Реклама
Реклама
Реклама

Нормативно-правові документи в ДОУ

  1. Зі статті ви дізнаєтесь:
  2. Основні нормативно-правові документи
  3. Нормативні документи, що регламентують діяльність підприємства
  4. Нормативно-правові документи організації
  5. Розглянемо основні організаційно-правові ділові папери, які використовуються в практиці ДОУ:
  6. Документація даного типу має ряд ознак, які можуть враховані і систематизовані для оптимізації подальшої...

Діяльність будь-якої організації регулюється безліччю нормативно-правових документів. У цій статті ми розповімо про тих з них, які обов'язково повинні використовуватися в процесі документаційного забезпечення управління (ДОП).

Зі статті ви дізнаєтесь:

Нормативно-правові документи

Служба ДОУ підприємства використовує у своїй повсякденній роботі велика кількість нормативно-правових документів. Для зручності подальшого викладу їх можна представити у вигляді чотирьох великих груп:

Вид відносин, регульовані документами

суб'єкти відносин

вертикальні

Підприємство та органи державної влади та місцевого самоврядування

діагональні

Підприємство та банки

горизонтальні

Підприємства і партнери по бізнесу: постачальники, покупці і т.д.

внутрішні

Саме підприємство, структура управління, організація праці

Основні нормативно-правові документи

Почнемо виклад з нормативно-правових документів, що регулюють вертикальні відносини.

В першу чергу це - Конституція. Існує досить поширена думка, що роль Основного закону держави в діяльності звичайної фірма незначна. Однак це поверхневий погляд. Всі закони, що регулюють підприємницьку діяльність так чи інакше засновані на Конституції. Це і сама свобода підприємницької діяльності, і вибір місця цієї діяльності і т.д. Захист прав в адміністративних органах та в суді також заснована перш за все на Конституції.

Захист прав в адміністративних органах та в суді також заснована перш за все на Конституції

Наступні за важливістю нормативно-правові документи , Використовувані в практиці ДОУ будь-якого підприємства - Цивільний і Трудової кодекси.

У багатьох країнах Цивільний кодекс називають конституцією економічного життя, сфера дії Трудового кодексу - відносини, що виникають між роботодавцем і працівниками.

У Цивільному кодексі дано визначення сутності підприємства та сформульовані основні принципи його діяльності. Тут також подано перелік видів підприємств, які можуть бути організовані на території країни. У ГК докладно прописаний порядок формування організації і правила керівництва.

Сучасний ГК дає достатню свободу керівникам підприємств в плані можливості прийняття власних локальних нормативних актів , Що регулюють діяльність кожної конкретної організації. Про ці нормативно-правових документах буде розказано нижче.

Нормативні документи, що регламентують діяльність підприємства

Наступна група документів, що застосовується в практиці ДОУ - спеціальні законодавчі акти. Вони можуть регулювати діяльність кожної конкретної галузі і сфери діяльності. Галуззю може бути охорона здоров'я або освіту, а видом діяльності - страхування, кредитування або будівництво багатоповерхових будинків. Існує величезна кількість законодавчих актів, і кожне підприємство залежно від сфери своєї діяльності визначає для себе перелік необхідних в роботі законів.

Наступним за значимістю для ДОУ йдуть акти уряду.

У разі, якщо цього вимагає закон, уряд може розробляти конкретні нормативні документи, якими регулюється діяльність організації.

Окремі органи державної влади також можуть розробляти нормативні документи, що регламентують діяльність підприємств. Наприклад, це можуть бути галузеві нормативи, стандарти, інструкції.

Для стандартизації процесу розробки документів на підприємстві можуть розроблятися типові зразки документів.

Читайте також:

Нормативно-правові документи організації

Нормативно-правові документи організації розробляються на самому підприємстві з метою встановлення його організаційної структури, визначення штатної чисельності, функцій структурних підрозділів. Даний пакет документів визначає повноваження дорадчих та колегіальних органів. У його завдання входить визначення режиму робота, організації праці та комплексу заду по розподілу обов'язків між співробітниками. У разі реорганізації або ліквідації підприємства, ці процеси також будуть регулюватися нормативно-правовими документами організації.

Довідка

Розглянемо основні організаційно-правові ділові папери, які використовуються в практиці ДОУ:

  1. статут підприємства;
  2. положення про підприємстві;
  3. положення про структурні підрозділи;
  4. положення про колегіальних та дорадчих органах;
  5. штатний розклад ;
  6. правила внутрішнього трудового розпорядку;
  7. пакет інструкцій по кожному виду діяльності;
  8. пакет посадових інструкцій.

Даний перелік документів є базою нормативно-правової документації, що розробляється силами відділу ДОУ кожного конкретного підприємства.

Основна управлінська функція - організаційна - реалізується саме завдяки наявності на підприємстві пакету організаційно-правової документації. В рамках цієї функції здійснюється наступні дії:

сам процес створення підприємства і його юридичне оформлення;

розробка організаційної структури, штатного розкладу і визначення чисельності персоналу;

порядок регулювання діяльності компанії і її окремих підрозділів, а також механізм їх взаємодії між собою;

механізм створення дорадчих органів компанії і порядок їх діяльності;

розробка та затвердження робочого графіка, а також режиму роботи окремих підрозділів і служб;

в разі необхідності - порядку здійснення реорганізації та встановлення особливого режиму робота;

ліцензування окремих видів діяльності підприємства.

Довідка

Документація даного типу має ряд ознак, які можуть враховані і систематизовані для оптимізації подальшої роботи по їх розробці та впровадженню:

  1. Положення нормативно-правових документів організації є обов'язковими для всіх співробітників. Даний пакет документації є гарантією стабільного розвитку фірми і визначає межі того правого поля, в межах якого здійснюється реалізація співробітниками фірми своїх повноважень.

  2. Дані комплекс документів є набором актів прямої дії. Як правило, коло яких торкається питань стосується справ, тісно пов'язаних між по проблематиці.

  3. Введення в дію ділової папери слід відразу після того, як вона буде затверджена керівником. Це може бути генеральний директор, керівник філії та начальник структурного підрозділу. Ранг особи, що затверджує документ, залежить від характеру ділової папери.

  4. Як правило, термін дії ділових паперів подібного типу не визначений, тобто вони є безстроковими. Факт закінчення дії визначається процедурою скасування або введенням в дію іншого паперу, що скасовує юридичну силу попередньої. Згідно із загальноприйнятою практикою термін дії внутрішньої організаційної паперу становить від 4 до 6 років. Однак уточнення і коригування розпорядчої частини паперу може відбуватися набагато частіше - як правило, раз на рік. Всі зміни в текст документа, а також факт його скасування, повинні бути затверджені наказом генерального директора, або особи, яка має відповідні повноваження.

  5. Зміни до штатного розпису зазвичай вносяться щорічно.

  6. Процедура проектування, розробки та узгодження нормативно-правових документів підприємства завжди передує їх підготовці. Це плановий процес.

  7. Стиль викладу внутрішньої організаційно правової документації повинен відрізнятися одноманітністю.

  8. Процедура затвердження документів повинна бути однаковою для всіх випадків.

Читайте також: