Реклама
Реклама
Реклама

Експерт автомобілебудування шляхетського про Детройті, найбільшому муніципальному банкрутство

Серце "міста моторів" Детройта перестало битися в липні 2013 року, коли його влада офіційно оголосили про банкрутство. Зруйновані вулиці міста, його кримінальна історія стали притчею во язицех. Про найбільшому муніципальному банкрутство за всю історію США і його причини "Правде.Ру" розповів письменник і історик автомобілізму Костянтин шляхетського. Серце міста моторів Детройта перестало битися в липні 2013 року, коли його влада офіційно оголосили про банкрутство

- Костянтине, для того, щоб розуміти величину трагедії, яка трапилася в Детройті, напевно, треба згадати історію його становлення та процвітання як промислового центру. Розкажіть, як все починалося?

- Кінець 19 початок 20 століття в США - це час автомобілізації в США. По всій країні, не тільки в Детройті, але і в інших містах, виникають автомобілебудівні компанії. Їх були десятки, сотні. Чому в Детройті? Тому що місто промислове, тому що тут є досвід роботи з металом, є енергія, є ресурси, є люди, які розуміють дещо в виробництві виробів з металу. Все це зіграло на руку Детройту. У ньому стало з'являтися і реєструватися більшу кількість автомобілебудівних підприємств, ніж в цілому ряді інших міст. І поступово Детройт перетворився в місто, в якому влаштувалося кілька автомобільних компаній. Перш за все, це "Ford motor company" в Дірборні (передмісті Детройта), це General motors company, основний антагоніст Форда, це Chrysler, це Dodge, це ще цілий ряд компаній. Користуючись сприятливою ситуацією на ринку, всі ці компанії виробляли автомобілі в масовій кількості. А автомобілів було потрібно усе більше, значить, виробництво має зростати. Виробництво не може рости без робочих рук. Тому, як тільки відкривалися якісь робочі місця, з усією Америки туди з'їжджалися люди, готові працювати на автомобільних підприємствах.

Дивіться прямий ефір з автомобільним істориком Костянтином шляхетського по цій темі.

Таким чином, автомобілізація в Америці йшла семимильними кроками. І до 1913 року в Північно-Американських Сполучених Штатах, як вони тоді називалися, було більше мільйона автомобілів. У той час жодна з європейських країн до мільйона не добирає. Це найбільші заводи General motors, офіси Chrysler, головні офіси яких розташовувалися в Детройті і його околицях.

- Так, коли ж трапився переломний момент, після якого справи Детройта стали погіршуватися?

- Як тільки вибухнула, Велика депресія, на початку 30-х років, все виробництва, в тому числі і автомобілебудування, потрапили в кризову ситуацію. Багато марки закрилися, вижили найбільші. Такі як General motors, Ford, Chrysler. Те, що вони зосереджені були в Детройті - це, як ми з вами з'ясували, історично склалося так. І місто піддавався всім тим економічним перипетій, які трапилися зі Сполученими Штатами Америки. У них депресія - в місті депресія. У них зліт, автомобілі продаються, як гарячі пиріжки, як стало після Другої світової війни - і місто процвітає. І вважається, що пік процвітання Детройта припав на початок 50-х років, на 1950-й рік. В цей час в місті було найбільше населення: під 2 мільйони людей. Всі ці люди були працевлаштовані не тільки в сфері автомобільного бізнесу, автомобілебудування, а й в сферах, пов'язаних з обслуговуванням. Це муніципальна сфера, це поліція, торгівля, державні та муніципальні установи, водопровід, газ, електрика. Все, з чим пов'язаний сучасне місто в нашому розумінні, все це давало робочі місця Детройту.

Читайте також: Детройт-Тольятті: 0: 1 на користь Росії

Після 1950 року розпочинається відтік населення з самого міста. Тобто, якщо ми подивимося за даними, то поступово, до 1960 року, населення стало помітно менше, потім ще і ще, зараз, якщо мені не зраджує пам'ять, там живе 700 з лишком тисяч чоловік. І повністю фактично зруйнована інфраструктура. Єдині великі підприємства, які залишилися - це, як і раніше: Ford, General motors і Chrysler.

- А що привело автомобільну промисловість США в занепад? Зростаюча конкуренція з боку Японії і країн Європи?

- Досить сильний такий поштовх в бік погіршення стану міста було дано в початку 1970-х років. У 1973 році трапився паливна криза. Великі автомобілі перестали користуватися попитом. Відповідно, компанії, які їх випускали, не надто великі, що не дуже стійкі в економічному плані, зникли. Залишилися тільки "монстри", які змогли перебудуватися на новий лад - GM, Chrysler і Ford.

Але, оскільки американська автомобільна промисловість на початку 21 століття, в середині 10-х років, була в серйозній кризі, і General motors, і Chrysler були на межі банкрутства, вони повинні були скористатися державною допомогою. Ясна річ, якщо місто зав'язаний в основному на автомобілебудуванні, а автомобілебудівні компанії в кризі, то і місто буде в кризі. Ось, власне кажучи, все, що сталося з Детройтом.

- Влада США брали якісь заходи, якщо не для порятунку Детройта, то хоча б для підтримки американської автомобільної промисловості, яка була централізована в "місті моторів"?

- З державною підтримкою в США завжди було не дуже добре, тому що економіка у них завжди була ринковою. Той, хто може на ринку вижити, - той виживе. Але без автомобіля Сполученим Штатам ніяк не можна, тому ці компанії стимулювали. Може, не безпосередньо, без подачок від держави, але залучали до різні державні програми, забезпечували частково замовленнями, допомагали реструктуризації в разі необхідності, давали відстрочку від виплати кредитів, і так далі і тому подібне.

Структура міста Детройта, коли він тільки грунтувався, будувалася за принципом, який свого часу першим сформулював Генрі Форд. Він прийшов до висновку, що все, що необхідно для автомобіля Ford, повинно проходити в одному місці. Ось і випускав він на своїх заводах в околицях Детройта і електрику, і гумові вироби, і метал, з якого ці автомобілі збиралися, і всі необхідні комплектуючі. Для того часу це було нормально, але як тільки економічні умови змінилися, ось ці величезні підприємства, обтяжені різними заводами, які не мають прямого відношення до складання автомобілів і продажу, стали непомірним тягарем. Від них поступово стали відмовлятися. І, врешті-решт, настали часи, коли замовлення на цілий ряд комплектуючих стало вигідніше розміщувати в інших місцях, наприклад, за кордоном країни. Навіть з урахуванням перевезення конвеєрів автомобільних підприємств це все одно було дешевше, ніж виробляти їх в самих Сполучених Штатах. За економіці Детройта це теж дуже боляче вдарило.

- І по населенню міста, очевидно, теж. Як сталося, що великий і має таке вдале географічне положення місто перетворилося, образно кажучи, в одне велике криміногенної гетто?

- Злочинність в місті, дійсно, дуже висока. Тому що всі ті люди, які приїхали туди в роки процвітання, коли вони були затребувані, залишилися не при справах. У багатьох з них просто не було коштів на те, щоб кудись переїхати. Білі верстви населення, найбільш забезпечені, зрушили до околиць, а в центрі залишилися цілі квартали, що пустують і ніким не зайняті. Тепер вони розгромлені, розбиті, розграбовані. І влада міста, як би не билися над вирішенням цієї проблеми, її вирішити не можуть. Оскільки знести всі ці квартали і побудувати нові буде набагато дешевше, ніж відновлювати старі. І це всіма визнається. Витрати на відновлення Детройта були б настільки великі, що навіть, якби хтось і наважився на такий крок, то він просто недоцільний.

- 19 липня цього року влада міста Детройта офіційно оголосили про банкрутство. Як відбувається ця процедура в Сполучених Штатах?

- Банкрутство муніципального освіти, в даному випадку міста, в Америці - це не рідкість. Коли місту загрожує банкрутство, має бути відповідне рішення суду. Повинні подивитися, наскільки правомірно оголошувати це місто банкрутом. У випадку з Детройтом були сумніви, чи варто це робити чи не варто. Був навіть призначений кризовий менеджер, який повинен був вирішити всі ці проблеми, вживалися заходи. У будь-якому випадку, заходи проти банкрутства завжди непопулярні. Вони пов'язані з санацією структури (в даному випадку міста), зі зменшенням якихось вкладень і збільшенням інших.

Найбільше Детройт, як з'ясувалося, має своїм же міським і державним службовцям, профспілкам і поліції, пожежникам. Всім тим, хто підтримує місто в життєздатному стані. І борг, якщо я не помиляюся, близько 18-20 мільярдів доларів. Тобто цілком можна порівняти з бюджетом невеликої країни, наприклад, в Латинській Америці або в Африці.

Читайте також:

Експерт: Порівняння між Детройтом і Тольятті некоректно

Тольятті чекає доля Детройта? - Костянтин шляхетського в прямому ефірі "Правди.Ру"

13 відсотків заяв на допомогу з безробіття в Детройті виявилися підробкою

Читайте найактуальніше в розділі "Економіка"

Розкажіть, як все починалося?
Чому в Детройті?
Так, коли ж трапився переломний момент, після якого справи Детройта стали погіршуватися?
А що привело автомобільну промисловість США в занепад?
Зростаюча конкуренція з боку Японії і країн Європи?
Влада США брали якісь заходи, якщо не для порятунку Детройта, то хоча б для підтримки американської автомобільної промисловості, яка була централізована в "місті моторів"?
Як сталося, що великий і має таке вдале географічне положення місто перетворилося, образно кажучи, в одне велике криміногенної гетто?
Як відбувається ця процедура в Сполучених Штатах?