Реклама
Реклама
Реклама

Дмитро Патрушев: «Гроші на компенсацію від посухи в бюджеті Мінсільгоспу є»

19.09.2018

Як Айрат Хайруллін «катував» нового главу Мінсільгоспу про виплати, а той переживав, що майже весь посадковий матеріал завозять з-за кордону

Міністр сільського господарства РФ вперше виступив в Держдумі в нових регаліях, підсумувавши результати врожаю-2018. Земля нас годує, та ось печаль - 80-100% насіння картоплі, цукрових буряків, генетичного матеріалу курей ми завозимо з-за кордону, потрібно імпортозаміщення. «Ми звернемося до уряду для виділення, якщо це буде потрібно, додаткових ресурсів», - заспокоював міністр постраждалих від посухи. Ці та інші посили Дмитра Патрушева вислухав «БІЗНЕС Online».

Дмитро Патрушев: «Існуюче відставання нашої країни в рівні розвитку технологічної бази віднесено до числа найбільш значущих ризиків у сфері продовольчої безпеки» Фото:   duma Дмитро Патрушев: «Існуюче відставання нашої країни в рівні розвитку технологічної бази віднесено до числа найбільш значущих ризиків у сфері продовольчої безпеки» Фото: duma.gov.ru

«НАЙБІЛЬШ ПРОГРЕСИВНІ ТЕХНОЛОГІЇ НЕ ЗНАХОДЯТЬ ЗАСТОСУВАННЯ В АГРАРНОМУ СЕКТОРІ»

«Сьогодні я вперше беру участь в засіданні Держдуми в якості міністра сільського господарства і дуже сподіваюся на вашу підтримку», - цими словами розпочав свій виступ міністр сільського господарства РФ Дмитро Патрушев, рівно чотири місяці тому призначений на цю посаду. На першому в осінній сесії урядовій годині в Держдумі РФ він відзвітував на тему «Про реалізацію федеральної науково-технічної програми розвитку сільського господарства на 2017-2025 роки» та насамперед змалював високу мету, зазначену ще «травневими указами» президента РФ Володимира Путіна - створити високопродуктивний експортоорієнтованих сектор розвитку з використанням високих технологій, який дозволить збільшити обсяги експорту до $ 45 млрд c існуючих 20 мільярдів.

«Існуюче відставання нашої країни в рівні розвитку технологічної бази віднесено до числа найбільш значущих ризиків у сфері продовольчої безпеки», - підкреслив Патрушев. Відразу стало помітно, що він не тільки міністр, але ще і син секретаря Ради безпеки Миколи Патрушева. Виходить ось що: насіннєвий матеріал картоплі та цукрових буряків імпортується на 80% і 98% відповідно, а «селекційний генетичний матеріал бройлерного птахівництва» повністю завозиться з-за кордону. І така ситуація по цілому ряду напрямів.

Патрушев обнадіяв, що в серпні Мінсільгосп оголосив конкурс проектів, в рамках якого має бути розроблено 12 насіннєвих сортів картоплі (що дозволить збільшити частку на ринку до 25%) і нові гібриди цукрових буряків (до 20%). Підтримувати компанії будуть за допомогою програми державно-приватного партнерства.

Айрат Хайруллін поцікавився, як Мінсільгосп планує розвивати в країні агрострахування, щоб щорічно страхували не 500 тис Айрат Хайруллін поцікавився, як Мінсільгосп планує розвивати в країні агрострахування, щоб щорічно страхували не 500 тис. Га, а хоча б 50 млн гектарів Фото: duma.gov.ru

РЕЖИМ НС ВВЕДЕНО В 23 РЕГІОНАХ, ЗБИТКИ - БІЛЬШЕ 6 МЛРД РУБЛІВ

Підводячи підсумки сезонних польових робіт, міністр розповів, що через несприятливі погодні умови терміни посівів зрушили на дві-три тижні. Режим НС довелося ввести в 23 регіонах - в їх числі і Татарстан. Сума збитку поки підрахована тільки в 18 з них - вона склала 5,8 млрд рублів. «Уряд проведе роботу по його компенсації», - пообіцяв глава Мінсільгоспу.

Однак пізніше на запитання депутата Держдуми від «Єдиної Росії» Айрат Хайруллін, чи пошириться ця компенсація тільки на повністю загиблі посіви або будуть враховані і сильно постраждалі, Патрушев відповісти не зміг. «Ми зараз Досчитаем по всіх регіонах і, відповідно, будемо заявлятися в уряд, щоб компенсувати всі ті витрати, які понесли наші сельхзотоваропроізводітелі. На сьогоднішній день певні гроші для того, щоб компенсувати ті втрати, які понесли наші аграрії в рамках ЧС, в бюджеті Мінсільгоспу є. З урахуванням тієї суми, що буде отримана, ми звернемося до уряду для виділення, якщо це буде потрібно, додаткових ресурсів », - туманно запевнив він.

Хайруллін також поцікавився, як Мінсільгосп планує розвивати в країні агрострахування, щоб наші сільгоспвиробники щороку страхували не 500 тис. Га, а хоча б 50 млн гектарів.

«У рамках єдиної субсидії будемо зобов'язувати регіони направляти гроші на агрострахування. Але важливо провести роботу по нейтралізації тих негативних наслідків, які на сьогоднішній день є з урахуванням тих невиплат, які були зроблені не дуже сумлінними страховими компаніями, коли вони вже отримали свою страхову комісію. Агрострахування треба певним чином зосереджувати в руках держави », - відповів міністр, уточнивши, що поки не знає, в якому це вигляді буде зроблено.

Мета, позначена ще «травневими указами» Володимира Путіна - створити високопродуктивний експортоорієнтованих сектор розвитку з використанням високих технологій   фото:   duma Мета, позначена ще «травневими указами» Володимира Путіна - створити високопродуктивний експортоорієнтованих сектор розвитку з використанням високих технологій
фото: duma.gov.ru

Мінсільгосп НЕ ЗМІГ ВИКОРИСТОВУВАТИ ВСІ ВИДІЛЕНІ БЮДЖЕТОМ ЗАСОБИ

Доповідь Патрушева був насичений цифрами: підбивалися підсумки, озвучувалися плани на майбутнє. Так, з'ясувалося, що площі під рапс і сою будуть збільшені до 14 млн га вперше в історії Росії, що на даний момент вже обмолочено вище 91 млн т зерна, а всього планується отримати 105 млн т - вище, ніж середній показник в 99 млн тонн . Крім того, мова йшла про те, що потрібно збільшити ефективність освоєння невикористовуваних сільгоспземель (до 10 млн га), що необхідно розвивати державну підтримку (на 1 рубль підтримки - 8 рублів доходу) та ін.

Після Патрушева слово перейшло до аудитору Рахункової палати Бато-Жаргал Жамбалнімбуеву. Він відзначив високу ступінь мобілізації міністерства, органів влади та товаровиробників, однак назвав і недоробки. Так, за його словами, за підсумками 2017 року залишились невикористаними 5% виділених коштів - 12 млрд рублів. З них 5,4 млрд рублів склали гроші, передбачені на пільгове кредитування, 4,8 млрд - на субсидування процентної ставки за інвестиційними кредитами. Жамбалнімбуев підкреслив, що ці суми в момент включення до федерального бюджету мали відповідне обґрунтування, але воно виявилося неточним. Більш того, 69 регіонів не досягли належних показників результативності - їм належить повернути до федерального бюджету 65 млн рублів.

АГРАРІЇ САМІ брала на себе певні РИЗИКИ, РОЗУМІЛИ, ЩО ЦІНИ НА РІЗНЕ СИРОВИНА можуть коливатися

Потім послідувала сесія питань і відповідей, на якій думців цікавили найрізноманітніші проблеми. Так, депутат ЛДПР Борис Пайкин нагадав про закон про органічну продукцію. «Ми повинні населення годувати органічними продуктами без нітратів, без добавок, які позначаються на здоров'ї. Ми будемо підбирати в регіонах землі », - запевнив Патрушев, визнавши, що робота в цьому напрямку поки ведеться в початковій стадії,« але всі зусилля будуть кинуті на те, щоб цю роботу підтримувати ».

Перший заступник керівника фракції «Справедлива Росія» Михайло Ємельянов поставив питання про необхідність введення в Росії системи ідентифікації тварин. «Ми зацікавлені в тому, щоб у нас все тварини були промарковані і ми чітко розуміли, де вони знаходяться», - відповів міністр.

Однією з ключових тем сесії стали витрати на паливно-мастильні матеріали (ПММ) з урахуванням травневого сплеску цін, про які запитав перший заступник керівника фракції «Єдина Росія» Микола Панков. За словами Патрушева, сума втрат від зростання цін на ПММ склала 12 млрд рублів, 5 млрд було виділено на компенсацію з резервного фонду. «Треба абсолютно чітко розуміти, що ми живемо з вами в ринковій економіці. Вони (з ельхозпроізводітелі - прим. Ред.), Коли приймали рішення про те, що вони займаються сільськогосподарським бізнесом, брали на себе певні ризики, розуміли, що ціни на різну сировину можуть коливатися. <...> Те, що вийшло з резервного фонду взяти 5 мільярдів рублів, - це вже перемога », - заявив він, уточнивши, що міністерство продовжить моніторинг цін і має намір попросити в уряду компенсації витрат, пов'язаних з ростом цін на паливо.

В'ячеслав Володін (праворуч): «Усі програми соціального розвитку села розкидані по галузевим міністерствам В'ячеслав Володін (праворуч): «Усі програми соціального розвитку села розкидані по галузевим міністерствам. І, як не прикро, саме питання соціального розвитку села багато в чому є темами, розглянутими за залишковим принципом »Фото: duma.gov.ru

«ВАЖЛИВО ЗБЕРЕГТИ СІЛЬСЬКИЙ УКЛАД ЖИТТЯ»

Депутат від ЛДПР Ігор Торощин поцікавився, чи буде достатнім збільшення кількості високотехнологічних робочих місць всього на 5%. За словами Патрушева, технологізація та автоматизація призводять до скорочення робочих місць, люди їдуть в міста, а «нам важливо зберегти сільський уклад життя». На його думку, таким чином уряд підштовхує людей до того, щоб вони йшли з села, а потрібно, навпаки, їх закріпити.

Задавали питання і про додаткову підтримку регіонів зі складним кліматом, і про механізм повернення сільгоспземель в обіг. Тут Патрушев досить жорстко сказав, що треба виходити з наявних ресурсів ( «Немає виходу земель - це вже перемога»), і навіть згадав про відновлення популяції среднерусских бджіл (з'ясувалося, що це непросто, так як спарювання відбувається далеко від вулика, а ефективно працювати з «незрозумілими помесями» неможливо).

Голова Держдуми В'ячеслав Володін за підсумками сесії доручив узагальнити і підготувати пропозиції за підсумками слухань. «Є ряд питань, які, на думку всіх фракцій, вимагають вирішення. Це декомпенсація по пальному: є доручення президента, ми обговорювали це питання з керівником уряду, є розуміння і підтримка з його боку, - підсумував Володін. - Важливо розглянути питання соціального розвитку села. Всі програми соціального розвитку села розкидані сьогодні по галузевим міністерствам. І, як ви розумієте, для багатьох міністерств в силу різних причин саме питання соціального розвитку села, як не прикро, багато в чому є темами, розглянутими за залишковим принципом ».

Голова Держдуми доручив парламентаріям опрацювати це питання для подальшого обговорення з урядом, щоб «міністерство [сільського господарства] було на зводі цих програм», оскільки зараз це відомство «не несе безпосередньо відповідальність, ці програми на селі реалізуються не так ефективно, а від цього страждає сільське господарство".

На завершення урядової години Патрушев пообіцяв, що завдання, озвучені парламентарями, «в будь-якому випадку будуть відображені в нашій повсякденній роботі і поточної діяльності». «Запевняю вас, що в нашій особі ви знайдете те міністерство, яке буде відпрацьовувати всі ті пропозиції, з якими ви до нас приходите», - уклав глава Мінсільгоспу.