Реклама
Реклама
Реклама

Визнання шлюбу недійсним

  1. Стаття на тему: розлучення Зареєстрований в установленому законом порядку шлюб визнається дійсним....
  2. Порушення умов укладення шлюбу
  3. Приховування серйозної хвороби від чоловіка
  4. Хто може вимагати визнання шлюбу недійсним?
  5. Коли суд відмовляє в позові про визнання шлюбу недійсним?
  6. Шлюб визнаний недійсним: наслідки
Стаття на тему: розлучення

Зареєстрований в установленому законом порядку шлюб визнається дійсним. Але є випадки, передбачені законом, коли шлюб можна анулювати. Розірвання шлюбу та визнання його недійсним - різні процедури з різними наслідками, що випливають з них наслідками. Визнати шлюб недійсним може лише суд. Крім нього, жоден державний орган не зможе прийняти рішення з даного питання. Процедура визнання шлюбу недійсним відбувається на підставі заяви одного з подружжя, його опікуна або прокурора.

Які шлюби визнаються недійсними?

У статті 27 Сімейного кодексу РФ вказані підстави для визнання шлюбу недійсним. Це порушення умов укладення шлюбу, фіктивний шлюб, приховування одним з подружжя від іншого венеричної хвороби або ВІЛ-інфекції. Якщо шлюб визнаний недійсним, то він вважається таким з моменту його укладення, а не з моменту прийняття судового рішення та набрання ним законної сили.

Порушення умов укладення шлюбу

  • Відсутність взаємної згоди на вступ у шлюб;
  • Недосягнення шлюбного віку подружжям;
  • Наявність у одного з подружжя шлюбу з третьою особою;
  • Укладення шлюбу між близькими родичами;
  • Укладення шлюбу між особами, які визнані судом недієздатними внаслідок психічного захворювання.

Фіктивний шлюб

Фіктивними прийнято називати шлюби, які зареєстровані без наміру створювати сім'ю. Їх мета - скористатися пільгами і правами, які дає шлюб, причому вигода не обов'язково повинна бути матеріальною. На практиці найчастіше вигода полягає в отриманні права на реєстрацію за місцем проживання чоловіка, права на його житлоплощу, право на майно після смерті одного з подружжя. Одного з названих обставин досить для того, щоб визнати шлюб недійсним.

Складність визнання фіктивного шлюбу недійсним полягає в необхідності надання суду докази того, що шлюб був зареєстрований без наміри створити сім'ю. Зібрати докази і грамотно представити їх в суді допоможе досвідчений адвокат з розлучень і сімейних справах. Судом оцінюється тривалість шлюбу і наявність в ньому дітей, наявність спільного господарства, показання свідків

Приховування серйозної хвороби від чоловіка

Коли один з подружжя, вступаючи в шлюб, навмисне приховує від другого з подружжя наявність захворювання. Недійсним визнають шлюб, якщо хворий на момент укладення шлюбу знав про свою хворобу, але не довів до відома чоловіка.

Хто може вимагати визнання шлюбу недійсним?

Стаття 28 Сімейного кодексу РФ встановлює коло осіб, які мають право звертатися до суду і вимагати визнання свого шлюбу недійсним. Це право мають такі категорії громадян:

  • Неповнолітні подружжя або їх батьки, а також особи, які замінять батьків, органи опіки, прокурор, якщо шлюб укладено з особою, яка не досягла шлюбного віку. Якщо ж чоловік уже досяг повноліття, право вимагати визнання шлюбу недійсним зберігається лише за цим чоловіком;
  • Чоловік, права якого порушені укладанням шлюбу, а також прокурор, якщо шлюб укладено за відсутності добровільної згоди одного з подружжя на його висновок, в результаті примусу, обману, омани або неможливості в силу свого стану в момент державної реєстрації речових створення сім'ї розуміти значення своїх дій та керувати ними;
  • Чоловік, який не був у курсі обставин, що перешкоджають реєстрації шлюбу, опікун чоловіка, визнаного недієздатним, чоловік за попереднім нерасторгнутом шлюбу, інші особи, права яких порушені укладенням шлюбу, виробленого з порушенням вимог Сімейного кодексу, а також орган опіки та піклування і прокурор;
  • При фіктивному шлюбі - чоловік, який знав про його фіктивності, або прокурор;
  • При приховуванні венеричної хвороби або ВІЛ - чоловік, права якого порушені.

Коли суд відмовляє в позові про визнання шлюбу недійсним?

Суд може відмовити в позові про визнання недійсним шлюбу з особою, яка не досягла шлюбного віку, якщо того вимагають інтереси неповнолітнього, або відсутній його згоду на те, щоб шлюб був визнаний недійсним. Суд не визнає фіктивним шлюб, якщо сім'я фактично була створена до розгляду справи судом.

Не може бути визнаний недійсним вже розірваний шлюб, за винятком випадків, коли між подружжям є родинний зв'язок або один з подружжя в момент реєстрації шлюбу перебував в іншому, нерасторгнутом шлюбі.

Шлюб визнаний недійсним: наслідки

Стаття 30 Сімейного кодексу РФ визначає наслідки визнання шлюбу недійсним. Недійсний шлюб не породжує прав і обов'язків подружжя, вони анулюються до зворотної сили - з моменту укладення шлюбу, так, немов шлюбу і не було. Отже, анулюються такі права:

  • Право називатися прізвищем чоловіка. Якщо шлюб визнаний недійсним, дружину присвоюється прізвище, яку він носив до укладення шлюбу;
  • Право на одержання утримання з боку другого чоловіка в разі потребу або непрацездатності;
  • Право користування житлоплощею, право на пенсію в разі втрати годувальника та інші;
  • Недійсним (повністю або частково) визнається і шлюбний договір.

Але визнання шлюбу недійсним не впливає на права дітей, які народилися в цьому шлюбі або з'явилися на світ протягом трьохсот днів після визнання його недійсним.

Крім того, за сумлінними подружжям (тими, хто постраждав в результаті недійсного шлюбу, кого обманули) суд має право визнати право на одержання утримання (аліменти), розділ майна може бути проведений за правилами розділу спільно нажитого подружнього майна, шлюбний договір може бути залишений в силі .

Загальна ж правило, що стосується майна, нажитого в такому шлюбі таке: до нього застосовуються положення про часткової власності. Відстояти майно, придбане в шлюбі, допоможе адвокат у сімейних справах. Крім того, сумлінний чоловік вправі вимагати відшкодування йому морального і матеріального збитку, згідно з правилами, передбаченими Цивільним кодексом РФ. За сумлінним чоловіком, який не знав про перешкоди до укладення шлюбу, зберігається можливість залишити собі прізвище, обрану їм під час укладання шлюбу.

Інші статті на тему: розлучення
Коли суд відмовляє в позові про визнання шлюбу недійсним?
Які шлюби визнаються недійсними?
Хто може вимагати визнання шлюбу недійсним?
Коли суд відмовляє в позові про визнання шлюбу недійсним?