Реклама
Реклама
Реклама

Датчик руху для освітлення в приміщеннях.

  1. Датчик руху для освітлення в приміщеннях.
  2. Типи датчиків руху для освітлення:
  3. Як вибрати датчик руху для освітлення.
  4. Електрична схема підключення датчика руху для освітлення.
  5. Як працює датчик руху для освітлення.
  6. Чи буде економія при установці датчика?

Датчик руху для освітлення в приміщеннях.

Датчик руху для освітлення в приміщеннях буває різних видів: стельовий, настінний внутрішньої установки, настінний зовнішньої установки, кутовий ... Вибір конструкції залежить від того де ви будете використовувати датчик руху для освітлення. У цій статті ми розглянемо різні типи датчиків, поговоримо про те як вибрати датчик для конкретних цілей, наведемо електричну схему підключення датчика руху, дізнаємося як він працює і чи буде значною економія електроенергії?

Кілька помилково називають датчиками руху всі пристрої автоматично включають і вимикають світло в будь - якому приміщенні, або пристрою сигналізують про присутність людини в зоні, що охороняється. Насправді є кілька типів пристроїв, що працюють на різних принципах.

Типи датчиків руху для освітлення:

дуальні (на даний момент найбільш поширені, що поєднують в собі різні типи);

інфрачервоні - реагують на зміну теплового випромінювання, що створюється людьми, тваринами і будь-якими предметами, що рухаються в поле зору датчика, бувають пасивними (сканують навколишній теплової фон) і активними (генерують інфрачервоне випромінювання і реагують на відбитий предметами сигнал);

звукові (акустичні) - реагують на будь-який звук, певного рівня гучності (регулюється чутливістю приладу);

мікрохвильові - генерують короткохвильове випромінювання і реагують на відбитий сигнал, причому можуть «бачити» крізь незначні перешкоди;

ультразвукові - генерують звук високої частоти, що не чутний людським вухом і також отримують дані з відбитого сигналу.

Чому їх усіх називають датчики руху? Тому що всі вони реагують саме на зміну параметрів об'єкту, що охороняється простору, яке викликається рухом. Хоча жоден з датчиків руху для освітлення не застрахований від помилкового спрацьовування, наприклад на сторонній звук ззовні, на погодні умови або на рух тварин.

Як вибрати датчик руху для освітлення.

Для цього потрібно визначити де ми будемо встановлювати датчик і для яких цілей. Адже датчик можна використовувати не тільки для включення освітлення, але і для охоронних функцій, автоматизації різних процесів і навіть для безпеки, наприклад, автоматично закриваються ворота зупиняться і / або «підуть» на відкриття, якщо в зоні закривання з'явиться людина, автомобіль або тварина, таким чином запобігаючи нанесення можливої ​​шкоди.

Адже датчик можна використовувати не тільки для включення освітлення, але і для охоронних функцій, автоматизації різних процесів і навіть для безпеки, наприклад, автоматично закриваються ворота зупиняться і / або «підуть» на відкриття, якщо в зоні закривання з'явиться людина, автомобіль або тварина, таким чином запобігаючи нанесення можливої ​​шкоди

Датчик руху для освітлення зі світильником

Самий напрошується варіант з метою економії - автоматизувати світло на сходовому майданчику. Як приклад на зображенні - датчик руху, встановлений на сходах, який реагує на звук, але плюс до цього він визначає рівень освітленості і якщо в під'їзд надходить достатньо світла через вікна, то лампочка не займеться. Як видно з картинки - датчик виконаний у згоді зі світильником. Такий датчик просто встановлюється на місце старого світильника сходової клітки, а вимикач закорачивается або просто залишаємо включеним, до речі в останньому випадку можна вимкнути всі лампочки, з метою заміни лампочки / датчика або в разі неправильної роботи датчиків. Такий датчик має регулювання чутливості за рівнем освітленості і за рівнем звуку.

Для коридору чи передпокою рекомендую вибрати інфрачервоний датчик, також з визначенням рівня освітленості. В цьому випадку шум з кімнати або кухні не буде приводити до помилкового спрацьовування датчика. Майже у всіх сучасних моделях є регулювання чутливості по ик - випромінювання, в цьому випадку можна налаштувати прилад, щоб він не реагував на домашніх тварин.

А ось ультразвукові та мікрохвильові датчики використовувати в квартирах не рекомендую, вони більше підходять для охоронних цілей на об'єктах, що охороняються, в гаражах, для автоматизації включення охоронних відеокамер, вобщем там, де тривалість присутності людини мінімальна і / або потрібно за специфікою застосування, наприклад для охорони декількох кімнат з тонкими перегородками.

Вибір окремо під'єднується датчика руху для освітлення або спільно зі світильником залежить від особистих переваг, або від необхідного кута огляду, наприклад в передпокої з декількома дверима доцільно поставити один стельовий датчик, з кутом огляду в 360 градусів, ніж кілька настінних, у яких максимальний кут 180 градусів, а частіше кут огляду становить не більше 120 градусів.

Електрична схема підключення датчика руху для освітлення.

Електрична схема підключення датчика руху для освітлення

Схема підключення приведена для окремо встановлюється датчика, до датчика доведеться тягнути три дроти з розподільної коробки - фазу, нуль і третій від скручування вимикача з лампою. Вимикач в даному випадку дозволяє закорочувати датчик руху для можливості включити світло примусово на довгий час, навіть при відсутності руху. Наприклад в гаражі, коли ви ремонтуєте машину або щось робіть майже не рухаючись. Хоча практично в усіх датчиках руху для освітлення присутній регулювання тривалості включення лампи, після отримання датчиком сигналу про рух. На самому датчику на клемнику підключення прийняті наступні позначення: L - фаза, N - нуль, A - лампа.

Як працює датчик руху для освітлення.

Датчик руху будь-якого типу отримує інформацію про рух (присутності) людини в зоні, що охороняється (це зона яку «бачить» датчик і в якій коректно спрацьовує). Після отримання сигналу, будь то звук, зміна температури або зміна відбитого сигналу будь-якого типу, датчик одночасно включає реле часу і реле, яке включає лампу. Реле часу має регулювання, яку ви самі задаєте експериментальним шляхом. Після закінчення заданого часу реле часу відключає реле лампи і світло гасне (при відсутності руху). Якщо ж заданий час не минуло і датчик зафіксував рух, то реле часу починає відлік по новій. При всьому цьому датчик ще й відстежує рівень освітленості (його теж можна регулювати) і в разі, якщо досить світло (це ви теж самі налаштовуєте), то датчик не включить лампу. А після включення лампи датчик перестає відстежувати рівень освітленості до виключення лампи.

Чи буде економія при установці датчика?

Останнім часом почали ставити електричні лічильники на загальнобудинкові потреби, а саме на освітлення підвалів, під'їздів і горищ парадних. Експериментально перевірено - сума за електроенергію на загальнобудинкові потреби знизилася майже в 2 рази з 2,5 $ до 1,3 $ в місяць з квартири в п'ятиповерховому будинку на 40 квартир. При установці звукових датчиків, суміщених зі світильником. Вартість самого датчика коливається від 7 $ до 150 $, в залежності від виробника, призначення і якості виробу, ну і звичайно від нахабства перекупників). Практика показує, що нітрохи не гірше працюють датчики за 10 $, ніж «наворочені», які - небудь кутові датчики з кутом огляду в 270 градусів за 100 $. Іноді можна обійтися двома недорогими датчиками, які при виборі правильного місця розташування будуть працювати навіть надійніше, перекриваючи кути огляду один - одного.

Поради: вибирайте пасивний інфрачервоний датчик руху для установки в квартирах і будинках, він найбільш безпечний, тому що сам нічого не випромінює і споживає зовсім мало електроенергії. Не рекомендую використовувати датчики руху з люмінесцентними лампами , Для цього більше підійдуть звичайні або світлодіодні . І краще довірте підключення кваліфікованого електрика.

Підведемо підсумки: Датчиків руху існує безліч навіть якщо взяти один тип, то різноманітність конструкцій велике, тому не поспішайте, виберіть потрібний вам датчик, що не переплачуйте і консультуйтеся з продавцями в магазині, а краще в декількох магазинах, поясніть конкретно для яких цілей вам потрібен датчик, тоді продавцю буде легше вам допомогти. Для управління освітленням в квартирі або в будинку вибираємо тільки інфрачервоний, обов'язково пасивний датчик. Чи не використовуємо для включення датчиком люмінесцентні лампи - вони швидко згорять. Економічна вигода є, датчик окупиться не більше ніж через 3 місяці (в наведеному вище прикладі), можна взяти калькулятор і порахувати. І знову повторю - не ризикуйте, якщо погано розбираєтеся в електриці і довірте установку майстру, інакше можна зіпсувати не тільки сам датчик, але і пошкодити проводку і навіть нашкодити своєму здоров'ю.

Буде цікаво почитати:
Чи буде економія при установці датчика?
Чому їх усіх називають датчики руху?
Чи буде економія при установці датчика?