Реклама
Реклама
Реклама

Для мам після декрету запропонували професійне зростання

Молоді мами отримають ваучер на навчання новій професії на суму & nbsp; більше 11 тис. Грн / Фото: Анастасія Іскрицька

Жінки, які перебувають у відпустці по догляду за дитиною, отримають право на безкоштовне підвищення своєї кваліфікації або отримання нової професії - з такою ініціативою виступило Мінсоцполітики.

Як роз'яснили нам у прес-службі міністерства, на них планується поширити дію статті закону "Про зайнятість населення" (діє з 2013 року), який передбачає отримання безкоштовного ваучера на суму 10 прожмінімума (11 470 грн) для оплати за навчання нової професії. Зараз таке право мають тільки люди старше 45 років зі стажем роботи не менше 15 років, які стоять на обліку в Центрі зайнятості.

Також у відомстві готові йти назустріч роботодавцям, які працевлаштовують мам після декрету , Інвалідів або працівників без досвіду роботи (1-е робоче місце): вони пропонують таким компаніям або приватним підприємцям компенсувати 12 прожиткових мінімумів в рахунок виплаченої працівнику зарплати (на сьогодні - 13 760 грн) за кожного, а за створення дистанційних умов роботи (на дому) поверне йому єдиний соцвнесок в пенфондів за рік - 35% від мінзарплати, на сьогодні це 398 грн на місяць, тобто - 4776 грн.

Обговорюється також пропозиція про надання безробітним кредиту на 50 тис. Грн у банку для відкриття справи, відсотки за яким оплатить держава .

"Поки готуємо законопроект про внесення змін, щось зміниться не раніше 2014 р", - сказав нам прес-секретар міністра Наталії Королевської Павло Кучер.

На думку президента Украналітцентра Олександра Охріменка, пропозиції правильні, але витратні. Експерт оцінює витрати скарбниці на компенсації роботодавцям "за мам і інвалідів" в Україні приблизно в 1 млрд грн на рік.

"2014 рік - передвиборний, і такі ініціативи плюс для Мінсоцполітики, але реалізувати їх ідеї можна тільки за рахунок емісії гривні. Якщо Кабмін і Нацбанк на це підуть, отримаємо нові робочі місця і поштовх до пожвавлення економіки ", - прогнозує Охрименко.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Підписуйтесь на нашу розсилку