Реклама
Реклама
Реклама

Перші 207 самобудів знесуть за три місяці

"Джон Булл Паб". Фото: ggi.mos.ru

Московська влада опублікували повний перелік з 724 об'єктів, що підлягають знесенню як самобуд. Перелік оновлюватиметься раз в квартал, повідомила M24.ru прес-секретар держінспекції по нерухомості Марія Филаретова. У нього потрапили кафе "Му-Му", "Шоколадниця", "Бургер-кінг", торгові ряди на Кропоткинській і "піраміда" на "Пушкінській". Перші 207 об'єктів знесуть протягом трьох місяців за рахунок міста. На власників ділянок подадуть в суд і зажадають гроші за знесення назад. За словами експертів, демонтаж всіх самобудів в місті обійдеться владі більш ніж в 2 млрд рублів.

Найбільше незаконних об'єктів виявлено в Північно-Східному окрузі - 108, далі йдуть Північний - 106, і Південно-Східний - 105. У ЮАО чиновники знесуть 99 будівель, в ВАО - 79, в ЮЗАО - 62, в ЗАТ - 54, в СЗАО - 29. у Зеленограді знайшли чотири самобуду, в Новомосковському окрузі - 5. Більшість об'єктів - прибудови і торгові павільйони.

У Центральному окрузі знесення загрожує 74 будівлям. У список, наприклад, потрапило будівля поруч з метро "Пушкінська" за адресою Тверська, 18а. Там розташовані магазини, а раніше знаходився суші-бар "Піраміда". Самобудом визнані торгові павільйони біля станції метро "Кропоткинская" на Гоголівській бульварі (вулиця Пречистенський ворота, будинок 1, будова 1-6). До переліку незаконних об'єктів увійшли кафе "Му-Му" і "Східний квартал" на Арбаті, "Джон Булл Паб" і "Мир піци" на Красній Пресні, ресторан "Пікаділлі" на Калузькій площі, ресторан "Старий Пафос" на Садовій-Тріумфальної , кафе "Сім-Сім" на Конюшківської вулиці. До списку потрапила прибудова до будинку 20 по вулиці Арбат, в ньому розташований паб Doolin house, в ньому також знаходяться будівлі за адресою вулиця Грузинський вал, д.23-25, стор.2, які займає торговий комплекс "Дев'ятий вал", а також будинок 3А на Садовій-актори, в якому розташовані "Шоколадниця", "Бургер-кінг" і нічний клуб "Тікі-бар". Влада вже повідомляли, що самобудом названі два ресторани Starlite Diner - за адресами Велика Садова, 16 і Болотна площа, 16/5.

"Список об'єктів під знесення неостаточний. Він буде актуалізуватися і поповнюватися новими об'єктами", - зазначила Филаретова. Поки число виявлених самобудів скорочується. Місяць тому мерія повідомляла , Що в столиці є близько 900 незаконно побудованих будівель. "Перелік може скорочуватися за рахунок судових рішень. У нього внесені об'єкти, щодо яких ведеться судочинство, і якщо суд визнав споруди законними, то їх виключили зі списку", - пояснила представник інспекції.

Самобудом вважаються об'єкти, які були зведені на ділянках, не призначених для будівництва, або без дозволу на нього. Столична влада виявили 516 самобудів на приватній землі, ще 207 - на міському майдані. Останні будуть знесені протягом трьох місяців. Демонтаж організовують префектури, згідно з новою постановою уряду Москви №819. Будівлі на приватній землі повинен знести її власник. До кінця січня 2014 року департамент горімущества повинен звернутися до суду з приводу 516 самобудів. Якщо через місяць після вступу в силу судового рішення власник так і не демонтує незаконну споруду, місто знесе її за свій рахунок силами ГБУ "Автомобільні дороги", після чого через суд стягне з власника кошти, витрачені на ліквідацію будівель.

Прес-секретар префектури ЦАО Павло Большунов підтвердив M24.ru, що в суді знаходяться матеріали по 78 об'єктах в центрі міста. За 11 з них рішення про самолад вступило в законну силу, додав Большунов, не уточнивши, правда, конкретні адреси. Але кількість їх може зрости в рази. "Окружна комісія виявила ще 428 самовільно зведених об'єктів в центрі загальною площею понад 70 тисяч квадратних метрів", - заявив Большунов.

Генеральний директор компанії "Геодевелопмент" Максим Лещев зазначив, що вартість робіт зі знесення одного самовільно побудованого об'єкта - наприклад, торгового павільйону або кафе - може скласти близько 3 млн рублів. "Сюди входять самі будівельні роботи та вивезення розібраних конструкцій", - пояснив Лещев. Таким чином, можлива ліквідація понад 720 будівель може обійтися більш ніж в 2 млрд рублів. На думку експерта, число самобудів у місті насправді вимірюється тисячами.

Член комісії Мосміськдуми з державної власності та землекористування Ігор Протопопов пояснив, що власника ділянки складно змусити самостійно знести самобуд навіть за рішенням суду. "Компанія може перереєструватися, змінити назву. В таких випадках швидше місту самому знести будову, а потім стягувати витрати", - заявив депутат.

При цьому, за словами Протопопова, далеко не всі об'єкти, названі самобудом, є такими по суті. "Отримання дозволу на будівництво - складний процес. Буває так, що у компанії є 99% необхідних документів, а 1% немає через елементарну бюрократичної зволікання. Якщо при таких умовах суд може визнати будівлю самобудом, власник повинен подавати зустрічний позов, вимагаючи, щоб його будівництво узаконили ", - уклав Протопопов.

Софія Сарджвеладзе