Реклама
Реклама
Реклама

Документи для продажу квартири 2019 рік новий перелік

  1. Документи для продажу квартири: список 2019 року
  2. Які документи потрібні для продажу квартири
  3. Перелік документів для продажу квартири
  4. Документація на нерухоме майно
  5. Необхідна технічна документація
  6. Документи для купівлі продажу квартири: додатковий список
  7. Документи від власника для продажу квартири: додаткові довідки

Документи для продажу квартири, пакет, який необхідно зібрати продавцю і покупцю для реєстрації права власності, повний перелік, актуальний на 2018 і 2019 рік.

Власнику виставленої на продаж квартири рекомендується проявити величезне терпіння, і зібрати пакет паперів (документів і довідок) для успішного укладення угоди купівлі-продажу житла. У даній статті увагу читачів акцентується на моментах, пов'язаних зі збором відповідної документації.

Дивіться правильний про бразец грошової розписки за квартиру

Зміст статті:

Документи для продажу квартири: список 2019 року

З метою запобігти виникненню непередбачених ситуацій в ході продажу взятого в іпотеку житла, комунальної квартири або частки в спільному володінні, слід приступити до даного питання з усією серйозністю, не відкладаючи всі справи на потім, щоб намічена раніше угода увінчалася успіхом.

Є фіксований список документів, необхідних для укладення договору щодо подальшої реалізації житлоплощі. Неповний пакет документації може стати причиною анулювання угоди.

Дізнайтеся, як зняти обтяження з квартири іпотека, суд

Які документи потрібні для продажу квартири

Щоб угода була визнана дійсною, необхідні такі документи при продажу житла в 2019 році вимагаються від продавця:

  1. Документ, що підтверджує особу власника житлоплощі.
  2. Договір про відчуження нерухомого майна.
  3. Правовстановлюючих та технічна документація.
  4. Нотаріально завірена офіційну згоду обох подружжя.
  5. Дозвіл від органу опіки (за потребою).
  6. Виписки ЕГРН, довіреність.

Документи, що засвідчують особу продавця

Продавцем прийнято вважати особа, наділена правом власності на житлоплощу. Його інтереси перед потенційним покупцем здатний надавати інша людина на підставі нотаріально посвідченої довіреності.

На випадок, коли власником нерухомого майна є особа, якій ще не виповнилося 14 років, варто подбати про наявність свідоцтва про народження. По досягненню вищезгаданої вікової позначки в обов'язковому порядку потрібно паспорт.

Перелік документів для продажу квартири

Перелік документів для продажу квартири

Копії підписаного обома сторонами і нотаріально завіреного договору надаються всім учасникам угоди в обов'язковому порядку. Також окремий екземпляр передають для зберігання в Росреестр. Він повинен бути складений відповідно до пунктів § 7 гл. 30 ГК РФ.

Документація на нерухоме майно

  • Договір купівлі - продажу реалізованої житлоплощі.
  • Свідоцтво про право на спадщину.
  • Судова ухвала.
  • Папери, що підтверджують відчуження нерухомості.
  • Довідка з ЕГРН.

Отримайте виписку з ЕГРН від 60 рублів за 5 хвилин , Підтверджена ЕЦП

Необхідна технічна документація

Виставити на реалізацію нерухоме майно можливо виключно з наявністю кадастрового паспорта і поверхового плану житла. Технічний паспорт виготовляють в БТІ. У ньому вказані ключові характеристики житлоплощі, до яких відносяться:

  • дата побудови і передачі в користування власника;
  • поверховість;
  • тип матеріалу, використовуваного в ході будівництва;
  • кількість квадратних метрів, як окремих кімнат, так і всього приміщення.

У 2017 році вищезгаданий документ вилучили зі списку обов'язкової документації, але при продажу квартири за участю іпотечних коштів, без нього не можна обійтися. Що стосується періоду дії, то він активний протягом 5 років.

дивіться повний список документів покупця квартири при покупці

По закінченню зазначеного часу, власник зобов'язаний звернутися із заявою в службу БТІ, щоб там оформили новий екземпляр, а після сплатити державне мито. За часом на виготовлення нового технічного паспорта йде від 9 до 14 робочих днів. Додатково, повинні бути офіційно зафіксовані навіть найменші зміни в плануванні житла.

Документи для купівлі продажу квартири: додатковий список

Документи для купівлі продажу квартири: додатковий список

При продажу квартири або частки власнику в 2019 році слід врахувати той факт, що процедура реалізації спільно нажитого майна дещо відрізняється від стандартної операції купівлі - продажу.

Якщо квартира продається, а власником є ​​особа, яка не досягла 18 - річчя, для успішного завершення процедури знадобляться ще 2 документи:

  1. завірена нотаріально письмова згода чоловіка на продаж придбаного раніше об'єкта нерухомості;
  2. аналогічний дозвіл з боку органів опіки та піклування.

У першому випадку для оформлення дозволу знадобитися надати свідоцтво про реєстрацію шлюбу. Слід врахувати, що якщо нерухомість була подарована одному з подружжя, або дісталася в спадок, то він має право одноосібно розпоряджатися своїм майном.

У другому випадку представники опіки надають дозвіл, переконавшись, що права і інтереси неповнолітнього не порушуються. Процедура отримання документа відбувається наступним чином: ОБИДВА батька або опікуни відправляються з дитиною в опіку і надають документацію згідно фіксованому списку. У нього входять:

  • Свідоцтво про народження дитини або паспорт, після досягнення нею 14 - річного віку.
  • Паспорти матері і батька або осіб, які є опікунами.
  • Дані з будинкової книги за місцем проживання неповнолітнього. Також цей документ відомий як довідка про склад сім'ї (форма №9).
  • Письмова виписка з ЕГРН на об'єкт нерухомості.
  • Технічні паспорти, як реалізується житла, так і купується нової квартири, в якій буде прописаний неповнолітній.

При наявності повного пакета документів батьки і сама дитина (від 14 років) в органах опіки складають заяви про продаж старої і покупці нової нерухомості. Протягом 14 робочих днів заяву з особливою ретельністю розглядається членами органів опіки, які повинні переконатися, що інтереси і права неповнолітнього не були порушені навіть найменшим чином, адже в іншому випадку про позитивному результаті не може бути мови.

По закінченню процедури батьки офіційно отримують письмовий дозвіл, згідно з яким можуть приступати до реалізації житла і купувати нерухомість, зафіксовану в раніше подану заяву.

Документи від власника для продажу квартири: додаткові довідки

Документи від власника для продажу квартири: додаткові довідки

Крім вищезгаданої документації також може виникнути потреба в ряді довідок і виписок, які не входять в розряд обов'язкових при реєстрації, але важливих для потенційного покупця, який бажає придбати житлоплощу на законних підставах, не втративши час і гроші, в разі анулювання договору купівлі - продажу нерухомості.

Відмова з боку власника щодо пред'явлення таких паперів може викликати серйозний конфлікт, і поставити під загрозу угоду.

Довідки-документи при продажу житла від власника (продавця) в 2018-2019 році:

  1. Про відсутність заборгованості по платежах. У разі її наявності, слід оплатити всі рахунки, інакше угода не відбудеться.
  2. Про членів з наявністю офіційної прописки в квартирі.
  3. Копія фінансово - особового рахунку, з обмеженим терміном дії в 1 міс.
  4. З ФНС про сплату податку (коли житлоплощу отримана в дар або спадок).
  5. Про дієздатності продавця.
  6. Розширена виписка з ЕГРН.
  7. Свідоцтво про смерть, якщо дружина власника вже немає в живих, а нерухомість вважається спільною.
  8. Виписка з пенсійного фонду про те, що в ході реалізації дотримані права неповнолітнього, оплата проводиться за рахунок материнського капіталу.
  9. Відмова від права переважної покупки, якщо житло знаходиться в частковій власності. Продавець відправляє письмове повідомлення із пропозицією викупити частину житлоплощі із зазначенням конкретної вартості співвласникам, які наділені правом переважної покупки перед іншими бажаючими. На випадок негативної відповіді або ігнорування повідомлення протягом місяця (30 днів) частка виставляється на продаж.
  10. Попередній договір купівлі-продажу (на випадок реалізації житлоплощі іпотечникам).
  11. Розписка про виплату авансу, яку потенційний покупець після передає банківським співробітникам.
  12. Документ щодо оцінки квартири фахівцями рекомендованими банком покупця - іпотечникам.

З метою проведення успішної операції щодо реалізації об'єкта нерухомості, не порушуючи законодавчі приписи, слід зібрати повний пакет документації. У список входять діючі і вірно складені довідки із зазначенням реального технічного стану квартири, про праву приналежності майна, і письмові дозволи з боку відповідних інстанцій.

Слід врахувати, що частина довідок через певний час втрачають свою актуальність. У такому випадку власник буде позбавлений права на продаж житла іншій особі.