Реклама
Реклама
Реклама

Правила розлучення при наявності неповнолітніх дітей

  1. Правила розлучення при наявності неповнолітніх дітей Наявність неповнолітніх дітей процедуру розлучення...
  2. Розлучення в РАГСі
  3. Поділ дітей при розлученні
  4. Розлучення якщо дитині немає 1 року
  5. Розлучення з дітьми до 3 років або дитиною-інвалідом
  6. Розлучення з двома і більше дітьми
  7. Читайте також:
  8. Розірвання шлюбу
  9. Правила розлучення при наявності неповнолітніх дітей
  10. Розлучення через суд
  11. Розлучення в РАГСі
  12. Поділ дітей при розлученні
  13. Розлучення якщо дитині немає 1 року
  14. Розлучення з дітьми до 3 років або дитиною-інвалідом
  15. Розлучення з двома і більше дітьми
  16. Читайте також:
  17. Розірвання шлюбу
  18. Правила розлучення при наявності неповнолітніх дітей
  19. Розлучення через суд
  20. Розлучення в РАГСі
  21. Поділ дітей при розлученні
  22. Розлучення якщо дитині немає 1 року
  23. Розлучення з дітьми до 3 років або дитиною-інвалідом
  24. Розлучення з двома і більше дітьми
  25. Читайте також:
  26. Розірвання шлюбу
  27. Правила розлучення при наявності неповнолітніх дітей
  28. Розлучення через суд
  29. Розлучення в РАГСі
  30. Поділ дітей при розлученні
  31. Розлучення якщо дитині немає 1 року
  32. Розлучення з дітьми до 3 років або дитиною-інвалідом
  33. Розлучення з двома і більше дітьми
  34. Читайте також:
  35. Розірвання шлюбу
  36. Правила розлучення при наявності неповнолітніх дітей
  37. Розлучення через суд
  38. Розлучення в РАГСі
  39. Поділ дітей при розлученні
  40. Розлучення якщо дитині немає 1 року
  41. Розлучення з дітьми до 3 років або дитиною-інвалідом
  42. Розлучення з двома і більше дітьми
  43. Читайте також:
  44. Розірвання шлюбу

Правила розлучення при наявності неповнолітніх дітей

Наявність неповнолітніх дітей процедуру розлучення сильно ускладнює. Але, разом з тим, при наданні згоди на розірвання шлюбу, а також при загальних поглядах на розподіл власності і подальше виховання дитини, можна розійтися без особливих проблем.

Якщо ж взаємної згоди немає, то уникнути складного судового процесу навряд чи вдасться. В цьому випадку доведеться думати вже не про економію часу, грошей і сил, а про пошук досвідченого юриста, здатного захистити ваші інтереси.

Як відомо, розлучитися можна двома способами - через ЗАГС або шляхом звернення до суду. Тут ви можете дізнатися, чим різняться ці методи розірвання шлюбу , А також отримаєте відповіді на інші питання:

  • Розлучення через суд.
  • Розірвання шлюбу через РАГС.
  • Які папери знадобляться для розлучення через ЗАГС.
  • Поділ дітей при розлученні.
  • Як розлучитися з чоловіком, якщо є діти.
  • Як розлучитися з дружиною, якщо є дитина.
  • Розлучення якщо дитині не виповнилося 1 року.
  • Розлучення подружжя, яке має дітей до 3 років.
  • Розлучення з двома дітьми і більше.

Розлучення з двома дітьми і більше

Розлучення через суд

Розірвання шлюбу через суд може знадобитися, якщо у подружжя є неповнолітні діти і діти при цьому - загальні. Також звертатися до суду доведеться, якщо один з подружжя відмовляється розлучатися в принципі, або не заперечує проти розлучення як такого, але в той же час не хоче розлучатися через ЗАГС - не подає заяву, що не відвідує ЗАГС в призначений час і перешкоджає розлучення іншим способом.

У цих двох ситуаціях особливості розлучення через суд не однакові. Тут ви можете дізнатися, як розлучитися в суді при наявності дітей, незалежно від згоди одного з подружжя на розлучення.

Якщо у подружжя є спільні діти молодше 18 років, то справа обов'язково має розглядатися в суді, на підставі позовної заяви чоловіка або дружини.

Мирити подружжя і з'ясовувати причини розлучення суддя не буде, але в будь-якому випадку, розглядатися справа буде не раніше ніж через один місяць після подачі позову про розлучення. Подібна вимога обумовлено в Сімейному кодексі і має на меті примирення подружжя, які могли підписати заяву, не подумавши, зопалу.

Якщо суперечки про дітей і інших принципових питаннях немає, то подружжя може скласти угоду, в якому буде написано, з ким залишиться дитина, в якому порядку і розмірі сплачуватимуться аліменти і навіть про те, як буде розділене спільне майно. Якщо нічиї інтереси і права при цьому не будуть порушені, суд прийме рішення про розлучення, розподіл власності і про дитину відповідно до цієї угоди.

Якщо ж чоловік з дружиною знайти порозуміння не можуть, то всі спірні питання будуть вирішуватися в ході судового процесу, на підставі норм Сімейного кодексу та інших законів.

Після того як суддя прийме рішення, будь-який з подружжя зможе оскаржити його протягом десяти днів. Якщо ж рішення оскаржено не буде, то воно набуде чинності. Далі, протягом 3х днів суд повинен буде відправити виписку з рішення в той ЗАГС, де колись шлюб був укладений. Свідоцтво про розлучення дружині можуть отримати в самому ЗАГСі.

Поки свідчення не буде отримано, заново одружитися колишні вже подружжя - не зможуть. Тому, краще не сподіватися, що раз рішення вступило в силу, і розлучення відбулося, значить можна одружуватися або виходити заміж. Відповідно до 25 статті Сімейного кодексу, це не так. Тому за свідченням все-таки треба буде сходити.

Розлучення в РАГСі

Розлучитися в ЗАГС можна, якщо подружжя згодні на це, і у них немає спільних дітей, яким ще не виповнилося вісімнадцяти. Також, в РАГСі можна розлучитися в тому випадку, якщо другий з подружжя визнаний судом безвісно відсутнім або недієздатним, або знаходиться в місцях позбавлення волі понад три роки.

Шлюб буде розірваний не раніше ніж через один місяць після подачі заяви. Робиться це також для того, щоб люди могли передумати. За фактом розлучення колишнім дружинам видадуть відповідні свідоцтва.

Якщо ж у людей при цьому виникнуть розбіжності з приводу поділу майна чи інших питань, то розглядати справу можна в суді, незалежно від того, що шлюб вже розірваний в ЗАГС. Для вирішення спору треба буде подати відповідну позовну заяву.

- Які документи потрібні для розлучення через суд?

Для розлучення через суд, треба підготувати позов, а також надати документи, що обгрунтовують вимоги про місце проживання дітей, розмір аліментів, поділ майна і т.п.

Єдиного списку для розлучення в суді не існує, але позивачеві може знадобитися:

  • Паспорт заявника.
  • Свідоцтво про укладення шлюбу.
  • Свідоцтва про народження дітей.
  • Позовну заяву. Скласти його треба в 2х примірниках, один - передати в суд, другий - відправити іншому.
  • Акт обстеження умов життя батьків, які, претендують на виховання дитини, складений органом опіки.
  • Квитанція про оплату держмита.

Відповідно до статті 333.19. Податкового кодексу, при подачі позову про розлучення треба заплатити 600 рублів. Якщо позов подається на виплату аліментів на дітей, треба заплатити 150 рублів. При подачі позову про поділ спільного майна, розмір мита залежить від вартості майна, визначати його треба індивідуально.

Складати позовну заяву і збирати список документів найкраще за допомогою досвідченого юриста. В іншому випадку гарантій, що все буде складено правильно, суд розгляне позов, і врахує всі ваші вимоги - немає.

- Які документи необхідні для розлучення в РАГСі?

Список документів, необхідних для розлучення розрізняється залежно від того, як подружжя будуть розлучатися - через суд і через ЗАГС, а також від інших обставин розлучення.

Наприклад, для розлучення через ЗАГС існує три види заяв:

  • Заява за формою 10 про розлучення на підставі відповідного рішення суду.
  • Заява за формою 9 про розлучення.
  • Заява за формою 8 про розлучення за взаємною згодою подружжя.

Якщо люди розлучаються за взаємною згодою, то заяву повинні підписати обидва.

Заповнити заяву можна від руки або за допомогою комп'ютера. Однак якщо заява складена на комп'ютері, то підписати його доведеться в присутності працівника РАГСу. Якщо один з подружжя не може з'явитися для розлучення, він може написати окрему заяву і завірити його у нотаріуса.

Крім заяви треба буде надати:

  • Свідоцтво про шлюб.
  • Паспорти.
  • Квитанцію про сплату держмита за розлучення.

Розмір мита вказано в Податковому кодексі, статті 333.26. Він також залежить від обставин розлучення. При розлученні через ЗАГС за спільною згодою - і чоловік, і дружина повинні заплатити по 600 рублів. При розлученні за заявою одного з подружжя у разі, якщо інший чоловік безвісно відсутній, недієздатний чи засуджений, треба заплатити 200 рублів. Розмір мита може помінятися, якщо до Податкового кодексу будуть внесені зміни, тому його краще уточнити в ході розлучення.

Крім зазначених вище документів, також можуть знадобитися судові рішення. Якщо один з подружжя недієздатний, безвісно відсутньою або позбавлений свободи, то треба мати копію вступило в силу рішення суду, що підтверджує даний статус чоловіка. Якщо подружжя вже розлучилися в суді і їм потрібно свідоцтво про розлучення, то треба буде надати рішення суду про розірвання шлюбу, яке набрало чинності.

Поділ дітей при розлученні

Вирішувати - з ким залишиться дитина або декілька дітей після розлучення суд буде в індивідуальному порядку, виходячи з вимог закону і з обставин справи.

На визначення місця проживання дитини впливає безліч факторів і за законом жоден з подружжя спочатку ніякої переваги не має. У батька і у матері, відповідно до Сімейного кодексу, абсолютно однакові обов'язки і права.

Відносно розлучень в суспільній свідомості є два стереотипи. З одного боку вважається, що дитину майже напевно залишать з матір'ю, і у батька немає ніяких шансів відсудити дитину у дружини. З іншого боку, також вважається, що якщо батько має багато грошей і впливу, то, дитини майже напевно залишать з ним.

Потрібен адвокат для оформлення розлучення і визначення проживання дітей? Телефонуйте +7 (495) 722-99-33 прямо зараз!

Обидва ці стереотипу майже не мають під собою підстав. На практиці все не так очевидно і існує безліч нюансів. Визначальним фактором є палке бажання одного з батьків залишити дитину собі. Якщо батько щиро хоче займатися вихованням дитини і жити з ним, і всіма силами зацікавлений у перемозі, то є досить багато шансів на те, що суд прийме його сторону. І навпаки.

- Що враховує суд при визначенні проживання дитини?

  • Думка самої дитини про те, кого з батьків він більше любить, до яких родичам (з боку матері або батька) більше прив'язаний, чи не ображає його один з батьків, з ким дитина хоче залишитися, і з ким хочуть залишитися його брати і сестри. При цьому треба враховувати, що запитують думку дітей, яким виповнилося десять років. Що стосується дітей молодшого віку, в їхньому випадку за замовчуванням мається на увазі, що їм буде краще з матір'ю. Грунтується таку думку на принципах Декларації прав дитини від 20.11.1959 р, в якій явно позначено, що маленька дитина не повинен бути розлучений зі своєю матір'ю, за винятком деяких особливих ситуацій.
  • Думка батьків. Далеко не кожен батько бажає залишити дитину собі, тому суд повинен з'ясувати - чи хоче він виховувати дітей в принципі і постійно жити з ними. Те ж саме може стосуватися й матері.
  • Якщо за дитину бореться обоє батьків, то суд з'ясовує фізичний і психічний стан батьків - чи дозволяє їх вік і здоров'я займатися дітьми, чи не зловживають вони алкоголем або наркотиками, не захоплюються чи азартними іграми і не мають яких-небудь захворювань, здатних потенційно пошкодити дитині.
  • Суд визначає, у кого з батьків більше можливостей для забезпечення якісного розвитку, навчання, годування, проживання, розваги дитини і спілкування його з іншими дітьми, друзями і родичами.
  • Інші обставини.

- Як розлучитися з чоловіком, якщо у вас є діти?

Якщо у вас з чоловіком виникла суперечка про те, з ким залишиться дитина, то в судовому розгляді обов'язково повинен брати участь орган опіки та піклування.

Саме він повинен обстежити умови життя обох батьків і підтвердити, що ваше житло відповідає нормам, встановленим для проживання з вами дитини. Також орган опіки в ході судового процесу може дати висновок про те, що проживання дітей з одним із батьків - не бажано, а з іншим, навпаки, переважно.

Тому перед розлученням вам треба подумати - де ви будете жити з дітьми і по можливості підібрати приміщення, що відповідає всім вимогам законодавства і органів опіки та піклування. Детальніше про ці вимоги можна дізнатися у юристів.

Також варто потурбуватися про пошук офіційної роботи (якщо її немає), що дозволяє довести, що ви здатні забезпечити не тільки себе, але і дитини.

В іншому ж, якщо у вас є житло і робота, і немає серйозних проблем зі здоров'ям, то дітей, швидше за все, залишать з вами, так як суддями і органами опіки зазвичай мається на увазі, що з матір'ю малолітній дитині буде краще.

Проте, розраховувати на однозначну перемогу все ж не варто, тому рекомендуємо звернутися за допомогою до досвідченого юриста, здатного підтримати в разі виникнення несподіваних обставин.

- Як розлучитися з дружиною, якщо є дитина?

Якщо ви хочете розлучитися, і суперечки про місце проживання дитини немає, то вас розведуть без будь-яких проблем. Складіть з дружиною письмова угода про те, що дитина після розлучення буде жити з нею, а ви претензій не маєте. В цьому випадку складнощів і зволікань у процесі, швидше за все, не буде. А позов про розподіл майна, при необхідності, можна буде подати окремо.

- Що робити, якщо ж ви хочете залишити дитину після розлучення собі?

  • Отримайте висновок органів опіки про те, що ваші умови життя підходять для проживання з вами дитини або декількох дітей.
  • Надайте суду довідки, що підтверджують ваші регулярні доходи, що дозволяють витрачати гроші не тільки на себе, а й на їжу, одяг, розваги, навчання та інші потреби дитини або дітей.
  • Отримайте хороші рекомендації з роботи, з громадських організацій в яких ви перебуваєте і з церкви, якщо ваша сім'я віруюча.
  • Подумайте - хто буде виховувати дитину, піклуватися і стежити за ним в той час, поки ви працюєте. Чи буде це няня або ваші батьки (бабуся і дідусь дитини) або ваша співмешканка (майбутня дружина і мачуха дитини). Чи зможуть вони забезпечити належний догляд і увагу.
  • Якщо дитині більше десяти років, дізнайтеся - з ким він хоче залишитися. Якщо він хоче залишитися з вами і готовий це заявити в суді, це зіграє вам на користь.
  • Обгрунтуйте, чому дитині з вами буде зручніше і безпечніше, ніж з матір'ю. Просто емоції тут слабо підійдуть, треба буде підтверджувати факти. Наприклад, якщо мати дитини не має роботи, не здатна нести відповідальність за дії і за зміст будь-кого, не має хорошого житла, що не здорова, приймає наркотики або алкоголь - все це може пошкодити їй і допомогти вам.

І, звичайно, скористайтеся підтримкою юриста, який буде підтримувати вас і захищати ваші інтереси.

Розлучення якщо дитині немає 1 року

Відповідно до 17 статті Сімейного кодексу, чоловік не може подати позов про розлучення без згоди дружини, якщо дружина вагітна або дитині не виповнився рік.

Якщо ви хочете розійтися і дружина не проти цього, підпишіть угоду про визначення місця проживання дитини, аліменти і розподіл майна. Це дозволить спростити процес розлучення відразу після народження малолітньої дитини.

Якщо ж у вас згоди про ці принципових питаннях немає, то дружина може відмовитися від розлучення і в цьому випадку доведеться чекати, поки немовля не досягне одного року. По закінченню цього терміну згоду дружини на розлучення вже не знадобиться.

Розлучення з дітьми до 3 років або дитиною-інвалідом

Розлучення при наявності дитини або дітей до трьох років породжує безліч міфів і непорозумінь. Вважається, що в цей період подружжя можуть не розвести в принципі або не розірвано шлюб без згоди одного з подружжя на це.

Насправді це не так. Суд може:

  • Відкласти розгляд справи для примирення сторін, але не більше ніж на місяць.
  • Відмовити від розгляду справи, якщо позов складений неправильно або не дотримані інші вимоги закону при подачі документів до суду.
  • Відмовити в розлученні, якщо дитині немає року (або дружина вагітна) в тому випадку, якщо жінка не згодна на розірвання шлюбу.

В інших випадках розвести в суді повинні. Але в тому, що стосується дітей до трьох років, є свій нюанс.

Справа в тому, що відповідно до статті 89 Сімейного кодексу, подружжя має фінансово допомагати один одному. До того як дитині виповнилося три роки, жінка знаходиться у відпустці по догляду за ним і не може працювати, тому обов'язку по утриманню дитини і дружини лягають на чоловіка. Якщо ж подружжя в цей період розлучаться, то чоловік повинен буде платити аліменти не тільки за дитину, а й за дружину.

Якщо ж в родині дитина-інвалід з дитинства першої групи, то аліменти на дитину і на дружину, яка доглядає за ним, доведеться платити, поки дитині не виповниться вісімнадцять років.

Розлучення з двома і більше дітьми

Розлучення подружжя з двома або трьома дітьми нічим не відрізняється від розлучення з однією дитиною. Відрізнятися тут буде тільки порядок визначення розміру аліментів.

  • Якщо дитина один, то батько повинен платити аліменти в розмірі однієї чверті свого заробітку або іншого доходу.
  • Якщо дітей двоє, то треба буде платити аліменти в розмірі однієї третини зарплати чи іншого доходу.
  • Якщо дітей троє і більше, то треба буде платити половину заробітної плати або іншого доходу.

У тому випадку, якщо батько мало забезпечений, він може клопотати про зниження розміру аліментів. Якщо ж заробіток у батьків не регулярний, то суд може встановити розмір аліментів у твердій сумі.

В цілому можна сказати, що розлучення має безліч нюансів, і якщо ви хочете захистити себе і свої інтереси, а також права дітей, то вам краще всього, щоб уникнути помилок, звернутися до юриста, який дасть індивідуальну консультацію, допоможе правильно скласти позов і підтримає вас в ході судового процесу.

Дана стаття підготовлена ​​фахівцями МЦПД «Планета закону». Якщо Ви або Ваші близькі потрапили в складну життєву ситуацію, то неоціненну допомогу Вам нададуть досвідчені адвокати. У разі звернення за правовою підтримкою або за юридичною консультацією в МЦПД «Планета закону» Вам гарантована допомога професійних адвокатів, навіть в складних випадках. Телефонуйте цілодобово +7 (495) 722-99-33

© Юридична консультація « Планета Закону », 2018

Читайте також:

Розірвання шлюбу

Розірвання шлюбу (Розлучення). Заява на розлучення. Як оформити розлучення в суді? Як оформити розлучення якщо є дитина?



Правила розлучення при наявності неповнолітніх дітей

Наявність неповнолітніх дітей процедуру розлучення сильно ускладнює. Але, разом з тим, при наданні згоди на розірвання шлюбу, а також при загальних поглядах на розподіл власності і подальше виховання дитини, можна розійтися без особливих проблем.

Якщо ж взаємної згоди немає, то уникнути складного судового процесу навряд чи вдасться. В цьому випадку доведеться думати вже не про економію часу, грошей і сил, а про пошук досвідченого юриста, здатного захистити ваші інтереси.

Як відомо, розлучитися можна двома способами - через ЗАГС або шляхом звернення до суду. Тут ви можете дізнатися, чим різняться ці методи розірвання шлюбу , А також отримаєте відповіді на інші питання:

  • Розлучення через суд.
  • Розірвання шлюбу через РАГС.
  • Які папери знадобляться для розлучення через ЗАГС.
  • Поділ дітей при розлученні.
  • Як розлучитися з чоловіком, якщо є діти.
  • Як розлучитися з дружиною, якщо є дитина.
  • Розлучення якщо дитині не виповнилося 1 року.
  • Розлучення подружжя, яке має дітей до 3 років.
  • Розлучення з двома дітьми і більше.

Розлучення з двома дітьми і більше

Розлучення через суд

Розірвання шлюбу через суд може знадобитися, якщо у подружжя є неповнолітні діти і діти при цьому - загальні. Також звертатися до суду доведеться, якщо один з подружжя відмовляється розлучатися в принципі, або не заперечує проти розлучення як такого, але в той же час не хоче розлучатися через ЗАГС - не подає заяву, що не відвідує ЗАГС в призначений час і перешкоджає розлучення іншим способом.

У цих двох ситуаціях особливості розлучення через суд не однакові. Тут ви можете дізнатися, як розлучитися в суді при наявності дітей, незалежно від згоди одного з подружжя на розлучення.

Якщо у подружжя є спільні діти молодше 18 років, то справа обов'язково має розглядатися в суді, на підставі позовної заяви чоловіка або дружини.

Мирити подружжя і з'ясовувати причини розлучення суддя не буде, але в будь-якому випадку, розглядатися справа буде не раніше ніж через один місяць після подачі позову про розлучення. Подібна вимога обумовлено в Сімейному кодексі і має на меті примирення подружжя, які могли підписати заяву, не подумавши, зопалу.

Якщо суперечки про дітей і інших принципових питаннях немає, то подружжя може скласти угоду, в якому буде написано, з ким залишиться дитина, в якому порядку і розмірі сплачуватимуться аліменти і навіть про те, як буде розділене спільне майно. Якщо нічиї інтереси і права при цьому не будуть порушені, суд прийме рішення про розлучення, розподіл власності і про дитину відповідно до цієї угоди.

Якщо ж чоловік з дружиною знайти порозуміння не можуть, то всі спірні питання будуть вирішуватися в ході судового процесу, на підставі норм Сімейного кодексу та інших законів.

Після того як суддя прийме рішення, будь-який з подружжя зможе оскаржити його протягом десяти днів. Якщо ж рішення оскаржено не буде, то воно набуде чинності. Далі, протягом 3х днів суд повинен буде відправити виписку з рішення в той ЗАГС, де колись шлюб був укладений. Свідоцтво про розлучення дружині можуть отримати в самому ЗАГСі.

Поки свідчення не буде отримано, заново одружитися колишні вже подружжя - не зможуть. Тому, краще не сподіватися, що раз рішення вступило в силу, і розлучення відбулося, значить можна одружуватися або виходити заміж. Відповідно до 25 статті Сімейного кодексу, це не так. Тому за свідченням все-таки треба буде сходити.

Розлучення в РАГСі

Розлучитися в ЗАГС можна, якщо подружжя згодні на це, і у них немає спільних дітей, яким ще не виповнилося вісімнадцяти. Також, в РАГСі можна розлучитися в тому випадку, якщо другий з подружжя визнаний судом безвісно відсутнім або недієздатним, або знаходиться в місцях позбавлення волі понад три роки.

Шлюб буде розірваний не раніше ніж через один місяць після подачі заяви. Робиться це також для того, щоб люди могли передумати. За фактом розлучення колишнім дружинам видадуть відповідні свідоцтва.

Якщо ж у людей при цьому виникнуть розбіжності з приводу поділу майна чи інших питань, то розглядати справу можна в суді, незалежно від того, що шлюб вже розірваний в ЗАГС. Для вирішення спору треба буде подати відповідну позовну заяву.

- Які документи потрібні для розлучення через суд?

Для розлучення через суд, треба підготувати позов, а також надати документи, що обгрунтовують вимоги про місце проживання дітей, розмір аліментів, поділ майна і т.п.

Єдиного списку для розлучення в суді не існує, але позивачеві може знадобитися:

  • Паспорт заявника.
  • Свідоцтво про укладення шлюбу.
  • Свідоцтва про народження дітей.
  • Позовну заяву. Скласти його треба в 2х примірниках, один - передати в суд, другий - відправити іншому.
  • Акт обстеження умов життя батьків, які, претендують на виховання дитини, складений органом опіки.
  • Квитанція про оплату держмита.

Відповідно до статті 333.19. Податкового кодексу, при подачі позову про розлучення треба заплатити 600 рублів. Якщо позов подається на виплату аліментів на дітей, треба заплатити 150 рублів. При подачі позову про поділ спільного майна, розмір мита залежить від вартості майна, визначати його треба індивідуально.

Складати позовну заяву і збирати список документів найкраще за допомогою досвідченого юриста. В іншому випадку гарантій, що все буде складено правильно, суд розгляне позов, і врахує всі ваші вимоги - немає.

- Які документи необхідні для розлучення в РАГСі?

Список документів, необхідних для розлучення розрізняється залежно від того, як подружжя будуть розлучатися - через суд і через ЗАГС, а також від інших обставин розлучення.

Наприклад, для розлучення через ЗАГС існує три види заяв:

  • Заява за формою 10 про розлучення на підставі відповідного рішення суду.
  • Заява за формою 9 про розлучення.
  • Заява за формою 8 про розлучення за взаємною згодою подружжя.

Якщо люди розлучаються за взаємною згодою, то заяву повинні підписати обидва.

Заповнити заяву можна від руки або за допомогою комп'ютера. Однак якщо заява складена на комп'ютері, то підписати його доведеться в присутності працівника РАГСу. Якщо один з подружжя не може з'явитися для розлучення, він може написати окрему заяву і завірити його у нотаріуса.

Крім заяви треба буде надати:

  • Свідоцтво про шлюб.
  • Паспорти.
  • Квитанцію про сплату держмита за розлучення.

Розмір мита вказано в Податковому кодексі, статті 333.26. Він також залежить від обставин розлучення. При розлученні через ЗАГС за спільною згодою - і чоловік, і дружина повинні заплатити по 600 рублів. При розлученні за заявою одного з подружжя у разі, якщо інший чоловік безвісно відсутній, недієздатний чи засуджений, треба заплатити 200 рублів. Розмір мита може помінятися, якщо до Податкового кодексу будуть внесені зміни, тому його краще уточнити в ході розлучення.

Крім зазначених вище документів, також можуть знадобитися судові рішення. Якщо один з подружжя недієздатний, безвісно відсутньою або позбавлений свободи, то треба мати копію вступило в силу рішення суду, що підтверджує даний статус чоловіка. Якщо подружжя вже розлучилися в суді і їм потрібно свідоцтво про розлучення, то треба буде надати рішення суду про розірвання шлюбу, яке набрало чинності.

Поділ дітей при розлученні

Вирішувати - з ким залишиться дитина або декілька дітей після розлучення суд буде в індивідуальному порядку, виходячи з вимог закону і з обставин справи.

На визначення місця проживання дитини впливає безліч факторів і за законом жоден з подружжя спочатку ніякої переваги не має. У батька і у матері, відповідно до Сімейного кодексу, абсолютно однакові обов'язки і права.

Відносно розлучень в суспільній свідомості є два стереотипи. З одного боку вважається, що дитину майже напевно залишать з матір'ю, і у батька немає ніяких шансів відсудити дитину у дружини. З іншого боку, також вважається, що якщо батько має багато грошей і впливу, то, дитини майже напевно залишать з ним.

Потрібен адвокат для оформлення розлучення і визначення проживання дітей? Телефонуйте +7 (495) 722-99-33 прямо зараз!

Обидва ці стереотипу майже не мають під собою підстав. На практиці все не так очевидно і існує безліч нюансів. Визначальним фактором є палке бажання одного з батьків залишити дитину собі. Якщо батько щиро хоче займатися вихованням дитини і жити з ним, і всіма силами зацікавлений у перемозі, то є досить багато шансів на те, що суд прийме його сторону. І навпаки.

- Що враховує суд при визначенні проживання дитини?

  • Думка самої дитини про те, кого з батьків він більше любить, до яких родичам (з боку матері або батька) більше прив'язаний, чи не ображає його один з батьків, з ким дитина хоче залишитися, і з ким хочуть залишитися його брати і сестри. При цьому треба враховувати, що запитують думку дітей, яким виповнилося десять років. Що стосується дітей молодшого віку, в їхньому випадку за замовчуванням мається на увазі, що їм буде краще з матір'ю. Грунтується таку думку на принципах Декларації прав дитини від 20.11.1959 р, в якій явно позначено, що маленька дитина не повинен бути розлучений зі своєю матір'ю, за винятком деяких особливих ситуацій.
  • Думка батьків. Далеко не кожен батько бажає залишити дитину собі, тому суд повинен з'ясувати - чи хоче він виховувати дітей в принципі і постійно жити з ними. Те ж саме може стосуватися й матері.
  • Якщо за дитину бореться обоє батьків, то суд з'ясовує фізичний і психічний стан батьків - чи дозволяє їх вік і здоров'я займатися дітьми, чи не зловживають вони алкоголем або наркотиками, не захоплюються чи азартними іграми і не мають яких-небудь захворювань, здатних потенційно пошкодити дитині.
  • Суд визначає, у кого з батьків більше можливостей для забезпечення якісного розвитку, навчання, годування, проживання, розваги дитини і спілкування його з іншими дітьми, друзями і родичами.
  • Інші обставини.

- Як розлучитися з чоловіком, якщо у вас є діти?

Якщо у вас з чоловіком виникла суперечка про те, з ким залишиться дитина, то в судовому розгляді обов'язково повинен брати участь орган опіки та піклування.

Саме він повинен обстежити умови життя обох батьків і підтвердити, що ваше житло відповідає нормам, встановленим для проживання з вами дитини. Також орган опіки в ході судового процесу може дати висновок про те, що проживання дітей з одним із батьків - не бажано, а з іншим, навпаки, переважно.

Тому перед розлученням вам треба подумати - де ви будете жити з дітьми і по можливості підібрати приміщення, що відповідає всім вимогам законодавства і органів опіки та піклування. Детальніше про ці вимоги можна дізнатися у юристів.

Також варто потурбуватися про пошук офіційної роботи (якщо її немає), що дозволяє довести, що ви здатні забезпечити не тільки себе, але і дитини.

В іншому ж, якщо у вас є житло і робота, і немає серйозних проблем зі здоров'ям, то дітей, швидше за все, залишать з вами, так як суддями і органами опіки зазвичай мається на увазі, що з матір'ю малолітній дитині буде краще.

Проте, розраховувати на однозначну перемогу все ж не варто, тому рекомендуємо звернутися за допомогою до досвідченого юриста, здатного підтримати в разі виникнення несподіваних обставин.

- Як розлучитися з дружиною, якщо є дитина?

Якщо ви хочете розлучитися, і суперечки про місце проживання дитини немає, то вас розведуть без будь-яких проблем. Складіть з дружиною письмова угода про те, що дитина після розлучення буде жити з нею, а ви претензій не маєте. В цьому випадку складнощів і зволікань у процесі, швидше за все, не буде. А позов про розподіл майна, при необхідності, можна буде подати окремо.

- Що робити, якщо ж ви хочете залишити дитину після розлучення собі?

  • Отримайте висновок органів опіки про те, що ваші умови життя підходять для проживання з вами дитини або декількох дітей.
  • Надайте суду довідки, що підтверджують ваші регулярні доходи, що дозволяють витрачати гроші не тільки на себе, а й на їжу, одяг, розваги, навчання та інші потреби дитини або дітей.
  • Отримайте хороші рекомендації з роботи, з громадських організацій в яких ви перебуваєте і з церкви, якщо ваша сім'я віруюча.
  • Подумайте - хто буде виховувати дитину, піклуватися і стежити за ним в той час, поки ви працюєте. Чи буде це няня або ваші батьки (бабуся і дідусь дитини) або ваша співмешканка (майбутня дружина і мачуха дитини). Чи зможуть вони забезпечити належний догляд і увагу.
  • Якщо дитині більше десяти років, дізнайтеся - з ким він хоче залишитися. Якщо він хоче залишитися з вами і готовий це заявити в суді, це зіграє вам на користь.
  • Обгрунтуйте, чому дитині з вами буде зручніше і безпечніше, ніж з матір'ю. Просто емоції тут слабо підійдуть, треба буде підтверджувати факти. Наприклад, якщо мати дитини не має роботи, не здатна нести відповідальність за дії і за зміст будь-кого, не має хорошого житла, що не здорова, приймає наркотики або алкоголь - все це може пошкодити їй і допомогти вам.

І, звичайно, скористайтеся підтримкою юриста, який буде підтримувати вас і захищати ваші інтереси.

Розлучення якщо дитині немає 1 року

Відповідно до 17 статті Сімейного кодексу, чоловік не може подати позов про розлучення без згоди дружини, якщо дружина вагітна або дитині не виповнився рік.

Якщо ви хочете розійтися і дружина не проти цього, підпишіть угоду про визначення місця проживання дитини, аліменти і розподіл майна. Це дозволить спростити процес розлучення відразу після народження малолітньої дитини.

Якщо ж у вас згоди про ці принципових питаннях немає, то дружина може відмовитися від розлучення і в цьому випадку доведеться чекати, поки немовля не досягне одного року. По закінченню цього терміну згоду дружини на розлучення вже не знадобиться.

Розлучення з дітьми до 3 років або дитиною-інвалідом

Розлучення при наявності дитини або дітей до трьох років породжує безліч міфів і непорозумінь. Вважається, що в цей період подружжя можуть не розвести в принципі або не розірвано шлюб без згоди одного з подружжя на це.

Насправді це не так. Суд може:

  • Відкласти розгляд справи для примирення сторін, але не більше ніж на місяць.
  • Відмовити від розгляду справи, якщо позов складений неправильно або не дотримані інші вимоги закону при подачі документів до суду.
  • Відмовити в розлученні, якщо дитині немає року (або дружина вагітна) в тому випадку, якщо жінка не згодна на розірвання шлюбу.

В інших випадках розвести в суді повинні. Але в тому, що стосується дітей до трьох років, є свій нюанс.

Справа в тому, що відповідно до статті 89 Сімейного кодексу, подружжя має фінансово допомагати один одному. До того як дитині виповнилося три роки, жінка знаходиться у відпустці по догляду за ним і не може працювати, тому обов'язку по утриманню дитини і дружини лягають на чоловіка. Якщо ж подружжя в цей період розлучаться, то чоловік повинен буде платити аліменти не тільки за дитину, а й за дружину.

Якщо ж в родині дитина-інвалід з дитинства першої групи, то аліменти на дитину і на дружину, яка доглядає за ним, доведеться платити, поки дитині не виповниться вісімнадцять років.

Розлучення з двома і більше дітьми

Розлучення подружжя з двома або трьома дітьми нічим не відрізняється від розлучення з однією дитиною. Відрізнятися тут буде тільки порядок визначення розміру аліментів.

  • Якщо дитина один, то батько повинен платити аліменти в розмірі однієї чверті свого заробітку або іншого доходу.
  • Якщо дітей двоє, то треба буде платити аліменти в розмірі однієї третини зарплати чи іншого доходу.
  • Якщо дітей троє і більше, то треба буде платити половину заробітної плати або іншого доходу.

У тому випадку, якщо батько мало забезпечений, він може клопотати про зниження розміру аліментів. Якщо ж заробіток у батьків не регулярний, то суд може встановити розмір аліментів у твердій сумі.

В цілому можна сказати, що розлучення має безліч нюансів, і якщо ви хочете захистити себе і свої інтереси, а також права дітей, то вам краще всього, щоб уникнути помилок, звернутися до юриста, який дасть індивідуальну консультацію, допоможе правильно скласти позов і підтримає вас в ході судового процесу.

Дана стаття підготовлена ​​фахівцями МЦПД «Планета закону». Якщо Ви або Ваші близькі потрапили в складну життєву ситуацію, то неоціненну допомогу Вам нададуть досвідчені адвокати. У разі звернення за правовою підтримкою або за юридичною консультацією в МЦПД «Планета закону» Вам гарантована допомога професійних адвокатів, навіть в складних випадках. Телефонуйте цілодобово +7 (495) 722-99-33

© Юридична консультація « Планета Закону », 2018

Читайте також:

Розірвання шлюбу

Розірвання шлюбу (Розлучення). Заява на розлучення. Як оформити розлучення в суді? Як оформити розлучення якщо є дитина?



Правила розлучення при наявності неповнолітніх дітей

Наявність неповнолітніх дітей процедуру розлучення сильно ускладнює. Але, разом з тим, при наданні згоди на розірвання шлюбу, а також при загальних поглядах на розподіл власності і подальше виховання дитини, можна розійтися без особливих проблем.

Якщо ж взаємної згоди немає, то уникнути складного судового процесу навряд чи вдасться. В цьому випадку доведеться думати вже не про економію часу, грошей і сил, а про пошук досвідченого юриста, здатного захистити ваші інтереси.

Як відомо, розлучитися можна двома способами - через ЗАГС або шляхом звернення до суду. Тут ви можете дізнатися, чим різняться ці методи розірвання шлюбу , А також отримаєте відповіді на інші питання:

  • Розлучення через суд.
  • Розірвання шлюбу через РАГС.
  • Які папери знадобляться для розлучення через ЗАГС.
  • Поділ дітей при розлученні.
  • Як розлучитися з чоловіком, якщо є діти.
  • Як розлучитися з дружиною, якщо є дитина.
  • Розлучення якщо дитині не виповнилося 1 року.
  • Розлучення подружжя, яке має дітей до 3 років.
  • Розлучення з двома дітьми і більше.

Розлучення з двома дітьми і більше

Розлучення через суд

Розірвання шлюбу через суд може знадобитися, якщо у подружжя є неповнолітні діти і діти при цьому - загальні. Також звертатися до суду доведеться, якщо один з подружжя відмовляється розлучатися в принципі, або не заперечує проти розлучення як такого, але в той же час не хоче розлучатися через ЗАГС - не подає заяву, що не відвідує ЗАГС в призначений час і перешкоджає розлучення іншим способом.

У цих двох ситуаціях особливості розлучення через суд не однакові. Тут ви можете дізнатися, як розлучитися в суді при наявності дітей, незалежно від згоди одного з подружжя на розлучення.

Якщо у подружжя є спільні діти молодше 18 років, то справа обов'язково має розглядатися в суді, на підставі позовної заяви чоловіка або дружини.

Мирити подружжя і з'ясовувати причини розлучення суддя не буде, але в будь-якому випадку, розглядатися справа буде не раніше ніж через один місяць після подачі позову про розлучення. Подібна вимога обумовлено в Сімейному кодексі і має на меті примирення подружжя, які могли підписати заяву, не подумавши, зопалу.

Якщо суперечки про дітей і інших принципових питаннях немає, то подружжя може скласти угоду, в якому буде написано, з ким залишиться дитина, в якому порядку і розмірі сплачуватимуться аліменти і навіть про те, як буде розділене спільне майно. Якщо нічиї інтереси і права при цьому не будуть порушені, суд прийме рішення про розлучення, розподіл власності і про дитину відповідно до цієї угоди.

Якщо ж чоловік з дружиною знайти порозуміння не можуть, то всі спірні питання будуть вирішуватися в ході судового процесу, на підставі норм Сімейного кодексу та інших законів.

Після того як суддя прийме рішення, будь-який з подружжя зможе оскаржити його протягом десяти днів. Якщо ж рішення оскаржено не буде, то воно набуде чинності. Далі, протягом 3х днів суд повинен буде відправити виписку з рішення в той ЗАГС, де колись шлюб був укладений. Свідоцтво про розлучення дружині можуть отримати в самому ЗАГСі.

Поки свідчення не буде отримано, заново одружитися колишні вже подружжя - не зможуть. Тому, краще не сподіватися, що раз рішення вступило в силу, і розлучення відбулося, значить можна одружуватися або виходити заміж. Відповідно до 25 статті Сімейного кодексу, це не так. Тому за свідченням все-таки треба буде сходити.

Розлучення в РАГСі

Розлучитися в ЗАГС можна, якщо подружжя згодні на це, і у них немає спільних дітей, яким ще не виповнилося вісімнадцяти. Також, в РАГСі можна розлучитися в тому випадку, якщо другий з подружжя визнаний судом безвісно відсутнім або недієздатним, або знаходиться в місцях позбавлення волі понад три роки.

Шлюб буде розірваний не раніше ніж через один місяць після подачі заяви. Робиться це також для того, щоб люди могли передумати. За фактом розлучення колишнім дружинам видадуть відповідні свідоцтва.

Якщо ж у людей при цьому виникнуть розбіжності з приводу поділу майна чи інших питань, то розглядати справу можна в суді, незалежно від того, що шлюб вже розірваний в ЗАГС. Для вирішення спору треба буде подати відповідну позовну заяву.

- Які документи потрібні для розлучення через суд?

Для розлучення через суд, треба підготувати позов, а також надати документи, що обгрунтовують вимоги про місце проживання дітей, розмір аліментів, поділ майна і т.п.

Єдиного списку для розлучення в суді не існує, але позивачеві може знадобитися:

  • Паспорт заявника.
  • Свідоцтво про укладення шлюбу.
  • Свідоцтва про народження дітей.
  • Позовну заяву. Скласти його треба в 2х примірниках, один - передати в суд, другий - відправити іншому.
  • Акт обстеження умов життя батьків, які, претендують на виховання дитини, складений органом опіки.
  • Квитанція про оплату держмита.

Відповідно до статті 333.19. Податкового кодексу, при подачі позову про розлучення треба заплатити 600 рублів. Якщо позов подається на виплату аліментів на дітей, треба заплатити 150 рублів. При подачі позову про поділ спільного майна, розмір мита залежить від вартості майна, визначати його треба індивідуально.

Складати позовну заяву і збирати список документів найкраще за допомогою досвідченого юриста. В іншому випадку гарантій, що все буде складено правильно, суд розгляне позов, і врахує всі ваші вимоги - немає.

- Які документи необхідні для розлучення в РАГСі?

Список документів, необхідних для розлучення розрізняється залежно від того, як подружжя будуть розлучатися - через суд і через ЗАГС, а також від інших обставин розлучення.

Наприклад, для розлучення через ЗАГС існує три види заяв:

  • Заява за формою 10 про розлучення на підставі відповідного рішення суду.
  • Заява за формою 9 про розлучення.
  • Заява за формою 8 про розлучення за взаємною згодою подружжя.

Якщо люди розлучаються за взаємною згодою, то заяву повинні підписати обидва.

Заповнити заяву можна від руки або за допомогою комп'ютера. Однак якщо заява складена на комп'ютері, то підписати його доведеться в присутності працівника РАГСу. Якщо один з подружжя не може з'явитися для розлучення, він може написати окрему заяву і завірити його у нотаріуса.

Крім заяви треба буде надати:

  • Свідоцтво про шлюб.
  • Паспорти.
  • Квитанцію про сплату держмита за розлучення.

Розмір мита вказано в Податковому кодексі, статті 333.26. Він також залежить від обставин розлучення. При розлученні через ЗАГС за спільною згодою - і чоловік, і дружина повинні заплатити по 600 рублів. При розлученні за заявою одного з подружжя у разі, якщо інший чоловік безвісно відсутній, недієздатний чи засуджений, треба заплатити 200 рублів. Розмір мита може помінятися, якщо до Податкового кодексу будуть внесені зміни, тому його краще уточнити в ході розлучення.

Крім зазначених вище документів, також можуть знадобитися судові рішення. Якщо один з подружжя недієздатний, безвісно відсутньою або позбавлений свободи, то треба мати копію вступило в силу рішення суду, що підтверджує даний статус чоловіка. Якщо подружжя вже розлучилися в суді і їм потрібно свідоцтво про розлучення, то треба буде надати рішення суду про розірвання шлюбу, яке набрало чинності.

Поділ дітей при розлученні

Вирішувати - з ким залишиться дитина або декілька дітей після розлучення суд буде в індивідуальному порядку, виходячи з вимог закону і з обставин справи.

На визначення місця проживання дитини впливає безліч факторів і за законом жоден з подружжя спочатку ніякої переваги не має. У батька і у матері, відповідно до Сімейного кодексу, абсолютно однакові обов'язки і права.

Відносно розлучень в суспільній свідомості є два стереотипи. З одного боку вважається, що дитину майже напевно залишать з матір'ю, і у батька немає ніяких шансів відсудити дитину у дружини. З іншого боку, також вважається, що якщо батько має багато грошей і впливу, то, дитини майже напевно залишать з ним.

Потрібен адвокат для оформлення розлучення і визначення проживання дітей? Телефонуйте +7 (495) 722-99-33 прямо зараз!

Обидва ці стереотипу майже не мають під собою підстав. На практиці все не так очевидно і існує безліч нюансів. Визначальним фактором є палке бажання одного з батьків залишити дитину собі. Якщо батько щиро хоче займатися вихованням дитини і жити з ним, і всіма силами зацікавлений у перемозі, то є досить багато шансів на те, що суд прийме його сторону. І навпаки.

- Що враховує суд при визначенні проживання дитини?

  • Думка самої дитини про те, кого з батьків він більше любить, до яких родичам (з боку матері або батька) більше прив'язаний, чи не ображає його один з батьків, з ким дитина хоче залишитися, і з ким хочуть залишитися його брати і сестри. При цьому треба враховувати, що запитують думку дітей, яким виповнилося десять років. Що стосується дітей молодшого віку, в їхньому випадку за замовчуванням мається на увазі, що їм буде краще з матір'ю. Грунтується таку думку на принципах Декларації прав дитини від 20.11.1959 р, в якій явно позначено, що маленька дитина не повинен бути розлучений зі своєю матір'ю, за винятком деяких особливих ситуацій.
  • Думка батьків. Далеко не кожен батько бажає залишити дитину собі, тому суд повинен з'ясувати - чи хоче він виховувати дітей в принципі і постійно жити з ними. Те ж саме може стосуватися й матері.
  • Якщо за дитину бореться обоє батьків, то суд з'ясовує фізичний і психічний стан батьків - чи дозволяє їх вік і здоров'я займатися дітьми, чи не зловживають вони алкоголем або наркотиками, не захоплюються чи азартними іграми і не мають яких-небудь захворювань, здатних потенційно пошкодити дитині.
  • Суд визначає, у кого з батьків більше можливостей для забезпечення якісного розвитку, навчання, годування, проживання, розваги дитини і спілкування його з іншими дітьми, друзями і родичами.
  • Інші обставини.

- Як розлучитися з чоловіком, якщо у вас є діти?

Якщо у вас з чоловіком виникла суперечка про те, з ким залишиться дитина, то в судовому розгляді обов'язково повинен брати участь орган опіки та піклування.

Саме він повинен обстежити умови життя обох батьків і підтвердити, що ваше житло відповідає нормам, встановленим для проживання з вами дитини. Також орган опіки в ході судового процесу може дати висновок про те, що проживання дітей з одним із батьків - не бажано, а з іншим, навпаки, переважно.

Тому перед розлученням вам треба подумати - де ви будете жити з дітьми і по можливості підібрати приміщення, що відповідає всім вимогам законодавства і органів опіки та піклування. Детальніше про ці вимоги можна дізнатися у юристів.

Також варто потурбуватися про пошук офіційної роботи (якщо її немає), що дозволяє довести, що ви здатні забезпечити не тільки себе, але і дитини.

В іншому ж, якщо у вас є житло і робота, і немає серйозних проблем зі здоров'ям, то дітей, швидше за все, залишать з вами, так як суддями і органами опіки зазвичай мається на увазі, що з матір'ю малолітній дитині буде краще.

Проте, розраховувати на однозначну перемогу все ж не варто, тому рекомендуємо звернутися за допомогою до досвідченого юриста, здатного підтримати в разі виникнення несподіваних обставин.

- Як розлучитися з дружиною, якщо є дитина?

Якщо ви хочете розлучитися, і суперечки про місце проживання дитини немає, то вас розведуть без будь-яких проблем. Складіть з дружиною письмова угода про те, що дитина після розлучення буде жити з нею, а ви претензій не маєте. В цьому випадку складнощів і зволікань у процесі, швидше за все, не буде. А позов про розподіл майна, при необхідності, можна буде подати окремо.

- Що робити, якщо ж ви хочете залишити дитину після розлучення собі?

  • Отримайте висновок органів опіки про те, що ваші умови життя підходять для проживання з вами дитини або декількох дітей.
  • Надайте суду довідки, що підтверджують ваші регулярні доходи, що дозволяють витрачати гроші не тільки на себе, а й на їжу, одяг, розваги, навчання та інші потреби дитини або дітей.
  • Отримайте хороші рекомендації з роботи, з громадських організацій в яких ви перебуваєте і з церкви, якщо ваша сім'я віруюча.
  • Подумайте - хто буде виховувати дитину, піклуватися і стежити за ним в той час, поки ви працюєте. Чи буде це няня або ваші батьки (бабуся і дідусь дитини) або ваша співмешканка (майбутня дружина і мачуха дитини). Чи зможуть вони забезпечити належний догляд і увагу.
  • Якщо дитині більше десяти років, дізнайтеся - з ким він хоче залишитися. Якщо він хоче залишитися з вами і готовий це заявити в суді, це зіграє вам на користь.
  • Обгрунтуйте, чому дитині з вами буде зручніше і безпечніше, ніж з матір'ю. Просто емоції тут слабо підійдуть, треба буде підтверджувати факти. Наприклад, якщо мати дитини не має роботи, не здатна нести відповідальність за дії і за зміст будь-кого, не має хорошого житла, що не здорова, приймає наркотики або алкоголь - все це може пошкодити їй і допомогти вам.

І, звичайно, скористайтеся підтримкою юриста, який буде підтримувати вас і захищати ваші інтереси.

Розлучення якщо дитині немає 1 року

Відповідно до 17 статті Сімейного кодексу, чоловік не може подати позов про розлучення без згоди дружини, якщо дружина вагітна або дитині не виповнився рік.

Якщо ви хочете розійтися і дружина не проти цього, підпишіть угоду про визначення місця проживання дитини, аліменти і розподіл майна. Це дозволить спростити процес розлучення відразу після народження малолітньої дитини.

Якщо ж у вас згоди про ці принципових питаннях немає, то дружина може відмовитися від розлучення і в цьому випадку доведеться чекати, поки немовля не досягне одного року. По закінченню цього терміну згоду дружини на розлучення вже не знадобиться.

Розлучення з дітьми до 3 років або дитиною-інвалідом

Розлучення при наявності дитини або дітей до трьох років породжує безліч міфів і непорозумінь. Вважається, що в цей період подружжя можуть не розвести в принципі або не розірвано шлюб без згоди одного з подружжя на це.

Насправді це не так. Суд може:

  • Відкласти розгляд справи для примирення сторін, але не більше ніж на місяць.
  • Відмовити від розгляду справи, якщо позов складений неправильно або не дотримані інші вимоги закону при подачі документів до суду.
  • Відмовити в розлученні, якщо дитині немає року (або дружина вагітна) в тому випадку, якщо жінка не згодна на розірвання шлюбу.

В інших випадках розвести в суді повинні. Але в тому, що стосується дітей до трьох років, є свій нюанс.

Справа в тому, що відповідно до статті 89 Сімейного кодексу, подружжя має фінансово допомагати один одному. До того як дитині виповнилося три роки, жінка знаходиться у відпустці по догляду за ним і не може працювати, тому обов'язку по утриманню дитини і дружини лягають на чоловіка. Якщо ж подружжя в цей період розлучаться, то чоловік повинен буде платити аліменти не тільки за дитину, а й за дружину.

Якщо ж в родині дитина-інвалід з дитинства першої групи, то аліменти на дитину і на дружину, яка доглядає за ним, доведеться платити, поки дитині не виповниться вісімнадцять років.

Розлучення з двома і більше дітьми

Розлучення подружжя з двома або трьома дітьми нічим не відрізняється від розлучення з однією дитиною. Відрізнятися тут буде тільки порядок визначення розміру аліментів.

  • Якщо дитина один, то батько повинен платити аліменти в розмірі однієї чверті свого заробітку або іншого доходу.
  • Якщо дітей двоє, то треба буде платити аліменти в розмірі однієї третини зарплати чи іншого доходу.
  • Якщо дітей троє і більше, то треба буде платити половину заробітної плати або іншого доходу.

У тому випадку, якщо батько мало забезпечений, він може клопотати про зниження розміру аліментів. Якщо ж заробіток у батьків не регулярний, то суд може встановити розмір аліментів у твердій сумі.

В цілому можна сказати, що розлучення має безліч нюансів, і якщо ви хочете захистити себе і свої інтереси, а також права дітей, то вам краще всього, щоб уникнути помилок, звернутися до юриста, який дасть індивідуальну консультацію, допоможе правильно скласти позов і підтримає вас в ході судового процесу.

Дана стаття підготовлена ​​фахівцями МЦПД «Планета закону». Якщо Ви або Ваші близькі потрапили в складну життєву ситуацію, то неоціненну допомогу Вам нададуть досвідчені адвокати. У разі звернення за правовою підтримкою або за юридичною консультацією в МЦПД «Планета закону» Вам гарантована допомога професійних адвокатів, навіть в складних випадках. Телефонуйте цілодобово +7 (495) 722-99-33

© Юридична консультація « Планета Закону », 2018

Читайте також:

Розірвання шлюбу

Розірвання шлюбу (Розлучення). Заява на розлучення. Як оформити розлучення в суді? Як оформити розлучення якщо є дитина?



Правила розлучення при наявності неповнолітніх дітей

Наявність неповнолітніх дітей процедуру розлучення сильно ускладнює. Але, разом з тим, при наданні згоди на розірвання шлюбу, а також при загальних поглядах на розподіл власності і подальше виховання дитини, можна розійтися без особливих проблем.

Якщо ж взаємної згоди немає, то уникнути складного судового процесу навряд чи вдасться. В цьому випадку доведеться думати вже не про економію часу, грошей і сил, а про пошук досвідченого юриста, здатного захистити ваші інтереси.

Як відомо, розлучитися можна двома способами - через ЗАГС або шляхом звернення до суду. Тут ви можете дізнатися, чим різняться ці методи розірвання шлюбу , А також отримаєте відповіді на інші питання:

  • Розлучення через суд.
  • Розірвання шлюбу через РАГС.
  • Які папери знадобляться для розлучення через ЗАГС.
  • Поділ дітей при розлученні.
  • Як розлучитися з чоловіком, якщо є діти.
  • Як розлучитися з дружиною, якщо є дитина.
  • Розлучення якщо дитині не виповнилося 1 року.
  • Розлучення подружжя, яке має дітей до 3 років.
  • Розлучення з двома дітьми і більше.

Розлучення з двома дітьми і більше

Розлучення через суд

Розірвання шлюбу через суд може знадобитися, якщо у подружжя є неповнолітні діти і діти при цьому - загальні. Також звертатися до суду доведеться, якщо один з подружжя відмовляється розлучатися в принципі, або не заперечує проти розлучення як такого, але в той же час не хоче розлучатися через ЗАГС - не подає заяву, що не відвідує ЗАГС в призначений час і перешкоджає розлучення іншим способом.

У цих двох ситуаціях особливості розлучення через суд не однакові. Тут ви можете дізнатися, як розлучитися в суді при наявності дітей, незалежно від згоди одного з подружжя на розлучення.

Якщо у подружжя є спільні діти молодше 18 років, то справа обов'язково має розглядатися в суді, на підставі позовної заяви чоловіка або дружини.

Мирити подружжя і з'ясовувати причини розлучення суддя не буде, але в будь-якому випадку, розглядатися справа буде не раніше ніж через один місяць після подачі позову про розлучення. Подібна вимога обумовлено в Сімейному кодексі і має на меті примирення подружжя, які могли підписати заяву, не подумавши, зопалу.

Якщо суперечки про дітей і інших принципових питаннях немає, то подружжя може скласти угоду, в якому буде написано, з ким залишиться дитина, в якому порядку і розмірі сплачуватимуться аліменти і навіть про те, як буде розділене спільне майно. Якщо нічиї інтереси і права при цьому не будуть порушені, суд прийме рішення про розлучення, розподіл власності і про дитину відповідно до цієї угоди.

Якщо ж чоловік з дружиною знайти порозуміння не можуть, то всі спірні питання будуть вирішуватися в ході судового процесу, на підставі норм Сімейного кодексу та інших законів.

Після того як суддя прийме рішення, будь-який з подружжя зможе оскаржити його протягом десяти днів. Якщо ж рішення оскаржено не буде, то воно набуде чинності. Далі, протягом 3х днів суд повинен буде відправити виписку з рішення в той ЗАГС, де колись шлюб був укладений. Свідоцтво про розлучення дружині можуть отримати в самому ЗАГСі.

Поки свідчення не буде отримано, заново одружитися колишні вже подружжя - не зможуть. Тому, краще не сподіватися, що раз рішення вступило в силу, і розлучення відбулося, значить можна одружуватися або виходити заміж. Відповідно до 25 статті Сімейного кодексу, це не так. Тому за свідченням все-таки треба буде сходити.

Розлучення в РАГСі

Розлучитися в ЗАГС можна, якщо подружжя згодні на це, і у них немає спільних дітей, яким ще не виповнилося вісімнадцяти. Також, в РАГСі можна розлучитися в тому випадку, якщо другий з подружжя визнаний судом безвісно відсутнім або недієздатним, або знаходиться в місцях позбавлення волі понад три роки.

Шлюб буде розірваний не раніше ніж через один місяць після подачі заяви. Робиться це також для того, щоб люди могли передумати. За фактом розлучення колишнім дружинам видадуть відповідні свідоцтва.

Якщо ж у людей при цьому виникнуть розбіжності з приводу поділу майна чи інших питань, то розглядати справу можна в суді, незалежно від того, що шлюб вже розірваний в ЗАГС. Для вирішення спору треба буде подати відповідну позовну заяву.

- Які документи потрібні для розлучення через суд?

Для розлучення через суд, треба підготувати позов, а також надати документи, що обгрунтовують вимоги про місце проживання дітей, розмір аліментів, поділ майна і т.п.

Єдиного списку для розлучення в суді не існує, але позивачеві може знадобитися:

  • Паспорт заявника.
  • Свідоцтво про укладення шлюбу.
  • Свідоцтва про народження дітей.
  • Позовну заяву. Скласти його треба в 2х примірниках, один - передати в суд, другий - відправити іншому.
  • Акт обстеження умов життя батьків, які, претендують на виховання дитини, складений органом опіки.
  • Квитанція про оплату держмита.

Відповідно до статті 333.19. Податкового кодексу, при подачі позову про розлучення треба заплатити 600 рублів. Якщо позов подається на виплату аліментів на дітей, треба заплатити 150 рублів. При подачі позову про поділ спільного майна, розмір мита залежить від вартості майна, визначати його треба індивідуально.

Складати позовну заяву і збирати список документів найкраще за допомогою досвідченого юриста. В іншому випадку гарантій, що все буде складено правильно, суд розгляне позов, і врахує всі ваші вимоги - немає.

- Які документи необхідні для розлучення в РАГСі?

Список документів, необхідних для розлучення розрізняється залежно від того, як подружжя будуть розлучатися - через суд і через ЗАГС, а також від інших обставин розлучення.

Наприклад, для розлучення через ЗАГС існує три види заяв:

  • Заява за формою 10 про розлучення на підставі відповідного рішення суду.
  • Заява за формою 9 про розлучення.
  • Заява за формою 8 про розлучення за взаємною згодою подружжя.

Якщо люди розлучаються за взаємною згодою, то заяву повинні підписати обидва.

Заповнити заяву можна від руки або за допомогою комп'ютера. Однак якщо заява складена на комп'ютері, то підписати його доведеться в присутності працівника РАГСу. Якщо один з подружжя не може з'явитися для розлучення, він може написати окрему заяву і завірити його у нотаріуса.

Крім заяви треба буде надати:

  • Свідоцтво про шлюб.
  • Паспорти.
  • Квитанцію про сплату держмита за розлучення.

Розмір мита вказано в Податковому кодексі, статті 333.26. Він також залежить від обставин розлучення. При розлученні через ЗАГС за спільною згодою - і чоловік, і дружина повинні заплатити по 600 рублів. При розлученні за заявою одного з подружжя у разі, якщо інший чоловік безвісно відсутній, недієздатний чи засуджений, треба заплатити 200 рублів. Розмір мита може помінятися, якщо до Податкового кодексу будуть внесені зміни, тому його краще уточнити в ході розлучення.

Крім зазначених вище документів, також можуть знадобитися судові рішення. Якщо один з подружжя недієздатний, безвісно відсутньою або позбавлений свободи, то треба мати копію вступило в силу рішення суду, що підтверджує даний статус чоловіка. Якщо подружжя вже розлучилися в суді і їм потрібно свідоцтво про розлучення, то треба буде надати рішення суду про розірвання шлюбу, яке набрало чинності.

Поділ дітей при розлученні

Вирішувати - з ким залишиться дитина або декілька дітей після розлучення суд буде в індивідуальному порядку, виходячи з вимог закону і з обставин справи.

На визначення місця проживання дитини впливає безліч факторів і за законом жоден з подружжя спочатку ніякої переваги не має. У батька і у матері, відповідно до Сімейного кодексу, абсолютно однакові обов'язки і права.

Відносно розлучень в суспільній свідомості є два стереотипи. З одного боку вважається, що дитину майже напевно залишать з матір'ю, і у батька немає ніяких шансів відсудити дитину у дружини. З іншого боку, також вважається, що якщо батько має багато грошей і впливу, то, дитини майже напевно залишать з ним.

Потрібен адвокат для оформлення розлучення і визначення проживання дітей? Телефонуйте +7 (495) 722-99-33 прямо зараз!

Обидва ці стереотипу майже не мають під собою підстав. На практиці все не так очевидно і існує безліч нюансів. Визначальним фактором є палке бажання одного з батьків залишити дитину собі. Якщо батько щиро хоче займатися вихованням дитини і жити з ним, і всіма силами зацікавлений у перемозі, то є досить багато шансів на те, що суд прийме його сторону. І навпаки.

- Що враховує суд при визначенні проживання дитини?

  • Думка самої дитини про те, кого з батьків він більше любить, до яких родичам (з боку матері або батька) більше прив'язаний, чи не ображає його один з батьків, з ким дитина хоче залишитися, і з ким хочуть залишитися його брати і сестри. При цьому треба враховувати, що запитують думку дітей, яким виповнилося десять років. Що стосується дітей молодшого віку, в їхньому випадку за замовчуванням мається на увазі, що їм буде краще з матір'ю. Грунтується таку думку на принципах Декларації прав дитини від 20.11.1959 р, в якій явно позначено, що маленька дитина не повинен бути розлучений зі своєю матір'ю, за винятком деяких особливих ситуацій.
  • Думка батьків. Далеко не кожен батько бажає залишити дитину собі, тому суд повинен з'ясувати - чи хоче він виховувати дітей в принципі і постійно жити з ними. Те ж саме може стосуватися й матері.
  • Якщо за дитину бореться обоє батьків, то суд з'ясовує фізичний і психічний стан батьків - чи дозволяє їх вік і здоров'я займатися дітьми, чи не зловживають вони алкоголем або наркотиками, не захоплюються чи азартними іграми і не мають яких-небудь захворювань, здатних потенційно пошкодити дитині.
  • Суд визначає, у кого з батьків більше можливостей для забезпечення якісного розвитку, навчання, годування, проживання, розваги дитини і спілкування його з іншими дітьми, друзями і родичами.
  • Інші обставини.

- Як розлучитися з чоловіком, якщо у вас є діти?

Якщо у вас з чоловіком виникла суперечка про те, з ким залишиться дитина, то в судовому розгляді обов'язково повинен брати участь орган опіки та піклування.

Саме він повинен обстежити умови життя обох батьків і підтвердити, що ваше житло відповідає нормам, встановленим для проживання з вами дитини. Також орган опіки в ході судового процесу може дати висновок про те, що проживання дітей з одним із батьків - не бажано, а з іншим, навпаки, переважно.

Тому перед розлученням вам треба подумати - де ви будете жити з дітьми і по можливості підібрати приміщення, що відповідає всім вимогам законодавства і органів опіки та піклування. Детальніше про ці вимоги можна дізнатися у юристів.

Також варто потурбуватися про пошук офіційної роботи (якщо її немає), що дозволяє довести, що ви здатні забезпечити не тільки себе, але і дитини.

В іншому ж, якщо у вас є житло і робота, і немає серйозних проблем зі здоров'ям, то дітей, швидше за все, залишать з вами, так як суддями і органами опіки зазвичай мається на увазі, що з матір'ю малолітній дитині буде краще.

Проте, розраховувати на однозначну перемогу все ж не варто, тому рекомендуємо звернутися за допомогою до досвідченого юриста, здатного підтримати в разі виникнення несподіваних обставин.

- Як розлучитися з дружиною, якщо є дитина?

Якщо ви хочете розлучитися, і суперечки про місце проживання дитини немає, то вас розведуть без будь-яких проблем. Складіть з дружиною письмова угода про те, що дитина після розлучення буде жити з нею, а ви претензій не маєте. В цьому випадку складнощів і зволікань у процесі, швидше за все, не буде. А позов про розподіл майна, при необхідності, можна буде подати окремо.

- Що робити, якщо ж ви хочете залишити дитину після розлучення собі?

  • Отримайте висновок органів опіки про те, що ваші умови життя підходять для проживання з вами дитини або декількох дітей.
  • Надайте суду довідки, що підтверджують ваші регулярні доходи, що дозволяють витрачати гроші не тільки на себе, а й на їжу, одяг, розваги, навчання та інші потреби дитини або дітей.
  • Отримайте хороші рекомендації з роботи, з громадських організацій в яких ви перебуваєте і з церкви, якщо ваша сім'я віруюча.
  • Подумайте - хто буде виховувати дитину, піклуватися і стежити за ним в той час, поки ви працюєте. Чи буде це няня або ваші батьки (бабуся і дідусь дитини) або ваша співмешканка (майбутня дружина і мачуха дитини). Чи зможуть вони забезпечити належний догляд і увагу.
  • Якщо дитині більше десяти років, дізнайтеся - з ким він хоче залишитися. Якщо він хоче залишитися з вами і готовий це заявити в суді, це зіграє вам на користь.
  • Обгрунтуйте, чому дитині з вами буде зручніше і безпечніше, ніж з матір'ю. Просто емоції тут слабо підійдуть, треба буде підтверджувати факти. Наприклад, якщо мати дитини не має роботи, не здатна нести відповідальність за дії і за зміст будь-кого, не має хорошого житла, що не здорова, приймає наркотики або алкоголь - все це може пошкодити їй і допомогти вам.

І, звичайно, скористайтеся підтримкою юриста, який буде підтримувати вас і захищати ваші інтереси.

Розлучення якщо дитині немає 1 року

Відповідно до 17 статті Сімейного кодексу, чоловік не може подати позов про розлучення без згоди дружини, якщо дружина вагітна або дитині не виповнився рік.

Якщо ви хочете розійтися і дружина не проти цього, підпишіть угоду про визначення місця проживання дитини, аліменти і розподіл майна. Це дозволить спростити процес розлучення відразу після народження малолітньої дитини.

Якщо ж у вас згоди про ці принципових питаннях немає, то дружина може відмовитися від розлучення і в цьому випадку доведеться чекати, поки немовля не досягне одного року. По закінченню цього терміну згоду дружини на розлучення вже не знадобиться.

Розлучення з дітьми до 3 років або дитиною-інвалідом

Розлучення при наявності дитини або дітей до трьох років породжує безліч міфів і непорозумінь. Вважається, що в цей період подружжя можуть не розвести в принципі або не розірвано шлюб без згоди одного з подружжя на це.

Насправді це не так. Суд може:

  • Відкласти розгляд справи для примирення сторін, але не більше ніж на місяць.
  • Відмовити від розгляду справи, якщо позов складений неправильно або не дотримані інші вимоги закону при подачі документів до суду.
  • Відмовити в розлученні, якщо дитині немає року (або дружина вагітна) в тому випадку, якщо жінка не згодна на розірвання шлюбу.

В інших випадках розвести в суді повинні. Але в тому, що стосується дітей до трьох років, є свій нюанс.

Справа в тому, що відповідно до статті 89 Сімейного кодексу, подружжя має фінансово допомагати один одному. До того як дитині виповнилося три роки, жінка знаходиться у відпустці по догляду за ним і не може працювати, тому обов'язку по утриманню дитини і дружини лягають на чоловіка. Якщо ж подружжя в цей період розлучаться, то чоловік повинен буде платити аліменти не тільки за дитину, а й за дружину.

Якщо ж в родині дитина-інвалід з дитинства першої групи, то аліменти на дитину і на дружину, яка доглядає за ним, доведеться платити, поки дитині не виповниться вісімнадцять років.

Розлучення з двома і більше дітьми

Розлучення подружжя з двома або трьома дітьми нічим не відрізняється від розлучення з однією дитиною. Відрізнятися тут буде тільки порядок визначення розміру аліментів.

  • Якщо дитина один, то батько повинен платити аліменти в розмірі однієї чверті свого заробітку або іншого доходу.
  • Якщо дітей двоє, то треба буде платити аліменти в розмірі однієї третини зарплати чи іншого доходу.
  • Якщо дітей троє і більше, то треба буде платити половину заробітної плати або іншого доходу.

У тому випадку, якщо батько мало забезпечений, він може клопотати про зниження розміру аліментів. Якщо ж заробіток у батьків не регулярний, то суд може встановити розмір аліментів у твердій сумі.

В цілому можна сказати, що розлучення має безліч нюансів, і якщо ви хочете захистити себе і свої інтереси, а також права дітей, то вам краще всього, щоб уникнути помилок, звернутися до юриста, який дасть індивідуальну консультацію, допоможе правильно скласти позов і підтримає вас в ході судового процесу.

Дана стаття підготовлена ​​фахівцями МЦПД «Планета закону». Якщо Ви або Ваші близькі потрапили в складну життєву ситуацію, то неоціненну допомогу Вам нададуть досвідчені адвокати. У разі звернення за правовою підтримкою або за юридичною консультацією в МЦПД «Планета закону» Вам гарантована допомога професійних адвокатів, навіть в складних випадках. Телефонуйте цілодобово +7 (495) 722-99-33

© Юридична консультація « Планета Закону », 2018

Читайте також:

Розірвання шлюбу

Розірвання шлюбу (Розлучення). Заява на розлучення. Як оформити розлучення в суді? Як оформити розлучення якщо є дитина?



Правила розлучення при наявності неповнолітніх дітей

Наявність неповнолітніх дітей процедуру розлучення сильно ускладнює. Але, разом з тим, при наданні згоди на розірвання шлюбу, а також при загальних поглядах на розподіл власності і подальше виховання дитини, можна розійтися без особливих проблем.

Якщо ж взаємної згоди немає, то уникнути складного судового процесу навряд чи вдасться. В цьому випадку доведеться думати вже не про економію часу, грошей і сил, а про пошук досвідченого юриста, здатного захистити ваші інтереси.

Як відомо, розлучитися можна двома способами - через ЗАГС або шляхом звернення до суду. Тут ви можете дізнатися, чим різняться ці методи розірвання шлюбу , А також отримаєте відповіді на інші питання:

  • Розлучення через суд.
  • Розірвання шлюбу через РАГС.
  • Які папери знадобляться для розлучення через ЗАГС.
  • Поділ дітей при розлученні.
  • Як розлучитися з чоловіком, якщо є діти.
  • Як розлучитися з дружиною, якщо є дитина.
  • Розлучення якщо дитині не виповнилося 1 року.
  • Розлучення подружжя, яке має дітей до 3 років.
  • Розлучення з двома дітьми і більше.

Розлучення з двома дітьми і більше

Розлучення через суд

Розірвання шлюбу через суд може знадобитися, якщо у подружжя є неповнолітні діти і діти при цьому - загальні. Також звертатися до суду доведеться, якщо один з подружжя відмовляється розлучатися в принципі, або не заперечує проти розлучення як такого, але в той же час не хоче розлучатися через ЗАГС - не подає заяву, що не відвідує ЗАГС в призначений час і перешкоджає розлучення іншим способом.

У цих двох ситуаціях особливості розлучення через суд не однакові. Тут ви можете дізнатися, як розлучитися в суді при наявності дітей, незалежно від згоди одного з подружжя на розлучення.

Якщо у подружжя є спільні діти молодше 18 років, то справа обов'язково має розглядатися в суді, на підставі позовної заяви чоловіка або дружини.

Мирити подружжя і з'ясовувати причини розлучення суддя не буде, але в будь-якому випадку, розглядатися справа буде не раніше ніж через один місяць після подачі позову про розлучення. Подібна вимога обумовлено в Сімейному кодексі і має на меті примирення подружжя, які могли підписати заяву, не подумавши, зопалу.

Якщо суперечки про дітей і інших принципових питаннях немає, то подружжя може скласти угоду, в якому буде написано, з ким залишиться дитина, в якому порядку і розмірі сплачуватимуться аліменти і навіть про те, як буде розділене спільне майно. Якщо нічиї інтереси і права при цьому не будуть порушені, суд прийме рішення про розлучення, розподіл власності і про дитину відповідно до цієї угоди.

Якщо ж чоловік з дружиною знайти порозуміння не можуть, то всі спірні питання будуть вирішуватися в ході судового процесу, на підставі норм Сімейного кодексу та інших законів.

Після того як суддя прийме рішення, будь-який з подружжя зможе оскаржити його протягом десяти днів. Якщо ж рішення оскаржено не буде, то воно набуде чинності. Далі, протягом 3х днів суд повинен буде відправити виписку з рішення в той ЗАГС, де колись шлюб був укладений. Свідоцтво про розлучення дружині можуть отримати в самому ЗАГСі.

Поки свідчення не буде отримано, заново одружитися колишні вже подружжя - не зможуть. Тому, краще не сподіватися, що раз рішення вступило в силу, і розлучення відбулося, значить можна одружуватися або виходити заміж. Відповідно до 25 статті Сімейного кодексу, це не так. Тому за свідченням все-таки треба буде сходити.

Розлучення в РАГСі

Розлучитися в ЗАГС можна, якщо подружжя згодні на це, і у них немає спільних дітей, яким ще не виповнилося вісімнадцяти. Також, в РАГСі можна розлучитися в тому випадку, якщо другий з подружжя визнаний судом безвісно відсутнім або недієздатним, або знаходиться в місцях позбавлення волі понад три роки.

Шлюб буде розірваний не раніше ніж через один місяць після подачі заяви. Робиться це також для того, щоб люди могли передумати. За фактом розлучення колишнім дружинам видадуть відповідні свідоцтва.

Якщо ж у людей при цьому виникнуть розбіжності з приводу поділу майна чи інших питань, то розглядати справу можна в суді, незалежно від того, що шлюб вже розірваний в ЗАГС. Для вирішення спору треба буде подати відповідну позовну заяву.

- Які документи потрібні для розлучення через суд?

Для розлучення через суд, треба підготувати позов, а також надати документи, що обгрунтовують вимоги про місце проживання дітей, розмір аліментів, поділ майна і т.п.

Єдиного списку для розлучення в суді не існує, але позивачеві може знадобитися:

  • Паспорт заявника.
  • Свідоцтво про укладення шлюбу.
  • Свідоцтва про народження дітей.
  • Позовну заяву. Скласти його треба в 2х примірниках, один - передати в суд, другий - відправити іншому.
  • Акт обстеження умов життя батьків, які, претендують на виховання дитини, складений органом опіки.
  • Квитанція про оплату держмита.

Відповідно до статті 333.19. Податкового кодексу, при подачі позову про розлучення треба заплатити 600 рублів. Якщо позов подається на виплату аліментів на дітей, треба заплатити 150 рублів. При подачі позову про поділ спільного майна, розмір мита залежить від вартості майна, визначати його треба індивідуально.

Складати позовну заяву і збирати список документів найкраще за допомогою досвідченого юриста. В іншому випадку гарантій, що все буде складено правильно, суд розгляне позов, і врахує всі ваші вимоги - немає.

- Які документи необхідні для розлучення в РАГСі?

Список документів, необхідних для розлучення розрізняється залежно від того, як подружжя будуть розлучатися - через суд і через ЗАГС, а також від інших обставин розлучення.

Наприклад, для розлучення через ЗАГС існує три види заяв:

  • Заява за формою 10 про розлучення на підставі відповідного рішення суду.
  • Заява за формою 9 про розлучення.
  • Заява за формою 8 про розлучення за взаємною згодою подружжя.

Якщо люди розлучаються за взаємною згодою, то заяву повинні підписати обидва.

Заповнити заяву можна від руки або за допомогою комп'ютера. Однак якщо заява складена на комп'ютері, то підписати його доведеться в присутності працівника РАГСу. Якщо один з подружжя не може з'явитися для розлучення, він може написати окрему заяву і завірити його у нотаріуса.

Крім заяви треба буде надати:

  • Свідоцтво про шлюб.
  • Паспорти.
  • Квитанцію про сплату держмита за розлучення.

Розмір мита вказано в Податковому кодексі, статті 333.26. Він також залежить від обставин розлучення. При розлученні через ЗАГС за спільною згодою - і чоловік, і дружина повинні заплатити по 600 рублів. При розлученні за заявою одного з подружжя у разі, якщо інший чоловік безвісно відсутній, недієздатний чи засуджений, треба заплатити 200 рублів. Розмір мита може помінятися, якщо до Податкового кодексу будуть внесені зміни, тому його краще уточнити в ході розлучення.

Крім зазначених вище документів, також можуть знадобитися судові рішення. Якщо один з подружжя недієздатний, безвісно відсутньою або позбавлений свободи, то треба мати копію вступило в силу рішення суду, що підтверджує даний статус чоловіка. Якщо подружжя вже розлучилися в суді і їм потрібно свідоцтво про розлучення, то треба буде надати рішення суду про розірвання шлюбу, яке набрало чинності.

Поділ дітей при розлученні

Вирішувати - з ким залишиться дитина або декілька дітей після розлучення суд буде в індивідуальному порядку, виходячи з вимог закону і з обставин справи.

На визначення місця проживання дитини впливає безліч факторів і за законом жоден з подружжя спочатку ніякої переваги не має. У батька і у матері, відповідно до Сімейного кодексу, абсолютно однакові обов'язки і права.

Відносно розлучень в суспільній свідомості є два стереотипи. З одного боку вважається, що дитину майже напевно залишать з матір'ю, і у батька немає ніяких шансів відсудити дитину у дружини. З іншого боку, також вважається, що якщо батько має багато грошей і впливу, то, дитини майже напевно залишать з ним.

Потрібен адвокат для оформлення розлучення і визначення проживання дітей? Телефонуйте +7 (495) 722-99-33 прямо зараз!

Обидва ці стереотипу майже не мають під собою підстав. На практиці все не так очевидно і існує безліч нюансів. Визначальним фактором є палке бажання одного з батьків залишити дитину собі. Якщо батько щиро хоче займатися вихованням дитини і жити з ним, і всіма силами зацікавлений у перемозі, то є досить багато шансів на те, що суд прийме його сторону. І навпаки.

- Що враховує суд при визначенні проживання дитини?

  • Думка самої дитини про те, кого з батьків він більше любить, до яких родичам (з боку матері або батька) більше прив'язаний, чи не ображає його один з батьків, з ким дитина хоче залишитися, і з ким хочуть залишитися його брати і сестри. При цьому треба враховувати, що запитують думку дітей, яким виповнилося десять років. Що стосується дітей молодшого віку, в їхньому випадку за замовчуванням мається на увазі, що їм буде краще з матір'ю. Грунтується таку думку на принципах Декларації прав дитини від 20.11.1959 р, в якій явно позначено, що маленька дитина не повинен бути розлучений зі своєю матір'ю, за винятком деяких особливих ситуацій.
  • Думка батьків. Далеко не кожен батько бажає залишити дитину собі, тому суд повинен з'ясувати - чи хоче він виховувати дітей в принципі і постійно жити з ними. Те ж саме може стосуватися й матері.
  • Якщо за дитину бореться обоє батьків, то суд з'ясовує фізичний і психічний стан батьків - чи дозволяє їх вік і здоров'я займатися дітьми, чи не зловживають вони алкоголем або наркотиками, не захоплюються чи азартними іграми і не мають яких-небудь захворювань, здатних потенційно пошкодити дитині.
  • Суд визначає, у кого з батьків більше можливостей для забезпечення якісного розвитку, навчання, годування, проживання, розваги дитини і спілкування його з іншими дітьми, друзями і родичами.
  • Інші обставини.

- Як розлучитися з чоловіком, якщо у вас є діти?

Якщо у вас з чоловіком виникла суперечка про те, з ким залишиться дитина, то в судовому розгляді обов'язково повинен брати участь орган опіки та піклування.

Саме він повинен обстежити умови життя обох батьків і підтвердити, що ваше житло відповідає нормам, встановленим для проживання з вами дитини. Також орган опіки в ході судового процесу може дати висновок про те, що проживання дітей з одним із батьків - не бажано, а з іншим, навпаки, переважно.

Тому перед розлученням вам треба подумати - де ви будете жити з дітьми і по можливості підібрати приміщення, що відповідає всім вимогам законодавства і органів опіки та піклування. Детальніше про ці вимоги можна дізнатися у юристів.

Також варто потурбуватися про пошук офіційної роботи (якщо її немає), що дозволяє довести, що ви здатні забезпечити не тільки себе, але і дитини.

В іншому ж, якщо у вас є житло і робота, і немає серйозних проблем зі здоров'ям, то дітей, швидше за все, залишать з вами, так як суддями і органами опіки зазвичай мається на увазі, що з матір'ю малолітній дитині буде краще.

Проте, розраховувати на однозначну перемогу все ж не варто, тому рекомендуємо звернутися за допомогою до досвідченого юриста, здатного підтримати в разі виникнення несподіваних обставин.

- Як розлучитися з дружиною, якщо є дитина?

Якщо ви хочете розлучитися, і суперечки про місце проживання дитини немає, то вас розведуть без будь-яких проблем. Складіть з дружиною письмова угода про те, що дитина після розлучення буде жити з нею, а ви претензій не маєте. В цьому випадку складнощів і зволікань у процесі, швидше за все, не буде. А позов про розподіл майна, при необхідності, можна буде подати окремо.

- Що робити, якщо ж ви хочете залишити дитину після розлучення собі?

  • Отримайте висновок органів опіки про те, що ваші умови життя підходять для проживання з вами дитини або декількох дітей.
  • Надайте суду довідки, що підтверджують ваші регулярні доходи, що дозволяють витрачати гроші не тільки на себе, а й на їжу, одяг, розваги, навчання та інші потреби дитини або дітей.
  • Отримайте хороші рекомендації з роботи, з громадських організацій в яких ви перебуваєте і з церкви, якщо ваша сім'я віруюча.
  • Подумайте - хто буде виховувати дитину, піклуватися і стежити за ним в той час, поки ви працюєте. Чи буде це няня або ваші батьки (бабуся і дідусь дитини) або ваша співмешканка (майбутня дружина і мачуха дитини). Чи зможуть вони забезпечити належний догляд і увагу.
  • Якщо дитині більше десяти років, дізнайтеся - з ким він хоче залишитися. Якщо він хоче залишитися з вами і готовий це заявити в суді, це зіграє вам на користь.
  • Обгрунтуйте, чому дитині з вами буде зручніше і безпечніше, ніж з матір'ю. Просто емоції тут слабо підійдуть, треба буде підтверджувати факти. Наприклад, якщо мати дитини не має роботи, не здатна нести відповідальність за дії і за зміст будь-кого, не має хорошого житла, що не здорова, приймає наркотики або алкоголь - все це може пошкодити їй і допомогти вам.

І, звичайно, скористайтеся підтримкою юриста, який буде підтримувати вас і захищати ваші інтереси.

Розлучення якщо дитині немає 1 року

Відповідно до 17 статті Сімейного кодексу, чоловік не може подати позов про розлучення без згоди дружини, якщо дружина вагітна або дитині не виповнився рік.

Якщо ви хочете розійтися і дружина не проти цього, підпишіть угоду про визначення місця проживання дитини, аліменти і розподіл майна. Це дозволить спростити процес розлучення відразу після народження малолітньої дитини.

Якщо ж у вас згоди про ці принципових питаннях немає, то дружина може відмовитися від розлучення і в цьому випадку доведеться чекати, поки немовля не досягне одного року. По закінченню цього терміну згоду дружини на розлучення вже не знадобиться.

Розлучення з дітьми до 3 років або дитиною-інвалідом

Розлучення при наявності дитини або дітей до трьох років породжує безліч міфів і непорозумінь. Вважається, що в цей період подружжя можуть не розвести в принципі або не розірвано шлюб без згоди одного з подружжя на це.

Насправді це не так. Суд може:

  • Відкласти розгляд справи для примирення сторін, але не більше ніж на місяць.
  • Відмовити від розгляду справи, якщо позов складений неправильно або не дотримані інші вимоги закону при подачі документів до суду.
  • Відмовити в розлученні, якщо дитині немає року (або дружина вагітна) в тому випадку, якщо жінка не згодна на розірвання шлюбу.

В інших випадках розвести в суді повинні. Але в тому, що стосується дітей до трьох років, є свій нюанс.

Справа в тому, що відповідно до статті 89 Сімейного кодексу, подружжя має фінансово допомагати один одному. До того як дитині виповнилося три роки, жінка знаходиться у відпустці по догляду за ним і не може працювати, тому обов'язку по утриманню дитини і дружини лягають на чоловіка. Якщо ж подружжя в цей період розлучаться, то чоловік повинен буде платити аліменти не тільки за дитину, а й за дружину.

Якщо ж в родині дитина-інвалід з дитинства першої групи, то аліменти на дитину і на дружину, яка доглядає за ним, доведеться платити, поки дитині не виповниться вісімнадцять років.

Розлучення з двома і більше дітьми

Розлучення подружжя з двома або трьома дітьми нічим не відрізняється від розлучення з однією дитиною. Відрізнятися тут буде тільки порядок визначення розміру аліментів.

  • Якщо дитина один, то батько повинен платити аліменти в розмірі однієї чверті свого заробітку або іншого доходу.
  • Якщо дітей двоє, то треба буде платити аліменти в розмірі однієї третини зарплати чи іншого доходу.
  • Якщо дітей троє і більше, то треба буде платити половину заробітної плати або іншого доходу.

У тому випадку, якщо батько мало забезпечений, він може клопотати про зниження розміру аліментів. Якщо ж заробіток у батьків не регулярний, то суд може встановити розмір аліментів у твердій сумі.

В цілому можна сказати, що розлучення має безліч нюансів, і якщо ви хочете захистити себе і свої інтереси, а також права дітей, то вам краще всього, щоб уникнути помилок, звернутися до юриста, який дасть індивідуальну консультацію, допоможе правильно скласти позов і підтримає вас в ході судового процесу.

Дана стаття підготовлена ​​фахівцями МЦПД «Планета закону». Якщо Ви або Ваші близькі потрапили в складну життєву ситуацію, то неоціненну допомогу Вам нададуть досвідчені адвокати. У разі звернення за правовою підтримкою або за юридичною консультацією в МЦПД «Планета закону» Вам гарантована допомога професійних адвокатів, навіть в складних випадках. Телефонуйте цілодобово +7 (495) 722-99-33

© Юридична консультація « Планета Закону », 2018

Читайте також:

Розірвання шлюбу

Розірвання шлюбу (Розлучення). Заява на розлучення. Як оформити розлучення в суді? Як оформити розлучення якщо є дитина?



Які документи потрібні для розлучення через суд?
Які документи необхідні для розлучення в РАГСі?
Потрібен адвокат для оформлення розлучення і визначення проживання дітей?
Що враховує суд при визначенні проживання дитини?
Як розлучитися з чоловіком, якщо у вас є діти?
Як розлучитися з дружиною, якщо є дитина?
Що робити, якщо ж ви хочете залишити дитину після розлучення собі?
Як оформити розлучення в суді?
Як оформити розлучення якщо є дитина?
Які документи потрібні для розлучення через суд?