Реклама
Реклама
Реклама

Яку програму 1С вибрати для обліку кадрів: 1С Бухгалтерія або 1С Зарплата і Управління Персоналом

Іноді нелегко вирішити, чи достатньо купити 1С Бухгалтерію, або разом з нею потрібен буде окремий програмний продукт 1С Зарплата і Управління Персоналом Іноді нелегко вирішити, чи достатньо купити 1С Бухгалтерію, або разом з нею потрібен буде окремий програмний продукт 1С Зарплата і Управління Персоналом? Все залежить навіть не від кількості співробітників, а від особливостей підприємства.

Якщо порівняти тільки облік кадрів цих двох програмах, то ми побачимо масу варіантів.

За допомогою 1с Бухгалтерія зможете взяти співробітника, перевести, звільнити і роздрукувати всі відповідні документи. Функціонал 1С Зарплата дозволяє вести облік відряджень, хвороб, прогулів, відпусток. Причому, залишок відпусток буде вважатися автоматично. Крім того, є штатний розклад, кілька варіантів списків співробітників і багато іншого. Що важливо, в 1С Зарплата регламентовані форми і всі основні документи військового обліку теж реалізовані. В 1С Зарплата ви зможете роздрукувати особисті та облікові картки, уніфіковану форму Т3.

Є відмінності і в наповненні довідників «Співробітники» і «Фізичні особи».

В обидві програми ви зможете внести обов'язкові дані: ім'я та паспортні дані співробітника, ІПН і СНІЛС і навіть номери телефонів.

І в 1С Зарплата і в 1С Бухгалтерія вносяться відомості про інвалідність і про громадянство, а це важлива інформація, оскільки вона вплине потім на розрахунок страхових внесків.

Це необхідний мінімум і він є в 1С Бухгалтерія, але програма 1С Зарплата і Управління Персоналом може набагато більше. Так, наприклад, в довідник «Співробітники» можна внести дані трудового договору, задати бухгалтерський облік зарплати, а в довідник «Фізичні особи» можна завантажити фото співробітника, внести відомості про найближчих родичів, дипломи, сертифікати та наукові ступені. У закладці «Інше» можна зберігати будь-яку інформацію про співробітника, аж до дня народження улюбленої собачки.

Є ще дві корисні кнопки, яких в 1С Бухгалтерія немає. Все в тому ж довіднику «Фізичні особи» є кнопки «ПДФО» і «Трудова діяльність».

Кнопка «ПДФО» дозволяє вносити статус платника податків (резидент, нерезидент та ін.), Стандартні відрахування, наприклад, відрахування на дітей і доходи на попередніх місцях роботи. У формі з обліку трудової діяльності можна тримати всю інформацію з трудової книжки працівника, в тому числі Північний стаж і багато іншої інформації. Все це може впливати на розрахунок лікарняних і ряду посібників.

Простіше кажучи, якщо серед ваших співробітників багато військовозобов'язаних або чорнобильців, вони часто бувають у відрядженнях, мають дітей, вважають за краще відпустку брати частинами, або на вашому підприємстві строгий облік робочого часу, то вам краще купити 1С Зарплата і Управління Персоналом . Якщо ж співробітників трохи, то можна встановити тільки 1С Бухгалтерія, бо всі основні документи і всі відповідні друковані форми є. Решту можна буде зробити вручну.