Реклама
Реклама
Реклама

Житомир.info | У Харкові на "Барабашова" торгують фіктивними шлюбами і пропискою

На найбільшому в Східній Європі ринку «Барабашово» можна купити навіть дружину. За скромну винагороду харків'янки не тільки готові вступити у фіктивний шлюб з іноземцем, але і прописати його в своїй квартирі

Найчастіше фіктивних дружин «купують» вихідці з середньої Азії, яким потрібно легалізуватися в Україні. Схема дій проста: чоловік приїжджає до Харкова до знайомих або просто знаходить земляків на ринку «Барабашово». Протягом декількох днів підшукується наречена. Стартова вартість фіктивного шлюбу без прописки - 2 тис. Грн.

«По грошах в середньому виходять такі витрати: $ 400-500 за сам шлюб. А щоб тебе прописали, приблизно ще стільки ж. Якщо з грошима напружено, а прописка потрібна, то можна домовитися, що ти будеш кожен місяць давати гроші на квартплату. Найчастіше нареченої з невеликих сіл під Харковом або з сусідніх областей. Вони працюють реалізаторами на базарі і хочуть ще заробити », - розповів« Коментарям »працівник ринку« Барабашово »Тахір.

Вони працюють реалізаторами на базарі і хочуть ще заробити », - розповів« Коментарям »працівник ринку« Барабашово »Тахір

За його словами, в деяких випадках харків'янки вступають в фіктивний шлюб взагалі безкоштовно - просто за гарантію працевлаштування. «Ось у нас один земляк приїхав, тут відкрив спочатку один магазин, потім другий. Тоді до нього приїхав молодший брат. І вони домовилися з дівчиною-реалізатором, яка у них працювала, що та фіктивно вийде заміж, а вони гарантують їй, що будуть тримати її на роботі весь цей час і платити нормальну зарплату. Виходить, що і у дівчини є гарантії, що її не звільнять, і за фіктивний шлюб платити не довелося », - говорить Тахір.

У багатьох іноземних чоловіків уже є сім'ї на батьківщині, причому найчастіше - багатодітні. Як правило, шлюби укладаються відповідно до мусульманського обряду, який називається ніках - це релігійне одруження, яке офіційно не оформляється. Тому згідно із законом чоловікові ніщо не заважає вступити в шлюб з українкою.

«У кожної діаспори свої способи легалізуватися. В'єтнамці і китайці іноді живуть по кілька чоловік по одним документам. Вони дуже схожі і цим користуються. Якщо міліція зупинила, то вони кажуть, що забули документи, називають ім'я «двійника» і дзвонять землякам, щоб ті привезли паспорт «близнюка». А ось африканці теж шукають фіктивних дружин. Правда, за них заміж мало хто хоче йти, і наречену доводиться шукати довго », - розповідає Тахір.

Правда, за них заміж мало хто хоче йти, і наречену доводиться шукати довго », - розповідає Тахір

У фіктивних наречених дві вікові категорії: дівчата 18-25 років, які приїхали з глибинки і намагаються всіма можливими способами закріпитися в Харкові, і жінки від 35 до 55 років з дітьми, в основному, харків'янки. Перші вступають в фіктивний шлюб один, максимум два рази, після чого виходять заміж «по любові». Другі іноді розписуються по 5-6 разів, заробляючи таким нехитрим чином на життя. При цьому довести фіктивність шлюбу практично неможливо: ніхто з подружжя, навіть якщо його обдурив другий партнер, не піде в суд. Адже інакше доведеться зізнатися, що справжня мета укладення шлюбу - отримання грошей або громадянства, а це вже обман держави.

Але навіть якщо справа дійде до судового розгляду, то, по суті, завершиться воно нічим: в українському законодавстві ці питання практично не врегульовані. Є лише пункт 2 статті 40 Сімейного кодексу України: «Шлюб визнається недійсним за рішенням суду в разі його фіктивності. Шлюб фіктівен, якщо його укладено жінкою та чоловіком, або одним із них без наміру створення сім'ї та набуття прав та обов'язків подружжя ». За це порушення можлива тільки цивільно-правова відповідальність - стягнення матеріальної та моральної шкоди через суд. Так що, по суті, фіктивний шлюб не карний. Тому він давно став способом заробітку для бідних українок і отримання громадянства для іноземців, які хочуть залишитися на ПМЖ в нашій країні.

Коментарі