Реклама
Реклама
Реклама

Звітність в електронному вигляді з 2015 року: особливості надання

  1. Відправка звітності в ИФНС в електронному вигляді
  2. Звітність в ПФР
  3. Процедура здачі електронної звітності в ПФР

зміст:

Відправка звітності в ИФНС в електронному вигляді

З 2015 року декларації відправляються до податкової інспекції в електронній формі за допомогою телекомунікаційних каналів зв'язку (ТКС). За допомогою сертифікованого оператора електронного документообігу здають ті категорії платників податків, які відповідають нижчеперелічених критеріям:

  • Середньооблікова чисельність персоналу організації (за попередній рік) перевищує 100 осіб. Для новостворених компаній в розрахунок приймається просто чисельність працівників.
  • Організація відноситься до категорії великих платників податків.
  • Подача довідок за формою 2-ПДФО в електронній формі обов'язкове для тих організацій, в яких за рік отримали доходи 10 і більше осіб.

Більшість організацій здають декларації з ПДВ за допомогою ТКС, починаючи з 2014 року, за винятком компаній та ВП на УНС і ЕНВД.

З 2015 року до переліку тих, хто повинен надавати звітність з ПДВ в електронному вигляді до податкової інспекції, додалися ті підприємці, які працюють з договорами доручення, комісіями або агентськими договорами.

Згідно зі схваленим Радою Федерації закону, декларація з ПДВ, представлена ​​на папері, вважається неподаною. Це тривожний сигнал для компаній, які всупереч вимогам 134-ФЗ все ще звітують на папері.

Нагадаємо, обов'язок подавати декларацію з ПДВ в електронному вигляді через операторів електронного документообігу з'явилася у платників податків з 2014 року. Відповідні зміни в п. 3 ст. 80 і п. 5 ст. 174 НК РФ були внесені Федеральним законом від 28.06.2013 № 134-ФЗ.

1 січня 2015 року набула чинності редакція п. 5 ст. 174 НК РФ. Згідно з цією нормою, обов'язок по здачі звітності не буде вважатися виконаною, поки платник податків не надасть декларацію з ПДВ в електронному вигляді. Подання паперової декларації з ПДВ прирівняно до не представлених звітності.

Це означає, що платнику податків, що не здав декларацію з ПДВ через оператора ЕДО, доведеться заплатити штраф у розмірі 5% від несплаченої в установлений термін суми податку за кожний повний або неповний місяць з дня, встановленого для її подання, але не більше 30% зазначеної суми і не менше 1 000 рублів (ст. 119 НК РФ).

Відправка звітності до податкової інспекції за ТКС володіє наступними особливостями, на які необхідно звернути увагу, щоб здати всі документи вчасно:

  • сертифікат ключа електронного підпису , Яким володіє організація, вимагає зареєструвати в інформаційному ресурсі, що засвідчує, ФНС РФ. Дана процедура може займати від декількох годин до декількох днів.
  • Відправлена ​​звітність в ИФНС датується після факту підтвердження спецоператора, що займає до 2 годин з моменту відправки платником податків сформованого звіту.
  • Платник податків отримує послідовно наступну інформацію про здану в електронному вигляді звітності: повідомлення про набуття, про прийом і про введення звіту. Якщо на цих етапах роботи зі звітом будуть виявлені невідповідності відомостей або помилки, то, відповідно, може бути передана наступна інформація: повідомлення про помилку, повідомлення про відмову і повідомлення про уточнення.

З 2015 року по відношенню до платників податків контролюючі органи посилили покарання і додали ряд обов'язків: організації, які повинні представити звіти і декларації за допомогою ТКС, зобов'язані забезпечити прийом електронних документів і в необхідний термін (до 6 робочих днів) надіслати до податкової квитанцію про прийом документів в електронному вигляді. Законом передбачена в якості покарання за невиконання вищезазначених вимог блокування рахунку організації.

Звітність в ПФР

Цілеспрямована політика Пенсійного фонду РФ на поступовий перехід у взаємодії з організаціями на електронну форму спілкування закономірно призводить до того, що починаючи з 2015 року кількість організацій і підприємців, які зобов'язані надати електронні форми звітів, зросла в 2 рази. Відповідно до затверджених змінами в законі (№188-ФЗ), якщо кількість найманих працівників підприємства перевищує 25 осіб (до цього в якості порогового значення фігурувало чисельність в 50 співробітників), то вся звітність в ПФР повинна бути надана в електронному вигляді. Організації, які підпадають під згадані законодавчі зміни, повинні виконати ряд дій:

  • Укласти угоду між компанією і ПФР про електронний документообіг. Процедура укладення може зайняти до двох тижнів. При відсутності даного висновку ПФР має право відхилити надану йому звітність в електронній формі.
  • Придбати і встановити спеціалізоване програмне забезпечення.
  • володіти сертифікованої електронно-цифровим підписом.

Процедура здачі електронної звітності в ПФР

Організаціям і підприємцям, які здають звітність в електронному вигляді , Потрібно враховувати специфіку обробки даних форм, щоб подати документи вчасно і не платити штрафи за прострочення. Позначимо основні параметри, які повинні прийматися до уваги при роботі з електронними звітами, що направляються в ПФР:

  • Датою здачі електронної форми звітності вважається дата і час, які були сформовані при створенні квитанції про прийом прийомним шлюзом ПФР. На підставі встановлених нормативів, квитанція може бути сформована протягом двох днів.
  • Формування протоколу про результати перевірки відомостей про застрахованих осіб займає 4 дні. Якщо в процесі будуть виявлені помилки або невідповідності, то звітність оголошується нездана.

Здача звітності в ИФНС і в ПФР в електронній формі дисциплінує організації, і для того щоб уникнути штрафних санкцій, їм рекомендується:

  • Здійснювати всі процедури з отримання доступу до електронної звітності та по установці необхідного програмного забезпечення заздалегідь, бажано в доотчетний період.
  • Подавати необхідні декларації і звіти в податкову інспекцію заздалегідь - мінімум за добу до закінчення прийому документів.
  • Організація може оскаржити накладені штрафні санкції в суді і виграти справу, якщо у неї є підтвердження, що декларації були відправлені в встановлені законом терміни, і підтвердження даного факту від оператора зв'язку.

Інші новини