Реклама
Реклама
Реклама

Як правильно подавати декларацію про доходи - Фінансові новини - Журналістка "Сегодня" за допомогою професійних юристів і аудиторів дізналася всі тонкощі і нюанси оформлення звіту про доходи для фізосіб. | СЬОГОДНІ

  1. Як правильно подавати декларацію про доходи
  2. АВТОР:
  3. Орфографічна помилка в тексті:
  4. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
  5. АВТОР:
  6. Орфографічна помилка в тексті:
  7. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
  8. АВТОР:
  9. Орфографічна помилка в тексті:
  10. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
  11. АВТОР:
  12. Орфографічна помилка в тексті:
  13. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
  14. АВТОР:
  15. Орфографічна помилка в тексті:

Як правильно подавати декларацію про доходи

27 березня 2013, 10:00 Переглядів:

Правильно оформити декларацію про доходи - не таке вже й проста справа.

Кампанія по декларуванню доходів в самому розпалі. Вона триватиме аж до травневих свят: останній день прийому декларацій в податкову службу призначений на 30 квітня. Це означає, що українцям залишилося трохи більше місяця для того, щоб відзвітувати перед державою за доходи, отримані в минулому році. Ми попросили юристів і аудиторів розповісти про зміни в податковому законодавстві, нові способи подачі декларацій, тонкощах розрахунку податків, а також про те, що чекає людини, який не захотів або не встиг вчасно задекларувати свої доходи. Відразу відзначимо, що мова піде тільки про фізосіб, тому що для підприємців строки подання декларацій закінчилися ще в минулому місяці.

ЯК ПОДАТИ

"Можна занести заповнений бланк декларації особисто або передати через уповноважену особу, - розповідає Симбірська. - Це треба робити за місцем реєстрації або проживання. Можна відправити декларацію рекомендованим листом поштою з описом вкладенням і повідомленням про вручення. Але це потрібно робити не пізніше, ніж за 10 днів до останнього терміну подачі декларації. Починаючи з січня цього року, декларацію також можна подати за допомогою інтернету ". Для цього потрібно отримати безкоштовно електронний ключ цифрового підпису (доведеться прийти за ним в податкову службу особисто). "Потім вже вдома зайти за посиланням http://www.sts.gov.ua/incomedecl/ і, дотримуючись інструкції, заповнити саму декларацію, - пояснює керуючий партнер аудиторської компанії" PSP Audit "Дмитро Сушко. - Після цього декларація підписується електронним ключем фізособи і відправляється одержувачу ".

ЯК РАХУВАТИ

Одним тільки зазначенням своїх доходів обов'язок людини при подачі декларації не вичерпується. Потрібно самостійно порахувати, які податки з цих доходів доведеться сплатити в казну. "З суми до 120 розмірів мінзарплати утримується податок у розмірі 15%, а все, що вище, оподатковується за ставкою 17%, - говорить Попович. - Якщо ці доходи людина отримувала виключно від роботодавців, то платити податки не потрібно, тому що кожен роботодавець робив це протягом усього року ". З іншими доходами справа йде трохи складніше. "Якщо джерело доходу знаходиться в Україні, то податки з нього розраховуються та сплачуються до бюджету податковими агентами, - зазначає Литвин . - При цьому є ще іноземні доходи і доходи від осіб, звільнених від податків. У цьому випадку розрахунок і сплата податку лягає на плечі самого одержувача таких доходів ". При цьому не всі доходи оподатковуються за основною ставкою (15 і 17%)." Вона застосовується до зарплати і різним виплатам і винагород у зв'язку з трудовими відносинами, до виграшами в грошову лотерею або в тоталізатор, - пояснює Сушко. - До доходу у вигляді дивідендів, від облігацій, іпотечних цінних паперів застосовується ставка в розмірі 5%. А по всіх інших виграшів і призів (крім зазначених вище) доведеться платити податок у розмірі 30% ".

КОМУ ПОДАВАТИ

"Українцям, доходи яких в минулому році отримано з-за кордону або не від працедавця, тим, хто працював на 2-х і більше роботах, і в сумі всі види доходів за рік перевищили 120 розмірів мінзарплати, встановленої на 1 січня минулого року. це 128 760 грн (1073х12) ", - говорить старший юрист юрфірми "Лексфор" Ігор Литвин. Незалежно від доходу, подають декларацію держслужбовці, посадові особи органів місцевої влади та кандидати на ці посади, судді. "Вони повинні відзвітувати також про майно і зобов'язання фінансового характеру, - нагадує начальник юрвідділу адвокатської компанії" Кравець та Партнери "Сергій Бабенко. - Подати декларацію також повинні самозайняті фізособи, навіть якщо вони не отримали ніяких доходів". "Крім того, задекларувати доходи потрібно тим, хто здає в оренду нерухомість (якщо орендар не є приватним підприємцем), отримав дохід в якості подарунка, виграв в лотерею, успадкував цінне майно, - перераховує партнер юрфірми" САБІКОМ "Єлизавета Симбірська. - Декларується інвестдохід, отримана благодійна допомога (більше 1,5 тис. грн), списання кредитного боргу за ініціативою кредитора, відшкодування матеріальної або моральної шкоди ".

КОМУ НЕ БРАТИ

"Обов'язок людини з подання декларації про доходи автоматично вважається виконаним в декількох сітуціях, - пояснює юрист юрфірми Moris Group Микола Чеха. - По-перше, якщо загальний дохід від 2-х і більше податкових агентів за рік не перевищив встановлений розмір в 120 мінзарплати. По-друге, якщо людина працює тільки на одного податкового агента. По-третє, якщо дохід отриманий від операцій купівлі-продажу або дарування майна з нотаріальним посвідченням договорів, при якому вже було сплачено податок. Не потрібно декларувати спадщину, яке Благаю податком за нульовою ставкою (отримане від членів сім'ї 1-го ступеня споріднення). "Незалежно від виду та суми нарахованих доходів від подачі декларації звільняються неповнолітні діти або недієздатні громадяни, які перебувають на утриманні батьків або держави, - доповнює юрист юркомпанії" Алексєєв, Боярчуков і Партнери "Дмитро Попович. - Чи не декларують свої доходи громадяни на строковій військовій службі, а також люди, які перебувають в розшуку, під арештом, були затримані або засуджені до позбавлення волі ".

ПРАВО НА ЗНИЖКУ

Не всі знають, що від держави можна отримати податкову знижку. "На неї можуть претендувати ті, хто платив протягом минулого року за навчання в технікумі або вузі (за себе або близьких безробітних родичів), оплачували деякі види лікування, робили внески до недержавних пенсійних фондів, страхували себе або членів сім'ї, перераховували благодійні внески, всиновлювали дітей, погашали іпотеку ", - говорить Симбірська. Повний список витрат можна знайти в Податковому кодексі (ст.166). Так, в числі претендентів на податкову знижку можуть бути автолюбителі, які в минулому році витратилися на переклад своєї машини з бензину на біопаливо або газ .

Цікава ситуація з іпотекою: якщо кредит на покупку житла узятий за умовами держпрограми, знижка буде поширюватися на тіло кредиту і на відсотки, якщо ж це звичайний (НЕ пільговий) кредит, можна розраховувати на знижку тільки по відсотках. "А сама декларація з правом на податкову знижку може бути подана до податкової служби до кінця цього року, - каже Сушко. - Але вона не переноситься на наступні роки".

ШТРАФНІ САНКЦІЇ

Заплатити розрахований податок людина зобов'язана до 1 серпня, в іншому випадку йому загрожує штраф. "При затримці оплати на строк до 30 днів оштрафують на 10% суми податкового боргу, якщо більше, то штраф складе вже 20%. Крім того, на суму податкового боргу нараховується пеня", - підкреслює Бабенко. А за неподання декларації, подачу її не в строк або з неправдивою інформацією штраф може скласти 51-170 грн ".

КОРИСНО ЗНАТИ

"Найважливіше для отримання податкової знижки - це наявність у людини документів, що підтверджують сплату грошей, - відзначає Бабенко. - Це квитанції, фіскальні або товарні чеки, прибуткові касові ордери, договори і документи, що підтверджують ступінь споріднення (наприклад, якщо потрібно отримати компенсацію за оплату навчання дитини). Розрахунок сум, що підлягають поверненню з бюджету, проводять податківці. Для прискорення цієї процедури рекомендується відразу надавати в ДПС разом з декларацією копії зазначених документів. Оригінали таких документів не направляються, але їх обов'язково потрібно зберігати протягом строку, достатнього для проведення податкової перевірки ". "Важливо пам'ятати, що право на знижку надається тільки резидентам України, - доповнює колегу Чеха. - Що стосується загальної суми податкової знижки, вона не може перевищувати розмір загального річного доходу людини, який на неї претендує. Тобто, податкова знижка безпосередньо залежить від розміру зарплати платника податків - правда, від тієї її частини, з якої вже сплачено податок. Тому, чим більше офіційна зарплата, тим більшу знижку за підсумками року можна отримати ".

РОЗРАХУНОК ПОДАТКОВОЇ ЗНИЖКИ ПО ІПОТЕЦІ

У минулому році ви отримали 48 тис. Грн зарплати (по 4 тис. Грн на місяць), з якої 7 тис. Грн пішло на погашення відсотків по ікредіту. Віднімаємо з суми зарплати єдиний соцвнесок (3,6% або в нашому випадку 1 728 грн):

48 000 - 1 728 = 46 272 грн

Оскільки сума менше 120 розмірів МЗП, з неї має бути сплачено 15% податку:

46 272 * 15% = 6 941 грн (запам'ятовуємо цю цифру)

Робимо перерахунок з урахуванням сплачених відсотків по іпотеці:

46 272 -7 000 = 39 272 грн

Вираховуємо податок, виходячи з нової суми:

39 272 * 15% = 5 891 грн

Тепер віднімемо цю цифру від податку, розрахованого без урахування сплати відсотків по іпотеці:

6 941 - 5 891 = 1 050 грн

Саме цю суму в якості податкової знижки держава повинна повернути вам протягом 60 календарних днів поштовим переказом або на банківський рахунок.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Як правильно подавати декларацію про доходи". інші фінансові новини дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Аліна Поліщук

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Як правильно подавати декларацію про доходи

27 березня 2013, 10:00 Переглядів:

Правильно оформити декларацію про доходи - не таке вже й проста справа.

Кампанія по декларуванню доходів в самому розпалі. Вона триватиме аж до травневих свят: останній день прийому декларацій в податкову службу призначений на 30 квітня. Це означає, що українцям залишилося трохи більше місяця для того, щоб відзвітувати перед державою за доходи, отримані в минулому році. Ми попросили юристів і аудиторів розповісти про зміни в податковому законодавстві, нові способи подачі декларацій, тонкощах розрахунку податків, а також про те, що чекає людини, який не захотів або не встиг вчасно задекларувати свої доходи. Відразу відзначимо, що мова піде тільки про фізосіб, тому що для підприємців строки подання декларацій закінчилися ще в минулому місяці.

ЯК ПОДАТИ

"Можна занести заповнений бланк декларації особисто або передати через уповноважену особу, - розповідає Симбірська. - Це треба робити за місцем реєстрації або проживання. Можна відправити декларацію рекомендованим листом поштою з описом вкладенням і повідомленням про вручення. Але це потрібно робити не пізніше, ніж за 10 днів до останнього терміну подачі декларації. Починаючи з січня цього року, декларацію також можна подати за допомогою інтернету ". Для цього потрібно отримати безкоштовно електронний ключ цифрового підпису (доведеться прийти за ним в податкову службу особисто). "Потім вже вдома зайти за посиланням http://www.sts.gov.ua/incomedecl/ і, дотримуючись інструкції, заповнити саму декларацію, - пояснює керуючий партнер аудиторської компанії" PSP Audit "Дмитро Сушко. - Після цього декларація підписується електронним ключем фізособи і відправляється одержувачу ".

ЯК РАХУВАТИ

Одним тільки зазначенням своїх доходів обов'язок людини при подачі декларації не вичерпується. Потрібно самостійно порахувати, які податки з цих доходів доведеться сплатити в казну. "З суми до 120 розмірів мінзарплати утримується податок у розмірі 15%, а все, що вище, оподатковується за ставкою 17%, - говорить Попович. - Якщо ці доходи людина отримувала виключно від роботодавців, то платити податки не потрібно, тому що кожен роботодавець робив це протягом усього року ". З іншими доходами справа йде трохи складніше. "Якщо джерело доходу знаходиться в Україні, то податки з нього розраховуються та сплачуються до бюджету податковими агентами, - зазначає Литвин . - При цьому є ще іноземні доходи і доходи від осіб, звільнених від податків. У цьому випадку розрахунок і сплата податку лягає на плечі самого одержувача таких доходів ". При цьому не всі доходи оподатковуються за основною ставкою (15 і 17%)." Вона застосовується до зарплати і різним виплатам і винагород у зв'язку з трудовими відносинами, до виграшами в грошову лотерею або в тоталізатор, - пояснює Сушко. - До доходу у вигляді дивідендів, від облігацій, іпотечних цінних паперів застосовується ставка в розмірі 5%. А по всіх інших виграшів і призів (крім зазначених вище) доведеться платити податок у розмірі 30% ".

КОМУ ПОДАВАТИ

"Українцям, доходи яких в минулому році отримано з-за кордону або не від працедавця, тим, хто працював на 2-х і більше роботах, і в сумі всі види доходів за рік перевищили 120 розмірів мінзарплати, встановленої на 1 січня минулого року. це 128 760 грн (1073х12) ", - говорить старший юрист юрфірми "Лексфор" Ігор Литвин. Незалежно від доходу, подають декларацію держслужбовці, посадові особи органів місцевої влади та кандидати на ці посади, судді. "Вони повинні відзвітувати також про майно і зобов'язання фінансового характеру, - нагадує начальник юрвідділу адвокатської компанії" Кравець та Партнери "Сергій Бабенко. - Подати декларацію також повинні самозайняті фізособи, навіть якщо вони не отримали ніяких доходів". "Крім того, задекларувати доходи потрібно тим, хто здає в оренду нерухомість (якщо орендар не є приватним підприємцем), отримав дохід в якості подарунка, виграв в лотерею, успадкував цінне майно, - перераховує партнер юрфірми" САБІКОМ "Єлизавета Симбірська. - Декларується інвестдохід, отримана благодійна допомога (більше 1,5 тис. грн), списання кредитного боргу за ініціативою кредитора, відшкодування матеріальної або моральної шкоди ".

КОМУ НЕ БРАТИ

"Обов'язок людини з подання декларації про доходи автоматично вважається виконаним в декількох сітуціях, - пояснює юрист юрфірми Moris Group Микола Чеха. - По-перше, якщо загальний дохід від 2-х і більше податкових агентів за рік не перевищив встановлений розмір в 120 мінзарплати. По-друге, якщо людина працює тільки на одного податкового агента. По-третє, якщо дохід отриманий від операцій купівлі-продажу або дарування майна з нотаріальним посвідченням договорів, при якому вже було сплачено податок. Не потрібно декларувати спадщину, яке Благаю податком за нульовою ставкою (отримане від членів сім'ї 1-го ступеня споріднення). "Незалежно від виду та суми нарахованих доходів від подачі декларації звільняються неповнолітні діти або недієздатні громадяни, які перебувають на утриманні батьків або держави, - доповнює юрист юркомпанії" Алексєєв, Боярчуков і Партнери "Дмитро Попович. - Чи не декларують свої доходи громадяни на строковій військовій службі, а також люди, які перебувають в розшуку, під арештом, були затримані або засуджені до позбавлення волі ".

ПРАВО НА ЗНИЖКУ

Не всі знають, що від держави можна отримати податкову знижку. "На неї можуть претендувати ті, хто платив протягом минулого року за навчання в технікумі або вузі (за себе або близьких безробітних родичів), оплачували деякі види лікування, робили внески до недержавних пенсійних фондів, страхували себе або членів сім'ї, перераховували благодійні внески, всиновлювали дітей, погашали іпотеку ", - говорить Симбірська. Повний список витрат можна знайти в Податковому кодексі (ст.166). Так, в числі претендентів на податкову знижку можуть бути автолюбителі, які в минулому році витратилися на переклад своєї машини з бензину на біопаливо або газ .

Цікава ситуація з іпотекою: якщо кредит на покупку житла узятий за умовами держпрограми, знижка буде поширюватися на тіло кредиту і на відсотки, якщо ж це звичайний (НЕ пільговий) кредит, можна розраховувати на знижку тільки по відсотках. "А сама декларація з правом на податкову знижку може бути подана до податкової служби до кінця цього року, - каже Сушко. - Але вона не переноситься на наступні роки".

ШТРАФНІ САНКЦІЇ

Заплатити розрахований податок людина зобов'язана до 1 серпня, в іншому випадку йому загрожує штраф. "При затримці оплати на строк до 30 днів оштрафують на 10% суми податкового боргу, якщо більше, то штраф складе вже 20%. Крім того, на суму податкового боргу нараховується пеня", - підкреслює Бабенко. А за неподання декларації, подачу її не в строк або з неправдивою інформацією штраф може скласти 51-170 грн ".

КОРИСНО ЗНАТИ

"Найважливіше для отримання податкової знижки - це наявність у людини документів, що підтверджують сплату грошей, - відзначає Бабенко. - Це квитанції, фіскальні або товарні чеки, прибуткові касові ордери, договори і документи, що підтверджують ступінь споріднення (наприклад, якщо потрібно отримати компенсацію за оплату навчання дитини). Розрахунок сум, що підлягають поверненню з бюджету, проводять податківці. Для прискорення цієї процедури рекомендується відразу надавати в ДПС разом з декларацією копії зазначених документів. Оригінали таких документів не направляються, але їх обов'язково потрібно зберігати протягом строку, достатнього для проведення податкової перевірки ". "Важливо пам'ятати, що право на знижку надається тільки резидентам України, - доповнює колегу Чеха. - Що стосується загальної суми податкової знижки, вона не може перевищувати розмір загального річного доходу людини, який на неї претендує. Тобто, податкова знижка безпосередньо залежить від розміру зарплати платника податків - правда, від тієї її частини, з якої вже сплачено податок. Тому, чим більше офіційна зарплата, тим більшу знижку за підсумками року можна отримати ".

РОЗРАХУНОК ПОДАТКОВОЇ ЗНИЖКИ ПО ІПОТЕЦІ

У минулому році ви отримали 48 тис. Грн зарплати (по 4 тис. Грн на місяць), з якої 7 тис. Грн пішло на погашення відсотків по ікредіту. Віднімаємо з суми зарплати єдиний соцвнесок (3,6% або в нашому випадку 1 728 грн):

48 000 - 1 728 = 46 272 грн

Оскільки сума менше 120 розмірів МЗП, з неї має бути сплачено 15% податку:

46 272 * 15% = 6 941 грн (запам'ятовуємо цю цифру)

Робимо перерахунок з урахуванням сплачених відсотків по іпотеці:

46 272 -7 000 = 39 272 грн

Вираховуємо податок, виходячи з нової суми:

39 272 * 15% = 5 891 грн

Тепер віднімемо цю цифру від податку, розрахованого без урахування сплати відсотків по іпотеці:

6 941 - 5 891 = 1 050 грн

Саме цю суму в якості податкової знижки держава повинна повернути вам протягом 60 календарних днів поштовим переказом або на банківський рахунок.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Як правильно подавати декларацію про доходи". інші фінансові новини дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Аліна Поліщук

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Спасибі! Повідомлення надіслано.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Як правильно подавати декларацію про доходи

27 березня 2013, 10:00 Переглядів:

Правильно оформити декларацію про доходи - не таке вже й проста справа.

Кампанія по декларуванню доходів в самому розпалі. Вона триватиме аж до травневих свят: останній день прийому декларацій в податкову службу призначений на 30 квітня. Це означає, що українцям залишилося трохи більше місяця для того, щоб відзвітувати перед державою за доходи, отримані в минулому році. Ми попросили юристів і аудиторів розповісти про зміни в податковому законодавстві, нові способи подачі декларацій, тонкощах розрахунку податків, а також про те, що чекає людини, який не захотів або не встиг вчасно задекларувати свої доходи. Відразу відзначимо, що мова піде тільки про фізосіб, тому що для підприємців строки подання декларацій закінчилися ще в минулому місяці.

ЯК ПОДАТИ

"Можна занести заповнений бланк декларації особисто або передати через уповноважену особу, - розповідає Симбірська. - Це треба робити за місцем реєстрації або проживання. Можна відправити декларацію рекомендованим листом поштою з описом вкладенням і повідомленням про вручення. Але це потрібно робити не пізніше, ніж за 10 днів до останнього терміну подачі декларації. Починаючи з січня цього року, декларацію також можна подати за допомогою інтернету ". Для цього потрібно отримати безкоштовно електронний ключ цифрового підпису (доведеться прийти за ним в податкову службу особисто). "Потім вже вдома зайти за посиланням http://www.sts.gov.ua/incomedecl/ і, дотримуючись інструкції, заповнити саму декларацію, - пояснює керуючий партнер аудиторської компанії" PSP Audit "Дмитро Сушко. - Після цього декларація підписується електронним ключем фізособи і відправляється одержувачу ".

ЯК РАХУВАТИ

Одним тільки зазначенням своїх доходів обов'язок людини при подачі декларації не вичерпується. Потрібно самостійно порахувати, які податки з цих доходів доведеться сплатити в казну. "З суми до 120 розмірів мінзарплати утримується податок у розмірі 15%, а все, що вище, оподатковується за ставкою 17%, - говорить Попович. - Якщо ці доходи людина отримувала виключно від роботодавців, то платити податки не потрібно, тому що кожен роботодавець робив це протягом усього року ". З іншими доходами справа йде трохи складніше. "Якщо джерело доходу знаходиться в Україні, то податки з нього розраховуються та сплачуються до бюджету податковими агентами, - зазначає Литвин . - При цьому є ще іноземні доходи і доходи від осіб, звільнених від податків. У цьому випадку розрахунок і сплата податку лягає на плечі самого одержувача таких доходів ". При цьому не всі доходи оподатковуються за основною ставкою (15 і 17%)." Вона застосовується до зарплати і різним виплатам і винагород у зв'язку з трудовими відносинами, до виграшами в грошову лотерею або в тоталізатор, - пояснює Сушко. - До доходу у вигляді дивідендів, від облігацій, іпотечних цінних паперів застосовується ставка в розмірі 5%. А по всіх інших виграшів і призів (крім зазначених вище) доведеться платити податок у розмірі 30% ".

КОМУ ПОДАВАТИ

"Українцям, доходи яких в минулому році отримано з-за кордону або не від працедавця, тим, хто працював на 2-х і більше роботах, і в сумі всі види доходів за рік перевищили 120 розмірів мінзарплати, встановленої на 1 січня минулого року. це 128 760 грн (1073х12) ", - говорить старший юрист юрфірми "Лексфор" Ігор Литвин. Незалежно від доходу, подають декларацію держслужбовці, посадові особи органів місцевої влади та кандидати на ці посади, судді. "Вони повинні відзвітувати також про майно і зобов'язання фінансового характеру, - нагадує начальник юрвідділу адвокатської компанії" Кравець та Партнери "Сергій Бабенко. - Подати декларацію також повинні самозайняті фізособи, навіть якщо вони не отримали ніяких доходів". "Крім того, задекларувати доходи потрібно тим, хто здає в оренду нерухомість (якщо орендар не є приватним підприємцем), отримав дохід в якості подарунка, виграв в лотерею, успадкував цінне майно, - перераховує партнер юрфірми" САБІКОМ "Єлизавета Симбірська. - Декларується інвестдохід, отримана благодійна допомога (більше 1,5 тис. грн), списання кредитного боргу за ініціативою кредитора, відшкодування матеріальної або моральної шкоди ".

КОМУ НЕ БРАТИ

"Обов'язок людини з подання декларації про доходи автоматично вважається виконаним в декількох сітуціях, - пояснює юрист юрфірми Moris Group Микола Чеха. - По-перше, якщо загальний дохід від 2-х і більше податкових агентів за рік не перевищив встановлений розмір в 120 мінзарплати. По-друге, якщо людина працює тільки на одного податкового агента. По-третє, якщо дохід отриманий від операцій купівлі-продажу або дарування майна з нотаріальним посвідченням договорів, при якому вже було сплачено податок. Не потрібно декларувати спадщину, яке Благаю податком за нульовою ставкою (отримане від членів сім'ї 1-го ступеня споріднення). "Незалежно від виду та суми нарахованих доходів від подачі декларації звільняються неповнолітні діти або недієздатні громадяни, які перебувають на утриманні батьків або держави, - доповнює юрист юркомпанії" Алексєєв, Боярчуков і Партнери "Дмитро Попович. - Чи не декларують свої доходи громадяни на строковій військовій службі, а також люди, які перебувають в розшуку, під арештом, були затримані або засуджені до позбавлення волі ".

ПРАВО НА ЗНИЖКУ

Не всі знають, що від держави можна отримати податкову знижку. "На неї можуть претендувати ті, хто платив протягом минулого року за навчання в технікумі або вузі (за себе або близьких безробітних родичів), оплачували деякі види лікування, робили внески до недержавних пенсійних фондів, страхували себе або членів сім'ї, перераховували благодійні внески, всиновлювали дітей, погашали іпотеку ", - говорить Симбірська. Повний список витрат можна знайти в Податковому кодексі (ст.166). Так, в числі претендентів на податкову знижку можуть бути автолюбителі, які в минулому році витратилися на переклад своєї машини з бензину на біопаливо або газ .

Цікава ситуація з іпотекою: якщо кредит на покупку житла узятий за умовами держпрограми, знижка буде поширюватися на тіло кредиту і на відсотки, якщо ж це звичайний (НЕ пільговий) кредит, можна розраховувати на знижку тільки по відсотках. "А сама декларація з правом на податкову знижку може бути подана до податкової служби до кінця цього року, - каже Сушко. - Але вона не переноситься на наступні роки".

ШТРАФНІ САНКЦІЇ

Заплатити розрахований податок людина зобов'язана до 1 серпня, в іншому випадку йому загрожує штраф. "При затримці оплати на строк до 30 днів оштрафують на 10% суми податкового боргу, якщо більше, то штраф складе вже 20%. Крім того, на суму податкового боргу нараховується пеня", - підкреслює Бабенко. А за неподання декларації, подачу її не в строк або з неправдивою інформацією штраф може скласти 51-170 грн ".

КОРИСНО ЗНАТИ

"Найважливіше для отримання податкової знижки - це наявність у людини документів, що підтверджують сплату грошей, - відзначає Бабенко. - Це квитанції, фіскальні або товарні чеки, прибуткові касові ордери, договори і документи, що підтверджують ступінь споріднення (наприклад, якщо потрібно отримати компенсацію за оплату навчання дитини). Розрахунок сум, що підлягають поверненню з бюджету, проводять податківці. Для прискорення цієї процедури рекомендується відразу надавати в ДПС разом з декларацією копії зазначених документів. Оригінали таких документів не направляються, але їх обов'язково потрібно зберігати протягом строку, достатнього для проведення податкової перевірки ". "Важливо пам'ятати, що право на знижку надається тільки резидентам України, - доповнює колегу Чеха. - Що стосується загальної суми податкової знижки, вона не може перевищувати розмір загального річного доходу людини, який на неї претендує. Тобто, податкова знижка безпосередньо залежить від розміру зарплати платника податків - правда, від тієї її частини, з якої вже сплачено податок. Тому, чим більше офіційна зарплата, тим більшу знижку за підсумками року можна отримати ".

РОЗРАХУНОК ПОДАТКОВОЇ ЗНИЖКИ ПО ІПОТЕЦІ

У минулому році ви отримали 48 тис. Грн зарплати (по 4 тис. Грн на місяць), з якої 7 тис. Грн пішло на погашення відсотків по ікредіту. Віднімаємо з суми зарплати єдиний соцвнесок (3,6% або в нашому випадку 1 728 грн):

48 000 - 1 728 = 46 272 грн

Оскільки сума менше 120 розмірів МЗП, з неї має бути сплачено 15% податку:

46 272 * 15% = 6 941 грн (запам'ятовуємо цю цифру)

Робимо перерахунок з урахуванням сплачених відсотків по іпотеці:

46 272 -7 000 = 39 272 грн

Вираховуємо податок, виходячи з нової суми:

39 272 * 15% = 5 891 грн

Тепер віднімемо цю цифру від податку, розрахованого без урахування сплати відсотків по іпотеці:

6 941 - 5 891 = 1 050 грн

Саме цю суму в якості податкової знижки держава повинна повернути вам протягом 60 календарних днів поштовим переказом або на банківський рахунок.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Як правильно подавати декларацію про доходи". інші фінансові новини дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Аліна Поліщук

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Спасибі! Повідомлення надіслано.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Як правильно подавати декларацію про доходи

27 березня 2013, 10:00 Переглядів:

Правильно оформити декларацію про доходи - не таке вже й проста справа.

Кампанія по декларуванню доходів в самому розпалі. Вона триватиме аж до травневих свят: останній день прийому декларацій в податкову службу призначений на 30 квітня. Це означає, що українцям залишилося трохи більше місяця для того, щоб відзвітувати перед державою за доходи, отримані в минулому році. Ми попросили юристів і аудиторів розповісти про зміни в податковому законодавстві, нові способи подачі декларацій, тонкощах розрахунку податків, а також про те, що чекає людини, який не захотів або не встиг вчасно задекларувати свої доходи. Відразу відзначимо, що мова піде тільки про фізосіб, тому що для підприємців строки подання декларацій закінчилися ще в минулому місяці.

ЯК ПОДАТИ

"Можна занести заповнений бланк декларації особисто або передати через уповноважену особу, - розповідає Симбірська. - Це треба робити за місцем реєстрації або проживання. Можна відправити декларацію рекомендованим листом поштою з описом вкладенням і повідомленням про вручення. Але це потрібно робити не пізніше, ніж за 10 днів до останнього терміну подачі декларації. Починаючи з січня цього року, декларацію також можна подати за допомогою інтернету ". Для цього потрібно отримати безкоштовно електронний ключ цифрового підпису (доведеться прийти за ним в податкову службу особисто). "Потім вже вдома зайти за посиланням http://www.sts.gov.ua/incomedecl/ і, дотримуючись інструкції, заповнити саму декларацію, - пояснює керуючий партнер аудиторської компанії" PSP Audit "Дмитро Сушко. - Після цього декларація підписується електронним ключем фізособи і відправляється одержувачу ".

ЯК РАХУВАТИ

Одним тільки зазначенням своїх доходів обов'язок людини при подачі декларації не вичерпується. Потрібно самостійно порахувати, які податки з цих доходів доведеться сплатити в казну. "З суми до 120 розмірів мінзарплати утримується податок у розмірі 15%, а все, що вище, оподатковується за ставкою 17%, - говорить Попович. - Якщо ці доходи людина отримувала виключно від роботодавців, то платити податки не потрібно, тому що кожен роботодавець робив це протягом усього року ". З іншими доходами справа йде трохи складніше. "Якщо джерело доходу знаходиться в Україні, то податки з нього розраховуються та сплачуються до бюджету податковими агентами, - зазначає Литвин . - При цьому є ще іноземні доходи і доходи від осіб, звільнених від податків. У цьому випадку розрахунок і сплата податку лягає на плечі самого одержувача таких доходів ". При цьому не всі доходи оподатковуються за основною ставкою (15 і 17%)." Вона застосовується до зарплати і різним виплатам і винагород у зв'язку з трудовими відносинами, до виграшами в грошову лотерею або в тоталізатор, - пояснює Сушко. - До доходу у вигляді дивідендів, від облігацій, іпотечних цінних паперів застосовується ставка в розмірі 5%. А по всіх інших виграшів і призів (крім зазначених вище) доведеться платити податок у розмірі 30% ".

КОМУ ПОДАВАТИ

"Українцям, доходи яких в минулому році отримано з-за кордону або не від працедавця, тим, хто працював на 2-х і більше роботах, і в сумі всі види доходів за рік перевищили 120 розмірів мінзарплати, встановленої на 1 січня минулого року. це 128 760 грн (1073х12) ", - говорить старший юрист юрфірми "Лексфор" Ігор Литвин. Незалежно від доходу, подають декларацію держслужбовці, посадові особи органів місцевої влади та кандидати на ці посади, судді. "Вони повинні відзвітувати також про майно і зобов'язання фінансового характеру, - нагадує начальник юрвідділу адвокатської компанії" Кравець та Партнери "Сергій Бабенко. - Подати декларацію також повинні самозайняті фізособи, навіть якщо вони не отримали ніяких доходів". "Крім того, задекларувати доходи потрібно тим, хто здає в оренду нерухомість (якщо орендар не є приватним підприємцем), отримав дохід в якості подарунка, виграв в лотерею, успадкував цінне майно, - перераховує партнер юрфірми" САБІКОМ "Єлизавета Симбірська. - Декларується інвестдохід, отримана благодійна допомога (більше 1,5 тис. грн), списання кредитного боргу за ініціативою кредитора, відшкодування матеріальної або моральної шкоди ".

КОМУ НЕ БРАТИ

"Обов'язок людини з подання декларації про доходи автоматично вважається виконаним в декількох сітуціях, - пояснює юрист юрфірми Moris Group Микола Чеха. - По-перше, якщо загальний дохід від 2-х і більше податкових агентів за рік не перевищив встановлений розмір в 120 мінзарплати. По-друге, якщо людина працює тільки на одного податкового агента. По-третє, якщо дохід отриманий від операцій купівлі-продажу або дарування майна з нотаріальним посвідченням договорів, при якому вже було сплачено податок. Не потрібно декларувати спадщину, яке Благаю податком за нульовою ставкою (отримане від членів сім'ї 1-го ступеня споріднення). "Незалежно від виду та суми нарахованих доходів від подачі декларації звільняються неповнолітні діти або недієздатні громадяни, які перебувають на утриманні батьків або держави, - доповнює юрист юркомпанії" Алексєєв, Боярчуков і Партнери "Дмитро Попович. - Чи не декларують свої доходи громадяни на строковій військовій службі, а також люди, які перебувають в розшуку, під арештом, були затримані або засуджені до позбавлення волі ".

ПРАВО НА ЗНИЖКУ

Не всі знають, що від держави можна отримати податкову знижку. "На неї можуть претендувати ті, хто платив протягом минулого року за навчання в технікумі або вузі (за себе або близьких безробітних родичів), оплачували деякі види лікування, робили внески до недержавних пенсійних фондів, страхували себе або членів сім'ї, перераховували благодійні внески, всиновлювали дітей, погашали іпотеку ", - говорить Симбірська. Повний список витрат можна знайти в Податковому кодексі (ст.166). Так, в числі претендентів на податкову знижку можуть бути автолюбителі, які в минулому році витратилися на переклад своєї машини з бензину на біопаливо або газ .

Цікава ситуація з іпотекою: якщо кредит на покупку житла узятий за умовами держпрограми, знижка буде поширюватися на тіло кредиту і на відсотки, якщо ж це звичайний (НЕ пільговий) кредит, можна розраховувати на знижку тільки по відсотках. "А сама декларація з правом на податкову знижку може бути подана до податкової служби до кінця цього року, - каже Сушко. - Але вона не переноситься на наступні роки".

ШТРАФНІ САНКЦІЇ

Заплатити розрахований податок людина зобов'язана до 1 серпня, в іншому випадку йому загрожує штраф. "При затримці оплати на строк до 30 днів оштрафують на 10% суми податкового боргу, якщо більше, то штраф складе вже 20%. Крім того, на суму податкового боргу нараховується пеня", - підкреслює Бабенко. А за неподання декларації, подачу її не в строк або з неправдивою інформацією штраф може скласти 51-170 грн ".

КОРИСНО ЗНАТИ

"Найважливіше для отримання податкової знижки - це наявність у людини документів, що підтверджують сплату грошей, - відзначає Бабенко. - Це квитанції, фіскальні або товарні чеки, прибуткові касові ордери, договори і документи, що підтверджують ступінь споріднення (наприклад, якщо потрібно отримати компенсацію за оплату навчання дитини). Розрахунок сум, що підлягають поверненню з бюджету, проводять податківці. Для прискорення цієї процедури рекомендується відразу надавати в ДПС разом з декларацією копії зазначених документів. Оригінали таких документів не направляються, але їх обов'язково потрібно зберігати протягом строку, достатнього для проведення податкової перевірки ". "Важливо пам'ятати, що право на знижку надається тільки резидентам України, - доповнює колегу Чеха. - Що стосується загальної суми податкової знижки, вона не може перевищувати розмір загального річного доходу людини, який на неї претендує. Тобто, податкова знижка безпосередньо залежить від розміру зарплати платника податків - правда, від тієї її частини, з якої вже сплачено податок. Тому, чим більше офіційна зарплата, тим більшу знижку за підсумками року можна отримати ".

РОЗРАХУНОК ПОДАТКОВОЇ ЗНИЖКИ ПО ІПОТЕЦІ

У минулому році ви отримали 48 тис. Грн зарплати (по 4 тис. Грн на місяць), з якої 7 тис. Грн пішло на погашення відсотків по ікредіту. Віднімаємо з суми зарплати єдиний соцвнесок (3,6% або в нашому випадку 1 728 грн):

48 000 - 1 728 = 46 272 грн

Оскільки сума менше 120 розмірів МЗП, з неї має бути сплачено 15% податку:

46 272 * 15% = 6 941 грн (запам'ятовуємо цю цифру)

Робимо перерахунок з урахуванням сплачених відсотків по іпотеці:

46 272 -7 000 = 39 272 грн

Вираховуємо податок, виходячи з нової суми:

39 272 * 15% = 5 891 грн

Тепер віднімемо цю цифру від податку, розрахованого без урахування сплати відсотків по іпотеці:

6 941 - 5 891 = 1 050 грн

Саме цю суму в якості податкової знижки держава повинна повернути вам протягом 60 календарних днів поштовим переказом або на банківський рахунок.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Як правильно подавати декларацію про доходи". інші фінансові новини дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Аліна Поліщук

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Спасибі! Повідомлення надіслано.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Як правильно подавати декларацію про доходи

27 березня 2013, 10:00 Переглядів:

Правильно оформити декларацію про доходи - не таке вже й проста справа.

Кампанія по декларуванню доходів в самому розпалі. Вона триватиме аж до травневих свят: останній день прийому декларацій в податкову службу призначений на 30 квітня. Це означає, що українцям залишилося трохи більше місяця для того, щоб відзвітувати перед державою за доходи, отримані в минулому році. Ми попросили юристів і аудиторів розповісти про зміни в податковому законодавстві, нові способи подачі декларацій, тонкощах розрахунку податків, а також про те, що чекає людини, який не захотів або не встиг вчасно задекларувати свої доходи. Відразу відзначимо, що мова піде тільки про фізосіб, тому що для підприємців строки подання декларацій закінчилися ще в минулому місяці.

ЯК ПОДАТИ

"Можна занести заповнений бланк декларації особисто або передати через уповноважену особу, - розповідає Симбірська. - Це треба робити за місцем реєстрації або проживання. Можна відправити декларацію рекомендованим листом поштою з описом вкладенням і повідомленням про вручення. Але це потрібно робити не пізніше, ніж за 10 днів до останнього терміну подачі декларації. Починаючи з січня цього року, декларацію також можна подати за допомогою інтернету ". Для цього потрібно отримати безкоштовно електронний ключ цифрового підпису (доведеться прийти за ним в податкову службу особисто). "Потім вже вдома зайти за посиланням http://www.sts.gov.ua/incomedecl/ і, дотримуючись інструкції, заповнити саму декларацію, - пояснює керуючий партнер аудиторської компанії" PSP Audit "Дмитро Сушко. - Після цього декларація підписується електронним ключем фізособи і відправляється одержувачу ".

ЯК РАХУВАТИ

Одним тільки зазначенням своїх доходів обов'язок людини при подачі декларації не вичерпується. Потрібно самостійно порахувати, які податки з цих доходів доведеться сплатити в казну. "З суми до 120 розмірів мінзарплати утримується податок у розмірі 15%, а все, що вище, оподатковується за ставкою 17%, - говорить Попович. - Якщо ці доходи людина отримувала виключно від роботодавців, то платити податки не потрібно, тому що кожен роботодавець робив це протягом усього року ". З іншими доходами справа йде трохи складніше. "Якщо джерело доходу знаходиться в Україні, то податки з нього розраховуються та сплачуються до бюджету податковими агентами, - зазначає Литвин . - При цьому є ще іноземні доходи і доходи від осіб, звільнених від податків. У цьому випадку розрахунок і сплата податку лягає на плечі самого одержувача таких доходів ". При цьому не всі доходи оподатковуються за основною ставкою (15 і 17%)." Вона застосовується до зарплати і різним виплатам і винагород у зв'язку з трудовими відносинами, до виграшами в грошову лотерею або в тоталізатор, - пояснює Сушко. - До доходу у вигляді дивідендів, від облігацій, іпотечних цінних паперів застосовується ставка в розмірі 5%. А по всіх інших виграшів і призів (крім зазначених вище) доведеться платити податок у розмірі 30% ".

КОМУ ПОДАВАТИ

"Українцям, доходи яких в минулому році отримано з-за кордону або не від працедавця, тим, хто працював на 2-х і більше роботах, і в сумі всі види доходів за рік перевищили 120 розмірів мінзарплати, встановленої на 1 січня минулого року. це 128 760 грн (1073х12) ", - говорить старший юрист юрфірми "Лексфор" Ігор Литвин. Незалежно від доходу, подають декларацію держслужбовці, посадові особи органів місцевої влади та кандидати на ці посади, судді. "Вони повинні відзвітувати також про майно і зобов'язання фінансового характеру, - нагадує начальник юрвідділу адвокатської компанії" Кравець та Партнери "Сергій Бабенко. - Подати декларацію також повинні самозайняті фізособи, навіть якщо вони не отримали ніяких доходів". "Крім того, задекларувати доходи потрібно тим, хто здає в оренду нерухомість (якщо орендар не є приватним підприємцем), отримав дохід в якості подарунка, виграв в лотерею, успадкував цінне майно, - перераховує партнер юрфірми" САБІКОМ "Єлизавета Симбірська. - Декларується інвестдохід, отримана благодійна допомога (більше 1,5 тис. грн), списання кредитного боргу за ініціативою кредитора, відшкодування матеріальної або моральної шкоди ".

КОМУ НЕ БРАТИ

"Обов'язок людини з подання декларації про доходи автоматично вважається виконаним в декількох сітуціях, - пояснює юрист юрфірми Moris Group Микола Чеха. - По-перше, якщо загальний дохід від 2-х і більше податкових агентів за рік не перевищив встановлений розмір в 120 мінзарплати. По-друге, якщо людина працює тільки на одного податкового агента. По-третє, якщо дохід отриманий від операцій купівлі-продажу або дарування майна з нотаріальним посвідченням договорів, при якому вже було сплачено податок. Не потрібно декларувати спадщину, яке Благаю податком за нульовою ставкою (отримане від членів сім'ї 1-го ступеня споріднення). "Незалежно від виду та суми нарахованих доходів від подачі декларації звільняються неповнолітні діти або недієздатні громадяни, які перебувають на утриманні батьків або держави, - доповнює юрист юркомпанії" Алексєєв, Боярчуков і Партнери "Дмитро Попович. - Чи не декларують свої доходи громадяни на строковій військовій службі, а також люди, які перебувають в розшуку, під арештом, були затримані або засуджені до позбавлення волі ".

ПРАВО НА ЗНИЖКУ

Не всі знають, що від держави можна отримати податкову знижку. "На неї можуть претендувати ті, хто платив протягом минулого року за навчання в технікумі або вузі (за себе або близьких безробітних родичів), оплачували деякі види лікування, робили внески до недержавних пенсійних фондів, страхували себе або членів сім'ї, перераховували благодійні внески, всиновлювали дітей, погашали іпотеку ", - говорить Симбірська. Повний список витрат можна знайти в Податковому кодексі (ст.166). Так, в числі претендентів на податкову знижку можуть бути автолюбителі, які в минулому році витратилися на переклад своєї машини з бензину на біопаливо або газ .

Цікава ситуація з іпотекою: якщо кредит на покупку житла узятий за умовами держпрограми, знижка буде поширюватися на тіло кредиту і на відсотки, якщо ж це звичайний (НЕ пільговий) кредит, можна розраховувати на знижку тільки по відсотках. "А сама декларація з правом на податкову знижку може бути подана до податкової служби до кінця цього року, - каже Сушко. - Але вона не переноситься на наступні роки".

ШТРАФНІ САНКЦІЇ

Заплатити розрахований податок людина зобов'язана до 1 серпня, в іншому випадку йому загрожує штраф. "При затримці оплати на строк до 30 днів оштрафують на 10% суми податкового боргу, якщо більше, то штраф складе вже 20%. Крім того, на суму податкового боргу нараховується пеня", - підкреслює Бабенко. А за неподання декларації, подачу її не в строк або з неправдивою інформацією штраф може скласти 51-170 грн ".

КОРИСНО ЗНАТИ

"Найважливіше для отримання податкової знижки - це наявність у людини документів, що підтверджують сплату грошей, - відзначає Бабенко. - Це квитанції, фіскальні або товарні чеки, прибуткові касові ордери, договори і документи, що підтверджують ступінь споріднення (наприклад, якщо потрібно отримати компенсацію за оплату навчання дитини). Розрахунок сум, що підлягають поверненню з бюджету, проводять податківці. Для прискорення цієї процедури рекомендується відразу надавати в ДПС разом з декларацією копії зазначених документів. Оригінали таких документів не направляються, але їх обов'язково потрібно зберігати протягом строку, достатнього для проведення податкової перевірки ". "Важливо пам'ятати, що право на знижку надається тільки резидентам України, - доповнює колегу Чеха. - Що стосується загальної суми податкової знижки, вона не може перевищувати розмір загального річного доходу людини, який на неї претендує. Тобто, податкова знижка безпосередньо залежить від розміру зарплати платника податків - правда, від тієї її частини, з якої вже сплачено податок. Тому, чим більше офіційна зарплата, тим більшу знижку за підсумками року можна отримати ".

РОЗРАХУНОК ПОДАТКОВОЇ ЗНИЖКИ ПО ІПОТЕЦІ

У минулому році ви отримали 48 тис. Грн зарплати (по 4 тис. Грн на місяць), з якої 7 тис. Грн пішло на погашення відсотків по ікредіту. Віднімаємо з суми зарплати єдиний соцвнесок (3,6% або в нашому випадку 1 728 грн):

48 000 - 1 728 = 46 272 грн

Оскільки сума менше 120 розмірів МЗП, з неї має бути сплачено 15% податку:

46 272 * 15% = 6 941 грн (запам'ятовуємо цю цифру)

Робимо перерахунок з урахуванням сплачених відсотків по іпотеці:

46 272 -7 000 = 39 272 грн

Вираховуємо податок, виходячи з нової суми:

39 272 * 15% = 5 891 грн

Тепер віднімемо цю цифру від податку, розрахованого без урахування сплати відсотків по іпотеці:

6 941 - 5 891 = 1 050 грн

Саме цю суму в якості податкової знижки держава повинна повернути вам протягом 60 календарних днів поштовим переказом або на банківський рахунок.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Як правильно подавати декларацію про доходи". інші фінансові новини дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Аліна Поліщук

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Спасибі! Повідомлення надіслано.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ