Реклама
Реклама
Реклама

Розділ майна в розлученні: складні випадки

zoomingfoto1712 / Fotolia   Припустимо, чоловік і жінка вже розлучилися, а нерухомість ще не поділили zoomingfoto1712 / Fotolia

Припустимо, чоловік і жінка вже розлучилися, а нерухомість ще не поділили. На це у них є три роки. Для подачі позову в суд необхідно отримати виписки з Єдиного державного реєстру нерухомості (ЕГРН) на всі об'єкти нерухомості. Даний документ видається будь-якій особі через МФЦ. Для того щоб замовити виписку, необхідно мати при собі паспорт, вказати адресу нерухомості і принести оплачену квитанцію держмита (на суму 400 рублів). Якщо у вас відсутні інші документи на власність (наприклад, договір купівлі-продажу), то суд приймає позов тільки з випискою ЕГРН. У цій виписці є інформація про кадастрової вартості, за допомогою якої можна розрахувати розмір держмита. Також, щоб подати позов, необхідно свідоцтво про розірвання шлюбу, рішення суду про розлучення і деякі другорядні документи (виписка з будинкової книги, технічний паспорт на квартиру і т. Д.)

Шлюб, розлучення і ваша нерухомість

5 головних суперечок про розподіл квартири при розлученні

Один із подружжя подав до суду на іншого з вимогою розірвати шлюб і розділити майно. Як правило, такими позовами передують якісь конфлікти, тому позов може містити явно несправедливі пропозиції про розподіл. Продумуючи лінію захисту в суді, слід визначитися, з яким майном ви готові розлучитися (з умовою, що отримаєте грошову компенсацію), а за яке варто поборотися. Відповідач має право заперечити в суді і пред'явити зустрічний позов, в якому запропонує своє бачення того, як ділити майно. В рамках процесу буде потрібно пред'явити суду відсутні документи щодо спільного майна. Однак відповідачу необхідно пам'ятати, що деякі документи в суді цілком можуть йому нашкодити.

oneinchpunch / Fotolia oneinchpunch / Fotolia

Якщо у вас є нерухомість, куплена до укладення шлюбу (не має значення, жили ви до шлюбу разом чи ні), то така нерухомість не підлягає розподілу між подружжям після розірвання шлюбу. Винятком є ​​іпотечне житло, але про це буде мова піде трохи нижче.

Як залишити за собою нерухомість, куплену до шлюбу?

Дружині подарували квартиру в шлюбі. Чи отримає чоловік частку при розлученні?

Нерухомість, отримана по безоплатних угодах, є особистим майном чоловіка або дружини. Не має значення, складався людина в шлюбі в момент вступу у власність чи ні. Безоплатні угоди - це ті угоди, які не вимагають спільних вкладень подружніх грошей для придбання нерухомості. Приклади безоплатного отримання нерухомості: успадкування, дарування (в тому числі дружину), приватизація, міна дошлюбної квартири на нову квартиру в шлюбі (розділу підлягає тільки доплата). Винятками є квартири, отримані за місцем служби, роботи, квартири за договором ренти довічного утримання.

Розділ іпотечного житла вселяє багатьом парам такий страх, що часом люди роками не розлучаються тільки через це. Так, розділити іпотеку непросто, але цілком можливо. Як правило, іпотечний кредит реєструється на обох подружжя як на співпозичальників, а власність оформляється по половині на кожного. Іпотеку можна розділити тільки через суд і ніяк інакше. Третьою особою завжди є відповідний банк.

Хто має право на іпотечну квартиру після розлучення?

Чи підлягає розділу квартира, куплена по військовій іпотеці?

У суді сторони визначають формат розділу квартири:

  • перевести кредит і власність на одного чоловіка з відшкодуванням грошей іншому;
  • відмовитися від власності і кредиту і отримати грошову компенсацію;
  • провести поділ кредиту в разі оформлення іпотеки та власності тільки на одного чоловіка і т. д.

У період судових розглядів платити іпотеку, навіть якщо один з подружжя відмовляється від виплат (потім ви з нього вибачайте половину сплачених сум). Якщо квартира куплена в іпотеку до шлюбу, а кредит за неї платили вже в період шлюбу, то в залежності від суми можна або виділити частку другому чоловікові, або стягнути грошову компенсацію у відповідному розмірі. Також іпотечну квартиру можна продати (причому згоду банку для цього необов'язково).

asawinklabma / Fotolia asawinklabma / Fotolia

Якщо іпотека частково оплачена за допомогою материнського капіталу, то дана квартира підлягає розподілу між дітьми і батьками в рівних частках (наприклад, по ¼). Відповідні вимоги треба пред'явити до суду.

Випадок, коли спільний будинок побудований в шлюбі на особистому земельній ділянці одного з подружжя, не найпростіший, але вирішуване. Правда, і в цьому випадку доведеться звертатися до суду. Чоловік, який не є власником землі, але він має право на половину будинку, може встановити в суді обмежене право користування землею (сервітут). Або ж викупити частину землі у колишнього чоловіка. В останньому випадку можна стати власником будинку, в усіх інших - немає.

Ми з чоловіком купили ділянку і будинок. Чи можна переоформити їх на мене?

Чи може колишній чоловік претендувати на частку в квартирі, купленої на маткапітал?

Нерухомість, куплена в шлюбі на позикові кошти, є спільною. Є лише один виняток із загального правила: один з подружжя повернув позикодавцеві або банку борг з продажу власного дошлюбного або особистого майна. В цьому випадку при розділі в суді необхідно надати суду докази і причинно-наслідковий зв'язок між оплатою боргу і продажем нерухомості. Найкраще здійснювати розрахунки через банк, а й передачу готівки теж можна підтвердити. Головне продумати правильну стратегію, і допоможе вам у цьому адвокат.

Припустимо, колишнє подружжя живуть в різних містах, а розділ майна потрібно в одному або декількох регіонах. В цьому випадку підсудність визначає позивач за місцем знаходження будь-який з наявної нерухомості, суперечки по всіх об'єктах розглядаються в одному суді. Документи для суду потрібні ті ж, що описані в першому випадку.

Текст підготувала Олександра Лаврішева

НЕ пропустіть:

Як купити квартиру, щоб при розлученні не ділити її з чоловіком?

Чи можна дарувати іпотечну квартиру дитині?

25 статей про нерухомість, шлюб і розлучення

Діти і нерухомість: 15 корисних статей

Статті не є юридичною консультацією. Будь-які рекомендації є приватною думкою авторів та запрошених експертів.

Як залишити за собою нерухомість, куплену до шлюбу?
Чи отримає чоловік частку при розлученні?
Хто має право на іпотечну квартиру після розлучення?
Чи підлягає розділу квартира, куплена по військовій іпотеці?
Чи можна переоформити їх на мене?
Чи може колишній чоловік претендувати на частку в квартирі, купленої на маткапітал?
Чи можна дарувати іпотечну квартиру дитині?