Реклама
Реклама
Реклама

Пастки краси: чому бути красивим нелегко

  1. Чи легко бути красивим?
  2. Красивим багато прощається, і це тримає їх у полоні самообману
  3. Кумулятивний ефект: дивіденди привабливої ​​зовнішності
  4. Краса приносить прибуток
  5. Магії краси не можуть чинити опір навіть у суді
  6. Привабливість заважає жінкам займати відповідальні пости
  7. Заздрість: вічний супутник краси
  8. Багато хто відчуває страх перед красою
  9. Краса може приїстися, доброта - ніколи

Фактрум пропонує своїм читачам зазирнути в пастки краси.

Чи легко бути красивим?

Чи добре бути занадто красивим? Чи таке усвідомлюється кимось із нас як проблема, навпаки, багато хто тільки про це і мріють. Чи гарантує краса тим, хто наділений симетричними рисами обличчя і чарівною зовнішністю, безхмарне життя?

Дослідивши безліч наукових робіт за кілька десятиліть, соціальні психологи Лайза Слеттері Уокер і Тоня Фреверт з Шарлоттского університету, Північна Кароліна, прийшли до висновків, які виявилися зовсім не такими, як можна було б очікувати.

Дослідивши безліч наукових робіт за кілька десятиліть, соціальні психологи Лайза Слеттері Уокер і Тоня Фреверт з Шарлоттского університету, Північна Кароліна, прийшли до висновків, які виявилися зовсім не такими, як можна було б очікувати

Красивим багато прощається, і це тримає їх у полоні самообману

«Краса - одна з статусних характеристик, яка визначається нами вже в ранньому дитинстві», - говорить Уокер. Люди влаштовані так, що, бачачи у когось одна хороша якість, підсвідомо налаштовуються на те, що неодмінно повинні бути й інші позитивні властивості. Ось чому краса оточена таким ореолом таємничості. Психологи називають цю особливість сприйняття приблизно як «що красиво, то добре».

Але шанувальники ситкому 30 Rock навряд чи визнають істинність такого твердження. Персонаж серіалу Джон Хемм вражає своєю професійною некомпетентністю, однак нітрохи не комплексує з цього приводу. Симпатична зовнішність допомагає йому жити в блаженному самообольщении. Як доктор, він не зміг би, наприклад, виконати навіть прийом Геймліха для екстреної допомоги людині, поперхнувшись хлібної крихтою, але так чи інакше йому легко вдається втриматися на медичному факультеті завдяки природному чарівності. Цей приклад наочно показує, що красивим може прощатися навіть їхня професійна некомпетентність.

Кумулятивний ефект: дивіденди привабливої ​​зовнішності

Уокер і Фреверт виявили дані багатьох досліджень в сфері освіти, що показують, що учні в школі і студенти університетів з симпатичною зовнішністю часто оцінюються викладачами так, ніби вони розумніші, ніж насправді, - і це відбивається в оцінках, які вони отримують.

Коли таке відбувається досить часто, люди з гарною зовнішністю починають відчувати і вести себе так, ніби вони дійсно відповідають цим оцінками. «Виникає так званий кумулятивний ефект, - пояснює Фреверт, - ви стаєте впевненіше в собі, підвищується ваша самооцінка, з'являється більше можливостей продемонструвати свою компетентність».

«Виникає так званий кумулятивний ефект, - пояснює Фреверт, - ви стаєте впевненіше в собі, підвищується ваша самооцінка, з'являється більше можливостей продемонструвати свою компетентність»

Краса приносить прибуток

Красива зовнішність може стати серйозним активом, від якого буде залежати, скільки вам будуть платити. Добре проглядається тенденція, що більш привабливі люди заробляють більше грошей і швидше піднімаються по службових сходах, ніж ті, чий зовнішній вигляд не так симпатичний.

Дослідження, проведене серед випускників курсів MBA ( «майстер ділового адміністрування»), показало, що при подальшому працевлаштуванні між найбільш і найменш красивими студентами групи розрив в зарплаті становив 10-15%. За всю робочу кар'єру накопичувалася різниця приблизно в 230 тис. Доларів. «Такі люди все життя мають перевагу - від шкільної лави до робочого місця», - зазначає Уокер.

Магії краси не можуть чинити опір навіть у суді

Навіть під час судового розгляду приємна зовнішність може надати магічне вплив на суддів і присяжних. Привабливі відповідачі, найімовірніше, отримають більш м'які вироки або їх взагалі визнають невинними; симпатичні позивачі з більшою ймовірністю виграють свою справу і отримають великі суми в якості моральної компенсації. «Цей ефект поширений повсюдно», - говорить Уокер.

Привабливість заважає жінкам займати відповідальні пости

Безперечно, краса дає своєму власникові більше шансів, однак існують ситуації, де вона може зіграти проти нього. Привабливість чоловіків завжди йде їм на користь. Прийнято вважати, що кращі керівники - найбільш симпатичні з них. Що ж стосується жінок, то їхня краса може застопорити кар'єру: наприклад, неявні сексистські упередження можуть працювати проти привабливих жінок, перекриваючи їм можливість займати високі пости з широкими владними повноваженнями.

Заздрість: вічний супутник краси

І, само собою зрозуміло, гарні люди обох статей стикаються з заздрістю. Це сильно шкодить особистим відносинам, руйнуючи дружні, родинні та службові зв'язки, змушуючи бачити інших не милих і доброзичливих людей, а суперників. Одне дослідження показало, наприклад, що коли менеджер, який проводить співбесіду, одного з вами статі, то у вас менше шансів бути прийнятим на роботу, якщо він вважає вас привабливіше себе.

Викликає занепокоєння те, що краса чи привабливість може зашкодити своєму власникові при медичному обслуговуванні. Часто до хвороб тих, хто добре виглядає, відносяться недостатньо серйозно. Вони більше страждають від болю, так як лікарі схильні проявляти про них менше турботи.

Багато хто відчуває страх перед красою

Краса часто служить фактором, що віддаляє від інших людей: «Звичайно, привабливість відкриває багато дверей і полегшує соціальне виживання, але вона ж може змусити інших відчувати почуття страху, що не дозволяє наблизитися до красивого людині», - каже Фреверт. Сайт знайомств OKCupid недавно повідомив, що користувачів з бездоганно гарними фотографіями в профілі рідше запрошують на побачення, ніж тих, чия зовнішність аж ніяк не ідеальна.

Краса може приїстися, доброта - ніколи

Краса не гарантує щастя, хоча і допомагає багато чого досягти. Фреверт і Уокер прагнуть підкреслити, що наші концепції краси не універсальні, залежать від моди і ні в якому разі не закріплені в нашій біології, як припускають деякі.

«Врешті-решт, - каже Фреверт, - занадто концентруватися на своїй зовнішності шкідливо, якщо це створює зайву напругу і занепокоєння. Ніяка краса не зможе компенсувати поганий характер і відсутність доброти ».

Письменниця Дороті Паркер з цього приводу висловилася так: «Краса пронизує тільки шкіру, а потворність проникає до кісток».

Чи легко бути красивим?
Чи легко бути красивим?
Чи добре бути занадто красивим?
Чи гарантує краса тим, хто наділений симетричними рисами обличчя і чарівною зовнішністю, безхмарне життя?