Реклама
Реклама
Реклама

Черниці виселяють дітей-інвалідів?

У Московській області розгорівся конфлікт між Хрестовоздвиженським Єрусалимським ставропігійного жіночого монастиря і Федеральним реабілітаційним центром Дитинство У Московській області розгорівся конфлікт між Хрестовоздвиженським Єрусалимським ставропігійного жіночого монастиря і Федеральним реабілітаційним центром "Дитинство". Якщо вірити блогерам, які вивели тему конфлікту в "топ", представники Російської православної церкви готові викинути унікальний медичний заклад на вулицю. Чи це правда?

Кілька днів тому блоги рясніли повідомленнями: "Патріархія бореться проти унікального центру для дітей-інвалідів", "Монастир відбирає будівлю у хворих дітей", "Церква цинічно і холоднокровно нападає на бідних людей похилого віку". Інформаційну кампанію проти Хрестовоздвиженського монастиря в підмосковному Домодєдово почали кілька користувачів "Живого журналу", відомих своїми антиклерикальними або антихристиянськими переконаннями.

Наприклад, один з активних учасників "антімонастирского" виступи рік тому прославився тим, що через годину після вбивства ієрея Данила Сисоєва створив блог, в якому публікував глузливі повідомлення від особи мученицьки загиблого священика. Після хвилі обурення православних користувачів образливий "щоденник" був вилучений адміністрацією "Живого Журналу", але його творець по імені Федір продовжував давати волю своїм антирелігійним почуттям на інших інтернет-майданчиках, навіть не намагаючись приховувати свій IP-адресу і попередню біографію, в якій був і такий епізод, як заробіток на життя шляхом створення некрофільська порносайтів.

Якщо в іншому монастирському скандалі - Боголюбовском - в ролі найсуворіших викривачів жорстокого поводження з дітьми та неправдивої духовності виступали якраз православні віруючі, які розуміли, що запанували в обителі порядки лягають чорною плямою на репутацію всієї Російської православної церкви, то в "Домодєдовському" інформаційній війні противниками монастиря виступили виключно атеїсти і антиклерикалів, а православні єдиним фронтом піднялися на його захист.

Бажаючи розібратися в ситуації навколо Хрестовоздвиженського монастиря, дуже докладне власне розслідування провів відомий блогер Ігор гасли, творець і доглядач православного блогового спільноти "Статут". Проаналізувавши інформацію з відкритих джерел, він зробив висновок, що конфлікт має під собою фінансове підгрунтя.

Рік тому Російський реабілітаційний центр "Дитинство" потрапив в Федеральну Адресну Інвестиційну Програму, за якою на реконструкцію реабілітаційного корпусу установі було виділено 197 млн. Рублів.

"І в цей момент Державна експертиза навідріз відмовляється видати позитивний висновок на проектну документацію, так як в результаті реконструкції корпус виявиться на території, яка не належить центру" Дитинство "і, більш того, не знаходиться у відомстві Міністерства охорони здоров'я РФ, а що стосується релігійної організації. гроші і терміни горять. Ті, хто вклався в проект авансами задають керівництву центру цілком резонні запитання ", - пише гасли в своєму інтернет-щоденнику.

Блогер вважає аж ніяк не випадковим, що саме в такій ситуації "керівництво Центру йде в суди з позовами до монастиря. І всі суди, навіть апеляційні, програє".

Міністерство охорони здоров'я РФ повернуло майновий комплекс будівель та огорожі Хрестовоздвиженського монастиря Російської православної церкви ще в 1992 році. Влітку 1993 року було здійснено розмежування землекористування між Хрестовоздвиженським монастирем і Центром "Дитинство", і монастирю було видано свідоцтво про постійне безстрокове користування на 12,5 га монастирської території. Один з корпусів центру - номер 6 - опинявся при цьому на території монастиря, і в зв'язку з цим було прийнято рішення звести на новій території центру будівлю замість цього корпусу, а старий корпус після цього передати монастирю.

Для будівництва нового корпусу Центру реабілітації було виділено кошти з федерального бюджету і ділянку площею 6 га землі, але згодом цільове призначення цієї ділянки землі неодноразово змінювалося - на ньому значилося то садове товариство лікарів "Ескулап", то кінно-спортивний комплекс, а то вважали за потрібне відвести його під будівництво під'їзної автодороги. В результаті нова будівля замість 6-го корпусу так і не було побудовано.

"Всупереч наклепі, яка пройшла в засобах масової інформації, про ситуацію на території нашого монастиря, можу пояснити наступне - що монастир ніколи не наполягав на тому, щоб дітей викинути з тих приміщень, які вони на сьогодні займають. Тому ми маємо абсолютно чітку позицію - необхідно для дітей-інвалідів побудувати нове, абсолютно комфортабельне і якісно облаштоване приміщення ", - сказано в офіційній заяві ігумені монастиря Катерини (Чайникова).

Як зазначила мати Катерина, поки ця будівля не буде побудовано, ніхто дітей викидати на вулицю не збирається, хоча про це намагаються нав'язати думку громадськості Як зазначила мати Катерина, "поки ця будівля не буде побудовано, ніхто дітей викидати на вулицю не збирається, хоча про це намагаються нав'язати думку громадськості. Монастир готовий зробити все, для того, щоб цей проект був здійснений, щоб допомогти Центру і дітям мати нове будівлю ". Вона також підкреслила, що "ні монастир, ні будь-які інші державні установи або органи влади не перешкоджали ремонту і реконструкції будівель, які сьогодні має Центр".

"Ми бажаємо одного, щоб наші відносини нарешті стали більш позитивними, ми раді кожному, хто приходить до нас і в Центр, ми раді тим, хто звертається до нас за допомогою, ми всіляко готові покращувати наші відносини. Ще раз я можу повторити , що найголовніше для нас - це доля дітей, які проходять лікування в цьому Центрі та доля батьків, які приходять до нас за допомогою і за підтримкою ", - уклала ігуменя.

Читайте найцікавіше в рубриці " релігія "

Чи це правда?