Реклама
Реклама
Реклама

Перепланування двокімнатної квартири в трикімнатну

  1. Нарізка кімнат по-новому
  2. Поділ однієї великої кімнати в квартирі
  3. Суміжні або прохідні кімнати
  4. об'єднання зон
  5. Перенесення кухонної зони
  6. розвантаження приміщення
  7. Дизайнерські рішення в переплануванні квартири
  8. Виступаючі і відступаючі колірні оформлення
  9. Візуальне підняття рівня стелі
  10. Використання дзеркал і глянцевих стель
  11. Меблі в квартирі
  12. Покриття підлоги
  13. Підведемо підсумки

Перепланування квартири стала одним з дизайнерських рішень в оформленні інтер'єру. Кожна людина прагне облагородити своє житло і внести в нього якусь родзинку. Деякі просто вносять різноманітність в інтер'єр, а інші хочуть зменшити або збільшити кількість кімнат. Перепланування двокімнатної квартири в трикімнатну - процес складний. Вона може зачіпати перенесення стінок і зон в квартирі. Перепланування квартири стала одним з дизайнерських рішень в оформленні інтер'єру

Приклад перепланування 2-кімнатної квартири в 3-кімнатну

Нарізка кімнат по-новому

Таку перепланування потрібно завірити у відповідних інстанціях, так як за документами збільшиться житлова площа квартири і зміниться кількість кімнат. В іншому випадку доведеться оплачувати штраф за незаконне перепланування. Сума його дуже значна.

Є кілька способів, щоб зробити перепланування двокімнатної квартири в трикімнатну.

Перед початком робіт необхідно визначити кількість несучих стін в квартирі. Якщо такі стіни знаходяться тільки по «краях» житла, то можна буде здійснювати абсолютно нове планування трикімнатної квартири . З несучими конструкціями не можна нічого робити.

Далі необхідно порахувати кількість вікон і затвердити потрібну кількість кімнат.

Варіанти перепланування квартири з нарізкою кімнат по-новому

Такий вибір розмежування простору, як правило, зустрічається в квартирах з вільним плануванням. У них є 3-4 вікна. Кухонна зона сполучена з вітальнею. Для того щоб в такій квартирі зробити три кімнати, потрібно таким чином розподілити простір, щоб в кожній кімнаті було хоча б одне вікно.

Можна буде збільшити простір за рахунок балкона або лоджії. Для цього необхідно утеплити додаткові приміщення і знести розділову стіну між балконом або лоджією. В результаті кімната може збільшитися на кілька квадратів.

Після того, як ви чітко визначилися, де саме повинна перебувати та чи інша кімната, можна сміливо переходити до планування її площі.

Порада. Як правило, зручною і дуже затишній вважається кімната, яка має площу від 10-15 квадратів. Якщо потрібно зробити дитячу, то її площа повинна бути не менше 12 квадратів.

У маленькому віці дитина може жити і на меншій площі, тільки з часом доведеться заново переглянути планування - дитина росте і йому може знадобитися велика кімната.

Можна буде перенести вітальню в кухонну зону і зробити її трохи менше. За рахунок цього збільшиться використовувана для перепланування площа. Такі дії також необхідно узгодити з відповідними інстанціями, так як кухня вважається небезпечною зоною для життя людини.

Такі дії також необхідно узгодити з відповідними інстанціями, так як кухня вважається небезпечною зоною для життя людини

Планування і перенесення вітальні в кухонну зону

Після затвердження плану перепланування потрібно визначитися з вибором будівельного матеріалу для перегородок. Якщо планується робити грунтовну перепланування, яка найближчим часом не буде схильна до змін, то варто зупинити свій вибір на цеглі. Якщо ж з часом буде бажання знову змінити кількість кімнат, то буде раціонально використовувати гіпсокартон.

Такий будівельний матеріал на сьогоднішній день користується великою популярністю через свою універсальність. З його допомогою можна зробити не тільки багаторівневі стельові конструкції і вирівнювання поверхонь, але і виготовити розділові стінки. Кріпиться він на попередньо споруджений металевий каркас із спеціальних профілів. Вони монтуються в стіну і стелю для надання більшої міцності всієї конструкції.

Для того щоб використовувати гіпсокартон з метою поділу площі в квартирі, необхідно в металевий каркас помістити ізоляційний матеріал. Це може бути пінопласт, пінополіуретан або інший матеріал пористої структури.

На металевий каркас гіпсокартон кріпиться з двох сторін. Потім його штукатурять, шпаклюють. Тільки після цього здійснюють чистові оздоблювальні роботи з обклеювання або фарбування поверхні.

Тільки після цього здійснюють чистові оздоблювальні роботи з обклеювання або фарбування поверхні

Перегородка з гіпсокартону

Поділ однієї великої кімнати в квартирі

Дуже важко зробити перепланування в двокімнатній квартирі в панельних будинках старого зразка. Квартири, як правило, не володіють великою площею (30-35 квадратів). Кімнати розташовуються послідовно, і кожна має одне вікно.

Щоб 2 кімнатна квартира такого планування перетворилася в трикімнатну, рекомендується розділити велику кімнату на дві.

Варіант перепланування 2-кімнатної квартири в 3-кімнатну за рахунок ділення однієї великої кімнати на дві маленькі

Порада. Можна розділяти кімнату на дві тільки в тому випадку, якщо її площа складає не менше 18 кв. м.

Так як кімната має всього одне вікно, то раціонально для поділу буде використовувати напівпрозорі стекла або скляні матові або вітражні блоки. Через таку роздільну стіну в кімнату, яка знаходиться далі від вікна, може надходити світло, і не буде створюватися враження здавленості простору.

Через таку роздільну стіну в кімнату, яка знаходиться далі від вікна, може надходити світло, і не буде створюватися враження здавленості простору

Розподіл однієї кімнати на дві з допомогою напівпрозорої перегородки

За такої напівпрозорої перегородкою, як правило, мають у своєму розпорядженні кухонну або вітальню зону. Але це за умови, що ці зони знаходяться на одній території з коридором або холом. Багато хто прагне розташувати в такій кімнаті кабінет або спальню.

Досить рідко зустрічається така кімната з двома вікнами. Тут план дій буде дуже простий. В результаті поділу є можливість отримати дві рівнозначні кімнати, кожна з яких матиме своє вікно. Розділяти такі кімнати можна за допомогою цегли або гіпсокартону.

Найкраще для поділу простору використовувати гіпсокартон. Стіна з такого матеріалу займає менше місця, ніж цегляна. Таким чином, економиться простір.

Суміжні або прохідні кімнати

Іноді, перепланування з двокімнатної квартири в трикімнатну неможлива без організації суміжних кімнат або суміщення приміщень. Якщо двокімнатна квартира має три вікна, два з яких виходять на одну сторону, а третє - в бокову частину будинку (кутова квартира), то така перепланування буде дуже простий.

У квартирі підлягає з'єднанню кухонна зона, коридор і частина вітальні. Стіна, яка розділяє одну спальню і вітальню зону переноситься на кілька метрів. Таким способом відбувається поєднання коридору, кухні та вітальні. В результаті, виходить не дуже велике приміщення, але досить затишне.

Щоб зробити дві повноцінні окремі кімнати, потрібно закласти цеглою прохід з колишньої вітальні в спальню і прорубати його вже з боку отриманого холу. Таким чином, кожне приміщення в квартирі буде мати своє вікно.

об'єднання зон

Дуже часто, щоб збільшити корисну площу, роблять квартиру-студію. В такому плануванні, як правило, поєднання підлягають кухонна зона і частина вітальні. Можна також поєднати кухню з коридором, але це за умови, що коридор досить великий. Він може бути в квартирі нового планування. Найчастіше коридори в таких квартирах мають квадратну форму.

Найчастіше коридори в таких квартирах мають квадратну форму

Приклад того, як можна об'єднати зони в невеликій квартирі

Поєднання в такому випадку може торкнутися і деяку площу вітальні. Розділова стіна при цьому переноситься на кілька метрів. За рахунок це збільшується площа кухні і самого коридору. Якщо з коридору є входи в санітарні зони, то можна їх також трохи зменшити, як і вітальню. В результаті виходить повноцінний хол.

Кімнати при такому плануванні можуть бути прохідними. Щоб уникнути цього, можна прохід з колишньої вітальні залежить і прорубати його вже з холу.

Щоб уникнути цього, можна прохід з колишньої вітальні залежить і прорубати його вже з холу

Перепланування кухні, передпокої і вітальні

Несучі конструкції в квартирі необхідно буде посилити, якщо в процесі перепланування не обійтися без їх зачіпання. Для цього дуже часто використовують металеві швелери і зводять колони для підтримки плити перекриття.

Можна також поєднати зони і зробити кухню-кабінет-вітальню. Хтось зупиняє свій вибір на кухні-вітальні-обідньої.

Також буде раціонально використовувати балконний приміщення. Його потрібно з'єднати з вітальні або спальнею. Це залежить від того, де саме розташований балкон або лоджія. Попередньо приміщення повинно бути засклене і утеплено.

Порада. Варто продумати систему опалення такого додаткового приміщення. Це можуть бути теплі підлоги або підключення до центральної системи опалення. Для цього батареї переносяться частково на балкон і доповнюються кількома секціями.

На балконі можна розташувати робочий кабінет або квіткову оранжерею. Такий інтер'єр буде дуже цікаво і незвично виглядатимуть. Щоб збільшити балкон, можна звернутися до фахівців. Як правило, вони з такою метою здійснюють винесення балкона. Він становить 40-70 см. На такі дії потрібно буде отримати дозвіл у відповідних організацій.

Винос робочого кабінету на балкон

Балконне приміщення збільшують за допомогою швелерів, які кріпляться на плиті і проходять через несучу стіну. Потім зварюється металевий каркас балкона, і здійснюються внутрішні і зовнішні оздоблювальні роботи.

Порада. При склінні суміщеного балкона буде краще використовувати металопластикові вікна. Вони мають відмінну герметичність, практичністю і довговічністю.

Перенесення кухонної зони

Трикімнатна квартира може вийти з двокімнатної в тому випадку, якщо зробити перенесення кухонної зони в хол або коридор. Можна також знести комору або гардеробну кімнату, за рахунок цього відбудеться збільшення площі такої поєднаної зони.

Можна також знести комору або гардеробну кімнату, за рахунок цього відбудеться збільшення площі такої поєднаної зони

План перенесення кухні в кімнату 2Б в кут, де є електричний стояк

Порада. Таке перенесення найкраще робити в тому випадку, якщо коридор або хол знаходиться на відстані не більше ніж 4-5 м від основного газового стояка. В іншому випадку, на ці дії можуть не дати дозвіл.

Замість кухні, таким чином, з'явиться ще одна кімната, яка буде мати своє вікно. Також варто заздалегідь оцінити площу такого майбутнього приміщення. Якщо вона мала, і не може вмістити в себе кухню і вітальню, то буде раціонально перенести міжкімнатну перегородку колишньої вітальні на 1,5-2 м углиб квартири.

Дуже часто для перепланування двокімнатної квартири в трикімнатну застосовується саме цей варіант. Тільки в такому випадку краще зупинити свій вибір не на газовій, а на електричній конфорка. Вона не шкодить здоров'ю людини.

Електрична плита

Необхідно продумати систему вентиляції в новій кухонній зоні. Її можна організувати установкою витяжки над пічкою, а можна прорубати додаткові отвори, які будуть виходити на шахту з вентиляційними трубами. Ще можна буде встановити в стіні, яка стикається з санітарною зоною вентилятор невеликого розміру. Він буде затягувати повітря з холу і переносити його в ванну кімнату. Звідти повітряні маси вільно будуть йти в вентиляційні канали.

Порада. Меблі для такої зони можна буде використовувати тільки невеликого розміру, щоб вона не захаращувала простір.

розвантаження приміщення

Щоб перепланувати квартиру і зробити додаткову кімнату в ній, потрібно попередньо збільшити весь простір такого приміщення. Починати такі дії раціонально з передпокою. У ній може бути багато місця в тому випадку, якщо немає громіздких шаф або різноманітних тумбочок. Для того щоб збільшити простір і компактно розмістити всі необхідні речі, можна використовувати шафу-купе, які по своїй місткості не поступаються кільком звичайним шаф.

Потім потрібно скласти докладний план квартири з точними розмірами кімнат. Якщо з коридору є вхід в санітарні зони, і їх може бути кілька, то раціонально поєднати ванну кімнату з туалетом і трохи пересунути їх розділову стінку вглиб таких приміщень.

Приклад такого плану 3-кімнатної кутової квартири

Коридор завдяки таким діям збільшиться. Після цього варто переходити до вітальні. Вона може бути прохідною кімнатою. Стіну між коридором і вітальнею переміщують углиб цієї кімнати і, таким чином, в другу кімнату відкривається прохід.

Порада. Таку перепланування найкраще здійснювати в хрущовках, де є невеликий коридор, але досить великі і просторі кімнати.

Таку перепланування найкраще здійснювати в хрущовках, де є невеликий коридор, але досить великі і просторі кімнати

Типова стандартне планування двокімнатної хрущовки

Щоб світло потрапляло під знову утворилася вітальню, можна буде використовувати скляні блоки. Вони можуть бути матовими або різнокольоровими. Все буде залежати від дизайну інтер'єру.

Перепланування двокімнатної хрущовки в трикімнатну

Дизайнерські рішення в переплануванні квартири

Як тільки в квартирі здійснено перепланування кімнат, необхідно правильно розподілити в ній не тільки меблі, але і внести деякі декоративні елементи. Як правило, кімнати, які вийшли за допомогою перепланування, можуть здаватися дуже маленькими, тому потрібно знайти декоративні дизайнерські рішення, які зможуть збільшити простір і підняти стелі. Також можна розділити на зони кожну житлову кімнату.

Виступаючі і відступаючі колірні оформлення

Для того щоб в вийшла кімнаті збільшити простір, можна використовувати гру кольору. Якщо стеля та підлога зробити світліше на кілька тонів, ніж колір стін, то кімната буде виглядати великий і з високою стелею. Холодні кольори візуально розширюють простір в приміщенні.

В оформленні кімнати не варто використовувати яскраві кольори - вони стискають простір.

Візуальне підняття рівня стелі

Висота стель дуже добре регулюється за рахунок антресолей або високих шаф. Якщо стеля високий, то антресолі можна буде зробити закритого типу. Або зробити полки для книг вгорі шафи. Таке дизайнерське рішення не тільки може підняти стелю, але і трохи урізноманітнити кімнату. Також буде добре в оформленні використовувати кілька кольорів. Наприклад, низ антресолі або полиць можна зробити світлим.

Візуально збільшити висоту стелі можна ще кількома способами.

Високий книжковий вузька шафа не займає багато місця і візуально збільшує висоту кімнати

Використання дзеркал і глянцевих стель

Дуже часто для візуального збільшення простору використовують дзеркала. Вони здатні розширити спільний простір в кімнаті. Таку ж функцію виконують глянцеві стелі.

Таку ж функцію виконують глянцеві стелі

глянцева стеля

Можна в кімнаті зробити дворівневий стелю. По краях кімнати виготовляється рамка з гіпсокартону. На ній можна буде розташувати додаткові освітлювальні прилади, які візуально збільшать простір. Серцевиною такого стелі буде глянцева стеля.

Меблі в квартирі

Як правило, в перепланованої квартирі використовують «розумну» меблі. Вона може складатися. Наприклад, ліжко буде міститися в велика шафа-купе. Не варто розставляти громіздкі дивани та крісла. Вони тільки можуть зменшити простір.

Вони тільки можуть зменшити простір

розумна меблі

Порада. У квартирі з переплануванням буде раціонально використовувати легкі меблеві конструкції. Вони не будуть красти простір.

Покриття підлоги

Найкраще буде в оформленні підлогового покриття використовувати тільки теплі відтінки. Можна зробити комбінацію тонів і візуально розділити кімнату на необхідні зони. Наприклад, спальне місце буде виділено світлим тоном, а робоча зона буде трохи темніше.

Наприклад, спальне місце буде виділено світлим тоном, а робоча зона буде трохи темніше

Ламінат світлих тонів

Підведемо підсумки

Процес перепланування квартири з двокімнатної в трикімнатну досить складний. Він може зачіпати перенесення або зведення стін. Потрібно пам'ятати, що не можна зносити несучі стіни. Їх можна використовувати, попередньо зміцнивши за допомогою металевих труб або швелерів.

Кожна кімната в квартирі повинна мати своє вікно. Тільки тоді приміщення буде комфортним і затишним. Якщо таке здійснити не виходить, то краще за все спорудити міжкімнатну перегородку із застосуванням скляних блоків, які можуть бути матовими або різнокольоровими.

Перегородка з скляних блоків

Перепланування двокімнатної квартири в трикімнатну вимагає узгодження у відповідних інстанціях. Всі нормативні документи на збільшення житлових кімнат в квартирі повинні бути зареєстровані. Якщо в процесі перепланування торкнуться балкон, то це також варто вказати в кресленнях.