Реклама
Реклама
Реклама

Дизайн двокімнатної хрущовки: оформлення інтер'єру з переплануванням і без

  1. Трішки історії «Хрущовками» наш народ називає цегляні або панельні двох-п'ятиповерхові багатоквартирні...
  2. Про що подумати в першу чергу
  3. Технологія 1: про можливу перепланування
  4. З чого почати
  5. варіації перепланувань
  6. Технологія 2: способи підвищити функціональність простору
  7. зонування квартири
  8. Візуальне розширення простору
  9. Технологія 3, який стиль інтер'єру вибрати
  10. скандинавський стиль
  11. Динамічний хай-тек
  12. Кантрі південній Франції - Прованс
  13. функціональний мінімалізм
  14. Вишуканий арт-деко
  15. Висновок

Трішки історії

«Хрущовками» наш народ називає цегляні або панельні двох-п'ятиповерхові багатоквартирні будинки, які будувалися в СРСР, починаючи від часів правління Н. С. Хрущова.

Зведення таких будинків тривало від 1958 р до 1985 р У загальній складності було зведено 290 млн. М² подібного житла.

  1. У хрущовках розташовуються 1-, 2-, зрідка 3-кімнатні квартири.
  2. Висота стелі становить 250-260 см, в блокових будинках деяких з серій - 270 см.
  3. Площа кухні коливається від 4.9 м² до 7.1 (в квартирах будинків серії 2-18 - до 7.5).
  4. Хрущовки характеризуються: частіше поєднаним рідше роздільним санвузлом, суміжними житловими приміщеннями (спальня і зал), поганий звукоізоляцією перегородок і відсутніми ліфтами.

Ніхто не сперечається, зручністю і великим об'ємом такі квартири не відрізняються.
Але хочу вам нагадати, що для свого часу вони були щастям для радянських людей.
Наприклад, житлова норма (підвищена) для кожного жителя Москви становила всього 4 кв. метра площі.
Безліч сімей тулилося в комуналках з одних на всіх санвузлом і загальною кухнею.

Які квартири називають «хрущовками»

Перед предметним розмовою про те, як можна поліпшити інтер'єр двокімнатної хрущовки, я розповім вам, що власне доведеться покращувати. А саме про найпоширеніші плануваннях таких квартир.

А саме про найпоширеніші плануваннях таких квартир

Серія «книжка».

  1. Серія №1-335 є поширеним проектом панельних будинків, її будували з 1958 р Будинки мають збірний ж / б каркас і панельні зовнішні стіни. Подібне планування, носить народна назва «книжка». Квартири мають загальною площею 41 м² та суміжними кімнатами. Одна з найбільш невдалих серій.

Планування «трамвай».

  1. Серія №К-7 є першим проектом з ряду хрущовок. Спроектована архітектором В. П. Лагутенко на базі французьких панельних п'ятиповерхівок. Планування в народі прозвана «трамвай». Площа приміщень (загальна) 48 кв. метрів. Кімнати суміжні, але при переплануванні досить легко розділяються.

Планування «міні-улучшенка».

  1. Серія №1-464 одна з найбільш поширених, будувалася з 1960 р Зовнішні стіни мають товщину 35 см, зроблені з панелей, облицьованих плиткою. Перекриття залізобетонні. Дуже погана віброізоляція. Загальна площа 44,6 м².
    Серія прозвана «міні-улучшенка», тому що схожа на планування 9-поверхівок. Кімнати ізольовані, кухня маленька. Є можливість її збільшити до 8 м².

Така планування «сорочечки».

  1. Серія №438 спроектована в київському проектному бюро «Діпромісто» (Київ) в 1958 р Будинки проекту безкаркасні, мають бутобетонний фундамент і поздовжні зовнішні стіни з цегли. Загальний обсяг квартири 46 м².
    Народна назва - «сорочечка» або «метелик». Її крила схожі на 2 ідентичні і симетричні кімнати. Вони ізольовані і мають гарну площею.

Про що подумати в першу чергу

Повний перебудову хрущовської квартири почнімо з найголовнішого питання: хто в ній буде жити: одинак, бездітна сім'я, молода пара з однією дитиною або декількома дітьми. Від відповіді на це питання самим прямим чином залежить капітальна перебудова і зонування внутрішнього простору квартири.

  1. Якщо сім'я має дитину, то одна з кімнат відводиться під дитячу, інша стає одночасно батьківської спальнею і гостьовий.
  2. Для бездітної пари або одинака житло логічно поділити на дві функціональні зони - гостьову і спальню.

Технологія 1: про можливу перепланування

Перед тим як зносити перегородки, отримаєте на це дозвіл.

Ремонт з переплануванням є можливістю кардинально змінити конфігурацію житла. Це спосіб виправити недоліки квартири, придбати додаткову площу або оптимально перерозподілити її. Крім цього ви отримуєте шанс підігнати житловий простір під обраний стиль інтер'єру.

Хочу вас попередити відразу, що можливості перепланування можуть істотно обмежуватися технічними особливостями будинку:

  • його віком;
  • розташуванням несучих конструкцій, в тому числі стін;
  • місцеположенням вікон і дверей.

У більшості випадків перепланування в хрущовці складається в злитті кухні і прилеглого до неї приміщення.
Однак тут існує якась трудність.
А саме: за чинним регламентом забороняється об'єднувати житлову кімнату та газифікувати кухню без монтажу між ними перегородки (вона може бути і розсувний).

З чого почати

Цю важливу інформацію варто запам'ятати.

Будучи власником житла в багатоквартирному будинку, ви не маєте права робити з ним все, що захочете. Законодавством на вас накладена певна відповідальність, озвучена в Житловому Кодексі Росії.

Він визначає, що таке перепланування і перевлаштування в квартирі.

  1. У першому випадку змінюється конфігурація житлових приміщень. Всі зміни, внесені пізніше слід занести в техпаспорт житла.
  2. Другий термін означає монтаж, заміну або перенесення інженерних комунікацій, електричного, сантехнічного, вентиляційного та іншого обладнання. Такі дії також треба занести в квартирний технічний паспорт.
  3. Перед переплануванням і перебудовою необхідно отримати на них дозвіл у відповідних інстанціях. Якщо ви цього не зробите, вас можуть оштрафувати і змусити повернути все в початковий вигляд.

Якщо ви не будете зносити несучі конструкції або переносити кухню на балкон, в житлове приміщення, то отримаєте дозвіл на перепланування без особливих проблем. Величезна гідність «хрущовок» полягає в тому, що їх перегородки і внутрішні стінки не несуть.

Тому їх, після погодження та видачі дозволу, ви можете прибирати, облаштовувати нові отвори для дверей та ін. Це істотно збільшує можливості для перепланування в такій квартирі.

Подібні операції відносяться до «простий перепланування». Їх легше погоджувати, щоб отримати дозвіл, немає потреби робити проект. Буде досить все зміни внести в план квартири, що знаходиться в її техпаспорті.

варіації перепланувань

Балкон може дати життєве додатковий простір.

Інтер'єр квартири-хрущовки на 2 кімнати гранично незручний: тісні кімнатки з низькою стелею, крихітна Прихожка, малесенький санвузол. Дані проблеми і слід дозволити за допомогою перепланування.

Нижче я привожу найпоширеніші її різновиди.

  1. Знесення перегородки, що відокремлює житлову кімнату від кухні. У підсумку ви отримуєте спальню і їдальню-гостьову-кухню.
  2. Видалення простінка між житловими кімнатами. В результаті ви отримуєте студійну квартиру. Як варіації можна вибрати демонтаж обох міжкімнатних простінків і зменшення обсягу спальні за допомогою гіпсокартонної перегородки. Або можна зонувати отримане приміщення, відокремивши спальню ширмою.
  3. Трохи площі ви зможете додати, заскливши балкон і розширивши за його рахунок приміщення.
  4. Часто перепланування стосується санвузла. Якщо він роздільний, знісши простінок між ванною і туалетом, ви отримаєте поєднане приміщення і близько 2 м² площі, що звільнилася. Ще одна варіація - додати санвузлу трохи обсягу за рахунок шматочка передпокої.

Квартира-студія, після знесення всіх перегородок.

  1. Найбільш радикальний вид перепланування - знести все не несуть простінки (крім санвузла), потім зонувати отримане приміщення за допомогою дизайнерських рішень або легких перегородок. В результаті ви знайдете комфортну студійну квартиру. Даний варіант підходить для одинака або сім'ї без дітей.

Трохи про можливі варіанти перепланування помешкань конкретних серій.

  1. Серія №1-335 ( «книжка»). Тут основна проблема - це прохідний зал. Перепланування дасть можливість кімнати ізолювати. Зробити це доведеться за рахунок зменшення і так маленького обсягу спальні. Кухню розширити при подібній плануванні можна лише за допомогою її злиття з залом.

Приклад перепланування «трамвая», кімнати стають ізольованими.

  1. Серія №К-7 ( «трамвай»). Вона також дає можливість при переплануванні обидві житлові кімнати зробити ізольованими. Основний мінус серії - неможливість розширити своїми руками кухню, об'єднуючи її з житловим приміщенням. Зробити ж це можна не завжди.
    Звичайно, будуть втрати площі, але їх можна врівноважити об'ємним шафою-купе. Під нього звільниться ділянку в просторі між приміщеннями. Що залишився після перепланування обсяг зменшеною кімнати все одно буде порівняно комфортним. Щоб її візуально збільшити, використовуйте дизайнерські прийоми (про них нижче).

Міні-улучшенка після перепланування.

  1. Серія №1-464 ( «міні-улучшенка»). При її переплануванні з'являється можливість істотно розширити кухонну площу і довести її до 8 кв. метрів. Для цього треба прибрати комору (її змінить шафа-купе), на її місце перенести туалет, а на його колишньої площі облаштувати ванну.

Технологія 2: способи підвищити функціональність простору

Зонування є простим, дешевим і ефективним методом організації простору при високому ступені зручності проживання.

зонування квартири

Зонування спальні-вітальні за допомогою легкої перегородки.

Воно дає можливість поділити житло на ділянки, кожен з яких буде володіти своїм функціональним призначенням.

  1. Гостьова-їдальня-кухня - найбільш частий варіант при зонуванні. Він відтворюється при злитті кухні і суміжного з нею житлового приміщення. На лінії розділу вітальні і кухні оформляється обідня зона. Додатково, в одному кутку ви можете виділити діляночку для кабінету.
  2. Спальня-вітальня, така варіація можлива і без перепланування. У цьому випадку перша кімната відводиться під дитячу. Друге приміщення стає багатофункціональним. Зонується воно трансформується меблями (ліжко-шафа, ліжко-диван) або монтажу перегородки, яка забезпечить інтимність спальні. Перегородка дозволить в одному кутку влаштувати і робочу зону.
  3. Кабінет-вітальня. Тут буде достатньо в залі відокремити робочу ділянку. Зонувати його можна за допомогою ширми, двостороннього стелажа або легкої перегородки.

Зонування вітальні-їдальні за допомогою меблів.

  1. Кабінет-спальня. В даному випадку в кімнаті відпочинку відділяється робоча зона. Хороший варіант, якщо ліжко при цьому буде складаний або трансформованою.
  2. Гостьова-гардеробна. Закритий або відкритий гардероб нескладно вмонтувати в будь-який інтер'єр. Він може бути облаштований за допомогою місткого шафи або являти собою ділянку приміщення, зонований перегородкою.

Спалні-кабінет - функціональний простір

Візуальне розширення простору

Якщо з тієї чи іншої причини ви не можете здійснити перепланування і додати до житлової площі додатковий простір, не впадайте у відчай. Я ознайомлю вас з деякими хитрощами, які дозволять візуально збільшити невелике приміщення.

Я ознайомлю вас з деякими хитрощами, які дозволять візуально збільшити невелике приміщення

Світлі кольори розширять простір.

  1. Продумуючи дизайн квартири в двокімнатній хрущовці, особливо пильну увагу зверніть на колірну гаму її оформлення. Використовуйте світлі і пастельні тони - вони візуально розширюють простір. Насичені і яскраві кольори, навпаки, його зменшують.
  2. Дрібний малюнок на облицюванні стін теж візуально збільшує приміщення.
  3. Стеля обов'язково повинен бути пофарбований в світлий тон, чим ближче він буде до білого, тим краще. Відмінний варіант при цьому - глянцева натяжна облицювання. Темний колір стелі буде психологічно тиснути і візуально знизить його висоту.
  4. Багаторівневий стеля з ГКЛ з яскравим точковим освітленням візуально збільшить висоту стін.
  5. Підлогове покриття повинне бути світлим або мати ту ж колірну палітру, що і інше оформлення кімнати. Врахуйте, що яскрава обробка підлоги візуально підніме стелю і розсуне стіни.

Оптимально, коли колір меблів збігається з кольором стін і завіс.

  1. Ні в якому разі предмети меблів в хрущовці не повинні грати роль акценту. Оптимальний варіант - їх оббивка повинна збігатися з тоном штор і стін.

Дзеркала і скло роблять приміщення світліше і просторіше, бо мають властивість відбивати природний і штучне світло.
Однак я вас закликаю дотримуватися міру в їх застосуванні і не застосовувати подібні дрібні поверхні. Ефект буде зворотним.

  1. Візуально можуть розширити приміщення і грамотно обрані фотошпалери. Ви знаєте, що таке перспектива? Вона здатна візуально збільшувати простір нескінченно.

Технологія 3, який стиль інтер'єру вибрати

Підбираючи стиль інтер'єру, пам'ятайте, що в результаті ваших зусиль ви повинні отримати об'єктивно: естетичне, практичне і функціональне простір, яке буде сприйматися вами суб'єктивно: як комфортне та зручне.

Перед вами може постати питання, оформити кімнати в єдиному стилі або вибрати різні напрямки?

Загальний дизайн в хрущовці.

  1. Загальний дизайн дозволить простір об'єднати, вибудувати логічну і цілісну концепцію житла. Подібний підхід оптимальний, якщо кімнати прохідні. Хочу вас попередити, що при цьому єдина стилістика може мати на увазі лише загальну ідею. У вас залишиться свобода в підборі кольорової палітри, акцентів і тенденцій оформлення.
  2. У хрущовці з самого початку ізольованими приміщеннями (наприклад, в «сорочечці») або з наполовину студійної переплануванням (спальня і кухня, об'єднана з залом) кімнати можна оформити в двох різних стилях.
  3. Студії найчастіше оформляються в сучасних стилях. Вони роблять акцент на функціональність інтер'єру і підкреслюють вільний простір. Для кімнати відпочинку актуальний м'який, камерний стиль, який акцентував увагу на затишок і комфорт простору.
  4. Практично завжди в різних напрямках оформляється житло, що має дитячу кімнату.

Бароко в тісному просторі протипоказано, приміщення просто «роздавлено».

Велике значення при виборі стилю інтер'єру мають характеристики кімнати і можливості її простору.
Наприклад, дуже складно відтворити естетику бароко в умовах тісної квартири.
Приміщення просто «потонуть», перевантажені численними аксесуарами і масивним декором.

Отже, які стилі найбільш підходять для хрущовки?

скандинавський стиль

Скандинавський інтер'єр.

Стиль має нордичний характер: він лаконічний, світлий, легкий, відрізняється витонченістю і простотою. Естетика напрямки дуже гнучка, її можна відтворити і попри велику кількість вільного простору і в тісній квартирці.

  1. Скандинавський інтер'єр гранично ергономічний: в ньому виключаються випадкові і нефункціональні елементи, все націлене на відтворення зручності та комфортності проживання. Простір має бути максимально відкритим і легким, з великою кількістю повітря і світла. Захаращувати його не слід, воно повинно бути стриманим, однак без аскетизму.
  2. Гамма кольорів: м'які світлі тони, оптимальні пастельні. Їх невагомість і легкість добре будуть підкреслювати соковиті і яскраві кольори текстилю, декоративних деталей і аксесуарів.
  3. Колористична концепція скандинавського стилю грунтується на поєднанні білосніжних стін, натурального кольору предметів меблів з масиву дерева і ефектних елементів декору.

Використання килимів характерно для стилю.

  1. Облицювання поверхонь здійснюється натуральними або максимально наближеними до них текстурами і матеріалами. В інтер'єрі повинно бути багато деревини. Її можна поєднувати з природним каменем, цеглою, світлої керамічною плиткою, металом (добре, якщо він буде зістарений).
  2. Меблі повинні мати лаконічну форму і нести чітку функціональне навантаження. Для стилю характерне застосування закритих систем для зберігання речей.
  3. Ще одна особливість напрямки - активне використання яскравого текстилю та килимів, шкур, пледів, які посилюють відчуття затишку і тепла.

Динамічний хай-тек

Хай-тек технологічний і динамічний.

По суті, даний стиль - це художнє втілення ери високих технологій. Напрям призначений для людей рухливих, динамічних та активних. Я попереджаю вас, що для кімнати дитини стиль явно не придатний, але для підлітка в самий раз.

  1. Основи стилю: функціональність інтер'єру по максимуму, чіткість горизонтальних і вертикальних ліній, велика кількість в приміщеннях металу, пластику і скла.
  2. Стіни повинні бути монохромними і мати мінімум фактурності, як їх обробки оптимальні рідкі шпалери або фарбування. Стелі найкраще вибрати глянцеві натяжні.
  3. Підлоги - оптимальні глянцеві наливні або керамогранітних. Стиль не сприймає паркету і килимів. Як варіант можна вибрати ПВХ лінолеум або мінімально ворсистий ковролін.
  4. Основна палітра: чорний, білий, світлий сірий або «металік» з цяточками яскравих кольорів (синій, червоний, жовтий, оранжевий і ін.).

Нестандартна меблі відмінно вписується в стиль.

  1. Меблі повінні мати чітку геометричність форму, особливо вітаються нестандартні предмети, зроблені з пластику, скла и хромованої Сталі. Например, скляні полки або стільниці правильної прямокутної або круглої форми, стільці з ніжкамі з металу, пластиковими спинками и сідіннямі.
  2. За части освітлення: много вбудований приладів, смороду Використовують спільно з шіннімі або маленькими підвіснімі галогенних ламп. Світло повинен буті Яскравий и лишь білого кольору. Освітлювальні прилади повинні бути легкі і мати просту форму: циліндр, куля, усічений конус, прямокутник.
  3. Декор повинен бути стриманим з мінімумом аксесуарів, вітаються абстрактні картини, постери, фотографії в тонких рамах з металу.
  4. Стиль передбачає використання великого числа побутової техніки: для домашнього кінотеатру або великого плоского телевізора, комп'ютера з монітором із пластику й прикрашеним світлодіодною стрічкою кейсом та ін.

Кантрі південній Франції - Прованс

Так виглядає Прованс.

Дизайн 2 кімнатної квартири в хрущовці можна оформити і в стилі Прованс. Це тепле і ніжне напрямок виникло на півдні Франції, і є різновидом кантрі і етнічного стилю одночасно. Воно добре підходить для оформлення невеликих приміщень.

  1. Колірна палітра в напрямку насичена, однак, не яскрава. Слід надавати перевагу стримані, приглушені тони: пастельні, білий, молочний, бежевий, оливково-зелений, охристий, колір морської хвилі, лавандовий і світлі відтінки синього. При цьому поверхні повинні виглядати трохи обгорілими, вицвілими під жаркими променями сонця південної Франції.
  2. Інтер'єр повинен бути світлим, насиченим природним світлом. Стіни часто фарбуються, нерідко - спеціально грубо белятся. Зрідка для облицювання стін застосовуються паперові шпалери.

Прованс - втілення простоти і затишку

  1. На підлогах вітається настил з грубих дощок або керамічної плитки. Стеля повинен бути фарбованим, підвісні і натяжні конструкції на ньому виключені.
  2. Меблі повинна бути фарбованої, дійсно старовинної або зістареної штучно. Домогтися її виду, як ніби вона прослужила багато десятків років, можна за допомогою різних ефектів. Наприклад, «облупленою» фарби, «слідів» червиць, відколів. Особливо цінуються по-справжньому старовинні предмети, наприклад, стара скриня або комод, які служили не одному поколінню.
  3. Штори і фіранки повинні бути легкими, повітряними.

Вітається декупаж, який легко можна зробити своїми руками

  1. Аксесуарів і елементів декору має бути багато: рюшів, рішельє, керамічних фігурок, картин з пасторальними мотивами в простих рамах, шиття, як живих, так і штучних квітів.

функціональний мінімалізм

Мінімалізм - зайвого бути не повинно.

На це європейський напрямок надав саме прямий вплив японський стиль.

  1. Основою його естетики є елегантність, простота, лаконічність форм і функціональність. В інтер'єрі мінімалізму раціональність домінує над декоративністю.
  2. Простір чітко геометрично. Його гармонія, за версією мінімалізму, полягає в бездоганній практичності, в якій всі елементи мають функціональним призначенням.
  3. Палітра кольорів: чисті тони червоного, білого, чорного, сірого. Варто зауважити, що білий, як правило, служить фоновий кольором, а чорний і сірий застосовуються в якості доповнюють контрастів.
  4. Стінки покриваються штукатуркою, фарбуються, відбуваються рідкими шпалерами або панелями з ПВХ. Верх приміщень облицьовувався простими рівними конструкціями з ГКЛ або натяжною стелею з вбудованими світильниками. Підлога покривається монохромним настилом: пробкою, дошками, ламінатом, паркетом. Підійде і однотонний ковролін з найнижчим ворсом.
  5. Естетика мінімалізму не цурається повністю декорування. Його поодинокі, гранично виразні елементи привнесуть в оформлення приміщень емоційність, оживив інтер'єр. Так, ви можете зіграти на контрастах, застосувавши незвичайні, екзотичні предмети в аскетичному оточенні.
  6. Інструкція щодо меблів. Вона повинна мати чітку, просту, правильну геометрично форму з ідеальними пропорціями. Предмети функціональні, з легкими силуетами.
  7. Вітається метал і скло: металеві стелажі і ніжки меблів, скляні полки та стільниці. М'які меблі повинні мати прямокутну форму і натуральну оббивку (льон, бавовна).

Зверніть увагу! Меблів в мінімалізмі не повинно бути багато. Більш того, вона немов розчиняється в оточенні. Наприклад, стелажі, полиці, вбудовані шафи повинні виглядати невід'ємною складовою стін.

Вишуканий арт-деко

На фото арт-деко.

Арт-деко перетворює хрущовку в вишукане і сучасне простір, що сполучає в собі класику і нові віяння.

  1. Колористична концепція стилю - експерименти і творчість. Як фонова основа найбільше поширені такі тони: сапфіровий, пурпурний, смарагдовий, рубіново-червоний. Доповнюють кольору (золотистий, синій, чорний, металік) застосовуються в якості яскравого контрасту або відтіняють фон.
  2. Арт-деко активно використовує дизайнерський прийом акцентування «яскрава пляма». Їм може виступати одна стіна або великий предмет меблів.
  3. З метою надання характерна велика кількість елементів декору. Особливо затребувані речі, зроблені в одному екземплярі. Тобто ексклюзивні предмети і прикраси. Їх матеріали повинні бути дорогі: бронза, шкіра змії і крокодила, бивні слона, напівкоштовні камені, рідкісні кристали, ріг носорога, дерево екзотичних порід (абаш, айле, ебенове, сандалове, червоне дерево та ін.).

Арт-деко завоював серця багатьох людей

  1. Крім цього інтер'єр можуть прикрашати дзеркала, недешевий фарфор, розшиті подушки, дерев'яна інкрустація, статуетки, етнічні вироби з Азії, Африки, Південної Америки. Вони додадуть дизайну емоційності та експресії.

Хочу особливо відзначити, що інтер'єр в стилі арт-деко повинен навіювати відчуття незавершеності композиції. Він ніби дозволяє продовжувати декорування і оформлення простору і далі.

Висновок

Як ви могли переконатися, навіть в маленькій і низькою хрущовці можна облаштувати затишне й комфортне сімейне гніздечко. Бажано для цього квартиру перепланувати. Якщо це неможливо, то скористайтеся описаними мною дизайнерськими прийомами.

Відео в цій статті продовжить тему наочними відомостями. Не соромтеся публікувати свої запитання в коментарях, я із задоволенням відповім на них.

Потім того прощаюся, і успіхів вам у ваших починаннях!

Если ви хочете Висловіть подяку, Додати уточнення або заперечення, Щось запитати у автора - додали коментар або скажіть спасибі!

Ви знаєте, що таке перспектива?
Перед вами може постати питання, оформити кімнати в єдиному стилі або вибрати різні напрямки?
Отже, які стилі найбільш підходять для хрущовки?