Реклама
Реклама
Реклама

Що робити, якщо після розлучення дружина не дає бачитися з дитиною

  1. Загальна інформація
  2. права батька
  3. Що робити
  4. Звернення до суду
  5. Позбавлення батьківських прав
  6. Судова практика

Питання про те, як і що робити, якщо після розлучення дружина не дає бачитися з дитиною, виникає після розлучення у більшості чоловіків. Погані стосунки з матір'ю дітей не є причиною для того, щоб батько став їх менше любити і перестав цікавитися їх життям.

Погані стосунки з матір'ю дітей не є причиною для того, щоб батько став їх менше любити і перестав цікавитися їх життям

Загальна інформація

Процедура розірвання шлюбу між подружжям, у яких є малолітні діти, завжди здійснюється в суді Процедура розірвання шлюбу між подружжям, у яких є малолітні діти, завжди здійснюється в суді. Навіть якщо батьки мирно домовилися про те, з ким буде проживати дитина, без суду не обійтися. Розлучення через РАГС можливий лише в тих випадках, коли один з подружжя є недієздатним, знаходиться в місцях позбавлення волі і т.д.

Обоє батьків мають рівні права по відношенню до своєї дитини. Інше може встановити суд, позбавивши одного з них батьківських прав. Також можуть бути введені обмеження, що стосуються процедури спілкування, наприклад, батька з дітьми. Будь-яке рішення, яке було прийнято судом під час шлюборозлучного процесу, має виконуватися неухильно. Але багато батьків нерідко стикаються з тим, що колишня дружина обмежує його права. Наприклад, не дає бачитися з дитиною після розлучення.

Таке буває занадто часто, незважаючи на те, що спільне виховання дітей залишається обов'язком обох батьків після розірвання шлюбу. Вони повинні знайти сили зберегти дружні відносини або, як мінімум, не з'ясовувати стосунки у присутності дітей. Але якщо цього не відбувається, батьку слід знати, куди звертатися для відновлення своїх прав.

права батька

Якщо колишній чоловік є дієздатним і не був позбавлений батьківських прав, то він має право вимагати наступне: Якщо колишній чоловік є дієздатним і не був позбавлений батьківських прав, то він має право вимагати наступне:

  1. Зустрічі з малюком. Вони здійснюються в порядку домовленості між сторонами або за рішенням суду.
  2. Зміна прізвище. Якщо раніше у дітей була прізвище матері, то навіть після розірвання шлюбу батько може дати їм своє прізвище.
  3. Отримання відомостей. Мати дітей зобов'язана присвячувати їх тата у все, що відбувається з ними. Це стосується здоров'я, освіти, інтересів і т.д. Чоловік має право вимагати надання інформації від колишньої дружини, а та не має права її приховувати.
  4. Вивезення за кордон. Колишній чоловік, при необхідності, може вивозити дітей за кордон, але тільки за згодою матері. Що стосується дружини, то і вона зобов'язана просити дозволу на поїздку, поки діти не стануть повнолітніми.

Довідка: будь-яке порушення цих прав колишньою дружиною може бути оскаржене в судовому порядку. Але найчастіше на практиці дружина не дає бачити дитину, іноді з помсти або через образу.

Що робити

Якщо дружина не дає дитину, то у чоловіка, який бажає виправити ситуацію, є два шляхи Якщо дружина не дає дитину, то у чоловіка, який бажає виправити ситуацію, є два шляхи. Перший - це укладення мирової угоди, а другий - звернення до суду. Для укладення угоди сторони повинні примиритися і встановити свій порядок спілкування батька з дитиною. Зробити це не просто, якщо дружина налаштована рішуче і не збирається поступатися. Чоловікові слід пояснити, що при зверненні до суду його права будуть відновлені, тому не варто посилювати конфлікт.

Якщо справа все-таки дійде до укладення договору, то зробити це потрібно в присутності нотаріуса. В іншому випадку відстоювати свої права в суді буде непросто. Угода повинна включати наступні пункти:

  • ПІБ батьків;
  • дані про дитину;
  • час зустрічей і тривалість;
  • місце, де батько може бачитися з дітьми;
  • термін, на який оформляється договір (до повноліття дитини і т.д.);
  • інші необхідні умови.

У кожного з подружжя оригінал документа повинен бути на руках. Ще один екземпляр залишається у нотаріуса. Якщо жінка не збирається давати свою згоду на їх спілкування або діти не зустрічаються з батьком навіть після укладення договору, слід йти до суду.

Звернення до суду

Багато чоловіків говорять: «Я не бачу своїх дітей після розлучення» Багато чоловіків говорять: «Я не бачу своїх дітей після розлучення». Вже один цей факт є причиною для складання позовної заяви. У цьому документі позивачеві слід вказати:

  1. Назва та адреса судового органу, до якого подається заява.
  2. Дані про позивача і відповідача, включаючи адресу, номер телефону і т.д.
  3. Відомості про дітей.
  4. Інформацію про представника органу опіки.
  5. Роз'яснення про конфлікт між сторонами.
  6. Вимоги позивача. Тут слід дуже докладно розписати графік зустрічей, які були б зручні батькові і дітям.
  7. Докази, що підтверджують спробу позивача вирішити питання мирним шляхом.

Для додаткової підтримки зверніться до досвідченого юриста. Справа в тому, що без юридичного супроводу справи звичайній людині дуже складно розібратися у всіх тонкощах і нюансах судового провадження. Це, звичайно, має на увазі додаткові витрати. В середньому, позивачеві доведеться заплатити:

  1. За просту консультацію - не менше 2 тис. Рублів.
  2. За допомогу в оформленні паперів - близько 8 тис. Рублів.
  3. За подання до суді - близько 30-40 тис. Рублів.

Вартість послуг юриста залежить від багатьох факторів: регіон країни, складність справи, кількість судових засідань і т.д. Проте, якщо заощадити, то навряд чи вдасться самостійно захистити свої права. Особливо, якщо у відповідача буде юридичний супровід.

Далі суд призначає проведення засідання. Це може бути тривалий процес, під час якого відповідачка буде пояснювати свою позицію. Буде розглянуто також поведінки обох батьків у шлюбі, їхні стосунки з дітьми і т.д. При винесенні позитивного судового рішення відповідачка зобов'язана буде припинити перешкоджати спілкуванню тата з дитиною.

Але на практиці буває по-різному. Коли подружжя розлучається, - це завжди великий стрес. І багатьма матерями нерідко приймається рішення про невиконання судового рішення. Це велика помилка, і якщо мати не дозволяє батькові спілкуватися з дітьми після цього, її можуть притягнути до відповідальності. Тому, якщо не бачитеся з сином або дочкою після суду, то можна знову звернутися до суду. Тоді жінку очікує наступне:

  • визначення терміну, протягом якого мати повинна виконати судове рішення;
  • передача дітей на виховання батькові.

Таким чином, за невиконання своїх зобов'язань колишня дружина може втратити право виховувати доньку чи сина.

Позбавлення батьківських прав

Це крайній захід, який має на увазі, що батько не справляється зі своїми обов'язками або несе для дітей явну загрозу Це крайній захід, який має на увазі, що батько не справляється зі своїми обов'язками або несе для дітей явну загрозу. Нерідко жінки, налаштовані після розлучення не дуже доброзичливо, використовують спробу виставити батька дитини, позбавленим будь-яких батьківських інстинктів.

Суд може задовольнити такий позов з наступних причин:

  1. Несплата аліментів.
  2. Відсутність з боку чоловіка турботи і уваги до дітей.

Природно, будуть надані документальні докази і свідки. Тому якщо справа дійде до позбавлення батьківських прав, то слід бути готовим.

Судова практика

Багато жінок не дають батькам бачитися з дітьми, що доводить велику кількість судових позовів Багато жінок не дають батькам бачитися з дітьми, що доводить велику кількість судових позовів. Наприклад, розлучення однієї пари з Єкатеринбурга спочатку здійснювався досить мирно. Пара розійшлася, батько дав згоду на проживання дочки з матір'ю і справно платив аліменти. Однак, через деякий час, мати вважала, що колишній чоловік вимагає дуже багато чого, і заборонила йому так часто бачитися з спільною дочкою.

Чоловік звернувся в суд для відновлення своїх прав. Суд прийняв рішення на його користь, навіть, незважаючи на те, що позивач проживав в іншому населеному пункті. Але жінка не взяла до уваги рішення суду і взагалі заборонила батькові зустрічатися з донькою.

Йому довелося повторно звертатися з позовною заявою. Мати повинна була протягом тижня надати позивачеві можливість спілкуватися з дитиною, але вона не виконала судове вказівку. Підсумком цього тривалого розгляду стало визначення судом місцем проживання малюка з батьком. Тепер батьки помінялися місцями, і вже жінка повинна просити про зустрічі з дочкою.

Знаючи, що робити, якщо після розлучення колишня дружина не дає бачитися з дитиною, набагато легше відстоювати свої права. Швидше за все, чоловікові доведеться звертатися до суду і доводити своє бажання брати участь в житті дітей. Судова практика досить різноманітна, але якщо батько справно виконує свої батьківські обов'язки, суд прийме його сторону.