Реклама
Реклама
Реклама

Далянь

Далянь (Dalian) розташований в провінції Ляонін (Liaoning) на березі затоки Даляньвань Жовтого моря. Цей портовий місто було засноване російськими під назвою Далекий на території, отриманої Росією в тимчасову оренду від Китаю по конвенції 1898 р За радянсько-китайському договору 1945 року він був визнаний китайським урядом вільним портом, а в 1950 р все майно, що знаходилося у тимчасовому веденні або в оренді у радянської сторони, було передано Китаю. В кінці правління Мао Цзедуна Далянь став одним з 14 міст Китаю, оголошених "вільною економічною зоною", відкритої для іноземних капіталовкладень. Величезні капітали, інвестовані в його економіку Японією і Південною Кореєю, значно сприяють цьому процесу. Далянь, що знаходиться в 1500 км від Токіо, залишається для японців головними воротами на євразійський континент. Потужна економічна експансія Японії видна неозброєним оком: покажчики, вивіски, реклами і навіть назви автобусних зупинок часто дубльовані по-японськи. Далянь - процвітаюче місто з чистими зеленими вулицями, чого не скажеш про багатьох інших містах Китаю, він славиться численними магазинами і крамничками, забитими різноманітними товарами. В рамках конкурсу екологічно чистих міст, організованого ООН, міста Далянь присвоєно почесне звання.

Клімат морський, з м'якими зимами. Самий жаркий місяць - серпень, з середньою температурою +28 С. Температура води в червні-серпні +24 оС, вересні-жовтні +20 С. Середня температура в січні -4 oС.Самий хороший туристичний сезон з квітня до жовтня.

Центральна площа міста має форму кола, який обрамлений будівлями, здебільшого побудованими японцями. Це монументальна ратуша, будівля банку Китаю, готель "Далянь". Від площі розходяться широкі вулиці, однією з головних є вулиця Сталіна (Sidalin Lu). Вона веде до морського причалу і Міжнародного клубу Моряків. За проектом Хабаровський архітекторів в 2000 р був відтворений старовинний вигляд "російської вулиці".

У будівлі колишньої мерії, побудованому російськими в 1900 р в характерному для Північної Європи стилі, розташований Музей морської природи. У південно-західній частині міста розташовані красиві парки і морські пляжі. На заході Даляня розташований парк Синхай, що став курортом в 1909 р і що здобув світову популярність. У парку дуже довга історія (біля однієї тисячі років). Він кілька разів перебудовувався, і сьогодні це привабливе місце для екскурсій, розваг і просто активного відпочинку.

Він кілька разів перебудовувався, і сьогодні це привабливе місце для екскурсій, розваг і просто активного відпочинку