Реклама
Реклама
Реклама

Шлюб з іноземцями в Німеччині

«Партнер» №1 (208) 2015 р.

Укладення та розірвання шлюбу з іноземними громадянами в Німеччині

Адвокат Вадим Крімханд (Дортмунд)

частина I

Укладення шлюбу

В даний час немає проблем завести друзів на іншому кінці Землі і щодня підтримувати з ними контакт В даний час немає проблем завести друзів на іншому кінці Землі і щодня підтримувати з ними контакт. Існує також безліч «електронних свах», які допомагають знайти супутника життя за кордоном. Чи не кожне знайомство закінчується весіллям і зміною країни проживання, але якщо планується створення сім'ї в Німеччині, то необхідно знати деякі положення і закони ФРН.

Я б порадив нареченим-іноземцям, які не живуть в Німеччині, своєчасно запастися необхідною інформацією, проконсультувавшись ще з країни походження з німецьким фахівцем з питань сімейного права, що говорять на їхній рідній мові, про всі нюанси майбутнього життя в чужій країні і забезпечивши собі на майбутнє надійного порадника і захисника.

Основними формами сучасної сім'ї в ФРН є такі:

Офіційний шлюб - шлюбний союз, зареєстрований в світських органах державної влади (з вінчанням в церкві або без оного).

Одностатеве партнерство, офіційно зареєстроване або незареєстровану партнерство.

Сім'ї з дітьми від попередніх шлюбів обох партнерів (Patchwork-Familien).

Церковний шлюб - тепер при церковному шлюбі (kirchliche Trauungen) без реєстрації в РАГСі (Standesamt), відповідно до змін у Законі про цивільний стан (Personenstandsrecht), дозволено вінчатися і без подання свідоцтва про одруження РАГСу.

Незареєстровану партнерство - сожітельствo НЕ розписуючись і вінчаючись (nichteheliche Lebensgemeinschaften, eheähnliche Gemeinschaft), іноді іменована «цивільний шлюб».

Число незареєстрованих сожительств в Німеччині зростає, і подібні пари тепер багато в чому зрівняні в правах з зареєстрованими.

Зареєстровані пари отримують можливість вибору однієї з найбільш матеріально вигідних комбінацій оподаткування. В результаті в родині залишається більше грошей; складаються в офіційному шлюбі партнери мають право на отримання додаткової пенсії в разі смерті одного з них. Крім того, зареєстровані подружжя має законне право відмовитися від дачі показань свідків один проти одного, на відміну від не перебувають в офіційному шлюбі партнерів, які згідно із законом не вважаються членами однієї сім'ї і зобов'язані при необхідності виступати в якості свідків один проти одного.

У незареєстрованих парах кожен з працюючих партнерів оподатковується окремо, має перший або другий клас оподаткування в залежності від наявності власних дітей. Одержувачам державної допомоги в тому чи іншому вигляді іноді матеріально вигідно офіційно вважатися самотніми. Це відноситься як до розміру допомоги, так і до розміру житла. Паре, провідною спільне господарство, покладається житлоплощу близько 60 (15x2 + 30) квадратних метрів, а двоє «самотніх» можуть вести «роздільне» господарство на площі близько 100 (15x1 + 30 + 15x1 + 30) квадратних метрів, з'їхавшись в одну квартиру.

Іноземцю можна укласти офіційний шлюб в Німеччині, як правило, в таких випадках: якщо хоча б один з майбутнього подружжя є громадянином Німеччини або якщо хоча б один з майбутнього подружжя має постійне місце проживання (ПМП) в Німеччині і постійно тут живе.

Офіційні шлюби в Німеччині дозволені з вісімнадцяти років, однак за рішенням суду у сімейних питань можливі і більш ранні шлюби. Заява (Anmeldung zur Eheschließung) в ЗАГС (Standesamt) подається за місцем проживання. Якщо майбутнє подружжя є повнолітніми громадянами Німеччини, не мають дітей, не перебували раніше в законному шлюбі, їм необхідно представити, як правило, такі документи: свідоцтва про народження (Geburtsurkunde); для народжених в Німеччині - актуальна нотаріально завірена виписка з Сімейної книги актів про народження (beglaubigte Abschrift aus dem Geburtsregister); посвідчення особи або паспорта (Personalausweise oder Reisepässe); актуальну довідку з відомства, що займається пропискою (Aufenthaltsbescheinigung des jeweiligen Einwohnermeldeamtes) - спеціальну довідку, де вказані сімейний стан, громадянство і місце проживання.

У розведених вимагають також виписку з рішення суду про розірвання шлюбу; завірену виписку з книги шлюбно-сімейних відносин або свідоцтво про укладення попереднього шлюбу (beglaubigten Abschrift aus dem Familienbuch oder eine Heiratsurkunde der letzten Ehe), рішення суду про розлучення (Scheidungsurteil), у вдівців - свідоцтво про смерть останнього чоловіка (Sterbeurkunde des frühereren Ehegatten) .

Для майбутнього чоловіка-іноземця необхідно, як правило, пред'явлення дозволу на проживання із зазначенням сімейного стану та громадянства (Aufenthaltsbescheinigung mit Angabe des Familienstandes und der Staatsangehörigkeit), довідки про здатність вступу в шлюб (Ehefähigkeitszeugnis) і довідки про сімейний стан (Bescheinigung des Familienstandes) , виданих в країні походження. У ФРН для оформлення всіх документів, необхідних для вступу в шлюб, існує візи, призначені спеціально для наречених-іноземок.

Реєстрація шлюбу в Німеччині між двома іноземцями може бути пов'язана з бюрократичними проблемами в зв'язку з необхідністю надання безлічі документів. В цьому випадку краще зареєструватися в консульстві своєї країни, безпосередньо на батьківщині або в Данії. Поїздка в Данію пов'язана з додатковими витратами і може тривати кілька днів, але зате там вимагають набагато менше документів. Якщо шлюб укладається в іншій країні, то він, як правило, визнається і в Німеччині. При проблемах, що виникають у зв'язку з легалізацією шлюбу, а також з дітьми від попередніх шлюбів і т.п., можна звернутися до фахівця з питань сімейного права.

Для подружжя німецьких громадян пройти процес возз'єднання сім'ї значно легше, ніж для подружжя іноземців. Якщо ваш чоловік є громадянином Німеччини і постійно там проживає, то для отримання вами виду на проживання ваш шлюб повинен бути визнаний дійсним (діюче), а ви повинні бути і в подальшому залишатися законослухняною громадянкою.

Іноземець ж, що проживає за кордоном, для отримання посвідки на проживання в Німеччині як чоловік іноземця, який постійно проживає в ФРН, повинен ще виконати всі вимоги, встановлені законом, зокрема, у своєму розпорядженні достатньої житловою площею, нести всі витрати по забезпеченню свого чоловіка і т. д.

Існує два види дозволів на проживання в Німеччині: Aufenthaltserlaubnis (дозвіл на перебування в Німеччині на певний термін) - тимчасовий вид на проживання (ВНЖ) і Niederlassungserlaubnis (дозвіл на безстрокове перебування на території Німеччини) - безстроковий (постійний) посвідку на проживання -ПМЖ в Німеччині.

Дружину громадянина Німеччини оформляється спочатку тимчасовий вид на проживання (ВНЖ).

У наступному номері - Частина II. Розірвання шлюбів з іноземними громадянами в Німеччині.

>>> Задати питання по темі експерту Інші статті по темі >>>