Реклама
Реклама
Реклама

ЗМІ повідомили про визнання в Росії першого одностатевого шлюбу

Пара геїв заявила, що їм вдалося вперше в історії офіційно зареєструвати одностатевий шлюб на території РФ.

Євген Войцеховський і Павло Стоцько 4 січня зареєстрували шлюб в Копенгагені, де одностатеві союзи легалізовані.

Після цього, за їхніми словами, вони подали документи про реєстрацію шлюбу разом із завіреними нотаріальними перекладами в один з московських багатофункціональних центрів послуг (МФЦ). Там їм поставили штамп в паспорті на сторінці сімейного стану, підтвердивши, що чоловіки зареєстрували шлюб. Як розповіли молодята телеканалу « дощ », Співробітник МФЦ оформив документи« без зайвих питань, не змінюючись в особі ».

Як доказ Войцеховський і Стоцько продемонстрували штампи в паспортах.

Як доказ Войцеховський і Стоцько продемонстрували штампи в паспортах

Ув'язнені за кордоном шлюби між громадянами РФ визнаються в Росії дійсними за кількома винятками. Не визнаються шлюби між близькими родичами, між усиновителями і усиновленими, а також якщо один з людей вже перебуває у шлюбі або був визнаний судом недієздатним внаслідок психічного розладу. Обмежень на визнання укладеного за кордоном одностатевого шлюбу в Сімейному кодексі немає.

У МФЦ інформацію про визнання гей-шлюби оперативно спростували.

«Центри держпослуг Москви не надають послугу з реєстрації шлюбу. Документи, що приймаються для планованої реєстрації, передаються співробітниками центрів держпослуг в орган ЗАГС для прийняття відповідного рішення. Ніякої штамп співробітниками центрів держпослуг в паспорт не проставляється. У зв'язку з цим інформація, зазначена в новини, є помилковою », - йдеться в повідомленні на офіційному сайті МФЦ.

У прес-службі управління ЗАГС дати чітку відповідь на питання про визнання одностатевого шлюбу не змогли. «Управління ЗАГС не може коментувати цю інформацію. У Російській Федерації реєстрація одностатевих шлюбів не дозволена », - наводить відповідь прес-служби РІА Новини.

На запит «Дождя» в прес-службі послалися на Сімейний кодекс, де сказано, що «для укладення шлюбу необхідні взаємне добровільне згоду чоловіки і жінки». «Ваше питання мав би сенс в разі, якби в Сімейному кодексі Російської Федерації була використана інша формулювання. Наприклад, "добровільна згода осіб, що вступають в шлюб". Подальше обговорення вашого питання вважаю недоцільним », - заявили в управлінні ЗАГС.

На початку жовтня минулого року російські ЗМІ писали , Що актриса і режисер Рената Литвинова і співачка Земфіра нібито зіграли весілля в Швеції, де легалізовані одностатеві шлюби.

У відповідь Литвинова пообіцяла покарати авторів новини на наклеп. Подальшого розвитку ця тема не отримала.