Реклама
Реклама
Реклама

Оренда квартир в Криму не по кишені навіть військовим

Крим і Севастополь знову очолили рейтинг недоступності знімного житла. Однією з причин автори назвали велику кількість військових, яким держава компенсує оренду. Це дійсно так. Проблема лише в тому, що орендні ставки вище компенсації - яку ще спробуй отримай. Крим і Севастополь знову очолили рейтинг недоступності знімного житла

Фото: informator.news

Кримчани і севастопольці середнього достатку не можуть дозволити собі орендувати квартиру на півострові, говорить черговий російський рейтинг доступності житла. Знімати звичайну двокімнатну квартиру, не зменшуючи себе в повсякденних витратах, можуть менше 20% сімей. Гірше справи йдуть тільки в Кабардино-Балкарії і Республіці Дагестан.

На думку експертів, оренда квартир в Криму стала недоступною через низькі зарплати, а також з-за курортників, з вини яких орендодавці воліють довгострокову оренду дорожчу короткострокову. У Севастополі до цього додається базування Чорноморського флоту: ринок оренди тут багато в чому орієнтований на людей у ​​формі, свідчать пояснення до рейтингу.

Але з такою ж проблемою стикаються і мешканці місць, де базуються військові. Знайти однушку за 15-16 тисяч рублів на місяць в Сімферополі або неможливо, або вона буде в поганому стані. Оренда двокімнатних стартує від 20 тисяч.

Аналогічні ціни в селі Перевальне в 20 кілометрах від Сімферополя - тут немає ні моря, ні переваг міського життя, але є велика військова частина.

«Орендодавцям здається, що ми грошей не вважаємо, - говорить« Приміток »Ольга, дружина старшини-контрактника, який приїхав до Криму з Краснодара. - Вони думають, якщо ми оформили договір найму, держава повністю компенсує нам витрати. Але в Криму родині військовослужбовця з трьох осіб компенсують лише 16 тисяч, в Севастополі - 21 тисячу ».

Через попиту на оренду комерсанти в селі почали забудовувати приватний сектор «будиночками» для здачі. За студію близько 30 квадратних метрів тут пробачать від 15 тисяч рублів - це нижня планка.

«Ми знімали в Сімферополі, потім перебралися в Перевальне, - каже Ольга. - У військовому містечку є п'ятиповерхівки, але пристойну квартиру за суму компенсації там годі й шукати. Ми платимо за двушку 18 тисяч, комуналка ще 5 тисяч. Це звичайна квартира, не бозна-що ».

При цьому отримати компенсацію не так вже й легко. «Потрібно зібрати купу довідок, включаючи довідку про те, що за попереднім місцем служби ти звільнив службове житло. Відповіді з попередніх місць служби чекають по півроку, а тому платять зі своєї кишені », - ділиться Ольга.

Заробляють на договорі найму не тільки власники квартир, а й самі військові. «Можна знайти квартиру дешевше, а в договорі вказати ціну дорожче, різницю боку ділять навпіл, - каже Ольга. - Але це можливо тільки в тих містах з хорошими компенсаціями і низькими цінами: наприклад, в Новому Уренгої квартиру знайти можна за 20 тисяч, а компенсує держава майже 32 ».

У Криму військовим доводиться думати, як заощадити, а не як заробити. Наприклад, знімати квартири в сусідніх населених пунктах.

Наприклад, в Алушті ціни на довгострокову оренду двокімнатних квартир стартують в несезон від 12 тисяч рублів: 30 хвилин на тролейбусі, і ти вже на службі. Але з травня житло в містечку дорожчає до 15-20 тисяч.

У Криму, який живе за рахунок здачі житла, простіше оголосити військових жірующім класом, ніж знизити ціну. Гірше в цій ситуації тільки цивільним: немає житла - знімай і на компенсацію не сподівайся.