Реклама
Реклама
Реклама

Розписка: грошова, боргова, в отриманні грошей, про повернення боргу, зразок

  1. Для чого потрібна розписка
  2. Чим відрізняється боргова розписка від грошової розписки
  3. Вимоги до розписці про передачу грошей
  4. Як повернути гроші за борговій розписці
  5. Зразки боргової розписки
  6. БОРГОВА РОЗПИСКА (без відсотків)
  7. БОРГОВА РОЗПИСКА (загальний зразок)
  8. Зразок грошової розписки
  9. Питання при оформленні грошової розписки

Для чого потрібна розписка, що таке грошова розписка, в яких випадках складається боргова розписка, як їх правильно оформити? У чому відмінність між борговою розпискою і грошової розпискою?

Складання боргової (грошової) розписки необхідно при укладанні договору позики. Від того, наскільки правильно буде складена розписка, залежить можливість в майбутньому отримати по ній гроші. Така розписка може бути використана в суді в якості докази позики грошей і умов договору позики.

Грошову розписку необхідно оформляти і при укладанні письмового договору позики, в тому числі нотаріального. Саме розписка підтвердить факт передачі та отримання грошей позичальником. При наявності на руках правильно складеної розписки за зразком, підготовленому професійним юристом, позичальникові буде складно заперечувати свій борг.

радимо ознайомитись

Хочете убезпечити себе при позиці грошових коштів?

Для чого потрібна розписка

Розписка - це документ, що підтверджує отримання чого-небудь. Як правило розписка складається від руки або друкується. У розписці вказується хто, що і за що отримав. Ставиться дата і підпис одержувача.

Розписка є одностороннім документом, тобто її складає і підписує тільки одна людина. Та людина, яка отримує річ. Розписка віддається на зберігання іншій особі, тому хто передає річ. Розписка є підтверджуючим документом.

У разі необхідності її можна підтвердити, як доказ відбувся договору.

Найбільш поширеними є розписки про отримання грошей. Така розписка підтверджує, що гроші дійсно були отримані. Гроші можуть передаватися по договору найму житла , договором купівлі-продажу автомобіля , договору продажу нерухомості , договору оренди , договором підряду , договору про надання юрпослуг і іншими видами договорів. розпискою можна підтверджувати отримання аліментів, відшкодування шкоди. розписка може підтверджувати. що працівник отримав під звіт матеріальні цінності або вантаж.

І у всіх цих випадках розписка буде виступати, як доказ відповідних домовленостей.

Чим відрізняється боргова розписка від грошової розписки

Якщо говорити про розписці, яка підтверджує позику грошей, то терміни грошова або боргова розписка є рівнозначними. Однак ці поняття можуть використовуватися і в інших ситуаціях. Так, по грошовій розписці можуть передаватися гроші взагалі, а не тільки в борг (наприклад, грошова розписка підтверджує повернення боргу або передачу грошей за продане майно). За борговій розписці можуть передаватися не тільки гроші, але і інші речі. З цього можна вивести такі визначення:

  • боргова розписка - це документ, який підтверджує наявність боргу за договором позики.
  • грошова розписка - це документ, який підтверджує передачу грошових коштів.

За борговій розписці можуть передаватися в борг гроші, речі або цінних паперів. За грошової розписці гроші можуть передаватися як в борг, так і в рахунок повернення боргу або погашення інших зобов'язань.

Тому правильно буде скласти боргову розписку саме для підтвердження позики, а грошову розписку для інших випадків підтвердження передачі грошей.

Вимоги до розписці про передачу грошей

Розглянемо 5 обов'язкових вимог до борговій розписці:

  1. Необхідно вказати місце її складання (населений пункт, де передаються гроші).
  2. Запишіть найменування складається документа - Боргова розписка або Грошова розписка
  3. Обов'язково вказуються повні прізвище, ім'я та по батькові того, хто бере гроші в борг, і того, хто дає в борг. Дані наводяться без скорочень, вони повинні відповідати тим, які вказані в паспорті, можливо вказати і повні паспортні дані сторін.
  4. Вказується сума позики (конкретна сума, яка передається з рук в руки, вказується в рублях і копійках, краще продублювати цифрове дані письмовим текстом).
  5. Проставляється дата, коли отримані гроші (дата вказується повністю, тобто день, місяць, рік).
  6. В кінці розписки обов'язковий підпис позичальника (підпис повинна бути написана повністю, відповідати повною підпису позичальника в звичайних умовах. Якщо документ надрукований на комп'ютері, буде правильним, якщо позичальник в кінці розписки від руки напише свої прізвище, ім'я та по батькові без скорочень і поставить підпис) .

Є ще 2 додаткових вимоги до розписці, які вказуються за бажанням сторін:

  1. Термін, коли гроші будуть повернуті назад (повернення боргу може бути частинами або всією сумою). Дата може бути вказана саме «ДД-ММ-РРРР» - це буде правильним варіантом, щоб уникнути плутанини, або визначений проміжок часу. Якщо дата в грошовій розписці не вказана, повернення грошей проводиться через 30 днів після пред'явлення вимог кредитором.
  2. Розмір відсотків за користування грошима (зазвичай розмір відсотків вказується за місяць, але допускається вказувати відсотки за будь-який період) і розмір відсотків (штрафу) за порушення умов повернення позики (зазвичай вказується розмір відсотків за кожен день прострочення).

Як повернути гроші за борговій розписці

Як повернути гроші за борговій розписці

При оформленні розписки слід задуматися, як потім повернути гроші назад. Добре, якщо між сторонами встановилися хороші і довірчі відносини, а за час позики не відбулося ніяких форс-мажорних подій, ніхто не захворів, не втратив роботу і інші доходи. Але від цих неприємностей ніхто по життю не застрахований.

При передачі грошей по розписці слід в будь-якому випадку обмежувати передану суму наявними можливостями, так, щоб потім не повернення не привів до банкрутства позичальника.

При складанні розписки про отримання грошей уважно читайте всі зазначені в ній дані, щоб не було помилок. Особливу увагу зверніть на правильне написання прізвища, імені та по батькові позичальника і боржника (краще звіриться з паспортом), а також на суму грошей, вказану в розписці (краще, якщо крім цифр сума буде записана і прописом). У борговій розписці обов'язково вказується, що гроші передаються в борг.

радимо ознайомитись

У разі прострочення повернення боргу по розписці, порушень умов за договором позики в суд подається Позовна заява про стягнення боргу за договором позики .

Зразки боргової розписки

БОРГОВА РОЗПИСКА В ОДЕРЖАННІ ГРОШЕЙ

Складена в _________ (найменування населеного пункту).

Я _________ (вказати повністю прізвище, ім'я та по батькові того, хто бере гроші в борг) отримав від _________ (вказати повністю прізвище, ім'я та по батькові того, у кого беруться гроші в позики) в борг за договором позики ______________ (вказати суму в рублях) .

За користування грошовими коштами встановлені відсотки з розрахунку ____% в місяць.

Повернення зазначених в розписці грошей і відсотків за користування позичальник проводить в термін до «___» _________ ____ р

За порушення термінів повернення боргу за договором позики та відсотків позичальник зобов'язується виплатити відсотки в розмірі ____% за кожний день прострочення від простроченої суми.

Дата складання розписки «___» _________ ____ р

Підпис позичальника: _______ (ПІБ повністю)

БОРГОВА РОЗПИСКА (без відсотків)

Складена в _________ (найменування населеного пункту).

Я _________ (вказати повністю прізвище, ім'я та по батькові того, хто бере гроші в борг) отримав від _________ (вказати повністю прізвище, ім'я та по батькові того, у кого беруться гроші в позики) в борг за договором позики ______________ (вказати суму в рублях) .

Позика грошей є безвідсотковим.

Повернення зазначених в розписці грошей позичальник проводить в термін до «___» _________ ____ р

Дата складання розписки «___» _________ ____ р

Підпис позичальника: _______ (ПІБ повністю)

БОРГОВА РОЗПИСКА (загальний зразок)

Складена в _________ (найменування населеного пункту).

Я _________ (вказати повністю прізвище, ім'я та по батькові того, хто бере гроші, речі або цінних паперів в борг) отримав від _________ (вказати повністю прізвище, ім'я та по батькові того, у кого беруться гроші, речі або цінних паперів у позику) в борг по договором позики ______________ (вказати суму в рублях або кількість і відмітні ознаки речей, найменування та кількість цінних паперів).

За користування (грошима, речами або цінними паперами) встановлені відсотки з розрахунку ____% в місяць від __________.

Повернення зазначених в розписці (грошей, речей або цінних паперів) і відсотків за користування позичальник проводить в термін до «___» _________ ____ р

За порушення термінів повернення боргу за договором позики та відсотків позичальник зобов'язується виплатити відсотки в розмірі ____% за кожний день прострочення від простроченої суми.

Дата складання розписки «___» _________ ____ р

Підпис позичальника: _______ (ПІБ повністю)

Завантажити зразок розписки:

Боргова розписка на гроші Боргова розписка на гроші

Боргова розписка на речі Боргова розписка на речі

Боргова розписка на цінні папери Боргова розписка на цінні папери

Боргова розписка зі свідками Боргова розписка зі свідками

Боргова розписка без відсотків Боргова розписка без відсотків

Зразок грошової розписки

ГРОШОВА РОЗПИСКА

Складена в _________ (найменування населеного пункту).

Я _________ (вказати повністю прізвище, ім'я та по батькові того, хто отримує гроші) отримав від _________ (вказати повністю прізвище, ім'я та по батькові того, хто віддає гроші) грошову суму в розмірі _______ руб. (Сума прописом) в рахунок _________ (вказати підстави передачі грошей).

Дата складання розписки «___» _________ ____ р

Підпис отримав гроші: _______ (ПІБ повністю)

Завантажити зразок розписки:

Грошова (боргова) розписка Грошова (боргова) розписка

Розписка про повернення позичених грошей Розписка про повернення позичених грошей

Розписка в отриманні грошей Розписка в отриманні грошей

Розписка продавця автомобіля Розписка продавця автомобіля

Питання при оформленні грошової розписки

Чи обов'язково нотаріальне посвідчення боргової розписки про отримання грошей Чи обов'язково нотаріальне посвідчення боргової розписки про отримання грошей?

Розписка про отримання грошей підтверджує укладення договору позики. Сама по собі розписка нотаріально не посвідчується. Розписка складається в простій письмовій формі - це значить, що вона може бути написана від руки або надрукована. Нотаріального посвідчення договір позики не вимагає, але таке посвідчення може бути проведено за наявності згоди сторін. На практиці прості розписки, складені сторонами самостійно, мають для суду таку ж силу, що і договір позики, посвідчений нотаріусом.

Гроші вже зайняті, борг є, а розписка, Ви не зможете що робити?

Розписку можна оформити в будь-який час. У законі немає обмежень за часом її складання. Зрозуміло, що потрібна згода другої сторони. Але якщо вона не заперечує. оформляйте боргову розписку в будь-який час. У такій розписці додатково вкажіть час фактичної передачі грошей, суму боргу і дату повернення боргу. Така розписка допоможе при виникненні подальших проблем, в суді.

Чи можна з цією розпискою оформити отримання грошей у одного, знайомих, родичів?

Представлений зразок розписки підійде для будь-яких випадків передачі грошей в борг, але краще оформити договір позики.

Беру гроші в банку, щоб передати їх знайомої, як оформити розписку?

Якщо ви йдете на такий крок, слід задуматися, чому банк не дає гроші цій людині. Якщо банк не впевнений в його платоспроможності, чому у вас така впевненість є. Найкраще оформити договір позики, в якому повторити умови про передачу і повернення грошових коштів, виплати відсотків і штрафних санкціях, які вказані в кредитному договорі. Вкажіть ті ж терміни виплат і терміни повернення кредиту, щоб потім убезпечити себе від переплати.

Як оформляється часткове повернення грошей за борговій розписці?

Повернення грошей можна оформляти окремими розписками про отримання грошей або вказувати на це в тексті самої розписки. В цьому випадку позичальник повинен написати: гроші в сумі _____ руб. від _______ (ПІБ позичальника) отримав «___» _________ р

У чому відмінність договору позики від боргової розписки, що краще складати?

Відмінність полягає в тому, що розписка це простіша форма підтвердження передачі грошей в борг. Як юристи, ми завжди радимо складати договір, проте в деяких випадках без грошової розписки не обійтися. Наприклад, коли потрібно оформити передачу грошей швидко, «на коліні», немає часу для складання договору, докладного перерахування всіх його умов.

У чому відмінність між борговою розпискою і грошової розпискою?
Гроші вже зайняті, борг є, а розписка, Ви не зможете що робити?
Чи можна з цією розпискою оформити отримання грошей у одного, знайомих, родичів?
Беру гроші в банку, щоб передати їх знайомої, як оформити розписку?
Як оформляється часткове повернення грошей за борговій розписці?