Реклама
Реклама
Реклама

Як написати розписку в отриманні грошових коштів (бланк, зразок)?

  1. Чи має юридичну силу розписка?
  2. Як правильно скласти розписку на отримання грошей?
  3. Як правильно оформити розписку?
  4. Шаблон розписки про отримання грошей

розписка в отриманні грошових коштів на сьогоднішній день є одним з найбільш часто складаються документів. Незважаючи на те що в положеннях Цивільного кодексу законодавець згадує про розписці побіжно, вона має таку ж юридичну силу, як договір позики (але не підміняє його). Як написати розписку і де знайти бланк розписки, ми розповімо в статті.

Чи має юридичну силу розписка?

Як правильно скласти розписку на отримання грошей?

Як правильно оформити розписку?

Шаблон розписки про отримання грошей

Чи має юридичну силу розписка?

Чи має розписка в отриманні грошових коштів юридичну силу - це питання, яке викликає багато суперечок.

Давайте почнемо з того, що розписка може бути написана в простій письмовій формі або посвідчена у нотаріуса. Природно, другий варіант більш «легкий» в разі, якщо доведеться доводити, що папір була підписана саме особами, зазначеними в розписці.

Природно, другий варіант більш «легкий» в разі, якщо доведеться доводити, що папір була підписана саме особами, зазначеними в розписці

Факт написання можна довести і при складанні розписки в простій письмовій формі, але це займе більше часу.

А тепер давайте розглянемо питання юридичної сили розписки, яка була укладена без завірення нотаріусом. Згідно з положеннями статті 808 Цивільного кодексу РФ, розписка є документом, який надається на підтвердження договору позики. Розписка договір позики ні в якому разі не підміняє. Але якщо вона укладена в простій письмовій формі, то цього досить для додання їй юридичної сили.

Щоб у сторін не виникло проблем, при складанні документа необхідно врахувати всі нюанси. Про те, як правильно написати розписку, ми розповімо нижче.

Як правильно скласти розписку на отримання грошей?

При складанні розписки в отриманні грошових коштів необхідно звернути увагу на правильність заповнення даних про позичальника і боржника. В обов'язковому порядку повинні бути вказані такі реквізити:

  • ПІБ повністю;
  • дата народження;
  • дані про документ, що посвідчує особу;
  • місце реєстрації та проживання.

Далі пишеться сума боргу, бажано в цифрах і прописом. Більш того, якщо грошові кошти даються в борг не в рублях, а в іноземній валюті, рекомендуємо прописати курс, згідно з яким буде здійснено повернення грошей, щоб уникнути непорозумінь.

Далі вказується інформація про відсотки, під які дається грошова сума в борг.

Обов'язковою умовою в розписці є пункт про термін повернення грошей. Необхідно прописати точну дату, так як саме з цього числа і будуть нараховуватися відсотки за користування чужими грошовими коштами і відраховуватися термін позовної давності, якщо боржник не поверне всю суму в термін.

Не знаєте свої права?

Підпишіться на розсилку Народний Советнік'.
Безкоштовно, хвилина на прочитання, 1 раз в тиждень.

В кінці документа ставляться дата складання документа і підпис позичальника. Рекомендуємо кредитору порівняти підпис позичальника з його підписом у паспорті.

Як правильно оформити розписку?

Розписка в отриманні грошових коштів повинна бути складена у простій письмовій формі. Незважаючи на те що можливий варіант заповнення документа в друкованому вигляді, ми не рекомендуємо ним користуватися. Пов'язано це з тим, що по розписці в письмовому вигляді легше провести почеркознавчу експертизу і довести, що її писав той чи інший громадянин. Однією підпису, яка ставиться під надрукованій розпискою, може виявитися мало. Крім того, часто люди змінюють свій підпис. Саме тому і рекомендується порівняння підписів на розписці і паспорті боржника.

Є другий варіант оформлення боргового документа - написати розписку в простій письмовій формі і завірити її у нотаріуса. Даний варіант має свої плюси і мінуси.

До явних плюсів відноситься те, що нотаріус засвідчить документ своїм підписом. Відповідно, не доведеться доводити, що розписка була написана саме боржником, - факт уже буде засвідчений. Більш того, нотаріус може вам запропонувати зразок розписки, якщо ви її ще не склали.

До мінусів можна віднести додаткові витрати і витрачений час.

Крім того, законодавець не вимагає обов'язкового нотаріального посвідчення розписки для додання їй юридичної сили. Ви це можете зробити для власного заспокоєння.

Шаблон розписки про отримання грошей

Шаблон розписки (можна знайти тут ) Не затверджений ніяким нормативним актом і складається в довільній формі. Однак, підсумовуючи все вищесказане, можна скласти зразок розписки.

розписка

04 січня 2018 року

Я, Іванова Ольга Ігорівна, 28.09.1989 року народження, паспортні дані 7304 № 222222, виданий 01.01.2012 відділом ФУМС по Заволзькому районі міста Ульяновська, зареєстрована і проживає за адресою: м Ульяновськ, вул. Димитрова, д. 8 кв.14, беру в борг у Петрова Володимира Ілліча, 02.09.1964 року народження, паспортні дані 7305 № 333333, виданий 01.01.2013 ОВС Росії по Ульяновської області, зареєстрованого та проживаючого за адресою: м Ульяновськ, вул . Залізної Дивізії, д. 15 кв. 89, грошові кошти в розмірі 100 000 рублів (ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян) під 15 (п'ятнадцять)% річних. Зобов'язуюся повернути кошти і відсотки на них в термін до 20.08.2018.

Дата і підпис позичальника.

Таким чином, розписка в отриманні грошових коштів, навіть складена у простій письмовій формі, без завірення нотаріусом, має юридичну силу і може бути представлена ​​в суді в разі невиконання боржником своїх зобов'язань.

Чи має юридичну силу розписка?
Як правильно скласти розписку на отримання грошей?
Як правильно оформити розписку?
Чи має юридичну силу розписка?
Як правильно скласти розписку на отримання грошей?
Як правильно оформити розписку?
Як правильно скласти розписку на отримання грошей?
Не знаєте свої права?
Як правильно оформити розписку?