Реклама
Реклама
Реклама

Життя з США: як там платять за комуналку, паркінг і розбираються з прибиранням снігу

  1. Парковка за кольором бордюрів, новорічний бонус на сміття і сонячні батареї за рахунок податку
  2. Енергозбереження: постачальники допомагають економити
  3. Накопичив штрафи - машину продадуть
  4. багатоповерховий паркінг
  5. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
  6. Ялинки вивозять безкоштовно
  7. АВТОР:
  8. Орфографічна помилка в тексті:

23 квітня 2018, 4:30 Переглядів:

Парковка за кольором бордюрів, новорічний бонус на сміття і сонячні батареї за рахунок податку

23 квітня 2018, 4:30 Переглядів:   Парковка за кольором бордюрів, новорічний бонус на сміття і сонячні батареї за рахунок податку   В життя українців зараз   активно впроваджують західний досвід

В життя українців зараз активно впроваджують західний досвід. У тому числі в комунальному господарстві. Живе в Америці українка розповідає про побут громадян США і порівнює з Україною.

Види і якість комунальних послуг, вартість і особливості різняться в залежності від штату, в якому ви проживаєте. Правила користування парковками, ціни на електрику, види субсидій в Нью-Йорку будуть відрізнятися від того ж пакета послуг на Гаваях або Алясці. Як кажуть в США, "All politics is local" - вся політика, в нашому випадку - комунальна політика, є локальною, тобто залежить від місцевих устоїв.

Щоб не було ні у кого монопольного становища, в кожному штаті, як правило, кілька компаній займаються забезпеченням комунальних послуг з водопостачання, водовідведення, електропостачання, газопостачання. На перший погляд, все як у нас. Але більшість компаній вже давно перейшли на онлайн-платежі, альтернативою яким залишається тільки пошта. Ви не зустрінете в якомусь банку США чергу з пенсіонерів до єдиного віконця, де виробляють оплату комунальних послуг. Всі рахунки компанія надсилає кожному з клієнтів самостійно, а споживач послуги повинен сам інформувати постачальника послуги про показники своїх лічильників.

До речі, одним з відмінностей є те, що деякі компанії разом з показаннями ваших лічильників вписують і показники сусідів, анонімно, звичайно ж, а ще середньостатистичні показники споживачів за штатом. Так ви можете порівняти, наскільки ви економно ставитеся до споживання ресурсів, і це - тактика уряду, покликана змусити громадян економити воду, газ і світло. З такою ж мотивацією у комунальних підприємств існують різні пакети послуг, що дозволяють економити і ресурси, і гроші мешканців, що є дуже навіть до речі, якщо врахувати, що американці в середньому витрачають близько 7% річного доходу на оплату рахунків за "комуналку". Послуги навіть в самій скромній квартирі будуть обходитися не менше $ 200 (більше 5 тис. Грн) при мінімальній зарплаті американців на федеральному рівні - $ 7,25 на годину, в штатах Каліфорнії, Массачусетс і окрузі Колумбія - $ 10, $ 10 і $ 10,5 за годину відповідно.

Грн) при мінімальній зарплаті американців на федеральному рівні - $ 7,25 на годину, в штатах Каліфорнії, Массачусетс і окрузі Колумбія - $ 10, $ 10 і $ 10,5 за годину відповідно

Американська вітальня. Люстра тут - непотрібне зручність

Тарифи на "комуналку" регулюють влади кожного штату окремо. Збільшення вартості тієї чи іншої послуги в конкретному штаті може бути обумовлено тим, що одна з комунальних підприємств почала зазнавати збитки. У такому випадку компанія пише петицію владі штату з тим, щоб штат підняв ціни на їхні послуги, надаючи звіт про проведений аудит і доводячи, що це необхідно для подальшого нормального функціонування компанії.

Одним з найбільш недешевих благ в Штатах є електроенергія. У зв'язку з тим, що енергетичний ринок США представлений декількома постачальниками електроенергії, в країні не існує єдиної фіксованої ставки. Так, в 2017 році середня ціна за кіловат-годину становила $ 0,129, згідно з даними Управління з енергетичної інформації США. Типова сім'я споживає близько 908 кВт-год на місяць, а значить, одне тільки електрика обходиться середньому американцю в більш $ 100. Але є способи економії. У більшості будинків в віталень немає люстр, оскільки тут люди в основному дивляться телевізор і освітлення - зайве задоволення.

Але, знову ж таки, тарифи на електрику багато в чому залежать від штату - від найнижчих в Айдахо до захмарних в Нью-Йорку і на Гаваях. Схожа ситуація і у випадку з природним газом. В середньому по штатам ціна за газ в рік становить $ 604. На воду ціни також різняться в залежності від регіону. Згідно з оцінками Агентства з охорони навколишнього середовища США, середня сім'я використовує 300 галонів води в день (1135,62 л) - цього вистачить, щоб шести людям прийняти ванну. Така розкіш коштує $ 50 в місяць. У деяких південних штатах опалення немає. У центральних - плата за цю послугу обходиться значно дешевше, ніж в північних. Часто в багатоквартирних будинках використовується центральне опалення, без лічильників. В цьому випадку вартість опалення буде включена у вартість оренди житла. Використання газового котла в холодну зиму обійдеться в середньому в $ 100 в місяць.

Каліфорнія. Баки надає компанія, яка вивозить сміття

Енергозбереження: постачальники допомагають економити

Які блага обходяться американцям дорожче за все? Ні, це не пральні машини або телевізор. Згідно з даними Департаменту з енергетики США, середньостатистична американська сім'я витрачає більше $ 2200. щорічно за використання кондиціонера і обігрівача. Кожен, хто хоч раз побував в Штатах, підтвердить: взимку на обігрів або влітку на охолодження кондиціонери і обігрівачі в цій країні працюють 24 години на добу щодня в будинку, офісі, магазині. Особливо в супермаркетах, куди навіть в літні дні варто брати куртку. Навіть в машині американець швидше включить кондиціонер, ніж відкриє вікно.

Знаючи цю місцеву особливість, влади ненав'язливо навчають народ економити за допомогою спеціальних програм. З одного з таких програм я зіткнулася, коли жила в Техасі - наша сім'я підключилася до неї онлайн на сайті компанії. Згідно з умовами програми, в певні дні, в так званий годину пік використання кондиціонерів в місті (в літній час, наприклад, з першої до сьомої вечора), поки мешканці знаходяться на роботі чи навчанні, - компанія відключає житлове приміщення від кондиціонера і опалення - причому виключно від цих послуг. Вартість "відключень" пізніше віднімається із загального рахунку за енергетику, в середньому вони дозволяють економити $ 5-8 щодня.

Це була всього одна з багатьох програм компанії. Загалом у майже всіх комунальних підприємств в США на сьогоднішній день є дуже багато, на мою думку, корисною інформацією щодо того, як можна заощадити на різні послуги, а також зберегти природу. Тема енергозбереження є дуже важливою для уряду Америки. З тією ж метою влади в багатьох штатах заохочують використання сонячних батарей. Вартість сонячних батарей, придбаних громадянами для установки в будинку, в кінці року можна відняти від суми обов'язкового податку. А податки американці зобов'язані платити самостійно.

Цинциннаті. Сонячні батареї всюди, де їх можна встановити

Накопичив штрафи - машину продадуть

В роботі парковок, які в Америці бувають двох видів - вуличні уздовж тротуару і на виділеній стоянці, розібратися швидко неможливо. Особливо, якщо ти не виїжджаєш за межі свого кварталу, а тим більше не катаєшся в інший штат. Нещодавно моя подруга Таня з Балтімора (штат Меріленд) змушена була їхати в хімчистку в інший район, оскільки у її будинку аналогічний заклад закрилося. Приїхавши до нової хімчистці, щоб здати одяг, вона залишила машину біля входу і хотіла було розплатитися за паркінг, але, коли підійшла ближче до автомату, зрозуміла, що той зламаний. Подумавши, що нічого страшного не трапиться, якщо вона просто залишить машину на пару хвилин, подруга зайшла в хімчистку. Здати одяг зайняло у кілька хвилин, але, вийшовши назовні, вона виявила на лобовому склі так званий ticket - штраф за неоплачені стоянку.

Штрафи за неправильну парковку, наприклад, в Нью-Йорку коливаються від $ 46 до $ 265 при вартості години на парковці $ 27 (найдорожча оплата в США), а в середньому по країні штраф виходить $ 115 (середня вартість - $ 9). А на оплату штрафу дається 30 днів. Але крім самих штрафів порушника може чекати ще й одне з двох видів покарань. Перший - це блокіратори коліс. Другий вид покарання - евакуація машин. Цей вид покарання застосовується до системних неплатників штрафів. Але досить, щоб ви не сплатили суму в $ 110, і тоді транспорт відвезуть. Зберігати вашу машину ніхто не буде: не забрав протягом трьох днів - її продадуть з аукціону. І тут все по-чесному: виручені гроші підуть на оплату ваших штрафів, а решту суми вам, звичайно ж, повернуть.

І тут все по-чесному: виручені гроші підуть на оплату ваших штрафів, а решту суми вам, звичайно ж, повернуть

Лос Анджелес. Складно не помітити, де необхідно зупинитися

Через пару днів, коли прийшов час забирати речі, Таня, у якій вилетіла з голови вся історія, припаркувалася рівно на тому ж місці і згадала про зламаний паркоматі лише біля нього. Вона вже вирішила переставити машину в сусідній квартал з працюючим автоматом, коли до неї підійшов якийсь волоцюга і запропонував скористатися талончик, який чомусь був у нього і який він із задоволенням віддав би за "скільки не шкода" готівки або якусь їжу. Подруга здивувалася, але робити було нічого - вона віддала чоловікові кілька доларів, поставила чек на паркінг під скло і пішла за речами.

Коли Таня розповіла мені цю історію, ми разом стали будувати здогади, звідки у бездомного взявся чек. Найсміливішим припущенням було те, що існує якась злочинна мережа бомжів-хакерів, які зламують паркомати по всьому місту, забирають звідти чеки, а потім продають їх людям у поламаного апарату. Прийнявши цю версію за справжню і обурюючись від того, що дала себе розвести, моя подруга майже відразу після нашого з нею розмови зателефонувала в міську службу, що займається обслуговуванням паркоматів. На ділі схема виявилася куди простіше: як пояснила мила дівчина з сервісного центру, автомат видає паркувальні талони на певний часовий проміжок. Наприклад, будь наш конкретний автомат робочим, видавав би на одну годину. Так ось, як пояснила оператор, в зв'язку з тим, що жителі США - досить добрі люди, вони зазвичай віддають талончики з невживаних часом людині, який щойно приїхав. Якщо таких немає поблизу, тоді люди викидають талончики, які благополучно знаходять бездомні і також діляться, але вже не безкоштовно. Що ж стосується несправності автомата, то, як пояснила дівчина, з бездомними це ніяк не пов'язано.

Але є в країні і багато програм, покликаних як змусити громадян менше користуватися особистим транспортом, так і не користуватися ним в години пік. Наприклад, в деяких великих містах США парковками біля станцій метро у вихідні можна користуватися безкоштовно. Це допомагає популяризувати громадський транспорт, заощадити час, а також звільнити завантажені транспортом міські вулички хоча б на пару днів. Ну і парковки при супермаркетах завжди безкоштовні, хоча і з обмеженням "Тільки для клієнтів".

Балтімор. Той самий поламаний паркомат

багатоповерховий паркінг

Дізнатися, де на дорозі в США паркуватися дозволено, можна за кольором бордюру. Зазвичай червоний бордюр - парковка і зупинка заборонені, білий - можна зупинитися і взяти або висадити пасажирів, жовтий призначений для короткочасної зупинки на вказане на знаку час з метою посадки-висадки людей, зелений - паркінг на обмежений час, а ось синій - місце парковки тільки для інвалідів. Кольорове маркування може відрізнятися в різних штатах, але зазвичай червоний і синій кольори загальні для всіх.

В Америці найпоширеніші паркінги - багатоповерхові будівлі без стін і дахів з ліфтом для машин, в який власник сам заїжджає і ставить автомобіль на вільний поверх. Такі автопаркінги здатні вмістити до 250 автомобілів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

До снігопаду готуються мінімум за два дні

Прибиранням сміття на вулицях також займається держава. Та й не тільки сміття: взимку, коли в США часто можна спостерігати рекордна кількість снігу, відповідальність за міські дороги все так само несуть місцеві влади. Завдяки виключно точному і своєчасному прогнозом погоди підготовка доріг до снігопадів починається зазвичай за 2-3 дня до їх приходу. До цього часу керівництво штату встигає найняти снігоприбиральну фірму або фірми - цією справою в Америці займаються в основному приватні підприємства. Ті, в свою чергу, займаються очищенням основних і додаткових міських доріг. Жителям приватних секторів пощастило менше - в разі снігових завалів вони самостійно або через ЖКГ повинні наймати компанію з прибирання снігу на їх території. Або прибрати все самостійно.

Очищення основних магістралей - так званих артерій, що з'єднують міста - також беруть на себе місцева влада.

Звичайно, ці та інші блага в Сполучених Штатах на перший погляд здаються безумовною перевагою. Але не варто забувати, що за все безкоштовні послуги, рівні дороги і чисті вулиці місцеві жителі единодержавно оплачують податковий чек на кругленьку суму.

Робот-снігоприбирач. Фірми вже мають в своєму розпорядженні такі автономні машини

Ялинки вивозять безкоштовно

У 1895 році в Нью-Йорку був відкритий перший в світі центр по сортуванню і переробці сміття. Вже тоді в США зрозуміли, що вигідніше переробляти металобрухт, ніж виготовляти вироби з первинної сировини. Сьогодні кожен американець щодня проводить більше чотирьох кілограмів сміття. Знаючи це, стає цілком очевидним, що хлопці з сміттєзбиральних компаній отримують свої гроші не даремно. Вартість вивозу сміття становить від $ 12-20 на місяць з квартири або будинку. Незвичайним фактом є те, що в деяких містах і приватних компаніях з вивезення сміття, плата стягується саме за мішок, так що великі пакети є не просто зручністю, але і непоганим способом заощадити. А в багатьох штатах, таких як, скажімо, Каліфорнія, винесення сміття з неблагополучних районів здійснюється за рахунок місцевих бюджетах, тоді як жителі інших районів отримують такий бонус лише раз на рік - після різдвяних свят, коли городяни йдуть виносити ялинки.

Самі американці, з іншого боку, також намагаються всіляко підсобити у вирішенні проблем великої кількості сміття - практично в кожному будинку, де мені довелося побувати, стояло по кілька контейнерів для відходів, які в США не сортує хіба що ну дуже ледачий. У будинках з сміттєпроводом найчастіше викидають окремо харчові відходи, складені в один пакет. В іншій - те, що не піддається сортуванню. Пляшки і банки зазвичай поміщають в контейнер, який знаходиться окремо. Все це пізніше виносить сміттяр.

Як вже було сказано, в США сортуванням відходів займається мало не кожна сім'я, а 15 листопада у американців прийнято відзначають День переробки сміття, який був заснований ще в 1997 році.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Комуналка по-американськи: бонуси за сміття і сонячні батареї за податки". інші США дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Саша Картер

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ