Реклама
Реклама
Реклама

Розділ майна через суд при розлученні подружжя

  1. Загальні положення про розподіл майна
  2. Строки давності при розділі майна через суд
  3. Визначення складу майна
  4. Підготовка документів про розподіл майна в суд
  5. Складання позову про розподіл майна при розлученні подружжя
  6. Заходи щодо забезпечення позову при розділі майна через суд
  7. Особливості справ про розподіл майна при розлученні

Процедура поділу майна може проводитися як після розірвання шлюбу, так і в період шлюбу. Розділ майна через суд при розлученні подружжя відбувається в тому випадку, якщо мирним шляхом домовитися про розподіл нажитого майна не вдалося і угоду про розподіл майна не укладали.

У разі судового розгляду, суд повинен вирішити суперечку про розподіл майна з визначенням часток кожного з подружжя.

Загальні положення про розподіл майна

На підставі ст. 254 ГК РФ розділ майна можливий тільки після визначення частки кожного з учасників спільної власності. Розділ майна між подружжям може проводитися за взаємною згодою на підставі угоди між ними або ж в судовому порядку на вимогу дружини або чоловіка (ст. 38 СК РФ). При цьому не встановлено заборони на розділ майна, якщо громадяни перебувають в шлюбі. У виняткових випадках розділ майна може знадобитися і в разі смерті дружини або чоловіка.

Якщо подружжя досягли компромісу, то вони мають повноваження закріпити це в угоді, яке оформляється в простій письмовій формі і посвідчується нотаріально.

При відсутності угоди про розподіл майна між колишнім подружжям, спір підлягає розгляду в судовому порядку. Предметом спору може бути будь-яке майно, яке нажите в шлюбі:

Не грає ролі на кого записано спільне майно і за чиї кошти воно купувалося. Виняток в даному випадку може бути, якщо між подружжям раніше полягав шлюбний договір, де конкретно встановлений режим спільно нажитого майна. Під час поділу майна необхідно керуватися ст.39 СК РФ, де встановлено правило про те, що частки подружжя визнаються рівними, якщо між ними не було оформлено угоду. Якщо ж є укладений шлюбний контракт, суд повинен керуватися положеннями такої угоди. Однак якщо умови шлюбного контракту явно ставлять у невигідні умови одного з подружжя, припустимо, якщо в угоді встановлено, що дружина позбавляється всього спільного майна, то суд має повноваження ухвалити, що такий договір є недійсним і не приймати його до уваги.

Строки давності при розділі майна через суд

Відзначимо, що подати позовну заяву подружжя може:

  1. В період перебування в шлюбних відносинах;
  2. Одночасно з розглядом питання про розірвання шлюбу;
  3. Після припинення офіційно шлюбних відносин.

Для подачі позову про поділ майна подружжя дається трирічний термін позовної давності. Однак момент обчислення даного терміну проводиться не з часу розірвання шлюбу, а з того часу, коли один з подружжя дізнався про порушення його права на спільне майно.

Припустимо, дружина і чоловік розлучилися в травні 2011 року. Колишнє подружжя продовжували проживати в їх спільній квартирі, але в серпні 2016 року чоловік привів у квартиру свою нову дружину, а колишню дружину вигнав і поміняв замки. В такому випадку колишня дружина може звернутися до суду з проханням про поділ майна, незважаючи на той факт, що розлучення вже відбувся більше 3 років тому.

Визначення складу майна

Перед тим, як подати позов на розділ майна, спочатку необхідно визначити майно, яке надсилатиметься кожному з подружжя.

У такому випадку потрібно дотримуватися таких правил:

  • все майно, яке отримано чоловіком і дружиною, вважається їх особистим майном, і розділ його не проводиться;
  • подароване майно подружжю під час шлюбу або отримана нерухомість (рухоме майно) в порядку спадкування не може ділитися, якщо в шлюбному контракті не встановлено інше;
  • якщо у подружжя є спільні борги, то оплачувати їх необхідно пропорційно до їхніх часток. Якщо ж розділ майна проводиться в рівних частках, то борги також діляться порівну.

Виняток становлять речі, які купувалися на неповнолітніх дітей (одяг, музичні інструменти, книги і т.д.), вони передаються тому з батьків, хто проживає з дитиною і другого з батьків, компенсація за речі дітей не покладається. Якщо говорити про вклади, які були внесені подружжям на неповнолітніх дітей, то такі вклади вважаються власністю дітей і не беруться до уваги під час розподілу майна подружжя.

Підготовка документів про розподіл майна в суд

При подачі позову про розподіл майна, необхідно підготувати такий пакет документів:

  • паспорт громадянина РФ;
  • свідоцтво про шлюб або його розірвання;
  • документи, що підтверджують право власності на майно;
  • довідки з підтвердженням вартості майна. У разі оформлення майна на відповідача, до позову додається клопотання про те, щоб витребувати докази від другого чоловіка про вартість майна. Також в такому випадку слід подати прохання про відстрочку по сплаті держмита до отримання довідки про вартість майна подружжя.

Оцінка майна проводиться, виходячи з його ринкової ціни до моменту подачі позову про розподіл майна з урахуванням зносу. Проведення оцінки майна здійснюється незалежним експертом або ж можна звернутися в експертну організацію. Держмито ж розраховується з урахуванням ціни позову. Якщо ж інший член подружжя, який є відповідачем у справі, не згоден з ціною на спільне майно, яка заявлена ​​чоловіком-позивачем, він має право просити суд про проведення повторної експертизи з оцінки майна.

Складання позову про розподіл майна при розлученні подружжя

Подавати позов з проханням про розподіл майна потрібно в мировий суд за місцем реєстрації відповідача, але якщо ж сума позову понад 50 тис. Рублів, то доведеться звертатися до районного суду теж за місцем проживання чоловіка-відповідача. Однак якщо поділу підлягає нерухомість, позов подається за місцем знаходження квартири, дачі, земельної ділянки і т.д. А якщо ж об'єкти нерухомості знаходяться в різних місцях, то дозволяється на вибір подати позов за місцем розташування одного з них.

При складанні позову на розділ майна, вказуються такі дані:

  • найменування судової інстанції, куди направляється позов;
  • П.І.Б. позивача і відповідача, їх адреси та дані про представника сторін (якщо інтереси подружжя або одного з них захищає адвокат або юрист);
  • в самому тексті позову викладається суть вимог щодо поділу майна, вказуються обставини конкретного справи, які грунтуються на конкретних доказах, які додаються до позову;
  • ціна позовних вимог, її визначають залежно від ціни майна;
  • перелік документів, що додаються до позовної заяви.

У позовній заяві чоловік-позивач повинен перерахувати всі речі і нерухомість, які повинні розподілятися як спільне майно. Обгрунтуйте свою позицію: чому таке-то майно повинно стати вашою власністю, а інше - власністю чоловіка. Наприклад, двокімнатна квартира передається у власність дружини, а чоловік стає повноправним власником заміського котеджу з виплатою дружині грошової компенсації.

Заходи щодо забезпечення позову при розділі майна через суд

Якщо є всі підстави вважати, що другий з подружжя до винесення рішення судом, може в терміновому порядку розпродати або іншим чином розпорядитися майном, нажитим у шлюбі, тоді позивач має право подати клопотання до суду про накладення арешту на спірне майно. Наприклад, суд може накласти арешт на грошові вклади, які зареєстровані на чоловіка-відповідача. Прохання про накладення арешту може вказуватися в самому позові або в окремій заяві.

Якщо позов чоловіка або дружини буде задоволений, то після його вступу в силу розділ майна подружжя повинен бути зроблений на підставі рішення суду.

Особливості справ про розподіл майна при розлученні

Часто трапляється так, що прохання про розподіл майна проводиться разом з процесом розлучення або ж разом з вимогою про аліментних виплат. У таких ситуаціях позивач може не подавати позов за місцем проживання позивача, а подати заяву в суд за своїм місцем проживання.

Як правило, частки в спільному майні подружжя вважаються рівними, але суди в деяких ситуаціях можуть відступити від цього правила. Зокрема, таке відбувається, якщо з одним з подружжя будуть проживати неповнолітні діти або ж, якщо один з подружжя витратив загальне майно в збиток інтересів сім'ї або не міг отримувати дохід з неповажних підстав. На практиці збільшення частки можливо в зв'язку з хворобою чоловіка / дружини, непрацездатності одного з них. Зменшити ж частку одного з подружжя можна в зв'язку з вживанням в великій кількості спиртних напоїв, зайвим марнотратством, захопленням азартними іграми, інших причин.

Втім, сам факт того, що дитина буде проживати з матір'ю або батьком не дає підстав на збільшення частки в майні, суд збільшить частку тільки, якщо буде встановлено, що це забезпечить інтереси дитини. Наведемо приклад з практики:

До мировому судді надійшов позов про розподіл майна від громадянки Разіною А.С. При вивченні справи, суддя встановив, що з громадянкою Разіною проживає неповнолітня дочка і знаходиться на повному утриманні матері. Батько дочки Разін В.В. не займався змістом дочки і не оплачував комунальні послуги за житло. На підставі таких обставин суд відступив від правила рівності часток і присудив Разіною 2/3 частки в спільному з чоловіком майно.

На підставі таких обставин суд відступив від правила рівності часток і присудив Разіною 2/3 частки в спільному з чоловіком майно

Дана справа свідчить про те, що суд діяв, грунтуючись на інтересах дитини. Тому при складанні позову необхідно вказувати, в чому конкретно є інтереси дитини, які повинні враховуватися судом.

Якщо ж частка одного з подружжя буде значно перевищувати частку іншого, то суд має право на призначення другому чоловікові грошової компенсації за його частку. Але призначення компенсації за майно може проводитися тільки за згодою чоловіка, якщо ж він на компенсацію не згоден, то володіти майном подружжя будуть на праві спільної власності. Однак суд повинен встановити, чи є у того чоловіка, якого переходить майно, можливість виплатити компенсацію або ж немає. Якщо така можливість відсутня, суд не має право приймати рішення про компенсацію, а прийняти інше рішення, без порушення прав подружжя. Наприклад, на практиці часто приймаються рішення про розстрочення виплати компенсації на конкретний термін (на 1,2,6 місяців, 1 рік і т.д.).

При перебуванні в шлюбі подавати позов про розподіл майні теж можна, але при такій ситуації, позивач може просити передачу тільки реально нажитого майна в момент подачі позову, якщо інші умови не включені до шлюбного договору. Майно, яке можуть чоловік і жінка отримати в майбутньому в розрахунок братися не може. А ось майно, яке було нажито в шлюбі, а потім продано проти волі другого з подружжя вказувати можна. Якщо суд встановить, що реалізація спільно нажитого майна проведена без отримання згоди другого з подружжя і здійснена не в інтересах сім'ї, то вартість проданих речей повинна включатися при розділі майна.