Реклама
Реклама
Реклама

«Холодомор»: на Україні без газу замерзають лікарні, школи і дитсадки

З приходом на Україну перших холодів ряд міст залишилися без опалення. Замерзаючі жителі перекривають дороги, захоплюють представництва газових компаній, палять покришки і влаштовують стихійні мітинги. Причиною зриву опалювального сезону стали багатомільйонні борги перед «Нафтогазом». «МК» порівняв ситуацію в Україні з тим, що відбувається в Донецьку.

«МК» порівняв ситуацію в Україні з тим, що відбувається в Донецьку

Незважаючи на початок опалювального сезону частково або повністю без опалення залишаються Київ і 11 міст Хмельницької, Херсонської та Черкаської областей. Найважча ситуація в містах Сміла, Кривому розі і Херсоні. У «Нафтогазі» назвали ситуацію по цим населеним пунктам «критичної і неприйнятною».

У Смілі, де проживає близько 80 тисяч осіб місцева влада 12 листопада оголосила надзвичайний стан, оскільки температура навіть в центральній міській лікарні не перевищує 12 градусів. Школи і дитячі сади припинили свою роботу, але в квартирах городян ситуація не краща.

Міністр регіонального розвитку будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадія Зубка, звинувачує в цьому керівництво Сміли, яке нераціонально розподіляли кошти. Нібито на виплати премій працівникам міської ради виділялося 10 мільйонів гривень, в той час як на виплату боргу за опалення «влада міста не змогли знайти коштів». У місто 15 листопада виїхали заступник міністра Едуард Кругляк і представник «Нафтогазу», щоб врегулювати ситуацію. Сам мер міста Олексій Цибко в те, що трапилося винить компанію «Енергоінвест» у якій утворилися борги перед постачальниками газу. Нібито Цибко приходив до них влітку, але там йому відповідали, що «все нормально». Градоначальник попросив втрутитися в ситуацію голови уряду Володимира Гройсамана, але той пригрозив йому відставкою.

У Кривому розі де населення становить 300 тисяч чоловік аналогічна ситуація. У понеділок, 12 листопада до будівлі «Криворіжгаз» прийшли активісти і повідомили, що якщо керівництво підприємства не запустить котельню, то мітингувальники почнуть палити шини. В результаті котельні запрацювали, не чекаючи поки місцева ТЕЦ і «Нафтогаз» владнають свої суперечки.

Херсон, в якому проживає 290 тисяч осіб, також не опалюється. Увечері 13 листопада жителі влаштували мітинг, вимагаю включити опалення в 588 багатоквартирних будинках. За словами глави Херсона Володимира Ніколаєнко, зараз ситуація налагоджується. Станом на 15 листопада в вісім з 12 шкіл почали подавати теплоносій, з 16 дитсадків тепло подано в 12, а також починають опалюватися лікарні.

У Києві також проходить акція протесту. Жителі вийшли до будівлі «Нафтогазу». Мітингувальники принесли з собою шини та батареї. Серед вимог - включити опалення в українських містах і відправити у відставку главу компанії Андрія Кобалева.

Загальний борг українців за газ становить близько 20 мільярдів гривень. Причому глава Житлового Союзу України Олександр Скубченко стверджує, що кожен місяць заборгованість збільшується на 500 мільйонів гривень. Але і це ще не все. На початку 2019 року, в рамках реформ МВФ, тарифи на газ в різних містах республіки виростуть на 15-30%. Чому це відбувається, «МК» розповіла соціолог з Києва Віталіна Буткалюк:

«Замерзає населення України стало заручником безвідповідальності влади і своєї власної недалекоглядності. Нав'язані всім нам неоліберальні реформи під егідою МВФ призвели до зубожіння населення і держави в цілому, колапсу соціальної та житлово-комунальної сфери. Через реформування ЖКГ різко зросла вартість послуг, скоротилися державні субсидії. В результаті утворився величезний борг перед «Нафтогазом». До цього необхідно додати проблему практично повного зносу основних фондів, відсутність капітальних вкладень в їх ремонт, відсутність достатньої кількості палива (газ, вугілля, мазут), розрив колись єдиної системи забезпечення роботи житлово-комунального господарства, передачу в приватні руки ряду суб'єктів цього ринку ... Це все в сукупності і є причинами здійснюваного нині «холодомору» ».

Тим часом, в ДНР немає таких гострих проблем з опалювальним сезоном. Гріти почали по графіку і не припиняють навіть в тому випадку, якщо у людей накопичилася заборгованість. По крайней мере, так відбувається в багатоквартирних будинках. Кажуть, що в приватному секторі все-таки можуть відключити тепло.

Втім, в Донецьку є величезна проблема з зносом комунікацій. Зокрема, періодично відбуваються прориви труб. Причому пошкоджені об'єкти не замінюють цілком, а латають за допомогою хомутів і вставок. Така система не вирішує проблему, а лише відкладає її на більш пізній термін. Сантехніки прямо пропонують постраждалим замінити зношені залізні труби на пластмасові, але зробити це потрібно за свій рахунок.

У місцевому ЖКГ стверджують, що на інші заходи у них просто немає грошей, так як споживачі не платять за надані їм послуги. У ДНР ціни за опалення в рази нижче, ніж на Україні. Якщо жителі Донецька платять за 1 кубометр газу 1,7 гривні (3,6 рубля), то в Києві - 8,5 гривень.

Однак в самопроголошеній республіці практично немає роботи, а за решту платять в середньому близько 5-7 тисяч гривень. Пенсіонери отримують 3,2 тисячі рублів. При цьому за однокімнатну квартиру взимку доводиться платити більше 1 тисячі рублів. І це не кажучи про те, що багато хто залишив місто і не думають повертатися, а їх борг за послуги ЖКГ продовжує зростати.

До 2016 року в ДНР строго заборонялося відключати боржників від послуг ЖКГ, але тепер мораторій зняли. Тепер їм пропонують рефінансувати заборгованість, щоб потім гасити її по частинах.

Читайте НАС ВКонтакте