Реклама
Реклама
Реклама

Схема підключення частотного перетворювача: зірка - трикутник

Перейти в каталог продукції: частотні перетворювачі

Для керування трифазним асинхронним двигуном застосовуються частотні перетворювачі (інвертори), розраховані на однофазне або трифазне вхідна напруга. Інвертори забезпечують можливість м'якого запуску двигуна і регулювання частоти обертів, захист від перевантажень. Крім цього, Частотники дозволяє підключати трифазні двигуни до однофазних мереж без втрат потужності. Перетворювачі частоти трансформують напруга електромережі частотою 50 Гц в імпульсна з частотою від 0 Гц до 1 кГц.

Увага: представлена схема є загальною. При підключенні використовуйте схему з інструкції по експлуатації!

Однофазні перетворювачі частоти розраховані на вхідну напругу 1 фаза 220 В і на виході формують трифазну напругу 220 В заданої частоти. Іншими словами, однофазний інвертор забезпечує трифазне харчування асинхронного двигуна від побутових електромереж. При використанні однофазних частотних перетворювачів, в клемній коробці двигуна, клеми підключають за схемою «трикутник» (Δ). При підключенні трифазного асинхронного двигуна до однофазної мережі 220 В, при використанні конденсаторної схеми, неминуча велика втрата потужності. У той час як, при користуванні однофазного частотного перетворювача, що підключається в двигуну за схемою «трикутник» (Δ), втрат потужності не відбувається.

Більш досконалі трифазні перетворювачі частоти працюють від промислових трифазних мереж з напругою 380 В, 50 Гц. Частота напруги на виході - від 0 Гц до 1 кГц. Трифазні інвертори підключають за схемою «зірка» (Y).

Трифазний частотний перетворювач підключають асинхронного двигуна за схемою зірка:

Трифазний частотний перетворювач підключають асинхронного двигуна за схемою зірка:

Однофазний частотний перетворювач підключають асинхронного двигуна за схемою трикутник:

Однофазний частотний перетворювач підключають асинхронного двигуна за схемою трикутник:

Для обмеження пускового струму і зниження пускового моменту при пуску асинхронного двигуна потужністю понад 5 кВт може застосовуватися метод перемикання «зірка-трикутник». У момент пуску напруга на статор підключається за схемою «зірка», як тільки двигун розженеться до номінальної швидкості, проводиться перемикання харчування на схему «трикутник». Пусковий струм при перемиканні втричі менше, ніж при прямому пуску двигуна від мережі. Цей метод пуску оптимально підходить для механізму з великою маховою масою, якщо навантаження накидається після розгону.

Спосіб пуску перемиканням «зірка-трикутник» можна використовувати тільки для двигунів, що мають можливість підключення по обидва схемам. При пуску спостерігається зменшення пускового моменту на третину від номінального. Якщо перемикання відбудеться до того, як двигун розженеться, ток збільшиться до значень, що відповідають току прямого пуску.

При пуску перемиканням «зірка-трикутник» неминучі різкі скачки струмів, на відміну від плавного наростання при прямому пуску. У момент перемикання на «трикутник» на двигун не подається напруга і швидкість обертання може різко знизиться. Для відновлення частоти обертів потрібне збільшення струму.

Перейти в каталог продукції: частотні перетворювачі