Реклама
Реклама
Реклама

Куди вкласти вільні гроші в 2018 році. огляд варіантів

  1. Як краще інвестувати?
  2. Інвестиції в іноземну валюту
  3. Новини по темі
  4. Інвестиції в цінні папери
  5. Інвестиції в нерухомість
  6. Новини по темі
  7. Інвестиції в золото
  8. Інвестиції в криптовалюта

http://antiques-consulting.com/zolotye-monety-nezavisimoj-ukrainy-za-20-let-1997-2017.html

Фото з відкритих джерел

Класична кінофрази "Зберігайте гроші в ощадній касі! Якщо, звичайно, вони у вас є" вже давно не актуальна. Ті, хто має вільні фінанси, в тій чи іншій мірі вже розбирається в можливостях інвестування. Хтось з часом втрачає свій капітал, а хтось примножує його. Але в цілому ситуація на ринку змінюється настільки швидко, що приватні інвестори змушені постійно тримати ніс за вітром. Якщо ви в цій справі новачок, ця стаття може бути вам корисною

Як краще інвестувати?

Плануючи розміщення вільних коштів, слід в першу чергу визначитися з метою - захист від інфляції або збільшення капіталу. Від цього залежить вибір інструментів по їх співвідношенню ризик / доходність. Крім того, на вибір активів при формуванні портфеля інвестицій впливає обсяг коштів (деякі активи, такі, як нерухомість, мають досить високий "поріг входу"), а також горизонт інвестування, т. Е. Планований термін розміщення коштів.

Одним з основних правил для збереження заощаджень від інфляції є їх диверсифікація, простіше кажучи, не складати всі яйця в одну корзину. Питома вага кожного активу може бути різний.

"Доцільніше не розміщувати всі кошти в один обраний актив, а створити якийсь портфель вкладень. При цьому не варто надмірно захоплюватися диверсифікацією, особливо якщо у інвестора немає достатнього досвіду", - відзначає директор корпоративного департаменту рейтингового агентства IBI-Rating Ігор Дикий.

На думку президента Українського аналітичного центру Олександра Охріменка, найбільшу питому вагу в структурі диверсифікованих інвестицій повинні займати банківські депозити - як мінімум 50% коштів. "При цьому і депозити потрібно диверсифікувати, наприклад, 50% - гривневі вклади, і по 25% в доларах і євро. Також можна не більше ніж 10% інвестувати в золото - злитки або" золотий "рахунок у держбанку. Якщо дозволяють активи, то 40 % інвестицій можна направити в нерухомість з метою здачі в оренду. Акції або інвестиційні сертифікати - не більш як 5% заощаджень, але в цьому випадку має місце високий ризик, тому можна обійтися без цього напрямку ", - пояснює експерт.

Зі свого боку Григорій Перерва, генеральний директор рейтингового агентства "Євро-Рейтинг", виділяє такий перелік пріоритетності приватних інвестицій: депозити (гривневий / валютний), валюта, золото, навчання і / або подорож, криптовалюта, нерухомість, цінні папери. Втім, кожен приватний інвестор може сам вибирати інвестиційну стратегію, виходячи зі своїх фінансових можливостей і розуміння того чи іншого ринку.

Для підвищення загальної прибутковості портфеля, можливо, варто виділити невелику частину коштів для спекулятивних вкладень в більш ризикові інструменти - такі, як акції, але в цьому випадку, як і з торгівлею ОВДП, для покриття супутніх витрат важливий обсяг вкладень.

Інвестиції в іноземну валюту

Валюта (долари і євро) є найпростішим і популярним інструментом збереження капіталу. Інструментом для примноження вона умовно вважається в моменти значної девальвації національної валюти, але зараз таких умов практично немає - навіть намітилася тенденція на ревальвацію гривні. "Тренд на покупку валюти також виявилася короткостроковою: з 2016 р ажіотаж не спостерігається, хоча і відзначаються періодичні сплески", - зазначає Григорій Перерва.

Новини по темі

Новини по темі

Інвестиції в банківські депозити

Самим зрозумілим і популярним способом примноження приватного капіталу є банківські вклади. Депозити досить захищені - гарантоване покриття вкладів у разі банкрутства банку складає до 200 тис. Грн, з перспективою росту до 600-800 тис. Грн в 2019 році.

Проблемою залишається низький рівень довіри до банків після масових банкрутств фінустанов в попередні роки. За даними опитування фонду "Демократичні ініціативи", рівень недовіри українців до комерційних банків був дуже високим - 73%. При цьому критерій довіри - рівень депозитів населення - поступово відновлювався. За даними НБУ, за 2017 рік загальний портфель депозитів по банківській системі України виріс на 13% (для порівняння, в 2016-м - лише на 10%). При цьому накопичення велося в основному в національній валюті: українці збільшили гривневі вклади в платоспроможних банках на 19,4%.

"Причина проста: падіння ставок на депозити в доларах і євро. У 2017 році банки давали на них 2-4%, що зовсім не гарантувало ніякого прибутку вкладнику. З гривневими депозитами ситуація була трохи краще, а після того, як інтерес до них серед українців зріс, банки теж пожвавилися і стали пропонувати більш вигідні умови, збільшуючи в тому числі і процентні ставки. Зі збільшенням Нацбанком рівня облікової ставки ситуація стає ще краще. Все це разом дає підстави припускати, що в 2018-му році саме гривневі депозити - одне з простий ейшіх коштів зберегти капітал. Найголовніше - правильно вибрати банк. Найнадійніший варіант - банки із західним капіталом ", - пояснює Артем Ковбель, партнер компанії Kreston GCG.

Разом з тим потрібно розуміти, що відсотки за гривневими вкладами якщо і перевищують рівень інфляції, то ненабагато, т. Е. Вони можуть служити тільки засобом збереження, а не примноження капіталу. Плюс потрібно пам'ятати, що з відсотків по вкладу знімуть 18% податку на доходи фізичних осіб (ПДФО).

Інвестиції в цінні папери

Як гідна альтернатива гривневими депозитами виступають гривневі ОВДП, які гарантуються державою, дохід по ним не обкладається ПДФО (на відміну, наприклад, від відсотків по депозитах), а ставки на кілька процентних пунктів перевищують ставки по депозитах.

"Зараз покупка цих паперів - по суті, саме надійне і безпечне вкладення. Виплати по ним 100% гарантовані державою, а значить, вкладник нічим не ризикує. А якщо згадати про недавнє підвищення облікової ставки НБУ, то покупка ОВДП дозволяє ще й непогано заробити" , - говорить Артем Ковбель.

Статистика показує зростання вкладень українців в ОВДП. У 2017 році обсяг вкладень фізосіб в ці папери, за даними НБУ, зріс більш ніж в 10 разів: з 104 млн грн до 1,4 млрд грн. Разом з тим цінні папери і раніше не користувалися популярністю у більшості приватних інвесторів, а зараз в них інвестують одиниці.

Разом з тим недоліком ОВДП є те, що покупка, наприклад, на суму 10 тис. Грн. є економічно невигідною, так як покупцеві потрібно заплатити кілька комісій. Оптимальна сума інвестицій в ОВДП починається зі 100 тис. Грн.

"Прибутковість ОВДП обігрує депозити, починаючи з певної суми, оскільки торгівля цінними паперами тягне за собою ряд накладних витрат (оплата комісійних брокеру і біржі, за відкриття рахунку в цінних паперах). Мінімальні розміри лотів облігацій також обмежують можливість інвестування відносно невеликих коштів", - пояснює Ігор Дикий.

Щодо інших цінних паперів, то в українських реаліях існує обмежене коло потенційних можливостей, т. К. Вітчизняний біржовий ринок на даний момент є низьколіквідні. "Тим не менш, вкладення в активно торгуються акції вітчизняних емітентів за останні два роки принесли істотну прибутковість. Навіть зараз покупка акцій" Райффайзен Банку Аваль "або" Центренерго "може на горизонті одного року принести прибутковість приблизно 30% в гривні, при цьому не варто забувати, що інвестиції в акції є високоризикованими, тому цілком можливо втратити частину капіталу, якщо котирування підуть вниз ", - підкреслює Дмитро Чуріна, глава аналітичного департаменту інвестиційної компанії Eavex Capital.

Інвестиції в нерухомість

Експерти по-різному оцінюють привабливість інвестицій в нерухомість. "Інвестуючи в покупку житла на первинному ринку в житловому комплексі від надійної компанії-забудовника, покупець вирішує відразу два завдання: набуває сучасну квартиру і побічно зберігає свої кошти. Інвестиція в покупку первинного житла - це інвестиція в свою сім'ю, дітей, в майбутнє. Це можливість закрити базові життєві питання. Тому покупка житла на первинному ринку є і буде хорошою інвестицією ", - вважає В'ячеслав Павлов, директор з розвитку будівельної компанії NOVBUD.

Новини по темі

Новини по темі

Як зазначає начальник відділу продажів міні-міста SVITLO PARK Олександр Панфілов, нерухомість на первинному ринку в даний час є одним з основних напрямків інвестицій населення і цьому є ряд причин.

  • Доступність інвестиції в проекти високої надійності завдяки програмам розстрочки від забудовників. Придбати квартиру в споруджуваному будинку зараз можна, маючи на руках від 10% від вартості квартири.
  • Ліквідність даного формату придбань. Протягом всього циклу будівництва вартість квартири в новому будинку зростає в середньому на 30%. Тобто, купуючи квартиру на ранній стадії будівництва, до здачі будинку ви вже опиняєтеся в плюсі. Крім того, первинка, як правило, виграє і за ціною, за якістю самого житла, інфраструктури, благоустрою у житла, пропонованого на вторинному ринку
  • Відсутність альтернативи. Ринок фінансових послуг, а конкретніше банківських депозитів переживає тривалий репутаційний криза.

У свою чергу Артем Ковбель називає нерухомість одним з самих ненадійних варіантів інвестування на даний момент з точки зору термінів окупності, особливо в сегменті преміум - преміум плюс. "Ринкові ціни на нерухомість падають, тому, наприклад, покупка квартири для подальшої здачі в оренду може закінчитися малої ставкою на вкладений капітал - менше 10%. Але тут, звичайно, багато що залежить від зовнішніх чинників: місця розташування житла, способу заробітку (довгострокова / подобова здача в оренду) площі квартири, регіону та інше. Тому тут скоріше потрібно дивитися за обставинами ", - додає експерт.

Крім того, за словами Дмитра Чуріна, інвестиції в нерухомість підійдуть тільки для тих, хто має в своєму розпорядженні значним вільним капіталом і здатний планувати інвестиції на тривалий період. Очевидним мінусом купівлі нерухомості є складність швидкого виходу з цього активу. Крім того, інвестиції в нерухомість актуальні в період зростання вартості цього активу, але ринок його не демонструє і немає очікування, що ситуація зміниться протягом найближчих декількох років.

Інвестиції в золото

За словами Артема Ковбель, це як і раніше надійний варіант зберігання коштів, а також їх примноження. Попит на золото є завжди, тому на ньому дійсно можна непогано заробити. Однак така інвестиція є довгостроковою. Вигода від неї буде відчуватися лише через 5-10 років, але чекати стільки готові не всі. Крім того, при покупці фізичній особі доведеться заплатити ПДВ. більш ліквідні інвестиційні монети : Вони ПДВ не обкладаються. Правда, ПДФО заплатити доведеться в будь-якому випадку.

Інвестиції в криптовалюта

Новини по темі

Новини по темі

Одні експерти називають криптовалюта мильною бульбашкою, інші пророкують їм небувале зростання. Можна по-різному до них ставитися, але вони - вже існуюча даність, яку можна враховувати в свої інвестиційні стратегії. Втім, потрібно також враховувати їх сильну волатильність (зростання / падіння курсу біткоіни більш ніж на 1000 дол. За добу давно стали нормою) і вельми умовну легальність операцій з ними (в Україні вони прямо не заборонені, але їх правовий статус вельми туманний). І вже точно не варто вкладати в них всі свої заощадження. За словами Григорія Перерви, багато українців вже встигли взяти участь в іграх з криптовалюта, однак обвал курсу біткоіни охолодив більшість інвесторів.

Як зазначає Дмитро Чуріна, при вдалому збігу обставин можна швидко отримати помітну прибутковість при зростанні обраної криптовалюта. З іншого боку, операції з криптовалюта залишаються високоризикованими, а при обміні криптовалюта на фіатние гроші мають місце комісії до 10%.

"Тим, ​​хто не займається кріптотрейдінгом і не є профільним гравцем кріптовалютного ринку, бажано використовувати криптовалюта як засіб накопичення на своєму кріптокошельке в очікуванні чергового тренда на підвищення", - резюмує Артем Ковбель.

Юрій Григоренко

Як краще інвестувати?