Реклама
Реклама
Реклама

Купити квартиру в Кам'янському зараз просто

Основний обсяг попиту зараз забезпечують ті, кому житло необхідно для вирішення життєвих питань: весілля, розлучення, занадто дорого платити за тепло або діти виросли і т. П. І ще - приїжджі з сіл та Дніпра, переселенці з Криму і Донецька.

Починаючи з 2011 року, в нашому місті ціна на нерухомість в доларовому еквіваленті, постійно знижується, - каже Оксана Шаповал, керівник ріелторського «Гарантійного агентства».

За її словами, багато як і раніше купують квартири заради заощадження коштів, щоб потім здавати їх в оренду на тривалий термін або подобово. Хоча рентабельність такого бізнесу зараз невисока.

Найбільш затребувані - «одинички»

Як завжди, більш привабливими для покупців є квартири і будинки на червоній лінії: вул. Галини Романової, Медична, Сачко, Ковалевича, Шепетова, пр. Т. Шевченка (колишня вул. Сировця), Москворецкая, а також - частина просп. Аношкіна, площа Свободи.

Тут ціни на 1-кімнатну квартиру з ремонтом (під ключ) починаються від 10 тисяч доларів. Якщо це «Сталінка» з високими стелями, з товстими стінами, тепла і модернізована (пластикові вікна, кондиціонер, автономне опалення), то ціна може підскочити до 14 тисяч і вище. І, за словами моєї співрозмовниці, попит на подібне житло високий. В даний час покупців більшою цікавлять однокімнатні квартири, а на другому місці - двокімнатні апартаменти.

Упорядковане житло, яке ще називають «заходь і живи», частіше шукають ті покупці, які не прагнуть заощадити кожну сотню доларів.

Багато молодих людей або ті, хто обмежений у коштах, згодні придбати квартири скромніше, в яких потрібен хороший ремонт, де можна багато чого зробити поступово і своїми силами. Таке житло можна знайти навіть в центрі міста за 6-7 тисяч доларів.

Крім центру високим попитом користуються квартири в мікрорайонах лівого берега, адже там будинки новіші. Ціни - приблизно такі ж.

А якщо комусь потрібно терміново і дешево купити квартирку, щоб отримати реєстрацію в місті, то реально придбати «вбите» приміщення (або з величезними комунальними боргами, які доведеться гасити) всього за 3-4 тисячі доларів. Але там доведеться приблизно стільки ж грошей вкласти пізніше, щоб привести це житло в порядок. Де шукати таке недороге житло? У колишніх гуртожитках - «малосемейках», наприклад, - біля міського військкомату, а на лівобережжі - біля кінотеатру «Мир», так званий «Пентагон».

І, звичайно, покупцям нерухомості буде легше торгуватися в таких районах міста, як Черемушки, Соцмісто і БАМ, а ще - на вулицях: Матросова, Будівельників, Дорошенко (колишня вул. Чапаєва). Тут - кожен випадок індивідуальний. Багато чого буде залежати від транспортної розв'язки, соціальної інфраструктури, що знаходиться поруч (магазини, аптеки, дитячі установи і т. Д.).

Ціни на двокімнатні квартири

Виявляється, двокімнатні квартири у нас не набагато дорожче однокімнатних. Про це повідомила Оксана Шаповал. Припустимо, всього за 6 - 7 тисяч в доларовому еквіваленті можна придбати двокімнатне житло навіть в центрі. І не так важливо, виберете ви «Сталинку» або більш сучасний панельний варіант. Хоча ціни коливаються до 10 - 11 тисяч в залежності від безлічі факторів.

Але якщо ви претендуєте на «автономку», вбудовану кухню, велику житлову площу і з «панорамним» видом за вікном, то вам доведеться розщедрюватися. Така нерухомість може «потягнути» від 15 до 30 тисяч доларів. Є окремі випадки, коли власники пропонують квартиру навіть укомплектовану дорогими меблями, вже повністю готову для в'їзду. Але і просять вони більше звичайного - до 40 тисяч доларів. За ексклюзивні варіанти - і вище.

Як каже моя співрозмовниця, навіть не так важливо, в якому районі міста розташована квартира. Істотне значення мають її якісні характеристики. Ось якщо ви зайшли в приміщення, подивилися навколо і вам хочеться там залишитися, значить, це ваше житло. І не розраховуйте, що така затишна і доглянута квартира буде дешево коштувати тільки тому, що вона, наприклад, знаходиться на Черемушках. Але поруч, в п'яти - десяти хвилинах ходьби є все необхідне для життя: торгові точки, зупинка маршрутки, банкомат і т. Д. Значить, купівельний попит теж є.

Як вважає Оксана Шаповал, немає сенсу детально зупинятися на цінах на трьох і чотирьох кімнатні квартири. Вони зараз мало популярні. І коштують приблизно стільки ж, як двокімнатна нерухомість. Чому впав попит на них? Через зростання цін на опалення, не кожному зараз по кишені платити за більшу площу.

Що подобається покупцям і прогноз цін

Як сказала керівник ріелтерської компанії, в більшості випадків покупці шукають квартиру не на першому і не на останньому поверсі. Найбільшим попитом користуються 2, 3, 4 поверхи.

Швидко продаються зараз квартири з автономним опаленням, адже багато хто мріє не залежати від тепломереж (у всіх сенсах). До того ж, установка «автономки» в даний час в області заборонено. Це теж відіграє свою роль при виборі житла.

Залишається додати, що в останні роки (з 2013 - 2017) спостерігається тенденція, коли багато молодих сімей - де подружжю від 30 років і старше - вирішують жити «на землі», у власному будинку. Тому поступово зростає попит на приватні будинки в самих різних районах міста. А літні люди, у яких вже не вистачає сил на ведення господарства, часто продають свої будинки, переходять в квартири.

Не секрет, що попит на покупку нерухомості залежить від стану економіки і від купівельної спроможності громадян. Головний же гальмо в плані продажів нерухомості - відсутність нормальних умов для оформлення іпотеки (під лояльні відсотки). І те, що немає діючих державних програм, спрямованих на забезпечення житлом.

У довгостроковій перспективі ціни на житло в нашому місті повинні рости, - впевнена Оксана Шаповал. Адже забезпеченість житлоплощею у нас все ще дуже низька.

Читайте новини nashreporter.com в Facebook

Де шукати таке недороге житло?
Чому впав попит на них?