Реклама
Реклама
Реклама

Прогнози експертів на 2018 рік: перестановки, девальвація тенге і зростання тарифів на комуналку

Кадрові перестановки, адміністративні та політичні реформи, ідеологічні новації і економічні кульбіти ...

Що чекає банківську систему Казахстану, який реальний відсоток інфляції, чим небезпечні геополітичні ризики, і якими будуть відносини світу до Центральної Азії в 2018 році. Своїми прогнозами з Zakon.kz поділилися казахстанські експерти.

політика Казахстану

На думку політолога Данияра Ашімбаева, 2018 рік не віщує відставки уряду, але не виключає кадрові перестановки, політичні реформи і економічні кульбіти
На думку політолога Данияра Ашімбаева, 2018 рік не віщує відставки уряду, але не виключає кадрові перестановки, політичні реформи і економічні кульбіти.

З одного боку - ризики як були, так і залишаються потенційними. З іншого боку, забезпечити якийсь системний прорив побороти корупцію, допомогти МСБ, диверсифікувати економіку ми теж вже не можемо.

Пропагандистські адміністративні реформи

- Багато адміністративні реформи, кампанії ніякого ефекту, крім пропагандистської, не дають. Можна прогнозувати відставку уряду, але хто прийде на місце прем'єра і чи змінить він принципово курс розвитку? Або чи можна очікувати, що зміниться глава Нацбанку і зміниться фінансова політика? Гарантії, що будуть принципові зміни, парадигми немає.

Банківська система Казахстану

Банківська система Казахстану

Економічний оглядач Денис Кривошеєв зробив прогноз, як буде складатися ситуація в банківській системі країни в цьому році. На його думку, щоб утримувати економіку на плаву, доводиться витрачати величезні гроші.

- Казахстанська банківська система вже багато років знаходиться в фактичних збитки і ця ситуація буде тривати. Зростання неплатежів в кредитуються організаціях на тлі падіння економіки буде посилюватися. Більшість проектів, які ведуться, мають непродуманий, не маркетингових і не бізнес-характер. Вони робляться для того, щоб отримати кредитування, відщипнути гроші для власних потреб. За останні роки жоден з великих і навіть середніх проектів не зміг повноцінно вийти на проектну потужність, тому що немає потреби в тих продуктах, які виробляють. Що стосується малого бізнесу, то вони вже давно не беруть кредити і намагаються розраховувати на власні сили. І у нього це непогано виходить. Кредитні ресурси дуже дорогі, вони не сприяють розвитку, перетворюючи його в раба цієї системи. Через високі відсотків самі банки стали заручниками кредитної політики, яку веде держава.

Утримаємо економіку на плаву?

Утримаємо економіку на плаву

- Для того щоб утримувати економіку на плаву і нацвалюту від девальваційних течій, доводиться витрачати величезні гроші, випускати дуже дорогі ноти, які дозволяють отримувати наднормативний прибуток. Завдяки їм створюються умови для відсутності девальвації. Відповідно при високому зростанні не може бути низьких банківських відсотків.
Якщо Національний банк готовий купувати у вас гроші під 11% без ризикових відсотків при офіційній інфляції 7,1%, то дохід виходить близько 4%. Для банків це величезні гроші. Якщо ж банки дають гроші, то вже під набагато більш високий відсоток. Ризики та інші витрати роблять кредит таким дорогим, що він стає невигідний нікому. Думаю, та ж дивовижна картина, що була в минулому році, повториться і в цьому. При загальному падінні кредитування рівень прибутковості банківської системи з точки зору реальних цифр зростає, і в даному випадку це показник.

Злиття і поглинання банків продовжиться

Одним з найбільш значущих питань для казахстанців є курс нацвалюти. Кривошеєв висловив свою думку і щодо того, що буде з тенге в 2018 році.
- Долар буде триматися Національним банком до останнього - до того моменту, поки у нас не закінчаться кошти платити відсотки за вкладами. Ми можемо утримувати систему в рівновазі досить довго. Єдиний фактор, який може вплинути це - Росія, тому що ми всі імпортуємо звідти. Все буде залежати від того, як пройдуть вибори. Зрозуміло, що вони пройдуть однозначно, і хто буде президентом. Питання, що буде після цього? Чи буде ослаблення рубля, як швидко це настане, чи будуть наші банки продовжувати утримувати ідею з високою обліковою ставкою, яка тисне на ринок і приносить надприбутки, завдяки якому у інвесторів досить високий попит на рубль. Думаю, Росія нескінченно платити з кишені не зможе, наскільки я розумію, резервний фонд у них закінчився, і його об'єднали з фондом добробуту. Гроші закінчуються, так як у них ринок більш відкритий і рухливий.

400 тенге за 1 $

400 тенге за 1 $

- Надії на те, що ринок буде розвиватися, немає, держава все більше поглинає в себе. Мляві спроби приватизації призводять до націоналізації набагато більших об'єктів. Загалом, ми скочуємося в державну економіку, яка вкрай неефективна і залежить від світової волатильності і вартості головного ресурсу - нафти. Нас буде підтримувати висока вартість на нафту. Якщо такий курс триватиме, то ми можемо ще залишатися в цій трясовині.

Інфляція в Казахстані

За даними Комітету з статистикою, офіційний рівень інфляції в Казахстані в 2017 році склав 7,1%. У порівнянні з позаминулим роком темп росту цін сповільнилося на 1,4%, а за останні два роки на 6,5%, майже в два рази. За прогнозом Нацбанку РК, в 2018 році інфляція складе 5-7%. Однак Кривошеєв вважає, що у нас неправильно вважають показник зростання цін на товари і послуги, і реальна інфляція склала як мінімум 15%.

- Інфляцію у нас як і раніше неправильно вважають. Офіційно вона становить 7,1% на тлі дуже великого зростання цін на основні споживчі товари, таких як бензин, тарифи ЖКГ, які постійно підвищуються. Здається, що ця цифра досягається зведенням цін на непопулярні товари.

Люди стали частіше відмовляти собі в чомусь

Економіка не в змозі забезпечувати ті запити, які є у людей і все частіше люди стали відмовляти собі в чомусь. Нам потрібно розібратися з цифрами. Ми повинні побачити реальну картину того, що відбувається у нас в країні. Це замазування, спроба скоротити негативні фактори, згладжування інфляції пов'язана з наступною відмовою в індексації. Якщо інфляція 7%, то індексація максимум може бути 7%. Коли рівень індексації покаже 20%, то потрібно буде визнавати проблему і щось робити з доходами і фіксувати номінальне і реальне падіння доходів. Цифри в черговий раз використовуються для політики і економіки. Неможливо будувати щось, не маючи реального стану справ. Відповідно, у нас не буде працювати ні банківська, ні фінансова система.
Основні фактори ризику економіки

Як вважає політичний і громадський діяч Петро Своік, на економіку країни найсильніше впливають геополітичні ризики.

- Казахстанська економіка сильно залежить від зовнішніх факторів. В першу чергу, це економічна ситуація в Росії і темпи економічного зростання в Китаї, так як це важливі торговельні партнери. Крім цього, Казахстан сильно прив'язаний до економіки Росії через Євразійський економічний союз. Будь-яка несприятлива обстановка в сусідній державі автоматично позначається на економічній ситуації в Казахстані. Одна з причин девальвації була пов'язана з падінням курсу рубля. Це є прямим доказом впливу зовнішніх факторів.

45 $ за барель

- Вплив на нас у 2018 році буде надавати цінова кон'юнктура на сировинних ринках.
Ціна в межах 60 $ за барель цілком комфортна для казахстанської економіки. Ціна нижче 50 $ створює певні проблеми, але це не катастрофічно. У трирічному бюджеті на 2018 рік була визначена середньорічна ціна 45 $ за барель. На даний момент обстановка в світі складається сприятлива. Угоди, укладені нафтовидобувним країнами ОПЕК та іншими, дозволять стримувати ситуацію. Але тут є проблеми іншого характеру. Залежність Казахстанської економіки від продажу сировини створило пастку, в якій ми знаходимося багато років і не можемо вибратися.

Санкції проти Казахстану

Санкції проти Казахстану

Зростання тарифів в Казахстані

Зростання тарифів в Казахстані

- У Казахстані діє граничний рівень тарифу, який передбачає максимальну величину ставки на послугу суб'єкта природної монополії, затверджений на довгостроковий період. На думку Своіка, в цьому році тарифи на послуги комунальних монополістів будуть як і раніше рости, а регулювати їх будуть з кабінетів, не проводячи реальний аудит.

На думку Своіка, в цьому році тарифи на послуги комунальних монополістів будуть як і раніше рости, а регулювати їх будуть з кабінетів, не проводячи реальний аудит

- У цьому році будуть як і раніше будуть підвищуватися тарифи ЖКГ. Уряд підготував два законопроекти, як вони кажуть, принципово новий закон про природні монополії. Принципово нового там тільки те, що це продовження спроби регулювати монополістів з кабінетів, не перевіряючи їх фактичну діяльність. Ця політика проводиться не перший рік, і вона триватиме. Другий проект - це реорганізація КСК, тобто створення товариства власників житла в кожному окремому багатоповерховому будинку. Це правильно, але це несерйозно. Створення КСК-кондомініумів пов'язано з перекладом відносин з постачальниками послуг з поквартирного на побудинковий принцип розрахунку, але це не передбачено. Якщо ми переводимо кожну багатоповерхівку в самостійна юридична особа, то потрібні великі компанії, які б опікувалися ці КСК-кондомініуми, це теж не передбачено. Ці нововведення нічого не поліпшать. Вони внесуть додаткову дезорганізацію в отже погано працюючу систему управління житловим фондом.
Уряд проводить політику граничних тарифів. Аудит реальної діяльності монополістів не проводять.

Політична ситуація в Центральній Азії

На думку політолога, експерта по ЦА і Кавказу Чингиса Батирханули, в цьому році виросте геополітичне значення Центральної Азії.

- Зараз Центральну Азію, як зону своїх стратегічних інтересів, позначив Трамп в Стратегії Національної безпеки США, Сі Цзіньпін в своєму проекті "Один пояс і один шлях". Росія взагалі традиційно вважає регіон частиною свого світу. Як відомо, в Росії пройдуть президентські вибори. Цікаво, яку країну з держав Центральної Азії першим відвідає обраний президент північного сусіда.

Наприклад, в перший свій термін Путін в першу чергу поїхав до Ташкента, потім в Ашхабад.

Медведєв при своєму президентстві відвідав Астану. З урахуванням зростання геополітичного протиборства Кремля з заходом, в тому числі за Центральну Азію, це буде досить цікавий жест.

Даіши націлився на центральну Азію?

- Треба звернути увагу на те що, за словами міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова, Центральна Азія може стати наступною ціллю для забороненої терористичної організації Даіши.

Знаковою подією року повинна стати зустріч глав держав Центральної Азії в Астані на свято Науриз з ініціативи Назарбаєва. Така зустріч стала можливою, завдяки новій зовнішній політиці офіційного Ташкента на чолі з Мірзіеёвим. Нагадаю, він розморозив до цього досить прохолодні відносини Узбекистану з Бішкеком і Душанбе.

А в щорічному посланні Мірзіеёв позначив Центральну Азію як головний пріоритет Ташкента. Тому є певна надія, що зустріч відбудеться.
Але багато що залежить від того порядку, яку запропонують учасники, і наскільки вони самі реально готові до регіонального взаємодії. Особливо в сфері торгово-економічних відносин, налагодженні регіональної транспортної інфраструктури, вирішення питань транскордонних річок та екології.

Головування Казахстану в Раді безпеки ООН

Головування Казахстану в Раді безпеки ООН

- Важливо і те, що цей рік Казахстан починає з головування в Раді безпеки ООН - хоч і на місяць. В цілому цікаво, як буде Астана використовувати свій особливий статус в РБ ООН для практичних користей Центральної Азії. Відомо, що основним питанням головування нашої країни буде прийняття резолюції, заяви голови Ради безпеки по Центральній Азії і Афганістану.

Адже після цього почнеться робота щодо практичного виконання досягнутих домовленостей.

Діляра Азанбекова

Фото © РИА Новости / Ігор Зарембо, newtelegraphonline.com, МЗС РК, Pikabu, qostanay.tv, economist.com595


Більше новин в Telegram-каналі «Zakon.kz» . Підписуйся!

Можна прогнозувати відставку уряду, але хто прийде на місце прем'єра і чи змінить він принципово курс розвитку?
Або чи можна очікувати, що зміниться глава Нацбанку і зміниться фінансова політика?
Утримаємо економіку на плаву?
Питання, що буде після цього?
Даіши націлився на центральну Азію?