Реклама
Реклама
Реклама

Розписка в отриманні грошей за автомобіль: зразок складання і завантажити бланк

  1. У яких випадках необхідно складати розписку про отримання грошей за автомобіль
  2. Як правильно написати розписку

Купівля автомобіля - це дуже важлива і відповідальна подія, кошти на здійснення якого, відкладаються багатьма сім'ями роками, і тому необхідно відповідально підійти до угоди, виключивши ризик втрати своїх заощаджень.

Коли ви робите покупку в магазині, то підтвердити факт передачі грошей ви зможете касовим чеком, накладної, довіреністю або іншими документами, так само і при купівлі вживаного автомобіля вам необхідно убезпечити себе від шахраїв, просто склавши розписку, в якій буде зафіксовано факт передачі грошей.

Документ, який підтверджує факт здійсненої оплати за придбаний транспортний засіб - це розписка в отриманні грошей за автомобіль. Цей папір дозволить вам довести те, що ви як покупець заплатили гроші продавцю за річ і убезпечить від втрати майна в тому випадку, якщо з якихось обставин виникне конфліктна ситуація. Оскільки згідно із законодавством, факт передачі грошей можна підтвердити тільки документально.

Розписку необхідно скласти в тому випадку, коли ви збираєтеся придбати автомобіль і залишаєте певну суму грошей або коли ви вже купили транспорт за дорученням і ще не переоформили на нього документи.

Що ж стосується самого документа (розписки), то його необхідно складати продавцю. Нотаріально завіряти документ не обов'язково, він вже має юридичну силу. Це випливає зі ст. 163 і 164 Цивільного кодексу РФ.

Непоодинокими є випадки, коли при придбанні автомобіля покупець несерйозно поставився до угоди або був занадто довірливий до продавця, а потім втратив свої гроші, тому краще перестрахуватися, склавши нескладну папір.

Прямо зараз можете завантажити бланк розписки в отриманні грошей за автомобіль (зразок) і по ньому скласти свій паперовий документ. тисніть сюди .

У яких випадках необхідно складати розписку про отримання грошей за автомобіль

Існує кілька ситуацій, коли потрібно скласти розписку про факт передачі грошей:

  • якщо ви маєте намір придбати автомобіль і вже пригледіли підходящий варіант, але з собою у вас немає необхідної суми грошей, і ви хочете залишити продавцю передоплату, щоб через деякий час здійснити операцію купівлі-продажу;
  • ви купуєте транспортний засіб не у його власника, а у продавця, який є третьою стороною;
  • ви робите покупку автомобіля, який незнятий з обліку;
  • покупка автомобіля за дорученням;
  • здійснення угоди купівлі-продажу, при якій покупець просить вас вказати в договорі суму, набагато менше, ніж ви фактично заплатили.

якщо ви маєте намір придбати автомобіль і вже пригледіли підходящий варіант, але з собою у вас немає необхідної суми грошей, і ви хочете залишити продавцю передоплату, щоб через деякий час здійснити операцію купівлі-продажу;   ви купуєте транспортний засіб не у його власника, а у продавця, який є третьою стороною;   ви робите покупку автомобіля, який незнятий з обліку;   покупка автомобіля за дорученням;   здійснення угоди купівлі-продажу, при якій покупець просить вас вказати в договорі суму, набагато менше, ніж ви фактично заплатили

Давайте детально розглянемо деякі ситуації. Наприклад, в першій ситуації, коли ви залишаєте незнайомій людині передоплату для майбутньої покупки, необхідно потурбуватись про те, щоб вона була здійснена, і щоб автомобіль не був відданий іншому претендентові на покупку. Тут розписка в такій ситуації є єдиним підтвердженням, яке захистить ваші інтереси.

Зразок розписки в отриманні завдатку за автомобіль ви можете скачати в форматі pdf тут .

Якщо ви купуєте автомобіль, а він перебуває на обліку, і в документах вказано інший власник, то, не взявши розписки, ви можете бути звинувачені у викраденні або вам зовсім не віддадуть транспортний засіб, а довести що-небудь в поліції і в суді ви теж не зможете.

Якщо ж при покупці автомобіля ви укладаєте договір, і продавець просить вас вказати меншу суму, ніж фактично сплачено, пояснюючи це тим, що він не хоче платити великі податки, то не піддавайтеся. Може виникнути ситуація, коли продавець з якихось причин буде просити розірвати договір і повернути вам гроші. Він, звичайно ж, їх поверне, але тільки ту суму, яка вказана в договорі, а вимагати решту грошей у вас просто не буде підстави.

І останнє, якщо ви, купуючи засіб пересування, берете тільки довіреність, то фактичним і законним власником авто залишається його колишній господар. І хто знає, як він себе поведе, а ви вже віддали йому свої гроші за автомобіль і нічим це підтвердити не зможете.

Ситуацій може бути багато, а убезпечити себе від недобросовісних людей допоможе написання розписки. Зразок розписки в отриманні грошових коштів за автомобіль вам допоможе грамотно скласти документ.

Як правильно написати розписку

Ми вже розглянули всі можливі ситуації, які можуть вас очікувати при купівлі транспорту у недобросовісного продавця. Необхідність взяття з продавця розписки в наявності. Давайте розглянемо, як скласти документ так, щоб він мав юридичну силу, як в поліції, так і на суді.

Документ повинен бути написаний від руки, переконайтеся в тому, що його пише саме господар транспортного засобу. Розписка повинна мати наступну інформацію:

  • назва документу,
  • ПІБ обох сторін,
  • паспортні дані продавця і покупця,
  • адреси, за якими сторони прописані,
  • ідентифікаційні номери сторін,
  • вартість угоди цифрами і словами;
  • підписи сторін,
  • дата підписання документа.

Для наочності перегляньте зразок розписки при покупці автомобіля. Можна ось так:

Або так:

Насправді не існує типового бланка такого паперу, тому її можна складати в довільній формі, але в обов'язковому порядку в розписці повинні бути присутніми всі, перераховані вище дані.

Суму угоди потрібно в обов'язковому порядку вказувати цифрами і потім словами прописати вартість, це виключить можливість фальсифікації і підчищення документа.

Не дивлячись на всю викладену інформацію, тим покупцям, які все ж віддадуть перевагу придбанню авто за генеральним дорученням, рекомендується хоча б підстрахувати себе, попросивши господаря автомобіля скласти подібний документ.

Відео: як правильно написати розписку.

Як бачите, ситуації можуть бути різні і щоб убезпечити себе в таких випадках, іноді потрібно написання подібної паперу.