Реклама
Реклама
Реклама

Декларація з податку на майно за 2018 рік: порядок заповнення для організацій

  1. Термін подання декларації з податку на майно в 2019 році
  2. Правила заповнення декларації з податку на майно
  3. Зразок заповнення податкової декларації з податку на майно за 2018 рік
  4. Порядок заповнення декларації з податку на майно за 2018 рік
  5. Титульний аркуш
  6. Розділ 1
  7. розділ 2
  8. розділ 3

Всі установи, які платять податок на майно, повинні здавати декларацію з цього податку. Декларацію за підсумками 2018 року треба подавати у строк не пізніше 1 квітня 2019 року.

Зверніть увагу! з 2019 податок на рухоме майно скасовується ! А які податки зростуть з 2019 року, читайте в статті журналу Казенні установи

Зміст статті

Форма декларації з податку на майно за 2018 рік затверджена наказом ФНС Росії від 31.03.2017 № ММВ-7-21 / 271.

Податкова декларація з податку на майно за 2018 рік включає в себе:

  • титульний аркуш;
  • розділ 1 «Сума податку, що підлягає сплаті до бюджету»;
  • розділ 2 «Визначення податкової бази та обчислення суми податку щодо підлягає оподаткуванню майна російських організацій і іноземних організацій, що здійснюють діяльність в Російській Федерації через постійні представництва»;
  • розділ 3 «Обчислення суми податку за податковий період по об'єкту нерухомого майна, податковою базою щодо якої визнається кадастрова (інвентаризаційна) вартість».

Скачайте порожній бланк форми податкової декларації:

Подивимося, як слід заповнювати кожен розділ декларації з податку на майно за 2018 рік. Але перш за все зазначимо загальні вимоги щодо її заповнення.

Декларацію з податку на майно можна здавати в електронному вигляді або на папері. В електронному вигляді здають:

  • організацій, де чисельність працівників за попередній рік перевищила 100 осіб;
  • нові організації, де чисельність працівників перевищує 100 чоловік.

Термін подання декларації з податку на майно в 2019 році

Звіт необхідно надавати в податкову інспекцію по закінченню року. Термін здачі податкової декларації - 30 березня наступного року (п.3 статті 386 НК). У разі, якщо останній день здачі випав на неробочий день, тоді здавати звіт потрібно в найближчий робочий день.

Отже, податкову декларацію з податку на майно організації за 2018 рік необхідно здати до 1 квітня 2019 року.

Якщо у організації протягом року вибули всі основні засоби, декларацію можна здати достроково, після закінчення місяця, коли списали останній об'єкт. Але, якщо до кінця року у організації з'являться інші основні засоби, необхідно буде здати уточнену декларацію і доплатити податок.

Правила заповнення декларації з податку на майно

Так, в кожному рядку по відповідній графі податкової декларації вказуйте тільки один показник. Якщо даних для заповнення показника немає, то у всіх осередках проставте прочерки. Всі значення вартісних показників декларації вказуйте в повних рублях.

Текстові показники в осередках заповнюйте зліва направо великими літерами. Цілі числові показники також заповнюйте зліва направо, при цьому в останніх незаповнених клітинках ставте прочерк.

На кожному аркуші декларації на майно організації вкажіть ІПН і КПП установи. Осередки, відведені для ІПН, заповнюйте зліва направо. Оскільки ІПН установи складається з 10 цифр, в двох останніх осередках, залишилися вільними, поставте прочерк.

Зразок заповнення податкової декларації з податку на майно за 2018 рік

Зразок заповнення податкової декларації з податку на майно за 2018 рік

Порядок заповнення декларації з податку на майно за 2018 рік

Розглянемо, як заповнювати податкову декларацію з податку на майно організації за 2018 рік. Порядок оформлення затверджений наказом ФНС від 31.03.2017 №ММВ-7-21 / 271 @.

Титульний аркуш

На титульному аркуші вкажіть:

  • номер коригування (для первинної декларації «0--», для уточненої «1--», «2--» і т. д.);
  • звітний рік, за який подається декларація;
  • код податкової інспекції;
  • код місця подання звітності (згідно з додатком 3 до заповнення декларації);
  • повне найменування установи;
  • код форми реорганізації (згідно з додатком 2 до Порядку заповнення декларації) та ІПН / КПП реорганізується установи, якщо мала місце реорганізація;
  • номер контактного телефону установи;
  • кількість сторінок, на яких складена декларація;
  • кількість доданих до декларації листів підтверджуючих документів (їх копій), включаючи документи (їх копії), що засвідчують повноваження представника установи, який здає декларацію. Наприклад, довіреність.

На титульному аркуші проставте дату заповнення звіту. Обов'язково також, щоб той, хто запевняє декларацію з податку на майно організації і повноту відомостей в ній, зафіксував свій підпис і печатку установи. Якщо це керівник установи, вкажіть його прізвище, ім'я та по батькові. При цьому в розділі титульного аркуша «Достовірність і повноту відомостей, зазначених у цій Декларації, підтверджую» проставте «1».

У розділі титульного аркуша «Достовірність і повноту відомостей, зазначених у цій Декларації з податку на майно, підтверджую» проставте «2», якщо запевняє звіт представник установи:

  • співробітник або сторонній громадянин. Тоді вкажіть його прізвище, ім'я та по батькові, а також документ, який підтверджує повноваження, наприклад, довіреність. Підписує податкову декларацію в цьому випадку представник;
  • стороння організація. У цьому випадку вкажіть найменування такої організації-представника, а також прізвище, ім'я та по батькові співробітника, який уповноважений завіряти звіт від її особи. Він же запевняє декларацію з податку на майно особистим підписом. Друк ставлять організації-представника. Крім того, відзначте документи, що підтверджують повноваження організації-представника. Це може бути договір.

Розділ 1

В вкажіть:

  • по рядку 010 - код ОКТМО. Якщо значення коду ОКТМО менше відведеного для нього кількості осередків, в порожніх клітинках проставте прочерки;
  • по рядку 020 - КБК з податку на майно;
  • по рядку 030 - суму податку, що підлягає сплаті до бюджету. Якщо отримане значення негативне, по рядку 030 поставте прочерк;
  • по рядку 040 - суму податку до зменшення за підсумками податкового періоду. Цей показник являє собою різницю між податком за рік і нарахованими авансовими платежами. Якщо отримане значення негативне, вкажіть його без знака мінус. А коли воно позитивне, то поставте нуль.

Кожен розділ повинен підписати керівник установи або інший уповноважений. Не забудьте проставити і дату, коли склали податкову декларацію з податку на майно.

розділ 2

У розділі 2 по рядках 020-140 в графах 3-4 вкажіть залишкову вартість основних засобів за звітний період, в тому числі пільгованого майна. Включайте в декларації відомості лише про оподатковуваних податком на майно об'єктах. Дані про все інше майно та інші активи в декларації не відбивайте.

Залишкову вартість нерухомості на кінець року вкажіть окремо, в рядку 141.

За рядку 150 вкажіть середньорічну вартість майна за податковий період, певну при розподілі суми рядків 020-140 графи 3 на 13.

Якщо ваша установа користується пільгою, то по рядку 160 вкажіть код пільги, наведений у додатку 6 до Порядку заповнення декларації.

У розділі 2.1 «Інформація про об'єкти нерухомого майна, що оподатковуються за середньорічної вартості» передбачені рядки для кадастрового номера об'єктів, коду ОКОФ і залишкової вартості нерухомості.

За рядку 210 відобразіть податкову ставку, яка встановлена ​​суб'єктом РФ для даної категорії платників податків за відповідним майну або видам майна. Якщо суб'єктом передбачена податкова пільга, необхідно вказати фактичну ставку з урахуванням пільги.

У рядку 230 відобразіть суму авансових платежів, обчислених по закінченні звітних періодів і відображених в розрахунках за авансовими платежами протягом року.

За рядку 270 відобразіть залишкову вартість всіх основних засобів, які значаться на балансі установи станом на 31 грудня звітного року. Виняток становлять основні засоби, які не визнаються об'єктами оподаткування відповідно підпунктами 1-7 пункту 4 статті 374 НК РФ. Їх залишкову вартість по рядку 270 не відображаються.

розділ 3

Зверніть увагу, розділ 3 заповнюють і подають:

  • російські та іноземні установи з нерухомості, податок з якої вважають виходячи з кадастрової вартості;
  • іноземні організації, у яких немає в Росії постійних представництв, - з власної нерухомості;
  • іноземні організації, у яких є в Росії постійні представництва. Тільки якщо у них є нерухомість на території РФ, яка не задіяна в діяльності представництв.

У будь-якому з перерахованих випадків потрібно сформувати. По кожному об'єкту заповнюйте окремий лист розділу 3. Наприклад, якщо в одному і тому ж будинку у вашого закладу є кілька приміщень, податковою базою для яких є кадастрова вартість, заповнюйте окремий лист розділу 3 по кожному з цих приміщень (лист ФНС Росії від 16.10. 2014 № БС-4-11 / 21488).

Спочатку поставте ОКТМО, за яким будете платити податок. Вкажіть його в рядку 010. Дізнатися точний код ОКТМО можна в сервісі Системи Держфінанси . Якщо ОКТМО менше відведеного для нього кількості осередків, в порожніх клітинках проставте прочерки:

Далі заповніть кадастрові номери нерухомості:

  • по рядку 014 - по будівель, будов або споруд;
  • по рядку 015 - по приміщеннях - якщо розділ 3 заповнюєте саме по ним, і вони поставлені на кадастровий облік як окремі об'єкти.

Після того як внесете код території, по якій будете платити податок, і кадастровий номер нерухомості, заповніть вартісні показники та інші відомості для розрахунку податку. Так, по рядку 020 вкажіть кадастрову вартість нерухомості за станом на 1 січня звітного року. Рядок 025 заповнюйте, тільки якщо частина кадастрової вартості об'єкта податком не обкладається.

Особливий випадок, коли розділ 3 ви заповнюєте по приміщенню, кадастрова вартість якого не визначена, притому що для всієї будівлі це зроблено. Тут рядок 020 заповнюйте виходячи з частки, яку становить площа приміщення в загальній площі будівлі (лист ФНС Росії від 16.10.2014 № БС-4-11 / 21488). Аналогічно робіть, заповнюючи рядок 025. Для зручності використовуйте формулу:

Кадастрова вартість приміщення на 1 січня податкового періоду

(Рядок 020 розділу 3 декларації)

=

Кадастрова вартість будівлі на 1 січня податкового періоду

×

Площа приміщення в кв. м

:

Площа будівлі (кв. М)

Рядки 030 і 035 податкової декларації не заповнюйте. Вони були призначені тільки для іноземних організацій, які звітували з податку на майно з нерухомості за 2013 рік.

Якщо у вас є пільга, по якій частина кадастрової вартості податком не обкладається, заповніть рядок 040. Відобразіть в ній код цієї податкової пільги. Це складовою показник - в ньому дві частини:

  • перша - код податкової пільги згідно з додатком 6 до Порядку заповнення декларації.
  • друга - тут потрібно послідовно вказати номер, пункт і підпункт статті регіонального закону, згідно з яким надають пільгу.

Коди вносите зліва направо. Якщо відповідний реквізит має менше чотирьох знаків, в вільних клітинках зліва від значення проставте нулі.

Щоб визначити податкову базу по об'єкту нерухомості скористайтеся відомостями, які вказали по рядках 020, 025 і 050 декларації. І вкажіть базу по рядку 060. Формула її розрахунку наступна:

Податкова база

(Рядок 060 розділу 3 декларації)

=

Різниця значень рядків з кодами 020 і 025 декларації

×

Значення рядка 050 декларації

Після того як заповнили все необхідне для визначення податкової бази, внесіть відомості про застосовуваної ставки податку на майно.

Якщо використовували пільгу, яка зменшує податкову ставку, вкажіть її по рядку 070.

А ось рядок 090 заповнюйте лише, якщо у вас право власності на об'єкт нерухомості виникло або було припинено протягом року. Наприклад, при купівлі або продажу будівлі. Коефіцієнт, який відображається по рядку 090, показує відношення терміну, протягом якого ВШЕ установа володіло майном, до податкового періоду.

Таким чином, ви розрахуєте податок не за весь рік, а з урахуванням фактичної тривалості володіння майном протягом року.

Податок на майно з нерухомості установи за рік запишіть по рядку 100, а авансові платежі - по рядку 110. Останні розрахуйте, підсумувавши значення рядків з кодами 090 розділів 3 розрахунків за авансовими платежами (за I квартал, півріччя, дев'ять місяців). Записи зробіть в загальному порядку, починаючи з лівого і проставивши прочерки у незаповнених комірках:

Якщо скористалися пільгою, яка зменшує податок, зробіть запис по. Які регіони можуть користуватися пільгою, дивіться в таблиці в Системі Держфінанси . У першій частині показника впишіть код 2012500. У другій частині послідовно вкажіть номер, пункт і підпункт статті регіонального закону, відповідно до якого надається пільга. Суму пільги вкажіть по рядку 130. Якщо пільга не встановлена, в обох рядках поставте прочерк.