Реклама
Реклама
Реклама

Як заробити в селі, сільській місцевості?

Сьогодні хочу поговорити про те, як заробити в селі, в сільській місцевості, яка зараз є робота в селі і інші способи заробітку. Читаючи різні новини, форуми, коментарі, в т.ч. і на своєму сайті, я бачу таку картину: більшість людей переконані в тому, що в сільській місцевості неможливо добре заробляти, та й реальність показувати, що більшість сіл просто поступово вимирають.

Цьому, звичайно ж, є ряд зовнішніх причин, але не варто забувати і про важливу внутрішньої причини: багато людей просто не знають, як зараз заробити в селі, оскільки мислять категоріями 30-40-річної давності.

Але ж часи вже сильно змінилися, а разом з ними і способи заробітку: з'явилися нові можливості, які в упор не помічають люди, які звикли жити "по-старому". Але, з іншого боку, зараз все більше спостерігаються тенденції переїзду з міст в сільську місцевість - багато людей мріють піти від міського шуму і бруду до здорового способу життя в екологічно чистих районах. Для цього їм доводиться залишати роботу або бізнес в місті і шукати можливості для заробітку в селі, адже жити на щось треба.

Отже, розглянемо, як заробити гроші в селі, в сільській місцевості. Тут я бачу 5 основних напрямків для заробітку.

1. Традиційна робота в селі. Той варіант, про який всі думають в першу чергу. У сільській місцевості теж є певна робота і певні вакансії: працівники приватних фермерських господарств, інших сільськогосподарських підприємств, продавці, листоноші, будівельники, працівники бюджетних структур і т.д. Так, такої роботи небагато, але вона є. І не завжди на ці місця багато бажаючих. Нещодавно розмовляв з одним фермером - він скаржився, що не може знайти пастуха, пропонуючи зарплату, про яку і в місті у нас багато хто тільки мріють. Погано інше - деякі розглядають саме цей варіант як єдину можливість заробити в селі. І якщо він не виходить з якихось причин - скаржаться, що роботи в селі немає, а значить, нема на що жити.

2. Виїзна робота в місті. Дуже багато жителів сільської місцевості, через брак роботи за місцем проживання, працевлаштовуються на підприємства найближчого більшого населеного пункту. В цьому випадку роботою і якимось заробітком людина буде забезпечений, але є один дуже суттєвий недолік: такий варіант передбачає постійні підвищені транспортні витрати. До роботи і назад щодня необхідно добиратися, і, незалежно від того, особистим транспортом або громадським, на це щомісяця будуть йти чималі гроші, які будуть "з'їдати" солідну частину заробітку (знаю випадки, коли на транспортні витрати йде до 50% отриманої зарплати ). Тому, я все ж рекомендую задуматися, як заробити в селі іншими способами.

3. Робота на себе в селі: особисте господарство. Наступний варіант заробітку в сільській місцевості, який поступово набирає популярність - це невелике приватне фермерське господарство , Яке, по-перше, буде забезпечувати свого власника корисними і якісними продуктами, по-друге, буде приносити певний дохід. Тут я говорю не про масштабне фермерському бізнесі з сотнями гектарів полів або великих тваринницьких фермах, а саме про виробництво певної сільськогосподарської продукції безпосередньо біля свого будинку, на особистому городі або ділянці. Таке господарство не вимагає реєстрації підприємницької діяльності та дозволяє його власнику продавати вирощену продукцію, яку він не в змозі спожити сам. Чим і займаються деякі власники будинків і ділянок в сільській місцевості, забезпечуючи собі заробіток, достатній для життя.

4. Бізнес в селі. Варіант для більш заможних жителів сільської місцевості - відкриття власного бізнесу, більш масштабного, ніж невелике селянське господарство. Причому, це не обов'язково повинен бути саме фермерський бізнес , Є і безліч інших варіантів: відкриття придорожніх магазинів і кафе, будівельний бізнес, відкриття розважального клубу в великому селі, відкриття виробничих підприємств. Ведення бізнесу в селі, в порівнянні з містом, вигідно тим, що тут набагато простіше отримати в оренду земельну ділянку, дозвіл на будівництво. Крім того, окремі види сільськогосподарського бізнесу можуть потрапляти під різні державні програми підтримки і фінансування - це теж плюс, хоча в повній мірі на них розраховувати не варто. У загальному і цілому, побудувати бізнес в селі часто буває обходиться набагато дешевше, ніж в місті, а приносити дохід при цьому він може такий же.

5. Робота в інтернеті. І, нарешті, останнє важливий напрямок для заробітку в сільській місцевості - використання для цих цілей всесвітньої мережі інтернет. У селі просто чудові умови для заняття фрілансингу, виконання віддаленої роботи . До того ж, якщо для міського життя багатьом не вистачає доходів від фрілансингу, то в селі потреб менше, витрат менше, продукти свої, тому такий варіант заробітку цілком цікавий і перспективний, тим більше, в ньому можна досягти непоганих успіхів, і продовжити їх навіть в разі переїзду, адже інтернет не має меж.

Тепер ви знаєте, як заробити гроші в селі, які варіанти роботи і бізнесу є в сільській місцевості, чим вони відрізняються один від одного. У будь-якому випадку, хочу сказати: робота в селі є, вже якщо там хоча б є інтернет - при бажанні зовсім без доходів ви точно не залишитеся. Крім того, тут можна поєднувати різні джерела заробітку, мати їх декілька, що завжди краще. Наприклад, сезонно працювати на якихось сільськогосподарських роботах, постійно працювати віддалено і мати невелике приватне господарство - вже 3 таких джерела.

Тому пробуйте, дерзайте, і звертайте увагу не тільки на недоліки, але і на переваги проживання в сільській місцевості. Ну а на багато питань, пов'язаних з різними способами заробітку, ви завжди знайдете відповіді на сайті Фінансовий геній . Залишайтеся з нами і хороших вам доходів!