Реклама
Реклама
Реклама

Тетяна Буланова: Про неочевидно середньовічному замку в Голландії і очевидному способі туди дістатися

Добридень! Мене звуть Таня, і я - завзятий мандрівник, з тих, у кого найближчий рік вже розпланований під поїздки, а карти вже поцятковані численними позначками. Більше планування, мабуть, я люблю тільки ділитися отриманими враженнями з оточуючими. Блог на aviasales.ru - це відмінний шанс розповісти по секрету всему свету про премудрості самостійних подорожей і про неочевидних місцях, які тим не менш стоять відвідування.

Сьогодні я хотіла б розповісти про незаїждженими пам'ятки - замку Замок Мюйдерслот (неподалік від ісхоженних уздовж і поперек Амстердама) і кращий спосіб там опинитися.

Ви все напевно чули, що в Голландії ситуація з громадським транспортом така, що городяни воліють користуватися саме їм, а не особистими автомобілями. Диваки? Зовсім немає. З огляду на, що трамваї і автобуси мають найширшу мережу маршрутів і комфортний рухомий склад, а всі зупинки обладнані не тільки картами, але і розкладом для кожного з маршрутів (показують навіть кількість хвилин, що залишився до приїзду наступного поїзда / автобуса).

З огляду на, що трамваї і автобуси мають найширшу мережу маршрутів і комфортний рухомий склад, а всі зупинки обладнані не тільки картами, але і розкладом для кожного з маршрутів (показують навіть кількість хвилин, що залишився до приїзду наступного поїзда / автобуса)

А це, росіянин, звичайна електричка: двоповерхові вагони з кондиціонером, електронним табло і туалетами. Домчить в будь-яку точку країни з комфортом. Ходять часто, а квитки можна легко купити в автоматі.

Ходять часто, а квитки можна легко купити в автоматі

Саме електричкою ми скористалися, щоб дістатися до наступного пункту призначення - міста Веесп (15 хвилин від Амстердама). Ви запитаєте: а що ви там забули? Відповідаю вам питанням на питання: з яким видом транспорту Голландія асоціюється в першу чергу? Правильно, з велосипедом! Ми не могли не випробувати на собі цей спосіб пересування, а тому до задуманого за програмою замку Замок Мюйдерслот (Muiderslot) вирішили пройти шлях на залізних конях.

Благо зробити це просто: прямо в будівлі вокзалу Вееспа є велопрокат, де за 7,5 євро (і 50 євро застави) нам видали по велосипеду в користування на цілий день. (Правда, для моїх метр з кепкою залізний кінь виявився завеликий, і мені часом доводилося вгамовувати його норов радикальним гальмуванням п'ятами об асфальт :))

Гуглокарти клялися, що дорога до замку повинна зайняти 15 хвилин, але навігатор в моєму смартфоні був іншої думки (так, я наполягаю, саме він винен, а не моє небажання згортати вчасно!). В результаті ми добряче поблукати вулицями міста, перш ніж виїхали з нього. Але все-таки спокійно дісталися до місця призначення за півгодини. Відмінна велодоріжка лежала через мальовничі поля з пасуться сонечками.

А ось і він - справжній середньовічний замок, все як треба: глибокий рів, неприступні стіни! Дату побудови відносять до 1280-х років.

Біля замку є велопарковка, а квитки не коштували нам ні копійки завдяки завчасно придбаним Holland Pass. Інакше довелося б віддати 12,5 євро за вхід.

Нам пощастило, і ми тут же потрапили на англомовну екскурсію по графським покоїв. Екскурсія проходить раз в півгодини, і без неї подивитися на інтер'єри немає можливості.

Екскурсія проходить раз в півгодини, і без неї подивитися на інтер'єри немає можливості

Раніше ходило повір'я: якщо спати лежачи, то до голови доллє занадто багато крові, і ти не зможеш прокинутися. Тому спали сидячи, і розмір ліжок був відповідний. Ох, люди, кінчайте вже з усіма цими повір'ями, а то нащадки будуть над вами потішатися і дивуватися вашій дрімучості!

Добре хоч дітей до певного віку не мучили: їм дозволялося спати лежачи.

Раніше з цього двору бігали доблесні лицарі, а зараз - туристи з дітьми. Від лицарів залишилися ріжки та ніжки - одні обладунки. Добре хоч замок уцілів, хоча, звичайно, встиг за кілька століть свого існування піддатися перебудов.

У замку, крім безпосереднього огляду його аскетичних інтер'єрів, є купа розваг: збирати в кожному залі штампики на листівочку, взяти участь у лицарському турнірі, постріляти з арбалета або приміряти на себе костюм середньовічного жителя.

У замку розбитий чудовий садок, який становить приємний контраст аскетичности замку.

А також на території є бетонний грот, в якому демонструється кіно про історію приборкання водної стихії жителями Голландії. В кінці кіносеансу включається справжня злива! Я не могла відмовити собі в задоволенні пробігти під цією водяній стіною, адже день видався аномально спекотний!

Замок Замок Мюйдерслот - відмінний варіант, щоб цікаво, пізнавально і весело провести півдня далеко від популярних туристичних стежок. А потім знову осідлати залізних коней - і в путь!

Таня Буланова

Більше похідних заміток - в моєму блозі . А також в інстаграме .

Диваки?
Ви запитаєте: а що ви там забули?
Відповідаю вам питанням на питання: з яким видом транспорту Голландія асоціюється в першу чергу?