Реклама
Реклама
Реклама

Брат екс-глави Дагестану Абдулатіпова затриманий у справі про торгівлю інвалідності

Депутата Народних зборів і екс-начальника міграційної служби Дагестану Раджаба Абдулатіпова затримали прямо біля будівлі уряду в Махачкалі. Йому загрожує до 10 років в'язниці. Як торгівля інвалідності стала прибутковим бізнесом в Дагестані? Депутата Народних зборів і екс-начальника міграційної служби Дагестану Раджаба Абдулатіпова затримали прямо біля будівлі уряду в Махачкалі

Раджаб Абдулатипов. Фото: Муса Салгереев / ТАСС

Є старий жарт про те, що в Дагестані половина жителів - інваліди, а інша половина займається вільною боротьбою. Звичайно, це лише стереотипи, але в деяких селах у високогірних районах, де особливо високе безробіття, дійсно немає сімей, де не було б одного-двох інвалідів. Це можливість мати гарантований дохід в 10-15 тисяч рублів.

Зрозуміло, не безкоштовно: оформлення незаконної інвалідності коштувало близько 100-200 тисяч рублів. Така схема працювала в Дагестані останні 10-15 років, і посаду глави бюро медико-соціальної експертизи, яке займалося оформленням інвалідності, була завидною. Колишній керівник бюро Магомед махачи потрапив під слідство, коли при новому главі регіону Володимирі Васильєва почалася масова зачистка місцевих чиновників.

А тепер по цій же справі затриманий і молодший брат колишнього глави Дагестану Рамазана Абдулатіпова Раджаб. Його називали «правою рукою» брата і «головним кадровиком» республіки. А колишній глава бюро медико-соціальної експертизи, затриманий за торгівлю інвалідності, був протеже Абдулатіпова, стверджує редактор дагестанської газети «Нова справа» Гаджімурат Сагитов:

Раніше повідомлялося, що бюро медико-соціальної експертизи Дагестану незаконно визнало інвалідами понад 300 осіб, збитків Пенсійному фонду Росії склав близько 24 млн рублів. При цьому часто страждали і ті, хто мав законне право на інвалідність - з них теж вимагали гроші, розповідає керівник організації «Монітор пацієнта» Зіяутдін Увайсу. За його словами, часто незаконну інвалідність оформляли для дітей, щоб отримати велику допомогу:

За словами місцевих журналістів, багато жителів Дагестану розцінювали можливість купити інвалідність як інвестицію, пояснюючи, що потім, якщо раптом вони реально стануть інвалідами, не буде ні сил, ні коштів обходити бюрократичні перепони, тому краще заздалегідь подбати про майбутнє. Далекобійник, депутат районної зборів Каякентського району Дагестану Умар Гаріс не знає про випадки покупки інвалідності, але на питання Business FM відреагував так:

Раджабов Абдулатіпова поки загрожує до 10 років позбавлення волі за статтею про участь у злочинному співтоваристві. Чи може розростається справу про фальшиві інвалідності зачепити і колишнього главу Дагестану, поки неясно. Рамазан Абдулатипов після затримання брата відключив свої телефони.

Додати BFM.ru в ваші джерела новин?

Як торгівля інвалідності стала прибутковим бізнесом в Дагестані?
Ru в ваші джерела новин?