Реклама
Реклама
Реклама

Термін дії довідки 2-ПДФО

  1. Зі статті ви дізнаєтесь:
  2. Коли може знадобитися довідка 2-ПДФО
  3. Форма 2-ПДФО є документ, що відображає відомості про джерело доходу і розмір заробітної плати співробітника,...
  4. Заява на видачу довідки 2-ПДФО
  5. Особливості оформлення довідки 2-ПДФО
  6. Потім заповнюємо всі поля в розділах 1 і 2. Перший розділ містить відомості про податковий агента,...
  7. В поле «Статус платника податків» ставиться:
  8. Термін дії довідки 2-ПДФО

Наочно показуємо, як заповнити довідку 2-ПДФО, щоб у податкової інспекції або співробітників банку не виникло ніяких питань.

Зі статті ви дізнаєтесь:

Видача та оформлення всіляких довідок - важлива складова кадрової роботи. При заповненні деяких видів документів слід проявити особливу скрупульозність. Йдеться про документи податкової звітності. До них відносяться і довідки про доходи фізичних осіб, щорічно складаються для ИФНС і досить часто запитувані працівниками в особистих цілях. Кожна дрібниця має значення - від обраного формату дати до місця, в якому поставлена ​​печатка. Щоб не допускати помилок при заповненні, потрібно розбиратися в використовуваної системі кодів. А ще дуже важливо дотримати встановлені законом терміни подачі довідок 2-ПДФО до податкової.

Коли може знадобитися довідка 2-ПДФО

Довідка

Форма 2-ПДФО є документ, що відображає відомості про джерело доходу і розмір заробітної плати співробітника, а також про утримані податки. Абревіатура ПДФО в назві розшифровується як «податок на доходи фізичних осіб». Така довідка запитується часто-густо, зокрема:

  1. при оформленні іпотеки або великого банківського кредиту (наприклад, на покупку автомобіля);
  2. при працевлаштуванні (Новий роботодавець може запросити довідку 2-ПДФО з попереднього місця роботи);
  3. для розрахунку пенсії, відпускних, допомоги по тимчасовій непрацездатності;
  4. для розрахунку суми різних виплат, в тому числі - по аліментах;
  5. при усиновленні дитини;
  6. в процесі вирішення трудового спору в суді;
  7. для оформлення податкових відрахувань, що надаються окремим категоріям громадян при оплаті навчання, купівлі дорогих ліків, купівлі нерухомості.

Довідки 2-ПДФО оформляються і для податкової інспекції. Наприклад, якщо податковий агент (роботодавець) виплатив працівникові суму, з якої утримується та перераховується до бюджету прибутковий податок (п.2 ст.230 НК РФ). Або якщо з доходу, отриманого працівником, немає можливості утримати податок - про це також необхідно сповістити податківців (п.5 ст.226 НК РФ).

Скачайте документи по темі:

Оскільки саме роботодавець в даній ситуації стає основним джерелом інформації для податкової служби та інших інстанцій, на його покладаються обов'язки з оформлення довідки. На вимогу податкової або на прохання, а точніше - на підставі письмової заяви працівника, заповнюється типовий бланк 2-ПДФО за певний період - як правило, за рік, рідше за півроку або квартал. Зазвичай цим займається бухгалтерія або кадрова служба підприємства.

Заява на видачу довідки 2-ПДФО

Заява складається у довільній формі і передається роботодавцю особисто або надсилається поштою рекомендованим листом. Як правило, крім прохання про видачу довідки документ містить такі реквізити:

дані про заявника (ПІБ, посада);

кількість необхідних примірників довідки;

період, за який потрібно довідка;

підпис заявника і дату складання.

Довідку покладається оформити і видати протягом трьох робочих днів з моменту реєстрації заяви (ст.62 Трудового кодексу РФ).

Важливо: працівник не зобов'язаний повідомляти, для яких цілей йому знадобилася довідка, а роботодавець в будь-якому випадку не має права йому відмовляти. Така відмова розцінюється як правопорушення і тягне за собою адміністративні санкції за ст.5.27 КоАП РФ.

Особливості оформлення довідки 2-ПДФО

На сьогоднішній день застосовується уніфікована форма довідки, затверджена наказом ФНС Росії №ММВ-7-11 / 485 @ від 30.10.2015г. ( «Про затвердження форми відомостей про доходи фізичної особи, порядку заповнення та формату її подання в електронній формі»). Бланк, який використовували до 2015 року, втратив актуальність в зв'язку з численними змінами, внесеними до Податкового кодексу РФ.

Втім, багато в чому новий бланк дублює колишню, добре знайому кадровикам форму. Як і раніше, він складається з п'яти розділів:

розділ 1, дані про податковий агента;

розділ 2, дані про фізичну особу-одержувача доходу;

розділ 3, доходи, що оподатковуються за ставкою ___%;

розділ 4, стандартні, соціальні, інвестиційні та майнові податкові відрахування;

розділ 5, загальні суми доходу та податку.

Спочатку заповнюється шапка документа. Чи вписується дата заповнення, рік, за який видається довідка, ознака, номер коригування та код в ИФНС. Якщо довідка первинна, в поле «Номер коригування» ставимо «00», якщо корректировочная - код, на одиницю більше коду попередньої версії документа. Анулює довідка позначається кодом «99».

Якщо податок утримувався в звичайному порядку, в поле «Ознака» пишемо 1, якщо утримати прибутковий податок немає можливості - 2. Другий варіант можливий при виплаті зарплати в натуральній формі, видачі подарунків, забезпеченні колишнім співробітникам, які вийшли на пенсію, пільги у вигляді безкоштовного проїзду на залізничному транспорті і так далі.

Довідка

Потім заповнюємо всі поля в розділах 1 і 2. Перший розділ містить відомості про податковий агента, в даному випадку - компанії-роботодавця, другий - про одержувача доходу (працівника). Податковими агентами визнаються:

  1. російські організації (юридичні особи) та відокремлені підрозділи іноземних організацій на території РФ;
  2. індивідуальні підприємці;
  3. нотаріуси та адвокати, які займаються приватною практикою.

Важливо: фізичні особи, які не отримали статус індивідуальних підприємців, але користуються послугами найманих працівників, які не утримують податок з виплат персоналу. Розрахунком і виплатою податку з отриманих доходів займаються самі працівники (подп.1 п.1 с.228 НК РФ).

Роботодавці в статусі індивідуальних підприємців вказують свій індивідуальний податковий номер (ІПН), організації - ІПН та код причини постановки на податковий облік (КПП). Заповнюючи довідку для співробітника, що не має російського громадянства, необхідно вказувати відомості про його індивідуальний податковий номер в країні, громадянином якої він є. Для громадянина Росії вказується ІПН в Російській Федерації.

Важливо: не забувайте, що зарплата іноземця , Який не належить до категорії податкових резидентів Росії, оподатковується за ставкою 30% (п.3 ст.224 НК РФ). Виняток із загального правила становлять висококваліфіковані фахівці, біженці, громадяни країн ЄАЕС, учасники державної програми добровільного переселення в РФ і іноземці, що працюють на підставі патенту - їхні доходи оподатковуються за ставкою 13% незалежно від податкового статусу.

Довідка

В поле «Статус платника податків» ставиться:

  1. «1» - якщо співробітник має російське громадянство;
  2. «2» - якщо працівник не має російського громадянства;
  3. «3» - якщо співробітник - висококваліфікований іноземний фахівець, який отримав статус податкового резидента з першого дня дії трудового договору;
  4. «4» - якщо співробітник - учасник державної програми добровільного переселення співвітчизників, що проживають за кордоном;
  5. «5» - якщо співробітник-іноземець має статус біженця або отримав тимчасовий притулок в Росії;
  6. «6» - якщо співробітник-іноземець працює на підставі патенту.

При заповненні поля «Громадянство» використовуються кодові позначення: для громадян Росії - код «643», Білорусі - «112», Вірменії - «051» і т.д. Обов'язково вказується адреса постійної реєстрації працівника, підтверджений паспортом або іншим офіційним документом. Для іноземців додатково вказується місце проживання або перебування на території РФ.

Система кодів застосовується і при заповненні розділу 3 ( «Обкладаються доходи»). Кожному виду доходу відповідає свій код (зарплата - 2000, відпускні - 2012 і т.д.), а доходи, для яких окремий код не передбачений, позначаються як «4800». У графі «Код вирахування» вказуються тільки професійні та передбачені ст.217 НК РФ види відрахувань. Для відображення стандартних, соціальних, інвестиційних та майнових податкових відрахувань відводиться розділ 4. Так виглядає приклад заповненого бланку з ознакою «1»:

Так виглядає приклад заповненого бланку з ознакою «1»:

А так - приклад заповненої форми з ознакою «2», коли немає можливості утримати податок :

А так - приклад заповненої форми з ознакою «2», коли немає можливості утримати   податок   :

Важливо: виправлення в бланку 2-ПДФО неприпустимі - якщо вказані невірні реквізити або випадково внесений неправильний код, довідка про доходи фізичної особи переоформляється на новому бланку.

Важливо: виправлення в бланку 2-ПДФО неприпустимі - якщо вказані невірні реквізити або випадково внесений неправильний код, довідка про доходи фізичної особи переоформляється на новому бланку


Термін дії довідки 2-ПДФО

Як і багато інших довідки податкової звітності, заповнена форма 2-ПДФО має обмежений термін дії. Тривалість терміну, протягом якого можна використовувати документ, безпосередньо залежить від вимог інстанції, в яку він подається. Так, якщо довідка 2-ПДФО оформлялася з метою отримання майнового, соціального або стандартного вирахування відповідно до ст.218, 219 і 220 НК РФ, термін її дії складе не більше трьох років.

При отриманні кредиту або іпотеки правила встановлює безпосередньо банк. Причому термін дії довідки 2-ПДФО в цьому випадку варіюється: деякі банки обмежують його кількома місяцями, інші - парою тижнів. Тому варто заздалегідь запитати у співробітника банку точну інформацію.

Якщо документ оформляється для передачі в податкову, чіткого періоду дії як такого не існує. Ключове значення набуває дата, до якої роботодавець зобов'язаний заповнити і здати форму. А ще - категорія, до якої відноситься довідка 2-ПДФО: термін дії для податкової документа з ознакою «2» закінчується після 1 березня року, наступного за роком виплати доходу, а з ознакою «1» - після 1 квітня того ж року.

Значить, потрібно встигнути здати довідки за 2017 рік з ознакою «2» і «1» до 1 березня та 1 квітня 2018 року відповідно. Організація, що не здала їх вчасно, не застрахована від неприємних наслідків - штрафу в розмірі 200 рублів за кожну довідку (п.1 ст.126 НК РФ). Посадовій особі, з вини якого терміни не були дотримані, загрожує адміністративний штраф від 300 до 500 рублів (ч.1 ст.15.6 КоАП РФ).

Важливо: Якщо компанія піддається реорганізації або ліквідації в середині року, необхідно підготувати і здати в ИФНС форми 2-ПДФО за період, початок якого збігається з початком податкового року, а кінець - з датою ліквідації або реорганізації (п.3 ст.55 НК РФ , роз'яснювальний лист ФНС Росії №ЕД-4-3 / 17827 від 26.10.2011г.).