Інвестори борються за свої квартири вже кілька років: зустрічалися з мером Геннадієм Кернесом, пишуть листи в Кабмін і президентові, очікують зустрічі з губернатором Юлією Світличної. Також люди домоглися відкриття кримінального провадження за фактом шахрайства забудовника.

"Справою займається слідче управління поліції області. Представників забудовника регулярно запрошують на допити", - розповів Олександр Петрашкін. Інвестори хочуть домогтися здачі будинку в цьому році.

Фото: kharkovestate.com

Обіцянки: з боргами і без житла

Ще один недобуд, в який інвестували майбутні мешканці квартир, розташований на проспекті Героїв Сталінграда. Тут планували побудувати комплекс з трьох 16-поверхових житлових будинків і торгово-офісного центру з підземним паркінгом. Першу житлову секцію повинні були ввести в експлуатацію ще в 2009 році, але цього досі не сталося. Інвестори розповіли нам, що в першій секції квартири придбали близько сотні сімей. Багато людей до сих пір виплачують взяті для покупки житла кредити, а забудовник все обіцяє здати будинок. Пайовики постійно звертаються до міської влади і депутатам.
Зараз забудовник квартири в цьому будинку не продає.

"Купити квартиру можна тільки у пайовиків. Ми почнемо продавати тільки після здачі будинку в експлуатацію", - повідомили нам в організаційно-комерційному відділі компанії.

Зменшили темп: ТРЦ з паркінгом і фонтаном

Десять років тому на початку вулиці Пушкінської вирили величезний котлован під будівництво торгово-розважального центру. Будівництво зупинилася, і через кілька років чиновники знайшли іншого забудовника. Фешенебельний ТРЦ "Нікольський" з підземним паркінгом та фонтаном нова будівельна компанія хотіла в 2014-му, потім - в 2017 році. Зараз в компанії термін здачі ТРЦ не називають. "Будівництво не заморожена, але ведеться не так активно, як планувалося", - повідомив забудовник.

Будівництво не заморожена, але ведеться не так активно, як планувалося, - повідомив забудовник

Фото: glavnoe.ua

Добудували: нове призначення

В районі станції метро "Холодна гора" планували звести великий лікарняний комплекс, який би обслуговував жителів найближчого району, але на початку 1990-х через нестачу фінансування будівництво зупинилася. Кілька років покинуту територію охороняли собаки, а коли їх прибрали, будмайданчик перетворилася на звалище. У цегляної коробці будівлі поліклініки жили бездомні і збиралися інші асоціальні люди. Пізніше недобуд огородили металевому парканом.

Медкомплекс місто добудовувати так і не став, вирішивши, що потреби в такій установі немає. У 2014-му ділянкою за ХОЛОДНОГІРСЬКА супермаркетом "Рост", в провулку Володимира Усенко, зацікавилася компанія, яка володіє мережею цих супермаркетів. Як розповів "Сегодня" голова адміністрації Холодногірського району Максим Мусєєв, інвестор придбав залишений будинок, завершив його будівництво і упорядкував прилеглу територію. П'ятиповерховий сіре оштукаренное будівля екс-поліклініки тепер виглядає пристойно. Зараз там знаходяться офіси та гуртожиток для співробітників компанії-інвестора.

Фото: І. Морозова

"Ковчег": кримінальні справи

Адміністративно-торговий центр "Ковчег" на перетині вулиць Клочківській, Космічної і Ромена Роллана почали будувати 10 років тому. Але роботи там теж зупинилися.

У 2014-му міськрада продовжила забудовнику договір оренди землі, щоб той продовжив зводити об'єкт. Тоді будівлю було готове на 40%, але будівництво знову завмерла і не відновилася до цього дня. Пізніше стало відомо, що стосовно будівельної компанії було порушено справу про банкрутство, а щодо її директора відкрито кримінальне провадження за фактом шахрайства. У рішенні Дзержинського райсуду йшлося про те, що учасники інвестували в будівництво бізнес-центру понад 50 млн грн, і у правоохоронців виникли підстави вважати, що гроші не були використані в цих цілях.

У рішенні Дзержинського райсуду йшлося про те, що учасники інвестували в будівництво бізнес-центру понад 50 млн грн, і у правоохоронців виникли підстави вважати, що гроші не були використані в цих цілях

Фото: stroyobzor.ua

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Довгобуди Харкова: що зараз відбувається з об'єктами". інші Новини Харкова дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Макаренко Ганна

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.